torstai 9. helmikuuta 2012

Kuutamolla

Kuu-ukko kurkisteli Pariisia viime yönä.


Liekö syynä taivaalla möllöttävä täysikuu vai ranskalaisittain poikkeuksellisen hyytävä pakkanen? Ranskalaispoliitikoilta on joka tapauksessa kuluneen viikon sisällä päässyt sammakko poikineen, nuijapäistä kunnon rupikonniin.

"Kodittomat, pysykää kotonanne"


Terveysministeri Nora Berra neuvoi lauantaina blogissaan kodittomia pysymään pakkasella kotonaan. 
Oikeistolaista UMP-puoluetta edustava Berra yritti myöhemmin paikkailla tätä marieantoinettelaista lohkaisuaan, mutta Twitterin vääräleuat olivat jo luonnollisesti ottaneet aiheen omakseen:

"Kodittomat ystävämme, älkää unohtako turvata WiFi-yhteyttänne vaikeasti arvattavalla salasanalla."
"Kodittomat ystävämme, suosikaa näillä pakkasilla turkiksia verryttelytakkien sijaan, ne ovat lämpimämpiä."


"Muslimit vähemmän arvokkaita. Tai siis ei. Tai siis joo."

Sunnuntaina väläytysvuorossa oli UMP-puoluetta edustava sisäministeri Claude Guéant: 

"Toisin kuin vasemmistolaista relativistista ideologiaa kannattaville, meille kaikki kulttuurit eivät ole arvokkaita."   

Keskiviikkona Guéant tarkentaa puheitaan Canal+ -kanavan haastattelussa seuraavasti: 

"CFCM:n (ransk. muslimineuvosto) johtaja pyysi minua tarkentamaan, ettei kannanottoni ollut suunnattu muslimikulttuuria vastaan. Vastasin, että minulle syynä on muslimiuskonto.

Jotta asia tulisi kaikille mahdollisimman selväksi, Guéant tähdentää vielä: 

"Muslimit edustavat Ranskan toiseksi suurinta uskontoa---Ranska suojelee heitä ja tukee heidän mahdollisuuksiaan harjoittaa uskontoaan.---Puheillani halusin tuomita sosialistien relativismin.

Jos löydät Guéantin puheista pään tai hännän, ole hyvä ja kerro siitä minullekin.

"Liian ruma politiikkaan"

Keskiviikkona avasi sanaisen arkkunsa myös UMP-puoluetta edustava ministeri Nadine Morano, joka vastaa nykyisessä hallituksessa muiden muassa ammatilliseen koulutukseen liittyvistä kysymyksistä. 

Morano analysoi Le Parisien -lehden  haastattelussa Eva Jolya, norjalaissyntyistä Ranskan vihreiden presidenttiehdokasta seuraavasti:

"Eva Jolyn imago-ongelma ei johdu pelkästään hänen aksentistaan. Ongelma on myös fyysinen."

Toimittajat ja sosiaalinen media tietysti innostuivat. Netissä järjestettiin muiden muassa äänestyksiä otsikolla "Kumpi on rumempi, Nadine Morano vai Eva Joly?".   

Morano paikkaili lausahdustaan myöhemmin muotoilemalla, ettei pidä Jolya rumana, vaan pikemminkin huonosti stailattuna: 

"Naisina meitä tarkkaillaan aamusta iltaan. Epäilemättä enemmän kuin miehiä. Täytyy kiinnittää huomiota kenkiin, kampaukseen ja yleisilmeeseen. Vaatetukseen.  

Niinpä. Morano siis naisena "tietää", miten juuri naisen tulee olla edustavan näköinen ollakseen uskottava. Mutta keitä ovatkaan nuo, jotka näitä vaatimuksia naiselle asettavat? Paitsi siis Morano itse...?


Le Pen iPhonen käyttäjien kuningatar

Bonuksena tietovisakysymys: Mitä yhteistä on Front Nationalin presidenttiehdokkaalla Marine Le Penillä ja Vihreiden presidenttiehdokkaana olleella Pekka Haavistolla? Ideologisesta näkökulmasta yhtäläisyyksiä on tietysti mahdollisimman vähän; Haaviston kampanja perustui suvaitsevaisuudelle ja Le Penin ksenofobisten uhkakuvien luomiselle. Molemmat ovat kuitenkin voittaneet sosiaalisen median presidenttigallupit mennen tullen. 

Haaviston some-menestystä selitti se, että hänellä oli suhteessa muihin ehdokkaisiin runsaasti kannattajia sosiaalisen median ahkerien käyttäjien joukossa. Marine Le Penin kampanjassa kampanjatoimisto kehottaa kannattajia suoraan äänestämään linkkien takaa löytyvissä nettiäänestyksissä. 

Toinen Le Penin kampanjataktiikka on luoda iPhone-sovelluksia, joita mainostetaan omien kannattajien joukossa. Kun näiden omien sovellusten tulokset sitten ennustavat omalle ehdokkaalle murskavoittoa, niistä on hyvä otsikoida: "Marine iPhone-käyttäjien ehdoton suosikki".Veuillez installer Flash Player pour lire la vidéo


Korvamato ja käsimerkit 

Kuuden vuoden kuuliaisuuteen kyllästyneille vielä lopuksi ranskalainen korvamato, jossa on panostettu sielukkaan sanoituksen sijaan rytmikkääseen jumputukseen. Kyseessä on sosialistien presidenttiehdokkaan François Hollanden kannatusrallatus, jonka syvällinen sanoma on "Changement c'est maintenant" eli muutoksen aika on nyt.

Halukkaat voivat kuunnella korvamatoa tuolta:

http://soundcloud.com/partisocialiste/le-changement-cest-maintenant

Kampanjaan kuuluu myös käsimerkki, joka puhuu puolestaan.


Le changement, c'est maintenant: le signe de... par francoishollande


Eihän näistä ranskalaisista poliitikoista voi enää vääntää edes satiiria, kun ne tekevät sen jo ihan itse.

6 kommenttia:

 1. Kun en oikein saanut selvää myöskään korvamadon kommenteista, käytin kuukkelin kääntäjää. Se selvensi ransukuuntelijan kommentiksi tämän:

  "Siinä kaikki mätä, kiinni politiikasta äläkä turmele musiikkia kädet likainen ja pikku korvat."

  Tähän on helppo yhtyä!

  VastaaPoista
 2. Juu, tuo tiivisti nuo kommentit ja munkin mielipiteeni ko. kipaleesta aika hyvin. :D

  VastaaPoista
 3. Oi kuinka kiinnostavan blogin löysinkään!
  En ole ehtinyt itse perehtyä kovinkaan moneen politiikan koukeroon, mutta kritiikki, joka kohdistui Eva Jolyyn osui silmiini jo ennen blogisi lukemista oli mielenkiintoista luettavaa. Osittain ymmärrän kritiikin, mutten sitä, että se esitetään julkisesti tuolla tyylillä. Yritän perehtyä näihinkin asioihin enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ja tervetuloa! :) Ranskan politiikka on melkeinpä viihdettä itsessään. Kieltämättä Eva Joly on hiukan homssuinen moniin muihin ranskalaisiin naispoliitikkoihin verrattuna - liekö osa hänen vihreää imagoaan? ;) Ei kuitenkaan ole mielestäni muiden poliitikkojen asia arvioida toisten ulkonäköä. Epäilisin, että Morano halusi kommentillaan piikitellä kilpailevan leirin presidenttiehdokasta. Vaikka aika paljon saa vettä Seinessä virrata, ennen kuin Ranskaan valitaan presidentti, joka on a) nainen ja b) vihreiden ehdokas. Taitaa siis olla Sarkozyn pahimmat kilpailijat vallan muualla.

   Poista
 4. Mainio kirjoitus. :D Munkin on pitänyt jo tovi naputella jotakin farssista, joka myös presidentinvaalien nimellä tunnetaan. On suorastaan koomista, kuinka eri puolueita edustavat eivät ihan periaatteesta voi olla mistään yhtä mieltä.

  Tuo Nora Berran lipsautus oli jäänyt multa huomaamatta, aika hauska omalla tavallaan. Etenkin kun ihan virallisilla tahoilla varoiteltiin lämpötilan tippuessa miinus kymmenen pintaan, kuinka vanhusten ja sairaiden pitäisi pysyä kotonaan. Chauffez, sans surchauffer. Aérez une fois par jour et ne bouchez pas les aérations..."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, elämme jännittäviä aikoja näiden vaalien kanssa. Näistä saa vielä monta riemua revittyä. ;)
   Tuosta kylmyydestä: juuri tässä joku päivä televisiossa joku asiantuntijalääkäri selvitti, miten kylmyydessä urheilu on vaarallista terveydelle. Ja asteita on tosiaan sen -10°C. Olisi tullut kertomaan ala-asteella meidän liikunnanopettajalle, jolle pakkasraja oli tasan -20°C, eikä yhtään alle... ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.