tiistai 15. lokakuuta 2013

Pariisin paras kaupunginosa

Nyt se on sitten selvitetty! Nimittäin Pariisin paras kaupunginosa. Ja yllättävää kyllä, voisin olla tuloksen kanssa samaa mieltä.

Se nimittäin on...

* Jännitystä tiivistävää rumpujen pärinää... *

...yhdestoista kaupunginosa!Ai miten niin? No, tähän lopputulokseen on päätynyt Merci Alfred sivusto, joka muutamia tilastotekijöitä vertaillen etsi Pariisin parasta asuinkorttelia. Tosin kun sivuston asettamia ehtoja tarkemmin katsoo, siinä taidettiinkin hakea viihtyisintä korttelia nuorehkolle, vilkasta vapaa-aikaa viettävälle sinkkumiehelle. Kaupunginosat nimittäin rankattiin sen mukaan, missä on hyviä ravintoloita, hyviä baareja, kulttuuritarjontaa, sinkkuja, naisia, nuoria (alle 40-vuotiaat laskettiin nuoriksi, huh...), viheralueita ja edulliset neliöhinnat. Yhdestoista ei voittanut listausta minkään kriteerin kohdalla, mutta keskiarvo nosti sen ykköseksi. Merci Alfredin arvion mukaan se on siis "eläväinen, nuorekas eikä liian kallis".


Jottei loogisuus lipsahtaisi liiallisuuksiin, tämä kuva ei suinkaan ole 11. kaupunginosasta, vaan 18. kaupunginosasta, Montmartrelta. Nuorekasta on, ja edullista, mutta kuka haluaisi asua arkeaan niin, että ikkunan alla velloo tuollainen turistimassa?

Merci Alfredin yleishuomiot ovat ehkä varsinaista rankkausta kiinnostavampia. Esimerkiksi kunkin alueen "hyvät ravintolat" arvioitiin sen mukaan, mitä hiljattain oli arvioitu Le Fooding -oppaassa, ei esimerkiksi Michelin-tähtien mukaan. Siten parhaiksi ravintola-alueiksi muodostuivat trendikkäät Pohjois-Marais ja Canal Saint Martinin seutu.

Ja tiesittekö, mikä on todellinen ero Seinen oikean ja vasemman rannan välillä? Viihtyisät baarit! Lukuunottamatta vitos- ja kutoskaupunginosien muutamia opiskelijabaareja, eteläranta (siis se vasen ranta) on Merci Alfredin (ja Yelpin asiakasarvioiden) mukaan todellista erämaata.


Kyltistä huolimatta tämä ei ole kampaamo, vaan yksi niistä oikean rannan baareista, jotka tekevät pohjoisrannan baariskenestä vasemman rannan tarjontaa mielenkiintoisemman. Nimittäin Canal Saint Martinilla sijaitseva Le Comptoir Général.

Eniten teattereita on 9. kaupunginosassa, jossa sijaitsee 20 % Pariisin teattereista. Mutta en minä ainakaan asuntoa etsiessä pidä ykköskriteerinä teatterin läheisyyttä...

Eniten sinkkuja asuu ydinkeskustassa, idässä ja pohjoisessa. Ilmeisesti noilla alueilla asunnot ovat pieniä tai neliöhinnat edullisempia. Noin puolet pariisilaisista on sinkkuja, kun ranskalaisista heitä on keskimäärin 38 %. Tihein sinkkuesiintymä Pariisissa on 2. kaupunginosassa, jossa 58 % asukkaista on sinkkuja. Eli sinne sitten heilametsälle, jos sellainen on haussa! Ja tämä koskee erityisesti sinkkumiestä etsiviä, sillä Pariisin naiset asuvat lähinnä kaupungin länsi- ja eteläosissa.

Pariisi on myös nuorekas kaupunki. Pariisin alle nelikymppiset asuvat ydinkeskustan lisäksi erityisesti Marais'lla, Montmartrella, Canal Saint Martinilla ja yhdennessätoista. Ainoa poikkeus nuorekkaaseen Pariisiin on 16. kaupunginosa, jonka asukkaiden keski-ikä on jopa korkeampi kuin Ranskassa keskimäärin.


Tämäkään ei ole 11. kaupungiosasta, vaan 7. kaupunginosasta. Jos joku oikeasti haluaa nähdä maisemia sieltä yhdestätoista, kehotan klikkaamaan tuosta vasemmalta "11. kaupunginosa"-tägiä.

Jottei juttu menisi vallan 11. kaupunginosan kehumiseksi, niin mainittakoon, että voi siellä asua ikävästikin. Vai mitä sanotte 1,56 neliön vuokra-"asunnosta", josta pitää maksaa vuokraa 330 euroa kuussa? Varustetaso kattaa hanan, patjan ja keittolevyn. Viisikymppinen mieshenkilö asui tällaisessa viisitoista vuotta. Abbé Saint Pierre -säätiön edustaja kertoi, ettei ollut nähnyt urallaan mitään vastaavaa. Aikaisempi pinta-ala"ennätys" oli ollut 3 neliötä.

Laillistahan tämä ei ole ollut. Pienin laillinen koko vuokrattavalle asunnolle on Ranskassa huikeat 9 neliötä - mukaan luettuna suihkutilat. Nyt mies vaatii oikeudessa entiseltä vuokranantajaltaan takaisin viiden viime vuoden aikana maksamiaan vuokria. Mikä parasta, miehelle on löytynyt uusi, paljon suurempi ja edullisempi vuokra-asunto.
--

P.S. Merci Alfredin kartat heijastelevat mielenkiintoisesti Pariisin stereotypiakarttaa, josta kirjoitin täällä. Ei savua ilman tulta, kai?
--
P.P.S.
Tsemppiä Suomen joukkueelle illan peliin. Jokaisen Suomen maalin jälkeen lupaan rynnätä parvekkeelle kajauttamaan monikielisesti Suomea kannustavia ja Ranskaa solvaavia huudahduksia.

28 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus :)
  Ja hurja tuo 1, 5 neliön asunto :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vaikea edes kuvitella tuollaista kopperoa. Meidän tosi pieni vessakin on suurempi. :P

   Poista
 2. Tuo miniasunto näyttää kuvassa kyllä suuremmalta kuin 1,56 m². Ei se nyt varsinainen Versailles näytä olevan, mutta onhan meidän parisänkykin isompi kuin puolitoista neliötä. Onkohan Suomessa asunnoille minimikokoa? Toisinaan Helsingistä kuulee ylihintaisista loukoista, joissa ei ole esim suihkua, .mutta en tiedä onko ihan noin tehokasta tilan käyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä kuvassa näyttää suuremmalta. Kuvaajan olis pitänyt laittaa mukaan joku esine, josta skaala kävis paremmin selville. Kuten tulitikkuaski tai banaani.

   Enpä muuten tiedä, onko Suomessa määritelty asunnolle minimikokoa. Jotenkin tuntuu, että vaikka asuntopula vaivaa joissain isoissa kaupungeissa, niin ei siellä ihan tällaisiin ratkaisuihin päädyttäisi...?

   Poista
 3. Huh,kaikkea sitä näkee ja kuulee. En kyllä ikuna suostuisi maksamaan 330 euroa tuollaisesta kopista vaikka sijainti olisi millainen. Taas täytyy mielessään kiittää oman vuokra-asunnon hinta-kokosuhdetta ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, aika kova neliöhinta, jopa pariisilaisluukuksi. :P

   Kommentistasi tulee ihan mieleen se Eppu Normaalin biisi missä opitaan lähiössä rakastamaan sitä tulevaakin koppia. Vai miten se meni? :)

   Poista
 4. Käykö tuosta jutusta ilmi, missä mies kävi öhöm, luonnollisilla tarpeillaan? Tiukkoja tilanteita on varmasti itse kullakin, mutten silti ymmärrä, miksi kukaan tervejärkinen vuokraisi tuollaisen nurkan itselleen.

  9 neliötä on kuin asuisi hotellihuoneessa, mikä yksin jonkin aikaa meniskin. Jos söis ulkona, koska muuten ihan kaikki haisee aina ruoalle. Niin kyllä normaalissa yksiössäkin, jos on avomallia. Mikähän siinä on, että sen sipulinkäryisen paidan haistaa vasta, kun on jo ihmisten ilmoilla?! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuten käynyt ilmi, missä mies toimitti tarpeensa tai peseytyi kunnolla. Mies muuten nolosteli vähän, kun juttu kävi ilmi, ettei hän ole mikään luuserireppana sentään. Hän kävi töissä koko ajan, mutta vuokratyössä, joten ei kai sitten oikein löytänyt Pariisista muuta kämppää(?), täällä kun niitä on vaikea saada, ellei ole kunnon tuloja. Tai sitten vaan niin tottui luukkuunsa? Vaikea kyllä kuvitella, mikä häntä ylipäänsä täällä Pariisissa pidätteli.

   Hah, totta tuo muuten, miten ruoanhaju tarttuu huomaamatta. Tulee mieleen, miten joskus Tukholmassa laitettiin tyttöjen kanssa ykköset päälle, ja mentiin intialaiseen syömään ennen ulos lähtöä. Kyseinen intialainen oli vaan erikoistunut sellaisiin kuumalevykäryannoksiin. Tosi hyviä, mutta haju tarttui, varsinkin kun melkein koko sali tuntui niitä syövän. Siinä sitten keikisteltiin Tukholman yössä grillille tuoksuen. :P

   Poista
  2. Voin kuvitella, että on outo yhtäkkinen kuuluisuus nolottanut. Nyt kun huonekuvaa katsoin tarkemmin, niin se muistuttaa sellaista entisaikojen palvelijan ullakkokoppia, jollaisessa kerran punkkasin Pariisissa. Vessa oli käytävän päässä ja sitä käytti myös koppikerroksessa asuvat afrikkalaiset maahanmuuttajat. Pienet kierroportaat vaan ylös asti, mutta näkymä Eiffelille ja tasakatto, joten mikäs siinä! :) Viikon tai kaksi, ei ihan vuosia.

   Intialainen ruoka, se on tänkin talouden ykköshaisuli alun mausteöljyineen, mutta on niin herkkua, että antaa mennä. Päihittää ainakin tupakanhajun milloin vain.

   Poista
 5. Ei juma tuota puolentoista neliön kopperoa. En taida valittaa tilanahtaudesta enää koskaan. Tai enpäs vannokaan. :-D

  Jotenkin tämmöiset tutkimukset aina vähän arveluttavat, kun parhaus ja huonous on niin subjektiivisia käsitteitä. Että onko se alle nelikymppisen sinkkumiehen 'paras' jollakin yleisellä tasolla paras. Ei varmaan ainakaan esim. lapsiperheiden näkökulmasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina saa valittaa! ;D

   Joo, ei tuosta listauksesta mitään suoria johtopäätöksiä voi parhaudesta tai huonoudesta oikeasti tehdä, esim. lapsiperhe tosiaan tuskin valitsee kämppää sen mukaan, että lähistöllä on paljon trendibaareja. :P Mutta ihan mielenkiintoisia nuo tarkemmat kriteerilistaukset. :)

   Poista
 6. Muistan jonkun ohjeman, jossa käytiin pienessä yksiössä....siis todella pienessä, mutta onneksi oli korkeutta sen verran, että oli voitu rakentaa parvi...:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenmoisissa luukuissa sitä ihmisiä tosiaan asuu. Tuolla oli vielä niin vino katto, että sitä kaistaletta, jossa mahtui seisomaan, oli n. parikymmentä cm. Joten ei parvitilaakaan. ;)

   Poista
 7. Herranjestas miten pikkuinen asunto,minähän en sellaiseen edes mahtuisi;D
  Tuo viimeisen kuvan talo on kyllä hurjan hienon näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin ihastuin tuon viimeisen kuvan talon parvekeistutuksiin. Vähän luontoa kaupungin keskelle. :)

   Poista
 8. Apua, eihän tuollaisessa mahdu edes pierasemaan! Mekin täällä aiotaan hurrata ja huutaa tuli maaleja tai ei. Suomen lippua viritetään parvekkeelle niin, että naapuritkin tietää ketä täällä kannustetaan. Ja olkoon siellä aamuun asti kävi pelissä miten tahansa. Kävin pari viikkoa sitten Pariisissa ja Marais oli kyllä oikein kivaa aluetta, käveltiin siellä pitkään ja ihania pikku kauppoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, no niinpä! :D Toivotaan että matsissa käy hyvin, eihän sitä koskaan tiedä. ;)

   Poista
 9. En voi käsittää tuon asunnon pienuutta ?! Saattaa olla, ettet pääse parvekkeelle tänä iltana :) Käy siellä sitten ennen ja jälkeen pelin (olenko vähän tylsä vai..) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, voi olla, että meidän parvekkeella on uhkailuista/lupailuista huolimatta aika hiljaista tänään. ;) Mutta hei, aina sattuu yllätyksiä. Ja ihmeitäkin. ;D

   Poista
 10. En nyt saa klikattua "vastaa" -nappia, mutta aikaisempaan "näyttää suuremmalta" -pohdiskeluun: Kuulin radiosta, että se olisi ollut noin 4 m2 lattiapinta-alaa, mutta kun vino katto, niin asumiskelpoiseksi luokiteltavaa se puolitoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se kyllä kävis järkeen. Neljälle neliölle mahtuu jo se patjakin hieman paremmin. Mä meinaan jo täällä mietiskelin, että millaisessa käppyrässä se reppana on joutunut 15 vuotta nukkumaan. :P

   Poista
 11. Minunkin kävi sääliksi ihmistä, joka oli noin alistunut ja tyytynyt kohtaloonsa. Hänellä oli sentään katto päänsä päällä, mitä monella muulla ei ole. Kiinnostuin tuosta Abbé Saint Pierre säätiöstä ja törmäsin aika kiinnostavaan asiaan: http://www.emmaus-international.org/
  Wikipedia tiesi kertoa, että Suomessakin on Emmaus-ryhmiä. Hyvä niin.
  Taidankin ruveta lukemaan 300 vuotta sitten eläneen Charles Irénée Castel de Saint-Pierren teoriaa Ikuisesta rauhasta Euroopassa. Jos rauhaa kestäisi nyt enemmänkin kuin 70 vuotta, kun sentään on alkuun päästy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, surullista. Hänelläkin pahin pelko oli, että joutuu kadulle. :(
   Kirjoitin näköjään väärin säätiön nimen, saint oli liikaa. :) Emmaus on minulle tuttu lähinnä kirpputoritoiminnastaan.

   Poista
 12. Et sitten joutunut iltaasi parvekkeella viettämään...Unohdin viime talvena kisat voitettuamme (Talwiajot) sanoa kiitossanoissani, että nyt voin uskoa Suomen voittavan potkupallon MM:n. Pelasivat kyllä hyvin mutta paremmilla kävi tuuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en joutunut. Mutta positiivisena ihmisenä iloitsin siitä, sillä ulkona oli aika kylmä. ;)

   Poista
 13. Eipä tuolla Helsingistä niin paljon isompaa tilaa saa: http://www.hs.fi/kaupunki/Onko+330+euroa+kohtuullinen+vuokra+viidest%C3%A4+neli%C3%B6st%C3%A4/a1378456582217

  Kuulema noissa "huoneissa" ei ole ovia vaan pelkästään verhot eri tilojen välissä. Aina tällaisia lukiessa olen äärettömän onnellinen omasta yksiöstäni, joka kyllä maksaa melkein kolme kertaa noin paljon, mutta eipä tarvitse jakaa sitä KENENKÄÄN kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jessus. D: Ei taida sitten Suomessa olla mitään lakia asunnon vähimmäiskoosta...??

   Poista
  2. Jotain rakennusmääräyksiä saattaa olla, mutta olemassaolevaa saa vuokrata eteenpäin, koska "ei se ole tyhmä joka pyytää vaan joka maksaa". Ja tuokin taitaa periaatteessa olla isomman puoleinen kimppakämppä.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.