torstai 13. joulukuuta 2012

Chambord

Viimeinen linnavierailu marraskuisesta Loiren laaksosta. Tällä kertaa vuorossa Loiren laakson suurin linna, 1500-luvulta peräisin oleva Chambord. Linnan rakennutti kuningas Frans I metsästysmajakseen.

chamb01
Näkymä, joka aiheuttaa kylmiä väreitä: Autolla lähestyttäessä linna häämöttää mahtavana valtavan pitkän suoran päässä.

chamb05

Rakennustöiden alkaessa vuonna 1519 Frans I oli vasta 25-vuotias, mutta linna ei ehtinyt valmistua hänen 32 vuotta kestäneen hallintonsa aikana. Frans I vietti linnassa yhteensä 72 päivää. Frans I:n kuollessa vuonna 1547 ainoastaan Chambordin linnan kuninkaallinen siipi ja päätorni olivat valmiita. Rakennustöitä jatkoivat mm. Frans I:n poika, Henrik II, sekä Aurinkokuninkaana tunnettu Ludvig XIV.

chamb04

chamb02

Tämä kyseinen metsästysmaja on 156 metriä pitkä ja 56 metriä korkea. Siinä on 77 portaikkoa, 282 takkaa ja 426 huonetta.

chamb06

chamb07

chamb09

chamb11

chamb12
Chambordin keskusportaikko. Erääksi hahmoksi rakennuksen poikkeuksellisen arkkitehtuurin takana on epäilty Leonardo da Vinciä, joka saapui Ranskaan Frans I:n kutsumana vuonna 1516.

Kuten monissa muissakin Loiren laakson linnoissa, Chambordissa on käytetty paljon kalkkikiveä.

chamb14
Japanilaisturisteja lämmittelemässä takan ääressä.

chamb15
Metsästysmajan seinälle kuuluu tietysti ripustaa riistaeläinten päitä.

chamb17
Onneksi nämä päät olivat kullattuja eivätkä oikeita.

cham07
Kaakeliuunin kyljissä oli metsästys- ja eläinaiheista kuvitusta.

cham06

cham05
Yksityiskohtia Aurinkokuninkaan makuuhuoneesta.

cham04
Kiehtovia kattokruunuja.

cham03

cham01
Muutama esimerkki linnan värikkäistä tapeteista. Keskellä punaposkinen Marie Antoinette.

chamb18

chamb22
Linnan pihamaalta löytynyttä lasiesineistöä.

chamb25

chamb29

chamb40

chamb33

Kuningas Frans I:n tunnushahmo oli salamanteri, myyttinen eläin, joka kykenee elämään tulessa. Salamanterit symboloivat kuninkaan tunnuslausetta: "nutrisco et extinguo" eli "Ruokin hyvää (tulta) ja sammutan pahan (tulen)".

chamb44

chamb45

Chambordin linnassa käy vuosittain noin 700 000 vierailijaa. Linnan valtavan koon vuoksi ainakin tuona marraskuisena viikonloppuna linnassa oli väljää, ja monista huoneista sai ajoittain nauttia jopa yksin.

chamb46

Itse asiassa onnistuimme miekkosen kanssa jossain vaiheessa eksymään toisistamme ja vietimme puolisen tuntia toistemme perässä harhaillen. Eipä olisi meistä kuninkaallisiksi. Paitsi että kuninkaallisilla kai on palvelusväkeä, jonka tehtäviin kuuluu mm. avustaminen linnan siivestä toiseen eksymättä. 

Periaatteessa Chambordin linnassa suunnistamisen pitäisi tosin olla keskusportaikon ansiosta suhteellisen helppoa.

chamb50
Kaikki ylenpalttinen symmetria alkoi kiusata, joten horisontti oli pakko laittaa vinoon. Aivan tahallisesti, tietysti.

Kunnon metsästysmajaan kuuluvat tietysti kunnon metsästysmaat. Chambordin linnaa ympäröivä aidattu metsäalue kattaa 5440 hehtaaria, mikä tekee siitä Euroopan suurimman aidatun metsämäisen puiston. Alueella elää mm. kauriita ja villisikoja, joten varsinkin aidatun alueen sisällä kannattaa ajaa rauhallisesti. Me onnistuimme näkemään muutaman villisian lauman, mutta innostukseltani unohdin valitettavasti ottaa kameran esille.
 
chamb52

chamb65

chamb67
Linnan putiikissa oli myynnissä paikallista limonadia sateenkaaren väreissä.

chamb70
Santarmit juoksuttivat hevosia liinassa linnan puutarhassa.


Château de Chambord
Place Saint-Louis
41250 ChambordNäytä suurempi kartta24 kommenttia:

 1. Oi vau! Tuo linnatie ja tapetit ovat upeat. Jotenkin nuo linnat tuntuvat kuitenkin niin kalseilta sisältä, että en haluaisi olla asukas ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kuten noista japanilaisturisteista voi aavistaa, niin aika kalsua siellä sisätiloissakin oli. Ei ihmekään, että ihmisiä kuoli kuin kärpäsiä kaikenmaailman keuhkotauteihin.

   Poista
 2. Wow! Hienoja kuvia, oli mielenkiintoista päästä postauksesi kautta linnaretkelle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei sitä blogin otsikosta huolimatta aina jaksa vain Pariisissa pyöriä. ;)

   Poista
 3. Jestas, että siellä on upeita linnoja! Kuvasikin ovat hienoja, niin kuin aina ennenkin. :-) Oliko tuossa takassa ihka oikeat liekit?

  Noita limppareita haluaisin kaikissa väreissä, mutta en tiedä, raaskisinko juoda niitä. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli joo oikeat liekit. :) Ilmeisesti lämmittävät ainakin osin linnaa edelleen vanhoilla konsteilla.

   Putiikissa katsoivat vähän hitaasti, kun kuvailin heidän limsapullojaan. Mutku ne oli niin värikkäitä! :D

   Poista
 4. Kiva juttu ja hienot kuvat kuten tavallista :) Tuon linnan pääportilla tuli kerran pyörähdettyä. Harmittavasti silloin ei ehtinyt sisään asti, olisi näemmä kannattanut. Täytyy poiketa uudemman kerran kun Loiren laaksoon taas palaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Joskus ei aika vaan riitä, mutta yritä ihmeessä poiketa joskus paremmalla ajalla! Sisällä oli kaikennäköistä tilpehööriä ihmeteltäväksi ja parvekkeilta oli komiat maisemat. :)

   Poista
 5. suureellisia ovat ranskalaiset; ei villisian metsästys ehken ihan tuollaista majaa vaatisi. Jos saaliseläimeen suhteuttaisi, pitäisi jotakin mastodontti-sarjaa jahdata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, aloin pohtia, että korvaisikohan määrä kokoa? Eli jos niitä villisikoja metsästäisi sellaisen ison keon? Tosin sitä ei voi ihan joka viikonloppu tehdä, etteivät porsaat lopu kesken. (Villisioista tulee aina Obelix mieleen!)

   Poista
 6. Wau mikä linna ja koristeellinen sisustus, sekä hienot kuvat! Mm. tummanvihreä tapetti ja kultaiset kauriin päät kelpaisivat tänne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin innostuin noista sisustusyksityiskohdista ja värikkäistä tapeteista. Ihastuin myös tummanvihreään tapettiin ja kauriinpäähään! :) Sain tuolta muutenkin paljon sisustusideoita, tosin musta tuntuu, ettei kaikki meidän taloudessa ole aivan samaa mieltä niiden toteutettavuudesta... ;)

   Poista
 7. Hieno kierros, taas kerran! Oletko harrastanut näillä visiiteillä yleenä opastettuja kierroksia, ja jos olet, niin suositteletko? Mietin itse aina historiallisissa kohteissa, että saisiko niistä enemmän irti, jos olisi opas matkassa, mutta harvoin jaksan suunnitella reissua opastettujen kierrosten mukaan, varauksista nyt puhumattakaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiidos! :)

   Luvattoman harvoin harrastan opastettuja kierroksia. Koen jotenkin vastenmielisenä ajatuksen, että yritän jonkun ryhmän takaa kuikuilla mitä kulloinkin ollaan näkemässä. Mutta sitten taas joka kerta, kun sellaiselle olen osallistunut, se on ehdottomasti ollut sen arvoista. Esim. Mont St. Michelillä kannattaa ehdottomasti osallistua opastetulle kierrokselle (joita tosin järjestettiin ainakin pari vuotta sitten vain ranskaksi...). Oppaan kanssa pääsi kiertelemään muuten yleisöltä suljetuissa paikoissa, ja näki kaiken aivan uusin silmin, kun kuuli taustoja ja anekdootteja.

   Näillä marraskuisilla linnakierroksilla olimme tosi laiskoja ja päätimme ottaa koko reissun estetiikan kannalta. Emme siis käyttäneet edes äänioppaita, vaan ainoastaan opastauluja ja vastaavia. Ja kyllähän se riittikin, kun ei ole tietoa, mitä kaikkea mahdollisesti tuli missattua. ;)

   Poista
 8. Ihan kiva pikku maja ;D Tuollaisessa voisi asustaa ihan noin muutenkin kuin methälle lähtiessään ;) Komeat maisemat sieltä ylhäältä! Rakastan näitä vanhoja linnoja sun muita. Niiden keskuudessa tuntee itsensä melko pieneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatimaton pikku pesä maaseudulla! :) Mustakin on kiva tunnelmoida vanhoissa rakennuksissa ja kuvitella kaikkia sukupolvia, jotka siellä ovat asustaneet ja tunteneet itsensä kovin tärkeiksi.

   Poista
 9. Upeita kuvia, kiitos Riina kierroksesta. Tapettikollaasisi on ihan paras ja huomasitko muuten yhdessä niissä pihalta kaivetuista pulloista lukee ihan selvästi KOFF.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, en huomannut! :D Esi-isämme ovat siis kaiketi poikenneet sinne pussikaljoittelemaan Ranskan-reissullaan. :)

   Poista
 10. Taas kerran tosi upeita kuvia! Linna näyttää todellakin valtavan isolta. Miten suureen osaan linnassa pääsee tutustumaan? Itse tykkään vierailla linnoissa, niissä on sellainen mystinen olo, mutta meidän nuoriso ei oikein innostu niistä. Katselin just kartasta, että ton linnan voisi saada sopimaan Pariisin matkan jompaan kumpaan suuntaan, jos sitten autolla sinne päädytään lähteä seikkailemaan. Tonne linnaan ei yleisillä kulkuneuvoilla varmaankaan oikein pääse, en ainakaan niitten nettisivuilla nähnyt siitä mitään mainintaa. Yleiset kulkuneuvot eivät muutenkaan taida olla ihan niin yleisiä kuin täällä meillä päin.

  Noi limonadit on tosi kivan värisiä, mutta onko ne ihan juotavan makuisia? Ehditkö yhtään niitä maistelemaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oma auto taitaa olla näppärin. Pariisista junalla pääsee Blois'n asemalle, jolta kulkee sukkulabussi linnalle toukokuulta syyskuulle. Talviaikaan taitaa olla hieman heikompaa.
   http://www.chambord.org/Chambord-fr-idm-54-n-Transports.html

   Autolla liikkuminen oli tuolla suunnalla kätevää, tiet olivat suoria ja hyväkuntoisia ja isoimmat linnat oli viitoitettu todella moitteettomasti.

   Linna ei ihan kokonaan ollut yleisölle avoin, mutta en kyllä osaa suoriltaan sanoa, paljonko huoneita oli suljettuna. Puolet ehkä? :) Joka tapauksessa suosittelen vierailua, sisätiloiltaan kiinnostavampi kuin vaikka Versailles (jossa sitten taas on kyllä komeampi puutarha). Jos nyt vaan saat teidän nuorison ylipuhuttua/huijattua mukaan! :D

   Ja hih, en mä uskaltautunut maistelemaan noita paikallisia limsoja. Värit näyttivät hyllyllä houkuttelevilta, mutta ruokahalua ne eivät kyllä herättäneet. :D

   Poista
 11. Lisää tuttuja maisemia ;) Chambordin linnaan viemme aina vieraitamme koska se nyt vaan on näistä alueen linnoista se isoin ja mahtavin. Me ei enää viidennen kerran jälkeen olla menty sisälle vaan odoteltu ulkona terassilla nautiskellen! :D Mun mielestä tää on näistä linnoista hienoin ja mahtipontisin ulkoapäin, mutta sisältä ei mielenkiintoisin, ehkä liian kolkko ja suuri, eikä siellä tule sellaista fiilistä että joku olisi oikeesti siellä asunut. Niin ja muuten Disneyn Kaunotar ja Hirviö - leffan linna on piirretty Chambordin linnaa mukaillen! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, voin kyllä kuvitella, että 5 vierailua riittää jo aika hyvin tällekin kohteelle. Mä tykkäsin Chambordista myös sisältä, koska se oli mukavan sokkeloinen ja erihuoneissa on erityylisiä sisustuksia. Kuten tuolla yllä kirjoitin, tämä oli minusta sisältä kiinnostavampi kuin vaikka Versailles. Osittain se johtuu siitä, että täällä sai tutkia nurkkia rauhassa, kun taas esim. Peilisali ei näytä oikein miltään, kun sitä yrittää tarkstella satojen japanilaisten selkien takaa. :D

   Enpä tiennytkään, että tuo oli esikuvana Kaunottaren ja Hirviön linnalle, aika hauska yksityiskohta! :) Kivaa viikonloppua sinnekin! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.