keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Pakollinen vappupäivitys

Vapun juhlistelun vuoksi jollain on saattanut eilen nousta sihijuomat kupoliin. Minä itse nousin eilen itse Galeries Lafayetten ylimpiin kerroksiin ihailemaan tavaratalon kupolia.

Kyllä, tämä aasinsilta on erittäin nolo, mutta kun jotenkin se Lafayetten kupoli oli vapputeemaan yhdistettävä.

kupoli02
Niin paljon kuin suurten tavaratalojen ihmismassoja ja melskettä ja tylyjä myyjiä inhoankin, tämä Galeries Lafayetten art nouveau -tyylinen kupoli on ihana.

Täällä vappuaatto ei ole mikään juhla, paitsi mitä nyt joku saattaa juhlistaa vapaapäivän aattoa, ihan kuten normaalina perjantai-iltana. Mutta miten juhlistaa vapunpäivää ranskalaisittain?


kupoli04

1. Lähde marssille
Tosiranskalainen osoittaa mieltään aina tilaisuuden tullen. Vappuna on tarjolla marsseja niin oikealta kuin vasemmalta.  Äärioikeistolainen Front National ehti jo pyrähdykselleen lähteä. Koskapa työn juhlasta on kyse, Marine Le Penin neuvonantaja Florian Philippot ehätti muuten mainostamaan tiedotusvälineille Front Nationalin edustavan duunareita paremmin kuin "ne Brysselin orjat"  ammattiyhdistysliikkeet ikinä. 

Ammattiyhdistysliikkeet CGT ja CFDT puolestaan eivät enää mahdu samalle marssille. Keskinäiset ristiriidat ja erimielisyydet ovat kasvaneet merkittävämmiksi, nyt kun eräs yhteinen vihollinen Sarkozyn muodossa on poistunut. Lisää ammattiyhdistysten marssipyörähdyksistä ja erimielisyyksistä voi lukea vaikkapa täältä.


kupoli08

kupoli01
Galeries Lafayetten kupolin satavuotisjuhlia vietettiin viime syksynä. Erityisen näyttävä kupoli on joulun alla, kun se alle pystytetään komia kuusi.


2. Innostu kieloista
Epäpoliittiset vappujuhlijat innostuvat puolestaan ostamaan tai myymään kieloja. Vappupäivänä kieloja saa poikkeuksellisesti nimittäin kaupata kuka tahansa Ranskan kaduilla. Tapa näyttää olevan suosittu, sillä kukkamyyjiin ei voi Pariisin kaduilla vappuna olla törmäämättä. Le Figaro tietää kertoa, että viime vuoden vappupäivänä kieloja myytiin Ranskassa 25,5 miljoonalla eurolla. Summasta suuri osa tosin meni ammattimaisille kukkakauppiaille.

Kielotapa on saanut alkunsa renessanssiaikana, jolloin ranskalaiskuningas Kaarle IX lahjoitti kieloja hovilleen onnea tuomaan.

Kielojen kanssa ei kannata silti riehaantua, jos kotona on pikkulapsia tai eläimiä, kielo on nimittäin myrkyllinen kasvi.kupoli03

kupoli05

kupoli06

kupoli07

kupoli09

kupoli10Galeries Lafayette Haussmann
40, boulevard Haussmann
Metro: Chaussée d'Antin - La Fayette


P.S.
Sain kuin sainkin sitten kielon vapunpäivän kunniaksi...! ;) Ulkona on sadellut koko päivän, joten kielonmyyjistä ei ole kuvaa tänäkään vuonna.22 kommenttia:

 1. Ihana! Tuommoisestakaan en olisi ilman sinua tiennyt. Upea valo ja yksityiskohdat!
  Mukavaa vappua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä kurkistamassa kupolia seuraavalla Pariisin-reissulla, jos yhtään art nouveau ihastuttaa. :) Enkä ollut ainoa, joka pää kenossa napsi kuvia kupolista! :D

   Poista
 2. Kerrassaan upea kupoli! En myöskään olisi tajunnut tälläisen paikan olemassaoloa. Ranskan kielen taidon puute saattaa muodostua ongelmaksi, noista Galeries Lafayette nettisivuista nyt onneksi ymmärsin sentään noi aukioloajat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea arvioida, miten vaikeaa asioiden järjestely ilman ranskaa on. Mutta kyllähän täällä vierailee vuosittain miljoonia ja miljoonia matkailijoita, joista valtaosa ei osaa ranskaa. Joten aika pitkälle asioiden pitäisi hoitua. Mutta yllättävän paljon mekin kaverini kanssa tässä viikonlopun turistireissuilla (esim. shoppaillessa) törmäsimme tyyppeihin, jotka eivät puhuneet englantia.

   Poista
 3. Mietinkin vähän, miksi ruokakaupan vihannes(!)hyllyssä oli myynnissä kieloja :D Nyt selvisi sekin, kiitos! Ranskalaiset voisivat kyllä omasta puolestani hieman juhlistaa vappua, Suomeen verrattuna meno oli ainakin täällä aika vaisua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, aika fiksua sijoittaa se myrkyllinen kasvi vihanneshyllyyn... ;)

   Onhan tää meno tosi vaisua, jos on suomalaiseen opiskelijavappuun päässyt tutustumaan. Mutta siihen suomalaiseen versioon verrattuna myös ruotsalainen vapunjuhlinta on kyllä vaisua, niin Tukholmassa kuin Uppsalassa. :) Alkuun se tuntui haikealta, mutta kaikkeen tottuu, enää en edes osaa oikein kaivata vappuhulinaa.

   Poista
 4. Minäkin kammoan tavaratalojen ryysistä sun muuta, mutta tuon kupolin takia menisin kyllä ehdottomasti käymään. Upea tavaratalo! Iloista vappupäivän iltaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä poikkeamaan, kupoli on luonnossa vielä paljon kauniimpi kuin kuvissa! :) Mutta kannattaa poiketa arkena päiväsaikaan, ettei väkijoukko vie järkeä. ;D

   Poista
 5. Toi kupoli on kyllä todella hieno. Upea se on luonnossa, mutta olet saanut sen taltioitua upeasti myös näihin kuviin!

  VastaaPoista
 6. Hieno. Ostoksilla emme omalla reissullamme käyneet. Mutta tuon kupolin kävimme kyllä tsekkaamassa. Se oli upea. Jossain vaiheessa on sitten taloa kai korotettu vielä, koska sen kupolin yläpuolikin oli näkyvissä siellä ylimmissä kerroksissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla tosiaan kannattaa poiketa, vaikkei shoppailu sinällään olisi ohjelmassa. Tavaratalon nettisivujen mukaan ovat tehneet isompia kunnostuksia ainakin 1970- ja 80-luvuilla, lienevätkö ylemmät kerrokset peruja sieltä?

   Poista
 7. Mä taas olen sun vastakohta eli rakastan tavarataloissa kiertelyä ja tietty nyt varsinkin Lafayettea, luonnollisesti. Mieletön paikka kyllä, kiitos hienoista kuvista! Hmm nyt tuli ihan ikävä Pariisiin - ihan vaan että pääsisi tavarataloon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä olisit ollut ehkä minua kestävämpää shoppailuseuraa kaverilleni. :) Tavaratalossa kiertelyyn kannatan BHV:tä tai Bon Marchéta, joihin turistimassat eivät ole vielä ihan löytäneet. Mutta toki Printempsin ja Lafayetten tavarataloissa kuuluu reissussa ollessa ainakin poiketa. Ellei muuta niin kupolia ja terassia ihastelemassa. ;D Sinällään ehkä tyhmää asua suurkaupungissa, kun inhoaa väkijoukkoja. :D Paitsi etten tainnut inhota niitä ihan yhtä paljoa ennen tänne muuttoa. ;)

   Poista
 8. Viime syksynä kävimme kupolia ihastelemassa. Olisitkohan maininnut siitä joskus aiemmin?
  Kupolia todella kuvasi myös muutama muukin turisti niskat kenossa.;)Osaatko kertoa minä vuonna se on rakennetta ja tavaratalon muuta historiaa?
  Kannattaa kiivetä myös tavaratalon katolle, sieltä on mukavat näköalat ja varmaan kesällä myös kahvila. ... tavaratalon wc- tilat on muuten todella siistit. Ala-aulassa kuvasimme hassuja japanilais turisteja jotka jonottivat johonkin huippu kalliiseen liikkeeseen ( Dior?).
  Kuvasi ovat todella hienoja. Tarja L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla että olen maininnutkin joulupostausten yhteydessä, mutten koskaan tullut kuvanneeksi silloin. Kupoli täytti viime syksynä 100 vuotta, joten se valmistui 1912. Galeries Lafayetten nettisivujen mukaan tavaratalon 70 neliömetrin suuruinen "esi-isä" perustettiin vuonna 1893 samoille kulmille. Siitä se sitten on laajentunut nykyisenlaiseksi "monsteriksi". Muutama kuukausi sitten muistelen olleen uutisointia, että Galeries Lafayettella oli kiinnostusta ostaa naapurinsa ja kilpailijansa, Printempsin tavaratalo. En ole seurannut sen tarkemmin, onko kauppa toteutunut. Tuolla Galeries Lafayetten historiikkia ranskaksi: http://haussmann.galerieslafayette.com/culture-et-patrimoine/

   Poista
 9. Hups. Oli päässyt ihan unohtumaan tuo kupolin upeus. Tarkoittaa sitä että Pariisiin ON PÄÄSTÄVÄ kiireen vilkkaan!

  Pst. Hienoja kuvia - ja täydellisen vappuisa aasinsilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, eikös ollut komia aasinsilta! :D

   Ehkä sun on varattava ne lennot nyt. :) Näkisin mielelläni arvioitasi Pariisin italialaisruokaskenestä. :)

   Poista
  2. Kyllä! Ja niin kuin ihan oikeilla italialaisilla on tapana, Pariisin ruokailut hoidettaisiin TIETYSTI nimeomaan niissä italialaisissa ravintoloissa..

   Poista
 10. Aah, kuinka ihania kuvia kupolista. Se onkin parasta tuossa kaupassa :) Ulkoapäin ei uskoisi, millainen komeus sisältä löytyykään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! Ihan kylmät väreet vilistävät selkäpiissä, kun sitä niska kenossa hämmästelee. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.