perjantai 15. kesäkuuta 2012

Kissoja ja kieliä


"Kun joku ei kykene vastaamaan kysymykseen, hän 'antaa kielensä kissalle'. Sanonta sai alkunsa 1800-luvulla, kun sanonnat 'heittää kielensä koirille' ja 'laittaa jotain kissan korvaan' yhdistyivät. Ensimmäinen tuli tavasta antaa aterian tähteet koirille, jottei ruokaa joutuisi haaskuun. Kun ihmisellä ei ollut mitään sanottavaa tai hän ei osannut vastata kysymykseen, sanottiin, että hänen kielensä oli hyödytön, kieli siis kelpasi koirille heitettäväksi. Jälkimmäinen sanonta tarkoitti salaisuuden uskomista jollekin. Eräiden uskomusten mukaan kissa oli nimittäin niin älykäs, että se kuunteli ihmisiä, muttei koskaan puhunut. Kielen antaminen kissalle antaisi siis sille mahdollisuuden puhua ja paljastaa tuntemansa salaisuudet."
- Direct Matin 15/06/2012 (no 1109)
Kun Suomessa kissa on vienyt hiljaiselta kielen ("Kissako kielen vei?"), Ranskassa vastausta tietämätön antaa kielensä kissalle ("Je donne ma langue au chat !" eli "Annan kieleni kissalle!"), sillä kissa viisaudessaan tietää asiat ihmistä paremmin.
Näetkö näistä silmistä heijastuvan viisauden...?


Ilman ihmiskieltäkin meidän kissoilta irtoava viisaus on, että vain syöminen, leikkiminen ja nukkuminen on tärkeää. Ja ajoittainen masurapsuttelu. Ja pahvilaatikot.

8 kommenttia:

 1. Teidän kissat ovat aika viisaita. Vitsit kun me ihmisetkin oltaisiin niin vähään tyytyväisiä...paitsi että pahvilaatikossa vois olla hankala asua sateella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kissat - ja tietysti eläimet yleensä - osaavat elää hetkessä, menneitä tai tulevia märehtimättä. Olis kyllä mainio taito itsellekin! Mutta tosiaan tuo pahvilaatikkofetisismi menee meikäläiseltä hieman ohi... :D

   Poista
 2. Kieltämättä äly loistaa katseesta :) Kissat on ihanan viisaita - ja tietää sen itsekin. Kyllä mäkin mieluummin loikoilisin tyynyllä auringonläikässä kuin röhnöttäisin tuntitolkulla työpöydän ääressä...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! :) Joku vaan tois välillä syötävää ja rapsuttelis ajoittain masusta. ;)

   Poista
 3. Varsinkin pahvilaatikot ovat tärkeitä, sanoisivat meidän kissat.
  Kuvan kissa näyttää kirjaviisaalta; se on lukenut paljon kirjoja ja silmätkin ovat vähän sikkaralla ;)
  Ovatkohan kissankieli-pikkuleivät ranskalaista vai italialaista alkuperää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, pahvilaatikoilla täytyy olla kissan evoluutiokehityksen kannalta joku tosi tärkeä merkitys, miten muuten tuota kissojen pahvilaatikkoviehtymystä voi selittää? Lattialle laskettu pahvilaatikko vetää kissoja puoleensa magneetin tavoin. Nettihän on pullollaan kuvallista todistusaineistoa tästä ilmiöstä.

   Nemo on siinä tarkentamassa tappajan katsettaan kohti härnäävästi liikahtelevaa hiuslenkkiä. :D Siamilaisilla on ollut aikoinaan kierosilmäisyyttä ihan rotuvikana, siis niissä kissoissa jotka 1800-luvulla tuotiin silloisesta Siamista Isoon-Britanniaan. Selityksenä oli, että kissat olivat vartoineet hovin kaikkein kallisarvoisimpia aarteita ja olivat tuijottaneet niitä niin kiinteästi, että silmät menivät kieroon. Kieroja silmiä on sittemmin jalostettu pois, eikä niitä ilmeisesti ole näillä naamiottomilla muunnoksilla oikein esintyynytkään. Tämmöinen pieni tarina! :D
   Kissankielet ovat näköjään italialainen keksintö, joka tehtiin ranskalaisen kuninkaan vierailun kunniaksi. Joten sikäli olit hyvinkin oikeilla jäljillä! :D http://en.wikipedia.org/wiki/Ladyfinger_(biscuit)

   Poista
 4. Hömelö katse on hänellä...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.