perjantai 9. marraskuuta 2012

Olet ollut liian kauan Pariisissa, kun...

Täysin häpeilemättä päätin varastaa Norjan Helin idean, ja listata itseni ja muiden huomaamia stereotypioita esimerkkejä, jotka kertovat, että Pariisissa on tullut vietettyä liikaa aikaa. Osa näistä kyllä taitaa olla yleisranskalaisia ilmiöitä.


Olet ollut Pariisissa liian kauan, kun...


...pidät enemmän koirista kuin ihmisistä.
(...ja osaat väistellä koirankikkareita katsomatta jalkoihisi)

...et enää osaa ajella karvojasi.
(Ranskalaisten mukaan tosin sitä karvaista kansaa ovat portugalilaiset.)

Seine, Pont Neuf ja Eiffel Pont au Change -sillalta kuvattuna.

...tupakoit syömisen sijaan.
(Totta puhuen ranskalaiset tupakoivat nykyään huomattavasti vähemmän kuin vielä noin vuosikymmen sitten, jolloin eräänkin yliopiston käytävät olivat sinisenä savusta ja professori poltteli piippua luokassa luentotauolla.)

...et osta mitään, ellei sitä saa mustana.
(Vilkaise joskus ruuhka-aikaan metrolaiturillista pariisilaisia ja laske sieltä yhden käden sormilla värikkäästi pukeutuvat.)

...tunnet outoa vastenmielisyyttä brittejä, belgialaisia ja itse asiassa vähän kaikkia kohtaan.
(Ranskalaiset kyllä kertovat mielellään vitsejä pohjattoman tyhmistä belgialaisista, mutta en ole tavannut ketään ranskalaista, joka inhoaisi belgialaisia. Sen sijaan olen kyllä tavannut lukuisia ranskalaisia, joiden mielestä Ranska on itse asiassa yhä sodassa englantilaisia vastaan. Ja pariisilaiset nyt eivät tunnetusti pidä kenestäkään)

...kieltäydyt puhumasta englantia.
(C'est quoi cette langue de merde ?)

...hahmotat kaupunkia metron avulla. Kun joku vaikkapa kertoo uudesta ravintolasta, kysyt minkä metroaseman lähellä se on.
(Metrollahan sinne on mentävä, kun bussit ovat täynnä niitä pelottavia pariisilaisvanhuksia.)

...tunnin metromatka suuntansa on mielestäsi ihan kohtuullinen työmatka.
(Kunhan on mahdollisimman vähän vaihtoja.)

...valitset kummemmin harkitsematta paikkasi metrossa sen mukaan, missä kohtaa laituria seuraava vaihtoyhteytesi tai uloskäyntisi on.
(Näin pääset ryntäämään ensimmäisenä portaisiin, etkä jumitu hitaasti maleksivan ihmismassan perään tuhlaamaan kallisarvoista elämääsi.)

Voie Georges Pompidou Pont au Changelta nähtynä.

...kiroat liukuportaissa vasemmalla laidalla seisoskelevia turisteja.
(Eikö tämä "oikealla seistään, vasemmalla kävellään" ole lähes yleismaailmallinen liukuporrassääntö?)

...kiroat suurieleisesti julkisen liikenteen lakkoja, mutta lakko-oikeus on mieletäsi pyhä ja koskematon.
(Ranskalainen paradoksi: lähes kaikki tuntuvat kannattavan lakko-oikeutta, mutta ammattiyhdistyksiin kuuluu ranskalaisista vain 7,8 %.Toisaalta ranskalainen lakkokäsitys ei rajoitu ammattiyhdistystouhuihin. Lakossa voivat nimittäin olla vaikkapa opiskelijat tai paperittomat maahanmuuttajat

...mielestäsi Bastillen risteys on liikennejärjestelyiltään selkeä ja looginen. Itse asiassa pyöräilet epäröimättä sen läpi.
(Ai mikä pyöräilykypärä?)

...näet risteykset kätevänä tyhjänä pysäköintitilana.

...hätävilkun tarkoitus on mielestäsi ilmoittaa ohikulkijoille, että tiedät periaatteessa, ettei tämä ole oikea pysäköintipaikka, mutta nyt piipahdat vain nopeasti ostamassa patonkia.

Seine Pont Saint-Micheliltä kuvattuna.
...seisot tahallasi edessä, kun turistit yrittävät ottaa kliseisiä lomakuvia.

...tiedät, missä Pariisissa on ainoa oikea paikka asua (se oma kaupunginosasi) ja missä asuu vain idiootteja/köyhiä/snobeja (niissä muissa kaupunginosissa).

...kolme tuntia on sinusta normaali lounastauon pituus - ja viini normaali ruokajuoma työlounaalla.

...huudahdat hämmästyneesti "Ah bon !?" jonkun kertoessa, ettei heidän työpaikkansa kanttiinista saa viiniä lounasjuomaksi.

...olet oppinut puhisemaan, sihisemään, tuhahtelemaan tai hihkaisemaan dramaattisesti "oh la laa..." oikeissa tilanteessa.

...jokaisessa lauseessasi on vähintään kaksi seuraavista äännähdyksistä: "ben"/"quoi"/"euh".
(Ben, c'est Paris quoi...!)

...oli lauseen sisältö mikä hyvänsä, aloitat sen yleensä: "Non, mais...".

...kerrot pomolle tai asiakkaalle: "Ei kuulu minun toimenkuvaani", kun sinua pyydetään tekemään jotain.
(Toisaalta jos asiakas on pariisilainen, hän tietää että kieltävä vastaus merkitsee vasta neuvottelujen aloittamista.)

...tykkäät vängätä ja väitellä aiheesta kuin aiheesta ja keskeyttää ihmisiä heidän puhuessaan.
("Si, si!" ; "Non, mais...")


26 kommenttia:

 1. "...tunnet outoa vastenmielisyyttä brittejä, belgialaisia ja itse asiassa vähän kaikkia kohtaan."

  Beligialaiset tuntuu olevan tulilinjalla vähän joka puolella :D. Hollannissa olen kuullut jo noin 1934 belgialaisläppää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Belgiparat! :D Hollantilaisia tietysti naurattavat flaamit ja ranskalaisia vallonit. :) Ovatko belgialaiset todella yksinkertaisia myös hollantilaisvitseissä, vai millaisia vitsejä heistä kerrotaan?

   Poista
  2. Etelä-Hollannissa seikkaillessani Hollantilaisten antama vitsaileva kuva Belgialaisista on se että ne on vähän yksinkertaisia, logiikan ja tilannetajuttomia möngertäjiä joilla ei ole edes omaa uniikkia kieltä :D Kadulla kulkiessa mies usein bongailee Belgialaisia aksentin perusteella ja toteaa "kuuntele nyt tuotakin!", minähän en erota saksalaista, hollatilaista saatika belgialaista toisistaan puheen perusteella...

   Poista
 2. Hhhahha nämä yleistykset on mun mielestä ihan mahtavia ja kertovat aika paljon maan kulttuurista! ;) Aika läheltä liippasi monet näistä ihan Portugaliakin. Miksi mulla on sellainen käsitys, että ranskalaiset inhoavat portugalilaisia? Vai inhoavatko he kaikkia ihan vain tavan vuoksi? Toi minne sattuu parkkeeraus hätävilkut päällä on muuten niin tuttua täällä Portugalissakin. En vain ymmärrä, miksi se on jotenkin jopa hyväksyttävää? Sen takia, kun kaikkihan niin tekee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa mulle ei ikinä ole tullut sellaisia viboja, etteikö portugalilaisista tykättäisi Ranskassa. Vitsejä heistä tietysti kerrotaan jatkuvasti (mm. karvaisista naisista, portugalilaisten aksentista, siitä että kaikki portugalilaiset ovat joko siivoojia tai talonmiehiä/ovivahteja, jne.), mutta ranskalaisten "huumori" on vaan aika usein hieman tylyä, ilman sen kummempia taka-ajatuksia. :)

   Poista
 3. ...et enää osaa ajella karvojasi
  Ensin ajattelin, että mitä ihmettä! Eivätkös pariisittaret haluakaan olla vähäkarvaisia. Mutta sitten muistin ranskalaisten naisten kainalokarvat, joita ihmettelin eräänä kesänä kauan sitten :P

  Erilaisia liikenteeseen liittyviä juttuja olisi muuten voinut kirjata myös norjalaisista. Esim. liikenneympyrään pysähtymisen (siinä ulkokehällä on oikein hyvää tilaa!) muutamaksi hetkeksi, kun pitää keskittyä vaikka kännykän operointiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tuo ranskalaisnaisten karvaisuus on varsinkin amerikkalaisten rakastama stereotypia, mutta myös mä olen nähnyt silloin tällöin kesäisessä metrossa simpsakoita nuoria naisia, joiden kesätopin lyhyet olkaimet paljastavat kainaloiden alta järkyttävät pehkot. :D

   Kiitos muuten tästä postausideasta!;)

   Poista
 4. Aijai, ihan vedet nousi silmiin hihityksestä, kun luin näitä! Mutta oikeassa olet. Tulikin heti ikävä Pariisiin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, "Olet elämässäsi tullut viettäneeksi liian kauan Pariisissa...kun nämä luettuasi sinulle tulee ikävä Pariisiin". ;D

   Poista
 5. Tää oli superhauska! Osasta tunnistaa heti pariisilaiset, ranskalaiset ja osasta melkein kenet tahansa suurkaupunkilaisen. :)
  Argentiinassa hätävilkkuja käytetään koko ajan, ne yleensä tarkoittaa, että "hidastan tässä, koska kohta parkkeeraan tuohon tien reunaan". Niitä käytetään vaikka kyseessä olisi parkkipaikka! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, mielenkiintoista. Ehkä siellä on niin paljon infoa joka suunnassa liikenteessä, että kukaan ei ehdi huomioida enää tavallista vilkkua? T: nimim. "En ole koskaan käynyt Argentiinassa, mutta koska se on Etelä-Amerikassa, liikenteen 'täytyy' olla kaoottista..."

   Poista
 6. Super-hauskoja molemmat - taidan myös varastaa tämän idean! Ovatkohan nuo vasemmalla seisoskelevat tumpelot turistit muuten ausseja? Täällä kun seisotaan ja mennään just toisin päin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa tuota kirjoittaessani muistelin kuulleeni, että jossain tuo porrashommeli on nimenomaan päin vastoin. Muistelin, että se olisi ollut jossain Aasiassa, mutta että aussitkin...! :O Hyvä silti tietää siltä varalta, että sinne joskus päädyn, että olen edes hitusen vähemmän ääliöturisti. ;)

   Tee ihmeeessä samantyylinen postaus! Mietin jopa vähän, että olisin haastanut ulkosuomalaisbloggaajia tekemään näitä, mutta ajattelin sitten, että ken innostuu, voi itse tarttua ajatukseen.

   Poista
  2. Musta yleisesti eurooppalaiset taitaa liukuporrasetiketin, mutta täällä ei ainakaan Atlantan tai Washingtonin metroissa ole mitään käsitystä siitä, millä puolella pitää seistä. Eikö amerikkalaisilla ole ikinä kiire minnekään? (No varmasti on.) Vai onko heillä vaan niin syvään juurtunut käsitys, että liukuportaissa ei kuulu kävellä? (Todennäköisempää.)

   Mä taitaisin tarvita enemmän aikaa asua täällä, ennen kuin pystyisin kattavaa listaa tähän tyyliin tuottamaan. :)

   Poista
  3. No mutta Jenni, siinähän on jo yksi: "Jos mielestäsi liukuportaissa ei kuulu kävellä". ;)

   Poista
  4. Stereotyyppiamerikkalaisista ja liukuportaissa kävelystä (ja siitä aiheutuneesta kompastelusta, juomien roiskumisista, tönäisyistä, sydänkohatuksista jne) voisi varmaan seurata myös makoisia oikeushaasteita... ;-)

   Poista
  5. Haha, totta! Näitähän syntyy tässä jo ihan liukuhihnalla. ;)

   Poista
  6. Muttei sentään liukuportaissa! Ehe ehe! T:Puujalka mikä puujalka

   Poista
 7. Hah :D Mahtavia! Olisi hauskaa lukea tämmöinen listaus jokaisesta maasta, kyllä se jotain paljastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä tykkäisin myös lueskella näitä myös muista maista! :) Nämä kertovat kyllä usein paitsi siitä maasta, josta näitä laaditaan, myös niistä maista, joista laatijat tulevat. ;)

   Poista
 8. Ecoute meuf, tulin aika iloiseksi tasta postauksestasi! Toisaalta, putain, olen aika iloinen, etta saan vahan vaihteeksi valimatkaa. Nyt nuo jutut todella naurattaa, mutta paikanpaalla ei aina jaksa suhtautua siten, quoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Non mais, kiva kuulla että iloitsit. ;) Ja kiva, että etäisyys helpottaa omaa oloa. Ja minulle lukijana myös mielenkiintoista päästä tutustumaan Dubain eri ilmiöihin analyytillisten kirjoitelmiesi kautta. Tässähän voittavat kaikki. :)

   Poista
 9. Hihii, tosi hauskoja. :-D Ehkäpä minäkin innostun kirjoittamaan tämän Intiasta. Täytyykin laittaa mietintämyssy päähän. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehdottomasti! :) Jään innokkaana odottelemaan innostumistasi! ;)

   Poista
 10. vielä yksi:

  ...kun aamulla ostettu patonki on iltapäivällä jo aivan liian vanhaa syötäväksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! :D Eikä vastaostettukaan saa olla mikä tahansa patonki, vaan Siitä Tietystä Ainoasta Oikeasta Leipomosta, josta saa Pariisin Parasta Patonkia. ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.