tiistai 16. heinäkuuta 2013

Junailusta

Perjantaina istuimme olohuoneessa ja löpisimme niitä näitä. Tv mölisi taustahälynä, kunnes alitajunta rekisteröi sieltä mölinästä sanat juna ja onnettomuus ja kuolonuhrit ja Pariisi. Löpinämme katkesi kuin veitsellä leikaten ja minulta lipsahti epäuskoinen "Meeeerde...".

Kaatuneista junavaunuista tuli elävästi mieleen muinainen Jyväskylän junaonnettomuus. Ajoin silloin julkisilla onnettomuuspaikan ohi ja inhosin ylikulkusillalle kokoontuneita pällistelijöitä. Raatokärpäset!

Ranskan junaonnettomuudessa ohikulkijat eivät kuulemma edes tyytyneet pällistelemään. Lähteestä riippuen 15 - 30 paikallista lähiönuorta nimittäin intoontui juuri onnettomuuden jälkeen paikalle ryöstelemään uhrien tavaroita. Kun avustustöissä olleet palomiehet pyrkivät estämään, he saivat kivisateen niskaansa. Joku kumautti avustamassa ollutta lääkäriä ja vei tämän älypuhelimen. 

Minulta meni hetkeksi usko ihmisyyteen.

Myöhemmin paikalla avustaneen Punaisen Ristin edustajat kielsivät mitään ryöstelyä tapahtuneen. Mutta joku oli silti kuulusteltavana puhelimen ryöstöstä. Oliko tarina väärinkäsitystä vai keksittyä vai mitä lienee sattunut? (Lisää täällä)

Tämä onnettomuus melkein liippaa läheltä siksikin, että minulla on junalippu kyseiselle rataosuudelle. Matkaan lähden tänä aamuna. Junani näillä näkymin ei ole peruutettu, mutta se liikennöi poikkeuksellista reittiä. Mikä tarkoittaa, että matka-aika venyy tavanomaisen 4 tunnin sijaan reiluksi seitsemäksi tunniksi. Toivoa sopii, että ilmastointi pelaa.


La Rochellen rautatieasemallaEnnen junaan nousua liput pitää leimata tällaisessa härvelissä. Paitsi jos ne ovat netistä tulostettuja.

Koskapa minulla ei ole tulostinta, tulostan liput asemalla ennen lähtöä tällaisesta härvelistä. Mukaan tarvitsen tilausvahvistuksen mukana saamani koodin ja pankkikortin, jolla liput maksoin.

Laite puhuu jopa useita eri kieliä.P.S. En tiedä koska pääsen jälleen koneelle, mutta olen ajastanut kuluvalle viikolle pari huisin jännää postausta.

14 kommenttia:

 1. Turvallista matkaa ja rentoa La Rochellea!

  Olen kuullut puhuttavan junissa matkustajien puhelimia tai läppäreitä varastavista nuorista. Paras istumapaikka jossain lähiöjunassa on keskellä vaunua, eli ei ovien vieressä, mistä varkaan on helppo juosta karkuun.

  Onnettomuus jo sinällään oli hirveä uutinen. Toivon ettei siellä ole sen lisäksi mitään ryöstöjä tapahtunut, se nyt vaan olisi jo ihan liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin itse asiassa Keskiylängöllä, mutta arkistosta sattui vain löytymään kuvituskuvia La Rochellen komiasta asemarakennuksesta. :)

   Tuo ovien vieressä istuminen on ihan totta, ja sama pätee Pariisin metroonkin. Ei kannata heilua ainakaan kovin uuden laitteen - tai vaikka hintavan merkkilaukun - kanssa ovien edessä, muuten saattaa helposti käydä niin, että ovien sulkeutuessa joku näppäräsormi sen nappaa, ja huomaa itse jäävänsä metroon, kun se oma arvotavara jää sinne laiturille. :P

   Poista
 2. Ranskaa osaamattomalle nuo masiinat näyttävät ihan hirveän pelottavilta. Erityisesti tuo compostage de billets, jota luulin joksikin lippukompostiksi.

  Hyvää ja turvallista matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, reissu oli rentouttava. Menomatka kesti reilut 7 tuntia 4 tunnin sijaan, mutta SNCF antoi ennen lähtöä kaikille lohdukkeeksi paketit, jotka sisälsivät vettä, kuivattuja hedelmiä, tonnikalaa, pari korppua, keksejä, vaahtokarkkeja, puuvärit ja puuhavihon. Puuhavihkoa väritellessä kului sitten mukavasti muutama tunti. ;)

   Mutta lopultahan mulla kävi tuuri. Ensinnäkin tietysti siksi, että juna saapui ehjänä perille, nythän näitä onnettomuuksia on ollut vähän kaikkialla. Mutta toisekseen siksi, että matka kesti vain sen 7 tuntia. Hiljattain eräs Pariisista Bordeaux'seen matkalla ollut juna harhaili pitkin Keski-Ranskaa 16 tuntia - yleensä matkan pitäisi kestää vähän päälle 3 tuntia, mutta myrsky oli tehnyt tuhoja reitille. Onneksi juna oli täynnä lomalle menijöitä, joten väki vaikutti uutisissa suhteellisen rauhalliselta. ;)

   Poista
 3. Mikä käytäntö on etukäteen ostetuissa ja tulostetuissa junalipuissa? Leimaako ne konnari junassa?

  Jos menee 4 metrolinjalla montparnasseen niin paljonkohan pitää varata aikaa näin ummikkona, että löytää junan mikä menee Nantesiin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, toivottavasti vastaus ei nyt tule aivan liian myöhään, en päässyt vastaamaan kommentteihin, kun olin vähän teknologian (lue: netin) ulottumattomissa, ja aika käsi älypuhelinsurffailussa. :P

   Mutta siis "oikeat" junat lähtevät muistaakseni paria kerrosta ylempää kuin metrot. Parissakymmenessä minuutissa ehtinet varmasti, jos puoli tuntia varaat, niin ei tarvitse stressata. Itsetulostettuja lippuja ei tarvitse "kompostoida" noissa keltaisissa vehkeissä (eipä niitä saisi niihin tungettuakaan). Jos konnari tulee kohdalle, niin hän skannaa lipun.

   Paluumatkalle muuten ostin lipun asemalta, ja asiakaspalvelija ylpeänä ehdotti, että voi myydä minulle nettilipun. Käytännössä se oli ihan samannäköinen kuin normaali asemalta ostettu tai tuollaisesta häkkyrästä tulostettu lippu. Mutta aspa puhkui oikein ylpeyttä selittäessään, että sitä lippua ei tarvinnut "kompostoida", ja konnari sitten junassa skannaisi sen. Tuota skannausta se toisteli sitten useampaa otteeseen. :D Mutta ikäväkseni konnari ei tullut sitten matkalla kysymään lippua eikä siis koskaan skannannut sitä. :(

   Poista
 4. Hyvää ja turvallista matkaa. Onpas siellä röyhkeitä raatokärpäsiä. Ihan uskomatonta miten ei ihmisellä ole mitään sääliä, kun sille päälle sattuu:(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, loma oli hyvä ja sujui turvallisesti, vaikka kävin jopa melomassa minikoskilla! ;) Tai ei ne kai mitään koskia olleet, vähän vilkkaampia virtauspaikkoja vain. ;D

   Ihminen on kyllä joskus käsittämätön otus.

   Poista
 5. Olihan tuo junaonnettomuus aika järkyttävä uutinen, varsinkin kun tässäkin ensimmäinen ajatus oli, että kyseessä saattaisi olla attentaatti. Onnettomuuksia sattuu valitettavasti.
  Tuo La Rochellen rautatieasema on tosi upea rakennusmonumentti.
  Luoja varjelkoon minua joutumasta kulkemaan junalla Ranskassa. En takuulla tietäisi, mitä mihinkin läpeen on työnnettävä ja saisin jokaikisen automaatin jumiin. Kävin viime vuonna junalla Pariisissa, mutta se oli ihan tavallinen Deutsche Bahnin ICE ja riitti, että osasi oikealle rautatieasemalle, oikeaan junaan ja oikeaan vaunuun, ja lipunkin tarkasti konnari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin vähän uutispimennossa tuossa männäviikoolla, ja suorastaan järkytyin, kun kuulin Espanjan ja Sveitsin onnettomuuksista. Ja kyllä meidänkin junassa oli meno- ja paluumatkalla hyvin hiljaista, kun ohitimme Brétignyn aseman.

   Mutta nyt nettiaikana voitkin uskaltautua ranskalaisjuniinkin, kun nettilippua ei tarvitse itse leimata! ;D

   Poista
 6. Hyvää matkaa! Minulta on mennyt tällainen onnettomuus kokonaan ohi, vaikka itsekin junailin juuri Ranskassa... mistä tulikin mieleen, että Luxemburgissa asuvien joukossa on sitkeä käsitys, että ranskalaiset konnarit ovat tolkuttoman laiskaa porukkaa. Täällä ei nimittäin asemalla ole SNCF:n leimauslaitteita, joten TGV:llä matkustavien lippujen leimaus on jäänyt konnarien vastuulle, ja monelta ne liput ovat lopulta jääneet leimaamatta. Itsekin toivoin tätä alkuviikosta ilmaisen Pariisin-menolipun kiilto silmissä ;) mutta tällä kertaa olivat hereillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, SNCF:n työntekijöitä pidetään Ranskassakin aika yleisesti vähän lusmuna porukkana, jolla on työn vaativuuteen nähden aivan suhteettomia etuisuuksia. Tosin ei se tietenkään ole ihan koko totuus sekään, tuttavapiirissä on SNCF:n duunari, jolta saa myös vähän toisenlaista näkemystä. Totuus on varmaan jossain siellä puolivälissä. ;)

   Mutta aika satunnaisesti konnarit tuntuvat lippuja tarkistavan. Sitten sitä tuntee ostaneensa koko lipun ihan turhaan. ;D Mutta esimerkiksi menomatkalla, kun liikenne oli onnettomuuden vuoksi vielä jokseenkin sekaisin, tuntuivat kyllä olevan tosi palvelualttiita ja järkkäilivät aktiivisesti yhteyksiä. Ylipäänsä junassa oli poikkeuksellisen hyvä tunnelma, koko vaunu jutusteli toistensa kanssa. Syynä saattoi olla sekin, että nokka näytti Pariisista pois ja kohti lomaa, ainakin useimmille. ;)

   Poista
 7. Muistan itsekkin sen Jyväskylän junaturman. Melko kauhean näköistä jälkeä. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä aika karmea tapaus. Tuntui uskomattomalta, että lintukotomaisessa Jyväskylässä sattui jotain niin kamalaa. Itsekin kuljin tuolloin säännöllisesti (useita kertoja kuussa) Tre-Jkl -väliä junilla, joten onnettomuus tuntui siksikin liippaavan läheltä.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.