lauantai 26. tammikuuta 2013

(Yö)sydämiä

Yösydämenä muutamana kuluneella viikolla heräsin taas siihen, kuinka peitto oli tavalla tai toisella kääntynyt poikittain niin, ettei se yltänyt peittämään varpaita saati hartioita. Kun yritin kääntää peittoa oikein päin, miekkonen puristi unissaan rystyset valkoisina omaa kulmaansa. 

Tokaisin siinä sitten itsekin puoliunessa jotain tämänsuuntaista:
"Kah, parisuhteemme jatkuvuuden takaamiseksi ja yleisen onnellisuuden ylläpitämiseksi saattaisi olla hyödyllistä, että meillä molemmilla olisi omat peitot!"

Lausuntoni hämäsi miekkosta niin, että sain nypättyä peiton oikein päin.

Seuraavana päivänä olin unohtanut koko episodin, kunnes mies töistä tullessaan raahasi kainalossaan peittokassia. 

"Huomaatkos, chérie, mä itseasiassa kuuntelen mitä sä mulle puhut!", kuului voitonriemuinen selitys.

Ranskalaiseen kulttuuriin ei kuitenkaan näköjään kuulu, että pariskunta nukkuu samassa sängyssä kahden eri peiton alla. Sivulauseessa mainittu toinen peitto aiheutti kaikkialla kulmien kohottelua ja pitkiä silmäyksiä. Pienen ja erittäin epätieteellisen gallupin perusteella KUKAAN ei käytä kahta eri peittoa. Paitsi eräs aikanaan Ruotsissa vuosia asunut ranskalaisnainen, jonka mukaan "skandinaavinen tapa" nukkua kahden eri peiton alla oli toimivan parisuhteen salaisuus. Tosin lausunto asettui hieman erikoiseen valoon, kun hetkeä myöhemmin sain tietää, että rouva oli vastikään eronnut norjalaismiehestään.

Yösydämestä toisenlaiseen sydämeen... (Voi kyllä, tämä on harkittu aasinsilta! Ei, ei nolota!)




Sain hiljattain sydäntälämmittävän tunnustushaasteen kahdelta kiehtovalta bloggaajalta. Provencen tunnelmia kuvailevalta Simpukalta sain yllä näkyvän sydämen ja Belizestä käsin maailmanmenoa edustusrouvan vinkkelistä pohdiskelevalta Katalta vastaavanlaisen Post-it-lapun. Kiitos teille molemmille, bloginne ovat ehdottomasti omien suosikkieni joukossa!

Molempiin tunnustuksiin liittyi haaste jakaa tunnustus eteenpäin viidelle blogille. Sydänhaasteeseen liittyi vielä, että linkitettävillä blogeilla on alle 200 lukijaa.

Tässäpä siis viisi blogia, joihin kannattaa tutustua:

♥ Jyväskylästä käsin bloggaava Hietzu on blogissaan Hurmioitunut milloin mistäkin - aika usein taiteesta. http://hurmioitunut.blogspot.fr/

♥ Pihi nainen puolestaan pihistelyn ja hidastelun ohessa mm. arvioi kirjoja ja kertoo arjen pienistä suurista löydöistä: http://pihinnaisenelamaa.blogspot.fr/

♥ Aino kertoilee elämän kauniista yksityiskohdista Keski-Ranskasta käsin: http://commedhabitudebelle.blogspot.fr/

Pariisiin yliopistovaihtoon saapunut Elina kuvailee pariisilaisarkea tuorein silmin: http://oodipariisille.blogspot.fr/

♥ Tuorein silmin uudesta asuinmaasta kertoo myös Sanna, joka muutti viime syksynä rakkauden perässä Hollantiin: http://fromhollandtofinlandwithlove.blogspot.fr/

Hyviä lukuhetkiä!

28 kommenttia:

  1. Hihii, hauska kirjoitus. Kiitos myös uusista lukuvinkeistä!

    Minä olen tuskaillut, kun haluaisin kovasti hankkia Suomesta kauniita liinavaatteita parisänkyyn, mutta tehtävä vaikuttaa mahdottomalta. Eihän siellä kukaan tee 'paripussilakanoita' näköjään, ja varmasti kuvailemastasi järkevästä syystä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, erilliset pussilakanat on ilmeisesti jotenkin pohjoismainen ilmiö. Hmm, onkohan se jotenkin lämpötila- tai ilmastokysymys? :D

      Poista
  2. Meillä on aina ollut paripeitto, mutta nyt olen jo muutaman vuoden kärsinyt yhdistelmästä lakanaan liian pieni paripeitto, jonka johdosta minulle jää liian usein se pelkkä lakana. Pari päivää sitten marssin Ikeaan ja ostin lakanoiden kokoisen peiton. Olipa helppo ratkaisu siihen ongelmaa, miksi ihmeessä en ostanut sitä aikaisemmin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, joskus ratkaisu voi tosiaan olla yllättävänkin helppo. Meilläkin isompi peitto olisi tietysti auttanut jo kummasti, mutta kun kerran peittoa lähdettiin ostamaan, niin ostettiin samantien sitten molemmille omat. :D

      Poista
  3. Meillä ei tulisi mitään yhdellä peitolla nukkumisesta, sillä jo suhteemme alkuaikoina varoitin miestä siitä, että olen kamala peittorohmu. Jopa kahdella peitolla on ollut tilanteita, että olen myttäillyt oman peittoni johonkin viereeni ja napannut miehen peiton päällenni lämmikkeeksi. :D

    Täytyypä tsekata nuo linkkaamasi blogit, aina on kiva löytää uutta luettavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ihana! :D Mutta mies on tietysti vain onnellinen, kun rakas on tuhisee onnen unta mukavan lämpimänä. ;)

      Poista
  4. Puolisoni on ehkä maailmankaikkeuden pahin peitonryöstäjä, joten yhden kylmän yön jälkeen olemme tyytyväisinä nukkuneet omien peittojen kanssa. Olisi kyllä jotenkin romanttista nukkua yhden ison peiton alla.

    Paljon kiitoksia tunnustuksesta, lähti mukavasti launtaiaamu käyntiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja me naurettiin juuri, että joskus muinoin kykenimme jopa nukkumaan 90 cm leveässä sängyssä. Eipä onnistuisi oikein enää. :D

      Kiitos itsellesi mahtavasta blogista. :)

      Poista
  5. Onneksi en ole päätynyt ranskalaisen kanssa yksiin - en nimittäin voi sietää yhden peiton alla nukkumista, eikä voi ukkokaan. :-)

    Kiitos blogivinkeistä, täytyypä tutustua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, näin se kohtalo tiesi johdattaa polullesi jonkun, joka kokee peittoasiat samoin. Hyvä niin, onhan tämä tosiaan yksi parisuhteen peruskulmakivistä. ;D

      Poista
  6. Hih,hauska postaus;D Minulla on vielä jäljellä ISO paripeitto,jonka eksä aikoinaan hankki,En ole koskaan tykännyt siitä kahden peiton systeemistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tosiaan ongelma olisi ehkä ollut pienempi, jos peitto vain olisi ollut isompi. :D

      Poista
  7. Kaunis kiitos tunnustuksesta! :)

    Myös meillä nukutaan yhden jättimäisen peiton alla, sattuneesta syystä peiton kokoakin on jo jouduttu kasvattamaan! Kaksi erillistä peittoa ei saa mieheltä kannatusta.. Nyt onneksi kokoa on niin paljon, että harvemmin herään ilman :) Ja parempi niin, sillä Ikean valikoimista ei taida isompaa enää löytyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä paripeitto vs. yksi iso peitto taitaa oikeasti olla joku kulttuurijuttu. En vain koskaan ennen ollut tullut asiaa sen kummemmin ajatelleeksi. :) Hyvä, että teille sentään löytyi sopiva malli. Öinen hytinä ei tehne hyvää parisuhteelle. ;D

      Poista
  8. Vautsivau, lyhyen blogihistoriani ensimmäinen tunnustus, toivottavasti ei viimeinen - KIITOS! Tulipa kiva mieli! :)

    Mä olen aina ollut omien peittojen kannattaja, mutta Ranskaan muutettumme meillä on ollut yksi iiiso (240x260) peitto ja se on aivan mahtava! Se on sen verran iso ettei siitä tarvitse edes taistella öisin, vaan molemmille riittää kyllä lämmikettä vaikka toinen kuinka yrittäisi omia sitä. Ainoa ongelma on ollut pussilakanoiden löytäminen tuohon täkkiin, edes Ikea ei myy noin isoja. Onneksi on Auchan ja Eurodif ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kivasta blogista!:) Ei varmasti jää viimeiseksi tunnustukseksi. :)

      Hihi, tehän voisitte rakentaa aivan mahtavan majan siitä jättipeitosta! Mieti! :D

      Poista
  9. hauska juttu, en vaan voisi kuvitellakaan, että meillä olisi vain yksi peitto. Mutta tuon kulmien nostelun voin hyvin uskoa, kiitos vinkistä, en siis jatkossakaan mainosta omaa skandinaavista tyyliä. Onneksi suomalainen avioelämä ei ainakaan vielä ole kiinni peiton koosta tai määrästä, jokainen nukkukoon tyylillään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt tiedät varoa sanojasi, etteivät ranskisten kulmakarvalihakset turhaan joudu koetukselle. ;D En mä tullut edes ajatelleeksi, että kaksi erillistä peittoa voisi olla jotenkin shokeeraavaa. :P Mutta tosiaan, onneksi se onni ei ihan siitä peittojen määrästä ole kiinni (siis kunhan kaikilla on riittävän lämmintä. ;)).

      Poista
  10. Haha. Ihana. Täälläkin on viime aikoina mietitty tuota peitto-ongelmaa. Lähinnä sen takia, että mä yleensä jään ilman peittoa keskellä yötä.
    Blogissani on sinulle uusi haaste! Näitä on nyt hirmusesti liikkellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen siis tässä ajan hermolla! ;D Suosittelen kahta peittoa. Parempi yksi liikaa kuin liian vähän. ;)

      Kiitos kovasti haasteesta, käväisenpä kurkistamassa. :)

      Poista
  11. Ei kyllä täälläkään tulisi yhden peiton alla nukkumisesta mitään. Tuo parisuhteen norjalainen osapuoli nukkuu niin levottomasti, että tappelu siitä todennäköisesti tulisi. Meillä on myös täysin erilainen käsitys sopivasta lämpötilasta, joten kaksi peittoa on todellakin ainoa mahdollisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi me pohjoismaiset olemme niin pragmaattisia, että oivallamme, ettei se yksi ja sama peitto ole mikään onnen tae. ;)

      Mulla on muuten myös tapana päästää kisut joskus peiton alle (silloin harvoin kun ne pääsevät makuuhuoneeseen yöksi, yleensä niillä on nukkumaanmenoaikaan rallivaihde päällä, jolloin meidän makkari ei ole se sopivin paikka), mutta miekkonen inhoaa sitä. Nyt sekin ongelma on ratkaistu: kisut, nuo elävät lämpövesipullot, tulevat kumpainenkin MUN peittoni alle. :D

      Poista
  12. Meillä on väännetty alusta asti tästä kättä. Mulla on ihania yhden hengen peiton lakanoita, joita haluaisin käyttää, mutta monsieur on vakaasti päättänyt, että paripeitto sen olla pitää. En kyllä ymmärrä, miten se voi tykätä siitä, että herätän sen aina joskus aamuyöstä kiukkuisena kuin ampiainen, kun se taas halailee myttyyn käärittyä peitettä sikiöasennossa selkä muhun päin...?

    Ongelma ei johdu edes peiton koosta, koska "anoppilassa" nukutaan niin ison peiton alla, että sen reunat taitetaan patjan alle (ihan hirveetä sekin, jos multa kysytään!), mutta silti mulla on aamuyöstä jäljellä vain lakanankulma.

    Kompromissiratkaisu ongelmaan olis kuulemma se, että hän nukkuu sen paripeiton alla ja mä otan yhden hengen peiton. Reilua, vai mitä? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Mistähän ihmeestä tämä yhdenpeitonstrategia on muodostunut näille ranskiksille tuollaiseksi pakkomielteeksi? :D

      Poista
  13. Hahha :D Selkeästi joku kulttuurijuttu näiden peittojen suhteen. Portugalissa kahden erillisen peiton alla nukkuminen tarkoittaisi samaa, kun nukkuisi eri sängyissä miehensä kanssa. Erittäin tuomittavaa siis. Onneksi olen saanut vakuutettua erilliset peitot meille, sillä muuten omasta nukkumisestani ei tulisi mitään. Pitää perehtyä uusiin blogituttavuuksiin! Kiitos linkeistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, ehkä tässä on joku ilmastoon liittyvä juttu? Vai liittyisikö katolilaiseen kulttuuriin? :D Onkohan joku sosiologi tutkinut tätä asiaa?

      Poista
  14. Me hankimme Suomessakin ekstraleveän peiton, jossa olimme sitten saman peiton alla. Välillä käy niinkuin teilläkin, että herää yöllä siihen, että toinen on rohmunnut peiton, mutta kahdella peitolla ongelmana oli, että kun halusi nukkua toisen kainalossa, kahden peiton välissä oli RAKO, josta tuli kylmää ilmaa.

    Olemme täälläkin tyytyneet yhteen "peittoon" eli lakanaan+vilttiin. Pussilakanoitahan täällä ei tunneta, ja untuvatäkitkin olisivat vähän overkilliä... joten välillä sitten toinen tuhisee pelkällä lakanalla ja toinen pelkällä viltillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rako voi kyllä olla ongelma. Meillä peitot ovat nyt usein sillä lailla limittäin, juuri tuon rako-ongelman eliminoimiseksi. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.