torstai 18. heinäkuuta 2013

Suhinaa öisessä Pariisissa

Se kesäperjantai oli kuuma. Vaikka ilta oli jo hämärtynyt pimeäksi - tai niin pimeäksi kuin Pariisi nyt ikinä hämärtyy - ulkona pärjäsi silti mainiosti lyhythihaisessa. Pasteur-metroaseman viereisen kahvilan terassi oli yhä täynnä perjantai-illan viettäjiä. Siellä istuin minäkin ystäväni kanssa illallisen jälkeisellä lasillisella.

Yhtäkkiä selkäni takaa kuului suhahdus. Ja toinen. Ja sitten tauoton suhahdusten sarja.Käännyin katsomaan, ja tajusin suhinan lähtevän tuhansista ohi kiitävistä rullaluistelijoista.


Hetki oli niin taianomainen, että kaivoin kameran esiin ja räpsin ison kasan kuvia terassin vierestä pyyhältävästä massasta. Joku terassiltamme hurrasi ja taputti luistelijoille.


Koska olen niin amatööri ja koska tilanne oli niin yllättävä, kuvien laatu on mitä sattuu. Mutta ehkä niistä välittyy vähän tunnelmaa?


Ohitsemme pyyhältäneet rullaluistelijat osallistuivat Paris Roller -yhdistyksen joka perjantai järjestämälle luistelukierrokselle, joka kiertää Pariisin keskustassa 25 - 30 km:n reitin. Kierros starttaa Montparnassen tornin tuntumasta (kokoontuminen klo 21.30, lähtö klo 22 ja paluu Montparnasselle yhden aikaan aamuyöllä). Kierros järjestetään vuoden jokaisena perjantaina, sään salliessa. Osallistuminen on maksutonta, eikä etukäteisilmottautumista vaadita. Välineet pitää luistelijoilla olla mukana omasta takaa.


Yhdistyksen mukaan luistelu houkuttelee joka perjantai keskimäärin 10 000 osanottajaa, kesäisin jopa tuplasti. Eikä ihme, vaikea kuvitella hienompaa tapaa katsastaa öistä Pariisia! Itse olen vain niin surkea rullailija, että tämä tapahtuma on vastaisuudessakin jätettävä väliiin. Kierros on tarkoitettu nimenomaan kokeneille luistelijoille, sillä vauhti on melko kiivas ja maasto haastavaa. Kulkuetta seuraa sekä ambulanssi että poliisi, mutta mieluummin jätän heidän työllistämisensä omalta osaltani väliin.


Jos into luistelemaan on tarpeeksi kova, mutta taidot eivät ihan riitä perjantai-illan kierrokselle, tarjolla on myös aloittelijoille (jotka jo sentään pysyvät luistimilla pystyssä ja osaavat vähän jarruttaakin...) tarkoitettu kierros, jonka järjestää Rollers & Coquillage -yhdistys. Se starttaa Bastillelta sunnuntaisin klo 14.30.

Vertailun vuoksi: tältä näyttää meno perjantaisella Pari Roller -kierroksella:


Ja tämä on meno sunnuntaisella Roller & Coquillages -kierroksella:


Lisätietoja tapahtumasta ja kulloisestakin reitistä voi etsiä Pari Roller -yhdistyksen nettisivuilta: Pari-Roller.com ja Roller & Coquillage -yhdistyksen sivustolta: rollers-coquillages.org. Molemmat sivustot ovat ranskankielisiä, mutta ellei ranska suju, niitä voi aina yrittää tulkita konekääntäjien avulla.

14 kommenttia:

 1. Yksi oikeasti mainio tapa tutustua öiseen Pariisiin on ottaa alle Velib ja pyöräillä paikasta toiseen. Toki jonkin verran vaatii sekin uskallusta, mutta testattu on pariinkin otteeseen ja niin vaan istutaan täällä tätä kommentoimassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mainio ja edullinen tapa myös! Kunhan vähän suunnittelee reittejä etukäteen ja varoo rattijuoppoja. ;) Tosin massatapahtuman lumo jää siinä kokematta.

   Poista
 2. Olemme ainakin kerran törmänneet tuohon perjantainillan tapahtumaan. Vakuuttavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen pari kertaa osunut tuon perjantaitapahtuman reitille. Kun reitit muuttuvat kuitenkin vähän lähes joka kerta, niin sitä ei koskaan osaa odottaa, kunnes yhtäkkiä alkaa kuulua suhahtelua. :)

   Poista
 3. Kuulostaa hauskalta tapahtumalta :) Pariisissa suhahtelee kaikenmoista, kerran (vai kaksikin) olen ollut Tour de Francen aikaan siellä, ja kyllä vaan nekin pojat pistelevät kovaa vauhtia menemään - suorastaan uskomatonta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olin viime vuonna seuraamassa Tour de Francea Pariisissa, ja oli tosiaan pojjiilla vauhtia: http://pariisistapaivaa.blogspot.fr/2012/07/tour-de-france-ii.html

   Tänä vuonna tuli seurattua puolella silmällä turneeta tv:stä, olivat järjestäneet Riemukaarelle tosi mahtavan valoshow'n.

   Poista
 4. Vau, hieno juttu! Olen joskus nähnyt Barcelonassa vastaavaa, se todella on taianomaista kuten kerroit. Varmasti on ihanaa rullaluistella tyhjillä kaduilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Sain ihan kylmiä väreitä. Pitäisikö sitä opetella itsekin...? ;)

   Poista
 5. Münchenissä on sama homma maanantaisin. Mistä puheen ollen pitäneekin tulevana maanantaina kokeilla uskaltaudunko sekaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs sen parempi aloitus viikolle? Tosin mulla taitaisi kulua sitten loppuviikko saikulla. :D

   Poista
 6. Loistava idea! Harmi vaan, etten rullaluistele minäkään. Ja Pariisi on vähän kaukana... :P Nyt kun rupesin miettimään, niin enpä ole tainnut Oslossa ja ympäristössä juurikaan nähdä rullaluistelijoita. Ei tämä maasto niin mäkistä ole, mutta voi olla, ettei riittävän hyväkuntoisia reittejä ole tarpeeksi (=liikaa huonokuntoista asfalttia).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norjalaiset harrastavat niin hurjasti kaikkea muuta urheilua, etteivät ehdi enää rullailemaan? Hah, jos tuollainen järjestettäisiin Norjassa, niin reitin varrella olisi taatusti tusinoittain norskeja heijaamassa liput kourissa. :D Ihme, ettei täällä ole. ;)

   Poista
 7. Taianomainen hetki, joskus onnistaa ja sattuu osumaan oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Minusta olisi mukavaa osata rullaluistalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset odottamattomat hetket ovat kiehtovimpia. Joskus tässä elämässä on hyvä olla vähän "kujalla". ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.