keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Pariisin pupu

Lomissa on sekin hyvä puoli, että kotiin palatessa sitä näkee omaa arkeakin vähän aikaa hieman uusin silmin.

Kuten vaikka erään pupuhahmon, johon törmään lähes päivittäin. 


Kuva: Yann Caradec

Kyseessä on Lapin du métro parisien, eli Pariisin metrossa esiintyvä kanihahmo. Olin kyseistä jäniseläintä tuijotellut jo vuosia lähes päivittäin. Hajamielisesti olen muiden aatosten lomassa hämmästellyt pöljää pupua. Miksi se on pinkki? Ja pupu? Ja pukeutunut keltaiseen urheiluasuun? Ja miksi ihmeessä se sinuttelee minua? 

Nyt, lomaltapaluukriisin kourissa, päätin sitten selvitellä vastauksia näihin polttaviin kysymyksiin.

Ensinnäkin, metrokani oli alkujaan ruskea. 


Kuva: Jguidon

Tämä hiukan Beatrix Potter -henkinen pupu punaisissa haalareissaan kehitettiin 1970-luvun lopulla varoittamaan lapsia metron ovien riskeistä. Koska kohderyhmänä olivat lapset, kani luonnollisesti sinutteli. Hahmoksi valkoitui kani, sillä se on RATP:n edustajan mukaan lapsenomainen hahmo, koska silläkin on "taipumus juosta vähän päättömästi paikasta toiseen". 

Ultracoolilla 1980-luvulla RATP ilmeisesti koki haalaripukuisen pupun hieman turhan nössöksi ja epätrendikkääksi. Niin sai alkunsa nykyinen vaaleanpunainen hahmo. Nykyisellä jänöllä on kuulemma keski-ikäisen ukon nimi, Serge. Nimi juontuu loogisesti siitä, että eräs Serge-niminen heppu piirsi tämän pinkin version kanista vuonna 1986. Vuosiluku ehkä selittää jänösen pinkkiä sävyä ja jännää asuvalintaa.

Kyseisestä pitkäkorvasta on näköjään kiinnostunut lisäkseni joku muukin. Sergellä on nimittäin Facebookissa yli 180 000 fania. Kävi myös ilmi, että Serge-kanille on pyhitetty oma nettisivusto, Lapindumetro.fr

Vuosien saatossa Sergestä on tullut osa pariisilaista folklorea. Siitä on tehty varmasti satoja väännöksiä, joista iso osa tuntuu syystä tai toisesta liittyvän Serge-paran genitaalialueisiin. Tässä muutama esimerkki sieltä kiltemmästä päästä:


Vasemmalla tuttu RATP:n varoitusteksti. Oikealla paljastetaan, ettei tämä ollut edes ensimmäinen kerta, kun kani käpälänsä oven väliin jätti.

Tämä kyltti varoittaa, että liian monen tunkiessa samaan metroon, metrossa tulee ahdasta.

"Varo vaaleanpunaista, keltaiseen kimonoon pukeutunutta kania, joka lyö ovia metrossa."
Serge pääsi myös aikoinaan Jackass-sketsiin:

Monsieur Lapin par TOLF

27 kommenttia:

 1. Kiitokset infosta. Olen pupua monesti ihmetellyt. Oli tarkoitus kuvatakin se mutta unohtui. Kerro Sergelle helteisiä terveisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä Ranskan-reissu oli ja meni? Äkkiä se aika menee! Kerron Sergelle helleterkut, vaikka saa kai tuo siellä maan alla lämmöstä nauttia ympäri vuoden. :)

   Poista
  2. Joo, nopeasti se seitsemän viikkoa meni. Viimeisen viikon olisin mielelläni viettänyt vähän toisin kuin mahataudissa (rotavirus lastentaudissa). Ehkä taas ensi vuonna...

   Poista
 2. Mahtava keksintö tuo kani, nyt vasta muistuikin mieleen! Voispa tännekin tulla jokin eläinhahmo metroon sitä mukaa, kun sitä uusitaan. Ja kun kiinankieliset tekstit ohjetekstit katoavat hand-me-down-vaunuista... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Serge on söpö! :) Eläinhahmot kiinnittävät varmasti ainakin lasten huomion. Paitsi voisin kuvitella sen toimivan myös päinvastoin, voisin kuvitella jonkun alle lukutaitoikäisen innostuvan sovittelemaan sormiaan oven väliin Sergen malliin. :D

   Mutta miksi ihmeessä siellä on kiinankielisiä ohjetekstejä...?? "Kun halvalla sieltä vanhoja saatiin, eikä kääntäjiin ollut enää varaa", vai? :D

   Poista
  2. Helsingissäkin ollaan oltu aika lähellä saada eläinaiheisuutta metroon. Alkuun Hgin metron logoon piti tulla possun kärsältä näyttävä kuva. (ilmeisesti merkin oli tarkoitus kuvata kahta tunnelia). Kansa kuitenkin kauhistui rumasta ehdotuksesta ja Helsingin Sanomissa järjestettiin logokilpailku kauniimman logon kehittämiseksi. Kilpailun voitti suloinen myyrä-logo! Myyrä ei kuitenkaan mennyt Helsingin kaupungille läpi (blaah) vaan logoksi tuli tylsä iso M. Mutta myyrä oli sentään hilkulla. Se olisi kyllä ollut söpö. :)

   Poista
  3. Oi, en tiennytkään! Myyrähän olisi ollut aivan huippu. Ja looginenkin! T: Myyrä-piirretyn suuri fani ;)

   Poista
  4. Tänä vuonna käyttöön otetut metrojunat on tilattu uutena Kiinasta, enkä tähän mennessä ole ainakaan huomannut niissä muuta kuin espanjaa. En löytänyt luotettavia lähteitä, mitä vanhoihin juniin tulee, joten ehkä se on urbaani legenda, että vanhat kiinankieliset vaunut on tulleet tänne käytettyinä. Ehkä ei ;) Mitä sitä kääntämään, kun ei kukaan kuitenkaan hätäpaniikissa lue niitä varoitus- ja aputekstejä.

   Poista
  5. Haha, tuo on kyllä niin totta! Kukaan ei lue minkään sortin kodinkonemanuaaleja, saati sitten paniikkitilanteessa mitään ohjetekstejä. :D

   Poista
 3. Otsikosta luulin, että kirjoitat itsestäsi ;D

  VastaaPoista
 4. Kiva, että palasit taas bloggaamaan, ehdin jo kaipailemaan juttujasi! Toivottavasti Suomen loma oli onnistunut.

  Minä tosta otsikosta heti ajattelin, että metron pupusta nyt tulee lisätietoa :-). Me nimittäin joka metroreissulla katseltiin noita hauskoja pupukuvia ja ne jäi kyllä mieleen, mutta kuvat tais täysin jäädä ottamatta. Mulla oli yleensä kamera laukussa metrossa ollessa (meidän linja 13 oli se kuuluisan täynnä oleva linja). Kerran kameran ollessa kaulallani yksi nainen alkoi juttelemaan kanssani ja kysyi olenko suomalainen. Hän oli onnistunut nappaamaan puheestamme jonkun osaamansa suomalaisen sanan ja sen perusteella päätteli, että olen suomalainen, kiva kokemus :-). Hän sitten ystävällisesti varoitteli kameran näytillä pidosta ja varsinkin meidän vaarallisesta linjasta, koska se on aina tupaten täynnä ihmisiä. Kysessä oli toiseksi viimeinen matkapäivä, enkä ollut siihenkään mennessä tuntenut oloani kovinkaan vaaralliseksi, onneksi! Siinä 13. linjassa oli muuten se ennalta arvelemani hyvä puoli, että sillä saattoi ajaa vielä keskiyölläkin, eikä joutunut olemaan yksin metrossa, mikä itseäni olisi kauhistuttanut enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että joku on kaivannut. :) Tuo linja 13 on kyllä metrolinjoista se pahamaineisin. Siellä tuntuu riittävän väkeä, oli kellonaika mikä hyvänsä. Mutta ihan totta, että öiseen aikaan on mukavaakin, kun porukkaa on vähän muitakin kuin itse ja se hullu tappajaraiskari. ;) Ja törmäsittepä kivaan naiseen, et sattunut kysymään missä hän oli suomea oppinut? :)

   Poista
 5. Mä huomasin viime reissulla että joissain noista pupuvarotuksista oli erilainen englanninkielinen käännös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, siis erilaisia käännöksiä keskenään? Noi eri kielien käännöksetkin on jotenkin keskenään erilaisia. Siis tuossa saksankielisessä korostetaan sitä mahdollista kipua ja tuossa englanninkielisessä ollaan lyhyitä ja kuivakkaita. Espanjaa ja italiaa en osakaan sitten kummemmin analysoida, mutta kumminkin. ;)

   Poista
 6. Jokos se Suomi tuli suomeiltua? Me vasta odotamme sinne pääsyä. Ja ongelma numero yksi ei ole Pariisin pupu vaan Istanbulin pupu. Kuka sitä hoitaisi, tarpeeksi hyvin, poissa olomme ajan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Helmi-pupua. <3 Tuo on meilläkin kissojen kanssa pieni ongelma. Hoitajia kai olisi, mutta entä niitä tarpeeksi hyviä? ;)

   Poista
 7. Söötti pupu. Japanissa käydessäni huomasin siellä jotain majava-hiiri-karhuja metroissa. Täällä Ausseissa meillä ei edes ole kunnon metroa (tai ylipäätään järkevää joukkoliikennettä joka ei sekoa pikku vesisateesta) vaan juna ja sen käyttö on ilmeisesti niin helppoa ettei mitään opastekoaloita tarvita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, Japaniin jotenkin pystyn hyvin kuvittelemaan kaikenlaisia animaatiohahmoja. Mutta opastekoala olisi kyllä ehdottomasti siellä Ausseissa kyllä tarpeen. Tai edes opastekenguru. ;) Tai sitten sikäläiset piltit ovat niin fiksuja ja tottelevaisia, että osaavat olla jättämättä itseään ovien väliin ihan ilman opasteitakin? ;)

   Poista
 8. Hauska postaus metropupusta. En tuollaista tiennyt olevankaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi Pariisin-reissulla voit sitten pupuja bongailla! :)

   Poista
 9. Aika erikoinen pupuli.
  En muista tuollaista metrossa nähneeni... kummallista, luulisi tuollaisen huomaavan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun mietin, niin noita ei taida (enää) ihan joka linjalla ollakaan? Ehkä uusimmille linjoille tai ainakaan uusimpiin vaunuihin ei ole enää Sergen kuvia liimailtu?

   Poista
 10. otsikko pisti odottamaan omaelämäkerrallista avautumista vaan hassu ranskalais-ilmiö sieltä tuli...oliko noita siellä jo silloin, kun kävimme?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Serge-kani on pariisilaismetroissa sekkaillut jo 1980-luvun lopulta. :) Tosin kuten yllä pohdiskelin, ei taida seikkailla ihan joka linjalla.

   Poista
 11. Hauska pupu, joka tosin minulta on mennyt jotenkin ihan ohi (hurahdin Pariisiin 14-kesäisenä ja "muutaman" kerran on tullut käytyä). Ensimmäisenä pisti silmään kyllä tuo sinuttelu. Täällä Suomessa on ranskan tunneilla ollut välillä melkein koomista kun pitäisi harjoituksissa sinutella ja sekös vasta on hankalaa kiitos ammoisen tosi tiukan lukion ranskan maikan opetuksen ja useamman vuoden ranskankielisessä maassa asumisen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, mullekin sinutteli pisti silmään. Viimeksi Suomessa käydessäni tulin useampaan otteeseen teititelleeksi Vieraita Aikuisia, ja sain kyllä vähän pitkiä katseita osakseni. Suomessa on jotenkin kovin vaikeaa tietää, ketä voi teititellä. Täällä se on paljon helpompaa. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.