sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Cola-sota

Eilinen yötön yö eli taiteiden yö eli Nuit Blanche sujui vaihtelevissa merkeissä. Aamulla kadulta kantautuvan melun ja mölinän perusteella osalla yö jatkui melko kosteissa merkeissä ainakin aamu yhdeksään asti. Itse jätin taide-elämykset väliin ja vietin iltaa löpisemällä kaverin kanssa puoleen yöhön asti.

Sen verran valvominen kuitenkin väsytti tätä vanhusta, että kolaa oli saatava.


Eikä mitä tahansa kolaa, tietenkään, vaan pariisilaista kolaa.


Ranskassa paikalliskolat ovat olleet pinnalla jo joitain vuosia. Trendin taisi aloittaa bretagnelainen Breizh Cola, mutta sittemmin markkinoille on lanseerattu mm. korsikalainen, marseillelainennormandialainen ja elsassilainen kola. Omalla paikalliskolalla pönkitetään paikallisidentiteettiä ylikansallisia jättejä vastaan. Tai se ainakin taitaa olla paikalliskolamarkkinamiesten myyntiargumentti.

Oli tietysti vain ajan kysymys, että joku iskee Pariisin identiteettikolamarkkinoille.


Kävi vain sikäli hassusti, että niille Pariisin identiteettimarkkinoille iski yhtä aikaa viime kesänä kaksi kolavalmistajaa, Paris Cola ja Parisgo Cola.

Parisgo Colan perustaja Bruno Vaussenat selvensi Parisgo Colan ja Paris Colan eroja Wall Street Journalissa seuraavasti:

 "Paris Cola on turisteille, ja hyvä niin. Se on ulkomaalaisten näkemys 1950-luvun Pariisista, kuin Fred Astairen elokuva. Minä en tee turistikolaa. Minun juomani on tarkoitettu oikeille pariisilaisille. Jos se siinä sivussa kiinnostaa myös turisteja, sen parempi."

Paris Colaa edustava Rodolphe Grosset puolestaan korosti, että heidän kolansa on se Aidosti Paikallinen tuote. Sen sokerikin on peräisin Île de Francen alueella kasvaneista sokerijuurikkaista.


Paris Colan lähestymistapana on vähän kliseinenkin kuva Pariisista glamouria henkivänä maailman kauneimpana kaupunkina. Parisgo Cola puolestaan esittää edustavansa sitä maanläheisempää ja aidompaa Pariisia. Sitä, jota rakastetaan vikoineen päivineen, kuten Vaussenat maalaili Le Figarossa. Parisgo Colan nimikin on sanaleikki, sillä se ääntyy kuten parigot, joka taas on puhekielessä käytetty halventava nimitys pariisilaisille.


Cola-sota äityi niin hurjaksi, että Parisgo Cola oli haastamassa Paris Colaa oikeuteen, kunnes yhtiöt pääsivät viimein yhteisymmärrykseen merkkien rinnakkaiselosta. Kyseessä taisi kuitenkin olla lopulta Parisgo Colan puolelta pelkkä mainosstuntti, sillä Paris Cola on itse asiassa ollut markkinoilla pidempään. Paris Colan merkki on peräisin vuodelta 2003, ja sitä on myyty pienissä herkkuliikkeissä jo vuodesta 2007. Tuote lähti kuitenkin markettivalloitukseen vasta tänä vuonna, samaan aikaan Parisgo Colan kanssa.


Mutta imagoista ja identiteeteistä viis, maunhan sen pitäisi ratkaista. Kaksihenkinen raatimme uhrautui blogilukijoiden puolesta:

Parisgo Cola:
- Hiilihappoa tuskin nimeksi. Makeuttakaan ei oikein ole. kolamaisen maun aistii heikosti, mutta se on ohut ja hiukan tunkkainen.

Paris Cola:
- Kevyen kupliva ja huomattavasti makeampi kuin Parisgo Cola. Raikkaampi maku kuin Parisgo Colassa, mutta kolan maku vähemmän voimakas kuin perinteisissä ylikansallisissa kolajuomissa.


Mutta maistakaa ihmeessä itse! Paris Colan myyntipisteet löytyvät täältä ja Parisgo Colan myyntipisteet täältä.17 kommenttia:

 1. Minusta Ranska on hyvä tässä oman kansallisuuden nostattamisessa. Onhan se hienompaa jos kansainvälisistä massatuotteista saadaan kotimaisia ja toimivia tuotteita. Suomikin tarvitsisi kovasti tällaista brändäystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ja paikallisidentiteetit ovat Ranskassa trendikkäitä nekin. Suomessakin on omia kolajuomia, muttei taida olla paikalliskolia. Oliskohan Manse-kolalla tai Stadi-kolalla markkinoita? :)

   Poista
 2. Hahah, onpa hauska! Ranskalaisia ei päihitä kukaan, mitä tulee kansallisidentiteetin kohottamiseen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Nämä tietävät olevansa Parhaimpia ja Kauneimpia. ;)

   Poista
 3. Hauska sota;D Mä en colasta enkä muistakaan limsoista välitä mutta Perussa taas oli (on siis) Inca cola,joka on keltaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei muistan lukeneeni tuosta Inca Colasta joskus. Keltainen kola kuulostaa kyllä..hmm..erikoiselta... ;)

   Poista
 4. Upeat etiketit kummassakin, nimim. etikettien ystävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Jännästi myös muistuttavat jotenkin toisiaan. Samat värit ja kuplat ja eiffelit. ;)

   Poista
 5. Onko kummastakaan light-versiota (ei varmaankaan...)? Minä kun olen huono juomaan sokeriversioita, niin tuhoan hampaani sitten kaikenmaailman makeutusaineiden kera :D Mutta ulkoasun perusteella muhun kyllä vetoaa tuo turistikola enemmän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään yleensä koskaan juo sokeriversioita, nyt tein poikkeuksen kun ei noista tosiaan taida olla tarjolla light-versioita. Mulla oli joskus opiskeluaikoina paha light cola -riippuvuus, töissäkin join sitä pitkään aina lounaalla, mutta sitten huomasin, ettei se sovi oikein yhteen istumatyön kanssa, ja vähitellen vierottauduin. :)

   Poista
 6. Ehkä sitten turisteille, mutta Paris Cola näyttää söpömmältä. Parisgo näyttää enemmän jenkiltä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nyt suoraan sanotaan, niin kyllä tuo Paris Cola viehätti mua enemmän sekä ulkonäöltään että maultaan. ;)

   Poista
 7. Hauska tarina paikallisesta kilpailusta! Kummasta sinä pidät enemmän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se taitaa olla tuo Paris Cola minun suosikkini. Vaikka noin muuten minua puhuttelevat kyllä tuon Parisgo Colan omistajan myyntipuheet siitä, miten Pariisia pitäisi arvostaa kokonaisuutena, ei minään hollywoodhenkisenä kliseenä. ;)

   Poista
 8. No Paris Cola voittaa taiston jo pelkän pullon perusteella (cola kun on colaa, en ole sen suhteen mitenkään turhan tarkka...). ;) Mahtavaa oman hännän nostamista kyllä, ei voi kuin ihailla! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että joku muukin on sitä mieltä, että cola kuin cola! Mäkään en yleensä maista juuri makueroja, paitsi että valitsen sen aspartaamiversion. ;P Tosin tällä kertaa noissa kyllä oli havaittavissa makueroa, kun maisteli molempia yhtä aikaa.

   Poista
 9. Awww, toi Paris Cola on söpö! Miksei oo luomua? Missä ranskan ekohippiys viipyy?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.