tiistai 30. huhtikuuta 2013

Torilla tavataan

Tarina kertoo, että Oikea Pariisilainen ostaisi kaiken ruokansa toreilta. Nyt on pakko myöntää, että olen niin laiska, että ostan ruokani lähes yksinomaan marketeista, kun en juuri viitsi edes erikoisliikkeitä kierrellä. Mutta hyvä että joku toreja hyödyntää, niillä on nimittäin kiehtovaa kierrellä vapaa-aikana.


Eräs vierailun arvoinen tori on se Pariisin vanhin, Marché des Enfants Rouges. Tämä katettu tori on ollut toiminnassa 1600-luvun alkupuolelta asti. 


 Tälle torille voi ruokaostosten lisäksi piipahtaa syömään lounasta tai sunnuntaisin brunssiakin, sillä alueella on lukuisia ruokakojuja.


Trendikkäällä Pohjois-Marais'lla sijaitseva tori kunnostettiin 1990-luvun lopulla. Nyt naapuruston bobot ja mummot piipahtavat täällä ostamassa ruusuja ja luomuherkkuja.


"Tämä ei ole roskis eikä tuhkakuppi."




Torin nimi tarkoittaa suomeksi "Punaisten lasten toria". Nimi on periytynyt lähellä ammoin sijainneesta orpokodista, jossa lapset puettiin punaisiin univormuihin.











Viewmastereita!




Torin kulkuaukko rue de Bretagnella on helppo missata, ellei tiedä mitä on etsimässä.


Marché des Enfants Rouges
39, rue de Bretagne
Metro: Temple/Filles du Calvaire
Avoinna: 
ti - to 8.30 - 13.00 ja 16.00 - 19.00
pe - la 8.30 - 13.00 ja 16.00 - 20.00
su 8.30 - 14.30

34 kommenttia:

  1. Ihan mahan pohjasta otti tuo juustotiski ja vahan ayriaisetkin kun taalla ne valikoimat eivat ole kovin hyvia. Rakastan toreja, ihana paikka! Hauskaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valikoimaa kyllä piisaisi, siitä ei voi valittaa! :) Toreissa on kyllä tunnelmaa. :) Hauskaa vappua teillekin, simalla tai ilman. ;)

      Poista
  2. Melkein tuoksui nenään (hyvät) torin tuoksut, tuoreet kasvikset ja kukat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, hyvät nimenomaan! ;) Siis oikeasti, oikein raikas paikka. :)

      Poista
  3. Samaa mieltä toreista. Hauskoja kuriositeetteja, mutta laiskana shoppailijana ja toisaalta suunnitelmallisena kokkina en jaksaisi sitä, että jotain erikoisempaa raaka-ainetta pitäisi hakea viideltä eri tiskiltä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla, että on joku muukin, jota vähän laiskottaa tässä kohtaa. :) Aina välillä poden tästä melkein huonoa omaatuntoa... ;)

      Poista
  4. Ooh mitä näkyjä! Minä ostan fifty fifty eli ehkä puoleksi toreilta(jotka täälläkin ovat tosi ihanat:) ja puolet eri marketeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon kyllä, että sielläkin on aivan mahtavat toritarjonnat! Aina voisi kyllä panostaa niin, että ostaisi edes osan tuotteista toreilta...

      Poista
  5. Hyvää Vappua! Tuolta olisi saanut kerättyä melkoiset vappueväät. Täälläkin on ihanat basaarit, mutta sama vika minullakin. Eli ostan tavarat tylsästi ja helposti mieluummin marketista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa vappua sinullekin! :) Onneksi toreista ja basaareista voi nauttia shoppailemattakin. Vaikka jonkunhan sielläkin on ostoksensa tehtävä, muuten ei ole enää toreja... :/

      Poista
  6. Viewmastereita! Huippua :D
    Meillä kauppahalli on lähempänä kuin (iso) marketti ja kaiken lisäksi moni tuote on siellä halvempi ja parempilaatuisempi (kananmunat, juustot...), joten valinta näiden kahden välillä on helppo. Hypermarketissa tavaroiden etsimiseen ja kassalla jonottamiseen menee sama ellei pitempi aika, kuin parissa keskustan pikkuliikkeessä vieraileminen. Ainakin oman kokemukseni mukaan. Mutta ehkäpä se on pikkukaupungin etuja, että kaikki on lyhyen kävelymatkan päässä?
    Hyperissä meidänkin tulee kyllä käytyä kerran pari kuussa, mutta en minä pahitteeksi panisi, vaikka ne historiaan jäisivätkin ;)

    Pariisissa tykkään myös niistä kiertävistä toreista, idea on loistava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olin ihan intoa piukassa Viewmastereista! :D

      Sulla on aina niin mahtavia kuvauksia kauppahallista, että tuolla tuli ihan blogisi mieleen. :)

      Se on kyllä totta, että etäisyydet vaikuttavat. Kyllä täällä suht lähelläkin on viikonloppuisin toritarjontaa, mutta eipä se arkena lohduta. :/ Ja noin periaatteessa kyllä toki kannatan mieluummin torikauppaa kuin hypermarketteja, mutta käytännössä sitten taas toimin toisin. :P

      Poista
    2. Joo, aikataulutus on tosiaan ihan toinen juttu. On ihan eri asia, jos voi käväistä hallissa (tai torilla) aamusella tai lounastauolla, tai jos pääsee töistä iltapäivällä/illalla. Siinä mielessä olen onnekas. Samoin kuin siinä, että meillä on vieressä aivan ihana ja 363 päivää vuodessa auki oleva halli :)

      Poista
    3. Joka päivä avoinna oleva kauppahalli naapurissa on kyllä sellainen juttu, että sen jälkeen ei oikeastaan olisi mitään (teko)syitä ostaa marketista. ;)

      Poista
    4. Mitä mieltä muuten olit Naoëllen Top Chef -voitosta? Mä tykkäsin molemmista finalisteista, joten mulle oli ihan sama. :) Ainoastaan sen typerän belgin roikkuminen viime metreille vähän ärsytti. ;)

      Poista
  7. Vau mitä kuvia, ihan voin kuvitella itseni tuolle torille näiden myötä. Ihanaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, se oli oikein tunnelmallinen paikka. :) Ihanaista vappua sinulle myös! :)

      Poista
  8. Ihanaa markkinaelämää sielläkin! :) Voi kun minäkin jaksaisin enemmän käydä toreilla/markkinoilla ihan ostamassa sitä ruokaa, kun mielelläänhän näitä myyjiä toiminnassaan tukisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, mielelläni tukisin, mutta arkeen ne eivät oikein tunnu aina osuvan. :/

      Poista
  9. Tällaisia toriaiheisia juttuja olisi mukavaa lukea useamminkin. Ne ovat ihania paikkoja ja Suomessakin tykkään kovasti torielämästä, varsinkin Kuopion tori on itselleni erittäin kotoisa ja ihana paikka katsella ihmisiä ja ihastella tuoreita ruoka-aineksia ja kukkia markkinahumua unohtamatta.
    Toreilla on elämää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, täällähän toreja riittäisi, joten ehkä pitää poiketa blogitse toistekin. :) Ja poikkea ihmeessä sinäkin blogissasi! :)

      Poista
  10. Olen farmers' market shopper niin paljon kuin vain voin. Valitettavasti nailla leveyspiireilla farmers' markets:ja ei kaytannossa ole.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Nina! :) Niin, täällä olisi kyllä tarjolla, mutta... Itse asiassa olen jo pidemmän aikaa suunnitellut liittyväni lähiruokapiiriin. Siinähän saisi lähituottajien tuotteita, muttei tarvitsisi "vaivautua" torille. Mutta taas toisaalta toritunnelmasta ei pääsisi nauttimaan. Ei oo helppoo... :P

      Poista
    2. Ooh, lahiruokapiiri? Suomen kielen taitoni ei ole kovin hyva enaa, ja google translate ei oikein auttanut :(
      Seattlessa asuessani olin vakituinen asiakas farmers' markets:lla, ja taalla Alaskassa organic product delivery service on kallis ja huonolaatuinen. No, Alaska aika alkaa olla kohta ohitse ja sitten kohti uusia seikkailuita.

      Poista
    3. Täällä on selitetty ruokapiiristä suomeksi: http://fi.wikipedia.org/wiki/Luomupiiri
      Useampia tuttujani on täällä mukana jonkinlaisessa lähiruokapiirissä, jotka toimivat hiukan eri periaatteilla. Pitäisi selvittää vähän, että mikä olisi se itselle sopivin.

      Alaska kuulostaa tosi kiinnostavalta! En itse tunne ollenkaan, paitsi ellei siellä oikeasti ole elämä kuin Villi Pohjola -tv-sarjassa? ;D

      Poista
    4. Lahiruokapiiri kuulostaa vahan samalta kuin Organic Product delivery - maksat palvelusta ja saat vihanneksia, hedelmia yms kotiin.

      Alaska on kiinnostava ja kokemuksen arvoinen, en taalla viettaisi retired paivia, mutta on nyt tullut naettya ja koettua. Vili Pohjola on sama kuin Northern Exposure? En muista sarjaa kovin hyvin, mutta se kuvaa Wikipedian mukaan Talkeetna nimista town:a Alaskassa. Jos showssa oli hirvia ja karhuja keskella asutusta seka syrjaseutuja, niin sitten se on oikeassa :-)

      Poista
    5. Juu, kuulostaa samalta. Toimituksia voi tilata myös vaikka esim- työpaikalle, ellei ole koskaan kotona, tai ne voi noutaa jostain pisteistä valmiiksi koottuina.

      Joo, Villi Pohjola on Northern Exposure. Sarjassa oli eksentrisiä ihmisiä ja tosiaan elukoita toikkaroimassa kyläalueella. Eli kai se sitten tosiaan edusti aitoa Alaskaa! :D

      Poista
    6. Joo, sama tuon product delivery jutun kanssa - niita deliveryja voi tilata mihin vain. Maksat kuukaudessa tietyn summan, ja saat sitten saannollisesti fresh produce.

      Taytyy katsoa Northern Exposure episodes youtubesta, mutta kylla se todennakoisesti aika lahella Alaskaa on. Tama on tallaista countrysidea in the middle of nowhere, kiva paikka vierailla, mutta neljan vuoden jalkeen olen valmis muuttamaan takaisin mainlandille. Jotain Alaska kuvia on personal blogissani, seka photography blogissani, www.kominiakphoto.com.

      Poista
    7. Kävin kurkkaamassa, ja vau mitä kuvia! Upeita! Erityissuosikkejani olivat Iditarod-kuvat. Pienenä haaveilin nimittäin joskus siihen osallistuvani. Koiravaljakon sijaan hankin sittemmin kaksi kissaa. :D Mutta onhan tässä toivon mukaan vielä vuosia aikaa toteuttaa valjakkohaaveitakin... ;)

      Poista
    8. Iditarod on hieno kokemus! :-) Olen vuosia kuvannut sita photo agencies, ja todennakoisesti palaan pakkaseen viikoksi tai kahdeksi tulevinakin vuosina.

      Poista
  11. Tuli ihan mieleen Helsingin kauppahalli... paitsi että ei. :-D Tämä oli paljon fiinimpi, sellainen pariisilainen. Tuolla ei varmaan edes haissut millekään (tyyliin kalalle)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, hyvä kuvaus. :D Ei tuolla kyllä haissut, mutta tuoksui aika houkuttelevasti ruoka, kun siellä oli niitä ruokakojujakin. :) Sen sijaan paikallisessa marketissa eräs Suomesta tullut vieraani sai joskus migreenikohtauksen hajujen sinfoniasta (juustotiski kalatiskin vieressä). Tuollaisissa torihommeleissa tuuletus tietysti toimii tehokkaammin. :)

      Poista
  12. Haaa! Viewmastereita! Oliko 50-lukuisia, ehjiä, pakkauksen kera? Hintataso? Entäs kiakkoja? Kiinnostaisi kaikki varsinkin priima tai lähespriima. nimimerkki: lapsena ei ollut, aikuisena ei osannut kuin myydä ja nyt kaipaa sitä 3D-seikkailua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih, nyt on häpeäkseni tunnustettava, että en noin paljoa selvitellyt. Viewmasterit näkyivät maksavan viitisenkymppiä. Pakkauksia ei ollut ainakaan kaikissa, mutta näyttivät siistikuntoisilta. Iästä en osaa sanoa, mutta vanhempia kuin minun muinainen 1980-luvun punainen viewmasterini! :D Kiekkoja oli runsaasti erilaisia (tosin en muista enää tarkemmin aihepiirejä enkä hintoja). Liike oli tämä: http://www.imagesetportraits.fr/pagez/la-boutique/
      Kiehtova paikka (vanhoista) kuvista kiinnostuneille, suosittelen! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.