keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Sunnuntaishoppailua Pariisissa

Tukholmassa käytin usein lauantait lepäilyyn ja lenkkeilyyn, sunnuntait taas kaupoilla kiertelyyn. Tämä tapa on Pariisissa pitänyt jättää, sillä valtaosa kaupoista pitää sunnuntaisin ovensa visusti kiinni. Ylipäänsä kaupoissa kiertely Pariisissa ei ole tungoksen vuoksi minusta kaksista puuhaa, siksi olenkin nykyään vannoutunut nettishoppailija.

Sunnuntaishoppailu ei kuitenkaan ole Pariisissakaan mahdottomuus. Huomisen arkipyhän kunniaksi listaan tähän muutamia vaihtoehtoja heille, joihin sattuu iskemään vastustamaton shoppailuhimo Pariisissa sunnuntaina - tai arkipyhänä.

1. Marais (metro: Rambuteau/Hôtel de Ville/Saint Paul)
Marais
Kuva: Gabriella Alu
Marais'lle tietysti kannattaa poiketa muutenkin kuin shoppailumielessä. Tämä on ehdottomasti yksi suosikkialueistani Pariisissa, kuten ehkä joku blogiani ennenkin lukenut osaisi arvata. Marais on Pariisin juutalais- ja gaykortteli, joka vilisee vanhoja taloja, hassuja pikku putiikkeja ja huippuhyviä falafelpaikkoja.

Sunnuntaishoppailijan kannattaa suunnata esimerkiksi rue des Francs Bourgeois'lle, jolta löytyy mm. kosmetiikkaliike M.A.C, kenkäliike Camper, Comptoir des Cotonniers, Sandro, Läheisellä rue Vieille du Templella shoppailijaa odottavat mm. Lacoste, MajeVanessa Bruno, American Apparel, Abou d'Abi Bazar. Rue des Rosiers'lla on puolestaan mm. Kookaïn ja Zadig & Voltairen liike.

2. Les 4 Temps -ostari Défensella (metro: Grande Arche de la Défense)
Picture from www.Landscape-Photo.net (CC BY-NC-ND)
Kuva Défensesta Eiffelistä nähtynä (B. Monginoux/landscape-photo.net).
Défense on hieman kaukana ydinkeskustasta, eikä itse asiassa ole Pariisin aluetta oikeastaan ollenkaan, mutta varteenotettava vaihtoehto sateisena sunnuntaina tai tehoshoppailuun ketjuliikkeissä. Ja pitäähän se Défensen bisnesaluekin ainakin kerran nähdä.

Les 4 Tempsin liikkeet löytyvät jaoteltuna täältä - ellei ranska suju, osa suosituimmista liikkeistä näkyy myös logoina. Tässä ostarissa ei ole oikein mitään liikettä, mitä ydinkeskustasta ei löytyisi, mutta täällä ne ovat kaikki kätevästi yhden ja saman katon alla. Les 4 Temps -ostarilla ei sitä paitsi ole ikinä samanlaista kaoottista ryysistä kuin Les Hallesin ostarilla.

3. Carrousel du Louvre (Metro: Palais Royal - Musée du Louvre)

powered by Fotopedia

Louvren pyramidin alla sijaitseva miniostari on auki vuoden jokaisena päivänä. Kauppavalikoima (katso täältä) on kyllä minimaalinen, varsinkin nyt kun siellä ei ole enää Virgin Megastorea. Carrouselissa kannattaa poiketa jos muuten kohdalle osuu, mutta ei tämä kyllä pidemmän matkan väärti ole. Muuten, Louvren museoon kannattaa tulla tämän ostarin kautta, ei ulkona Pyramideilla jonottaen. Jono on alhaalla yleensä aika olematon.

4. Bercy Village (Metro: Cour Saint-Émilion)

powered by Fotopedia

Bercy Villageen ei ehkä kannata tulla ydinkeskustasta pelkästään shoppailun vuoksi edes sunnuntaina. Tarjolla on kyllä muutama kiinnostava liike, muttei mitään, mitä muualta Pariisista ei löytäisi isommassa mittakaavassa - jopa sunnuntaina. Bercy Villagessa kiinnostavaa on arkkitehtuuri ja historia: täällä oli toimi vilkas keskusviinivarasto 1900-luvun alkupuolelle asti. Ihan vieressä ovat Parc de Bercyn puutarhat.

5. Abbesses (Metro: Abbesses)
Gatazo
Punainen kissa rue des Abbessesilla. Kuva: Oscar Palmer
Montmartren tanhuvilla sijaitsevan rue des Abbessesin kauppiaat väänsivät viime vuonna sunnuntaiaukioloista kättä Pariisin kaupungin kanssa. Kysymys kuului: Onko Abbesses turistialuetta? Pitäisikö sen olla? Vitsinä on Ranskan sunnuntaiaukioloja koskeva kiemurainen lainsäädäntö, jonka mukaan (kaupanalan) työntekijöiden pitää pyhittää lepopäivänsä juuri sunnuntaina. Siis paitsi, jos sattuvat työskentelemään turistialueilla. Putiikkia voi pitää muuallakin sunnuntaina auki, jos sitä pyörittää omistajavoimin. Tai jos kyseessä on ruokakauppa, silloin siellä on lupa teettää töitä sunnuntaisin työntekijöillä puoleen päivään asti.

Sunnuntaisin on avoinna rue des Abbessesilla mm. Ba&sh, Chattawalk ja Beauty Monop'. Jos sunnuntaishoppailijan salmiakkihammasta kolottaa, voi poiketa läheisellä rue des Martyrsillä sijaitsevassa ruotsalaisessa Käramell-karkkikaupassa.


6. Champs-Élysées (Charles de Gaulle Étoile/Franklin D. Roosevelt/George V.)
Picture from www.Landscape-Photo.net (CC BY-NC-ND)
Kuva: B. Monginoux/Landscape-photo.net
Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä se kaikkein suurin ja kaunein (?), Pariisin varsinainen pääkatu. Ellei turistiryysis haittaa ja ketjuliikkeet kiinnostavat putiikkeja enemmän, niin sekaan vaan. Omia suosikkejani ovat Disney-kauppa, Virgin Megastore ja Petit Bateau, muita Sampan liikkeitä voi selailla täältä.

Jäikö jotain uupumaan? Vinkkejä ja täydennyksiä otetaan mielellään vastaan!

--
Huom! Kuten tarkkasilmäisempi ehkä huomaa, laiskana tyttönä en jaksanut kaivella omia kuvia, vaan liitin kuvitukseksi CC-lisenssioituja kuvia. 

6 kommenttia:

 1. Jos vielä kauemmaksi Pariisista malttaa lähteä, voi sunnuntaisin shoppailla myös La Valléen outlet-kylässä. La Vallée sijaitsee Val d'Europessa, ihan Disneylandin vieressä ja sinne pääsee kätevimmin ja nopeimmin RER A:lla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä lisäys, Miss J, kiitos! Mä olin taas siitä pariisilainen, että unohdin automaattisesti kaikki metroverkoston ulkopuolella sijaitsevat kohteet. ;)

   Suositteletko muuten tuota La Valléeta? Mä en ole ikinä siellä käynyt, kun olen kuullut vähän kahdenlaista kommentointia siitä: osa on tehnyt löytöjä, toiset taas ei.

   Poista
 2. Olipa hyvä lista, ja yllättävästi näyttää ostospaikkoja löytyvän sunnuntaillekin! Olen uskotellut itselleni (ja miehelle, joka on meistä se kovempi shoppaaja), että sunnuntai on ostosmieless täysin kuollut päivä . En taida kuitenkaa jakaa listaa miehen kanssa, sillä toistaiseksi sunnuntai onollut ainoa päivä, jolloin Pariisin-reissuilla pääsee katsomaan museoita ja näyttelyitä, juurikin tuon harhaluulon vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pidä vaan salaisuutena. Ei kai sitä koko matkaa voi pelkkään shoppailuun tuhlata. :D

   Poista
 3. Aivan ihana kooste - lisättävää ei ole, koska Pariisi ei ole vielä hallussa. Mutta toivottavasti sinne päästään jo ihan pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos tästä oli iloa! Ja toivottavasti pääsette reissuun mahdollisimman pian. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.