maanantai 26. marraskuuta 2012

Erilaista Pariisia - Rue Dénoyez

Kyllästyttääkö iänikuinen Eiffel - Riemukaari - Sacré Coeur -akseli? Haluatko nähdä Opéra Garnier'n korttelia särmikkäämpää Pariisia?

Bellevillen sydämessä sijaitsee pieni kadunpätkä, rue Dénoyez, joka on pyhitetty katutaiteelle.

den22

Katutaide ei ole periaatteessa täällä sen sallitumpaa kuin muuallakaan Pariisissa, mutta sitä suvaitaan. Lopputuloksena on anarkistinen värien sekamelska ja kymmeniä, satoja ellei tuhansia kerroksia taidetta. Joukossa on sekä rumia töhryjä että todellisia taideteoksia. Mikään teos ei kuitenkaan säily koskemattomana pitkään, sillä pian joku maalaa oman teoksensa sen päälle.


den02

Mieleen muistui joskus Amsterdamin etnografisessa museossa näkemäni voodoo-taiteen näyttely. En nyt puhu mistään nukeista ja neuloista, vaan taiteesta, jossa länsimaisen arkipäiväistä esineistöä on muunnettu osaksi haitilaista uskontoa, perinnettä ja kulttuuria. Kuten rue Dénoyezillakin, lopputulos on unenomainen, joskus jopa painajaismainen.


den03
den04

Raahasin mukaani vastahakoisen miehen. Hän ei ensinnäkään pidä Bellevillestä ja toisekseen oli varma, että jos Bellevillessä yritän kuvata, kamerani viedään saman tien. Tällä kyseisellä kadunpätkällä on kuitenkin niin paljon kuvaajia, ettei minun kamerani taida olla niiden arvokkaimpien joukossa.


den05

Kadunpätkälle päästyämme hän katseli minun riemastustani hämmästyneenä:

"Siis onko täällä sinusta kaunista...?"

den06

No ei ehkä varsinaisesti kaunista, mutta minua värikylläisyys ja sekamelska inspiroivat.


den07

Kaikki kaunis taide rue Dénoyezilla ei ole anarkististen katutaiteilijoiden luomaa. Kadunpätkän asukkaat ovat yhteisprojektilla tuoneet kadulle viherkasveja. Projektiin kuuluu myös kisa kauneimmasta kukkaruukusta. Lisätietoja ja kuvia projektista löytyy sen Facebook-sivuilta.den08
den09
den10
den11

den12
den13
den14
den15
den16
den17
den18

Kadun varrella on myös organisoitunutta taidetoimintaa, kuten ateljeetiloja tarjoava Maison de la Plage ja ateljee-galleria Frichez-nous la Paix.

den19
den20
den21

Mitä mieltä olette, töhryä vai taidetta...?
Rue Dénoyez
Metro: Belleville

14 kommenttia:

 1. Kivojakin juttuja joukosta löytyi,mutta olen sen verran vanhanaikainen ja tiukkis että en tykkää jos kokonaiset rakennukset spreijataan. Kannatan kaikenlaisten graffitiseinien rakentamista ja pystyttämistä ja pidän katutaidetta taiteena siinä missä muutakin nykytaidetta. Sitäkin toki on niin hyvää että huonoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai, mikään taidemuoto sinällään ei tee yksittäisestä teoksesta hyvää tai huonoa. Mua ei tuolla häirinnyt tuo kokonaisten seinien spreijailu, kun se oli rajatulla kadunpätkällä. Enemmän mua häiritsevät satunnaiset töhryt siellä täällä. Tavallaan tuo melko perinteinen ranskalainen rakennuskanta ikkunaluukkuineen luo vielä hauskan kontrastin tuollaiselle graffittityylille.

   Poista
 2. Jotenkin mielenkiintoista ja ajatukset alkavat pyöriä päässä, jotakin he haluavat näillä teoksilla kertoa, minuun jäi se nukke jolla oli simpukka vatsassa ja taulu jossa oli kultainen raami mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuo oli ajatuksia herättävä paikka. Ja mielenkiintoista oli juuri se, että kun yksi ensin luo teoksen, jolla hän haluaa sanoa jotain, toinen hetken kuluttua tulee ja luo sen oheen/päälle/jatkeeksi jotain muuta, jolla hän haluaa puolestaan sanoa jotain muuta. Ja sitten tulee katsoja, joka tulkitsee tämän kaiken kolmannella tavalla. :)

   Poista
 3. Taidetta, miinus ne töhryttäjät.

  VastaaPoista
 4. Mun mielestä tuo ei ole töhryä eikä taidetta, vaan jotain muuta, mutta en oikein löydä nimitystä sille, mitä se "muu" voisi olla. Minua tuo katu viehättää jollakin tavalla suuresti, vaikka en luokittelisi sitä suoranaiseksi kauniiksikaan.

  Ihania nuo pienet yksityiskohdat - suosikkini on tuo ammottava punainen suu. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin tuo katu viehätti, ja voisin viettää siellä vaikka miten pitkään. Sen sijaan en ehkä haluaisi asua siellä, tuo kuvatulva alkaisi jossain vaiheessa ahdistaa. Sen sijaan kadulla asuvat ilmeisesti hyväksyvät hekin tuon katutaiteilun, koskapa siihen kerran osallistuvat itsekin.

   Poista
 5. Onpas mielenkiintoinen paikka täynnä vaikka minkälaisia, erikoisia juttuja :) Pidän graffiteista ja tällaisesta katutaiteesta niin kauan kun se ei ole pelkästään sellaisten "tägien" ja "omien nimmarien" sekamelskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, sellaiset yksitoikkoiset tägituhrut ovat vaan rumia.

   Poista
 6. En haluaisi asua tuolla. Mutta hyvää vastapainoa se olisi kaikella söpöstelylle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en haluaisi tosiaan asua tuolla, mutta näin pieninä annoksina tuo näyttää mukavan raikkaalta kaiken peruspariisilaisen rinnalla. :)

   Poista
 7. Taidetta en osaa määritellä, mutta onhan tuo kaupunkikulttuuria ainakin! Ja ei kai taiteen tarvitse aina olla kaunista, kunhan se herättää ajatuksia ja ottaa kantaa?

  Minua jäi kiinnostamaan miekkosesi kamerakommentin jälkeen, että miten koit alueella liikkumisen? Tuntuiko turvattomalta vai lähtisitkö pelotta yksiksesikin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä Bellevillessä olen liikkunut yksinkin, eikä mua koskaan ole pelottanut oman turvallisuuteni puolesta, mutta ymmärrän kyllä miekkosen reaktion. En mäkään ehkä lähtisi sinne missään blingbling-luksusmerkkipuvustossa kuvaamaan yötunnelmia huippukalliilla kameroilla. ;)

   Miekkosen ennakkoluulojen takana taitaa olla osittain myös omat traumat vuosien takaa. Hän eli parikymppiseksi itäisessä Pariisissa (ei tosin Bellevillessä), ja Bellevillekin taisi silloin aikanaan olla vähän hurjempaa seutua kuin nykyään. Nythän se paikoitellen alkaa olla aika boboa seutua sekin.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.