tiistai 30. lokakuuta 2012

Maailman paras jälkiruoka

Olen niitä ihmisiä, joille päätöksenteko tietyissä kysymyksissä on aivan mahdottoman vaikeaa ja aikaavievää. Suomessa saatan esimerkiksi hyvinkin seisoskella marketissa vartin verran karkkihyllyn edessä vatvoen. Jotain on saatava, mutta mitä? Täällä Ranskassa tuo sama tuskallinen hetki koittaa jälkiruokalistan edessä. Kaikkea tekee mieli, mutta kaikkea ei voi ottaa. Kuulemma.

Onneksi on café gourmand eli "ahmattikahvi": espresso, jonka lisukkeena saa muutaman miniannoksen eri jälkiruokia, kuten suklaamoussea, crème brûléetä, jäätelöä tai tiramisua. Lautaselta saattaa löytyä myös jokin pikku leivonnainen, kuten madeleine tai macaron.

Lähipizzeriamme café gourmand. Teelusikka paljastaa annosten minikoon.

Café gourmandin edut ovat ilmiselviä:

- Herkkupeppu saa mussuttaa useita eri makuja samalla kertaa.
- Linjojaan tarkkaileva voi uskotella itselleen, ettei tämä oikeastaan ole mikään oikea jälkiruoka, josta pitäisi tuntea huonoa omaatuntoa.
- Café gourmand on helppo jakaa. Meillä esimerkiksi mies syö inhoamani crème brûléet. Ja minä tietysti kaiken muun.
- Café gourmand on mukavan pienehkö vaihtoehto, kun maha on jo aterian jälkeen täynnä, mutta kaipaa pienen, makean pisteen aterian i:n päälle.
- Café gourmand on yleensä edullisempi kuin tavallinen jälkiruoka ja kahvi yhdessä.
- Café gourmandissa kahvi tulee automaattisesti jälkiruoan kanssa. Ranskalainen tapa on nimittäin tarjoilla kahvi vasta, kun jälkiruoka on syöty. Suomalaistapoihini piintyneenä pyydän yleensä tosin joka tapauksessa kahvin tarjoiltavaksi samaan aikaan jälkiruoan kanssa.

Café gourmand on suhteellisen tuore keksintö; näitä ei ollut tarjolla ensimmäisillä Ranskan-oleskeluillani. Wikipedia tietää kertoa, että café gourmand on keksitty Pariisissa vuoden 2005 tienoilla.

Suloisessa café gourmandissa on jotain hieman haikeaakin: se luotiin säästämään kiireisten lounastajien aikaa. Edes ranskalaiset eivät enää oikein ehdi nauttia rauhassa parin tunnin ja kolmen ruokalajin lounaista. Ainakaan Pariisissa. Café gourmand nopeuttaa ruokailua, kun kahvia ei enää tarvitse tilata ja odottaa erikseen.


Café gourmand löytyy nykyisin melkein joka ruokapaikan jälkiruokalistalta Pariisissa ja myös muualla Ranskassa. Reipas väkertäjä voi tietysti soveltaa tätä koti-illallisillakin. Ei haittaa, vaikka vieraat inhoaisivat sitä suklaakakkua, kun annos on minikokoinen ja sen rinnalla on tarjolla pari muutakin herkkua.

25 kommenttia:

  1. :P Pari tuollaista annosta aamupalaksi kelpaisi kyllä minulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet siis makean aamiaisen ystäviä? :) Mä juon yleensä kahvini mustana espressona, mutta aamulla on saatava iiiso kahvi, jossa on suomalaisen maitokahvin verran maitoa. Siis ei mitään au lait -tyyppistäkään, kahvin pitää maistua kahvilta, eikä maitolitkulta. :D

      Poista
    2. Mä juon aamulla ensin espresson ja syön sitten myöhemmin jotakin. Nyt kun ei tarvitse laihistella niin yleensä pari palaa suklaata tai jotakin muuta makeaa mutta vähän, tuollainen minikokoinen brulee olis just hyvä;)... Laihiksella söin vähän terveellisemmin...

      Poista
  2. Ou nou, en ole tiennyt mitä café gourmand on tarkoittanut joten ole sellaista koskaan uskaltanut tilata.. Mutta nyt tiedän, kiitos! Ja kaikki maistuisi tänne. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih, oikein rinnasta viiltää kun ajattelen kaikkia niitä café gourmand -ihanuuksia, joita sulta nyt on mennyt sivu suun. ;) Noh, ensi kerralla sitten. :)

      Poista
    2. Minulle on käynyt samoin kuin Pihille Naiselle: en ole tiennyt, mistä jään paitsi. Nyt onneksi tiedän paremmin ja voin korjata asian. Tosin rakastan crème bruûléeta, joten en yleensä koe Riinan kuvaamia valintapulmia listan edessä.

      Poista
    3. Mä jo ajattelin, eikö kukaan tartu tuohon crème brûléeseen. ;) Enhän mä sitä toki suorastaan ihan inhoakaan, se vaan olisi kaikista jälkiruokavaihtoehdoista se vihoviimeinen mulle. Onko näitä muuten näkynyt Sveitsissä? Ajattelin, että leviäisivät aika helposti ainakin ranskankielisiin naapureihin?

      Poista
    4. Muistan nähneeni tuon nimen listalla, mutta en saa millään päähäni, oliko se Sveitsin vai Ranskan puolella...! Raportoin, jos tulee vastaan.

      Poista
  3. Huomasin että ihmiset tilasivat tätä usein, ei turistit vaan ranskalaiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tämä on tykätty - ja itse asiassa tämä on kuulemma jopa lisännyt ravintoloiden myyntiä, kun ne ihmiset, jotka muuten eivät olisi ottaneet mitään jälkiruokaa, ottavat nyt café gourmandin. Turistit eivät ehkä vielä oikein tunne tätä. Tai sitten he haluavat syödä ison annoksen jälkiruokaa, kun kerrankin ovat Pariisissa. :)

      Poista
  4. Tuo täytyy muistaa, jos tie vielä joskus vie Pariisiin. Mutta ei nyt. Olen herkkulakossa aika vaihtelevalla menestyksellä. Olemme näet menossa jouluksi Suomeen ja minulla on kamala kasa pakko syödä- listassani. Vaatteisiin on siis hyvä varata väljää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomi-reissut ovat kyllä vaarallisia. :) Toinen vaaranpaikka ovat vieraat Suomesta. Voin kokemuksesta kertoa, että esim. muka kuukauden kestämään tarkoitettu annos Fazerin sinistä ja Pätkiksiä saattaa kulua aivan uskomatonta tahtia... :P

      Poista
  5. Ihana idea, ja näyttää tosi hyvältä... vielä kun kahvin saisi vaihdettua teeksi, niin olisi mulle täydellinen. Ja tuo konjakki portiksi tai jälkkärivalkkariksi, kiitos. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa olen siellä täällä nähnyt myös thé gourmand -versiota, mutta on se kyllä huomattavasti harvinaisempi. Ja toinen asia on sitten se, että olen antanut teeasiantuntijoiden itselleni kertoa, että täältä saa aika harvoin hyvää, haudutettua teetä. Itse juon ongelmitta pussiteetä, joten en osaa tähän sen kummemmin sanoa juuta tai jaata.

      Poista
    2. Hyvin haudutettu tee on toki pussiteetä parempaa, mutta kun kahvia en juo (yritin kerran opetella, sain mahakatarrin, ja lääkäri käski lopettaa opettelun) ja ruuan jälkeen nyt vaan on PAKKO välillä saada lämmintä juomaa, en ole turhan nirso. ;)

      Poista
  6. Hyvä idea. Minäkin haluaisin yleensä ravintolassa nimenomaan pienen makean i-pisteen hyvälle aterialle.
    Taidankin poiketa tien varrella Roppeneheimin Outlet-Centerissä, kun seuraavan kerran Ranskan puolta Reiniä ajan Baden-Badeniin, ja kysyä café gourmandia, sekä samalla silmäillä, josko noita minikupposia löytyisi ostettavaksi kotikäyttöönkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kannattaa kokeilla, jos tulee mahdollisuus. Meillä ainakin lähimarketissa (Monoprix) on ollut tuommoisia pikkukupposia.

      Poista
  7. Mikä loistava idea! Ranskalaisten pitäisi ehdottomasti viedä (tai tuoda) tuo keksintö ulkomaille..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö! Tässä olisi toteutuskelpoinen idea vaikka jollekin suomalaiselle ravintoloitsijalle. :)

      Poista
  8. Kiitos! Nyt tiedän, mitä tilata jälkiruoaksi, jos matkustan Ranskaan. Kyllä hyvän aterian päälle pitää saada jotain pientä makeaa, vaikka meillä mies ei asiaa ymmärräkään. Tästä on nimittäin oikein keskusteltu ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keskeiset periaatekysymykset on hyvä tosiaan selvittää parisuhteessa! :D Täytyy sanoa, etten kyllä ihan täysin ymmärrä miestäsi tässä asiassa... ;)

      Poista
  9. Mä syön (ahmatti kun olen) melkein aina menun, johon saa café gourmandin jälkiruoaksi vain lisämaksusta, joten toistaiseksi en ole sitä tilannut (sitä paitsi ne herkut näyttää niiiiin pieniltä ;)), mutta ehkä vielä joskus tämän myyntipuheen jälkeen. Sitä paitsi mäkin tykkäisin juoda kahvin jälkiruoan kanssa enkä vasta myöhemmin.

    Mutta voitaisko sopia, et se ei ole "ahmatti-kahvi" vaan "herkkusuu-kahvi"? Kuulostais kivemmalta...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, siis tokihan tuo herkkusuu olisi sellainen myyvä ja kiva käännös. Mutta mun korvaan tuo ahmattikahvi kalskahtaa mukavan inhorealistiselta. Että ei sievistellen herkutella, vaan ollaan reilusti ahneita. ;D

      Poista
  10. Mulla on myös aina sama ongelma! Nyt siis tiedän mitä tilaan jälkiruoaksi Pariisin matkalla. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku muukin siis joutuu kärsimään tästä vaikeasta ongelmasta! :) Mutta onneksi siihen on nyt ainakin jonkinlainen ratkaisu.
      P.S.
      Tuo sun nimimerkki on jotenkin tosi söpö! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.