lauantai 28. huhtikuuta 2012

Suomalaista intohimoa Orsayssa


Aurinko ei jaksa vieläkään paistaa Pariisin yllä, mutta onneksi tekemistä riittää myös sateen sattuessa. Sateinen lauantai tarjosi hienon tekosyyn poiketa Musée d'Orsayssa, eli Orsayn museossa.


Poika ja pyssy.


Orsayn museon pihaa vartioi sotilaiden lisäksi norsunpoikanen (Emmanuel Frémiet, 1824-1910).


Emme olleet ainoita, jotka olivat päättäneet viettää sateista lauantaita museossa. Pääsylippu kannattaa ostaa etukäteen netistä, silloin jono on yleensä hieman tai jopa paljon lyhyempi.


Orsayn museoon houkutteli Akseli Gallén-Kallelan "Suomalaista intohimoa" -nimellä kulkeva näyttely, joka on esillä museossa 7.2.-6.5. Gallén-Kallelat olen jo ehtinyt nähdä, mutta kyllähän suomalaista kulttuuria täytyy tukea, kun se kotikaupunkiin asti tulee vierailulle.



Näyttely ei ollut huono, esillä olivat kaikki tutut taulut ja vähän päälle. Näyttelyä myös taustoitettiin mukavasti - ranskalaisten museoiden helmasynti tuntuu nimittäin olevan kaikenlaisten selitysten ja taustoitusten unohtaminen. Tämä on erityisen ärsyttävää Clunyn keskiaikamuseossa ja quai Branlyn alkuperäistaiteen museossa, joissa kiinnostavaa romua riittää, mutta taustoitukset ovat lähinnä museovieraan yleissivistyksen varassa. 

Lauantaina aamupäivällä Gallén-Kallelalle varatut salit olivat hiljaisia. Lisäksemme huoneiden läpi pyyhälsi lähinnä jokunen japanilaisturisti, ja tulipa vastaan muutama suomalaisseuruekin.



Orsayn museorakennus oli alkujaan 1900-luvun alkuvuosikymmeninä rautatieasema. Menneisyys näkyy edelleen rakennuksen lukuisista kauniista yksityiskohdista.




Pääsali.




Orsayn museo on kooltaan pienempi ja siten hallittavampi kuin Louvre. Pysyvissä näyttelyissä on silti paljon tunnettuja teoksia mm. Van Goghilta, Cézannelta, Gauguinilta, Degas'lta, Manet'lta, Monet'lta ja jopa Edelfeltiltä.



Saint Lazaren aseman tavoin Orsayn aseman yhteyteen rakennettiin vuoden 1900 maailmannäyttelyä varten suuri, 370 huoneen hotelli. Viisikerroksinen hotelli rakennettiin Orsayn aseman ympärille, rue de Lillen, rue de Bellechassen ja quai d'Orsayn varrelle. Hotellihuoneista on sittemmin muokattu näyttelysaleja museolle, mutta esimerkiksi tämä kuvan hotellin juhlasali on edelleen alkuperäiskunnossa.









Usvassa siintää Montmartre ja Sacré-Coeur.


Quai d'Orsay ja Seine.





Osoite: 62, rue de Lille
Metro: Solférino, Musée d'Orsay (RER C)

15 kommenttia:

  1. Näiden kuvien perusteella olisi pitänyt mennä Musée d'Orsayhin Louvren sijaan! Perhana, no ehkä sit ensi kerralla, kunhan pääsen tästä tämänhetkisestä Pariisi-kammostani ylitse ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh non, näyttää kuule vähän siltä, että sun on nyt vaan nieltävä Pariisi-kammosi, kyllähän Orsayssa pitää nyt käydä. ;) Louvre on tietysti maineikkaampi museo, ja onhan siellä enemmän tavaraa, mutta jos oikeasti haluaa rauhassa nauttia taiteesta, niin suosittelisin näistä kahdesta Orsayta. Ellei siis halua nähdä juuri jotain Mona Lisaa tai muumioita tms.

      Poista
    2. Nojoo, Mona Lisa, Venus ja muumiot on nyt nähty, eli Orsayhin vie tie seuraavan kerran!

      Poista
  2. No voi rotta, olin Pariisissa helmikuun alussa (ennen seitsemättä päivää) ja tulen taas toukokuun lopussa. Olin kuvitellut ton näyttelyn olevan silloin vielä pystyssä, mutta apparently not.

    Orsay on paras:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi lörtsy! Muistelen lukeneeni Orsayn sivuilta, että näyttely jatkaa seuraavaksi Düsseldorfiin, että jos sinne päin sattuu olemaan ensi kesänä asiaa, niin siellä ne sitten näkisi. ;)

      Poista
  3. Ihania kuvia, tulee oikein Eurooppa-ikävä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee mieleen miekkosen vanha australialainen kurssikaveri, olivat tavanneet Usassa ja aussi poikkesi ensimmäistä kertaa Pariisissa ja Euroopassa ylipäänsä. Pysähtyi jokaisen random-kirkon tai muun vanhan talon edessä suu auki: "Mikäs tämä vanha kirkko on?! Notre Dame?" Miekkonen sitten vähän vaivaantuneena yritti selittää, ettei hän oikeastaan tiedä, joku satunnainen kirkko... :D

      Orsay ei tietysti ole keskiaikainen pytinki, mutta tarina tuli siksi mieleen, että tuo rakennuskannan ikä taitaa olla aika iso ero Australian ja Euroopan välillä? Suomessa iso osa rakennuksista on tietysti nuorempia kuin vaikkapa Ranskassa, kun puutalot eivät ole yhtä kestäviä kuin kivitalot, mutta onhan Suomessakin keskiaikaisia kirkkoja ja linnoja riittämiin.

      Poista
    2. Joo, voin kyllä hyvin kuvitella :-) Suomessakin aistii historian havinan Australiaan verrattuna. Nyt puhutaan tietenkin länsimaisesta rakennushistoriasta, sillä kun mennään aboriginaaliperinteeseen, niin silloin mennäänkin sitten tuhansia vuosia taaksepäin, mikä on aika upeaa!

      Poista
    3. Juu, tuo on tosiaan totta!:)

      Poista
  4. Oih, ihana Orsay. Olen hämmästyttänyt museon työntekijää käymällä museossa kaksi kertaa kahden viikon sisällä, ja vihastuttanut ranskalaisen madamen toteamalla, että Orsay on paaaaljon parempi kuin Louvre. :D Tuo rakennus on niin mielenkiintoinen, ja näyttelyt myös parhaasta päästä. Pääseekö tuolle terassille kahdesta suunnasta, kun muistelin että itse menin tuolta toisesta päästä vai mistä kohdasta tuo kuva on (7. alhaalta)? Amsterdamissakin oli muutama Gallén-Kallela näytillä (+ yksi Edelfelt ja Simberg). Pääsin muuten silloin kesäkuussa suht vähäisellä jonotuksella joka paikkaan Pariisissa; ensimmäisellä kerralla taisin olla ennen aukeamista jo Orsayn jonossa, joten suoraan sisään ensimmäisten 20 joukossa ja toisella kerralla tulin keskellä päivää. A-damissa piti jonottaa museoihin 40 minuutista kahteen tuntiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo kuvat on otettu rakennuksen itäpäästä, Seinen puolelta. En ole ihan varma, oliko toisessa päässä ovea. Orsayssa tehtiin korjaustöitä, jotka valmistui viime syksynä. Jonkin verran juttuja on siis muuttunutkin.

      http://www.dailymotion.com/video/xllthu_le-musee-d-orsay-se-refait-une-beaute_news

      Noi jonotusajat tuntuu olevan aika usein tuuristakin kiinni. Tosin tietysti viikonloppuja kannattaa välttää, ja tietysti kuukauden ensimmäistä sunnuntaita. Ja Louvreen sisälle sivuovesta ostarin kautta, ei Pyramidien jonon kautta. Ja niin edelleen. :)

      Mäkin muuten muistelen jonottaneeni Anne Frankin taloon toista tuntia aikanaan. Sisällä oli mylvivä turistimassa, aika vaikea päästä tunnelmaan. :/ Muualle ei sillä reissulla hurjia jonoja ollutkaan.

      Poista
  5. Alankomaissa juhlittiin mun reissun aikana kuningattaren päivää, joten sekin hieman kasvatti jonoja entisestään. Anne Frankiin meni vajaa tunti; Van Goghiin kaksi tuntia. Eipä tuossa ehdi kuin museon päivässä, kun jonottelee. Paljon jäi näkemättä vielä. Anne Frankin talossa oli tällä kertaa hiljaisia turisteja, mutta paljon kyllä - piti jonottaa, että pääsi tutkimaan jotain näyttelyn osasta.

    Taisi olla jompikumpi noista Orsayn käynneistä kuukauden eka sunnuntai, mutta olisinko tosiaan ollut ekojen joukossa just silloin, niin kävi tuuri - eikä heti aamusta ollut vielä ruuhkia sisälläkään. Kätevää, kun RER tuli suoraan Versailles'sta museon viereen. Louvreenkin menin pyramidien kohdalta: pyörin aikani ulkona, että missä se jono on, kunnes tajusin, ettei ole mitään jonoa. :D Jospa kesäkuu 2004 oli poikkeuksellisen huono turistikuukausi Pariisissa??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sulla on kyllä käynyt todella tuuri Pariisin jonojen kanssa! :) Sano nyt vielä, että kävelit suoraan Eiffelin torniinkin. :D

      Millainen on muuten sää Lapissa, olin näkevinäni jonkun otsikon, että siellä heittäisi lunta? Jos siis olet nyt Lapissa? :)

      Poista
    2. No melkein. Eiffeliin mua vain ei saa rahallakaan houkuteltua - moinen rakennelma sortuu ihan varmasti sillä hetkellä kun minä siihen astun. :D Irrationaalinen putoamis- ja rakennustensortumiskammo; myös London Eye kuuluu näihin taatusti hajoaviin häkkyröihin. Riemukaari ei; ja sinne muuten kävelin suoraan sisään. :)

      Täällä alkoi eilen sataa vaakasuoraan lunta ja aamulla oli maa valkoisena; noin 20 cm sitä kai tuli. Moni ajatteli, että hetkonen: ensin oli kevät, sitten vappu ja sitten taas talvi - lapin kesä on tunnetusti lyhyt. :D Suurin osa loskalumisekoituksesta on jo sulanut pois onneksi.

      (Mun pitää tulla Safarin puolelle kommentoimaan. On kai Firefoxissa joku ruksi jossain, mikä estää kommentoinnin???)

      Poista
    3. Hmm, hassua tuo Firefoxin kommentointiongelma. Se on kaiketi sun määrityksissä, kai? Mä olen tätä nyt testaillut Firefoxilla, Chromella ja Safarilla, ja näyttäisi toimivan ihan kohtuullisesti. Vaikka Blogger nyt saattaa ihan sekin tökkiä ajoittain...

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.