maanantai 27. toukokuuta 2013

Les Minous pour Tous et Toutes ?

Eilen piti palata kotiin bussin sijaan metrolla. Bussini oli peruttu samaa sukupuolta olevien avioliitto- ja adoptio-oikeutta vastustavien Manif pour tous -mielenosoituksen vuoksi. Näitä on nyt järjestelty pitkin kevättä, ja joka kerta osanottajamäärä on ollut edelliskertaa vähän pienempi.

Metroasemalla näin vastakkaisella laiturilla kokonaisia perheitä alle 10-vuotiaine lapsineen ja lippuineen matkalla mielenosoitukseen. En vain voi ymmärtää, mikä saa vanhemmat raahaamaan lapsensa mukanaan tällaiseen mielenosoitukseen. Varsinkin, kun sen tiedettiin äityvän väkivaltaiseksi. Sisäministeri Manuel Valls oli jopa pyytänyt etukäteen mielenosoittajia jättämään lapsensa kotiin. Vaan ei.

Tässä mielenosoituksen etukäteismainos:

Ja tältä siellä näytti todellisuudessa:

Toki pahimmat rähinät alkoivat vasta, kun poliisi pyysi osanottajia hajaantumaan mielenosoituksen päätteeksi. Videokuvista päätellen lapsiperheet olivat siinä vaiheessa jo lähteneet. Mutta nämä vanhemmathan eivät voineet tietää etukäteen, missä vaiheessa räjähdysaltis tilanne poksahtaa käsiin. Huutojen perusteella äärioikeistolainen rähinäjengi vastusti niin sosialistihallitusta kuin tiedotusvälineitäkin. Ja tietysti maahanmuuttajia. Homot olivat heille ilmeisesti melkein sivuseikka. Väkivallan kohteeksi kelpasivat niin poliisit kuin toimittajatkin. 

Että semmoinen koko perheen tapahtuma.

Ja kuten ehkä tiedätte, laki samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta on täällä jo hyväksytty. Ensimmäiseksi vihille ehtivät 6 vuotta yhdessä olleet Bruno ja Vincent, joiden häitä juhlitaan 500 vieraan voimin ensi keskiviikkona. Onnea heille!

Ehtihän tämä homoaihe tietysti Cannesiinkin. Kultaisen palmun voitti kahden nuoren naisen rakkaudesta kertova La Vie d'Adèle / Blue is the Warmest Color:Elokuvan voittojuhliin tuli pieni särö Canal+ -kanavan omituisesta twiittauksesta voittajan paljastuttua. Twiittauksessa pohdiskeltiin, mahtaisivatkohan voittajat "nuoleskella toistensa mirrejä" voittoa juhliakseen. Oksettavan huono ja typerä vitsi vai homofobiaa? Twiittaus julkaistiin kätevästi samaan aikaan kun Pariisissa homoliittoja vastustavat mielenosoittajat heittelivät irtoesineillä poliiseja. Se tosin tuli sikäli oudosta lähteestä, että Manif pour Tous -liikkeen osanottajat ovat syyttäneet Canal+ -kanavaa siitä, että se esittäisi heidät toistuvasti vähän naurettavassa tai ainakin epäedullisessa valossa. Twiitti poistettiin muutamassa minuutissa, ja tilalle tuli hyvittelevä viesti, jossa yritettiin tyynnytellä "turhaa polemiikkia". Liian myöhään, tietysti. (Twiittejä ja lisätietoja täällä)


Mahtaako kortistossa nyt olla yksi community manager enemmän, vai oliko kyseessä sittenkin harkittu mediatemppu? Ken tietää.

Minä suosittelisin näitä kaikkia kiihkomielisiä hankkimaan itselleen ihan oikean minoun eli mirrin. Siis kissan. Sitä ei kuullu nuolla, vaan silittää. Kissan kehräyksen kuuntelu ja kissan silittely tutkitusti laskevat verenpainetta ja vähentävät stressiä. Ettei tarvitsisi enää purkaa ahdistustaan mielenosoituksissa ja twiiteissä.

8 kommenttia:

 1. Kannatusta oikean mirrin ostamiselle täältäkin.

  Minusta tuollaiset typerät mirri-heitot voisi jättää omaan arvoonsa eikä nostaa niistä sen suurempaa haloota ja sensuuria. Todistavatpa vain kirjoittajansa köyhästä ajatusmaailmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen aika samoilla linjoilla, vaikka mirristä tänne postasinkin. Tiedä sitten, mikä keskenkasvuinen kolli siellä Canal+:lla sunnuntaivuorossa twitteröi.

   Poista
 2. Käsittämätöntä viedä lapset mielenosoitukseen mukaan. Käsittämättömiä kommentteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittämätöntä, nimenomaan. Aina välillä sitä törmää ihmisiin, joiden ajatuksia on harvinaisen vaikeaa ymmärtää.

   Poista
 3. Pitäisi osata antaa periksi. Avioliittolain muutos on jo hyväksytty ja astunut voimaan, joten mielenosoitukset ja verbaaliset lipsahdukset ovat turhia. Tämä maailma ei pyöri aina minunkaan pääni mukaan, mutta en olekaan maailman napa. Mitenkä se menikään se Ranskan vallankumouksen tuunus, jota en ikinä opi ranskaksi ulkoa? Vapaus, tasa-arvo, veljeys. Siitä vain sattui unohtumaan sisaret, mutta sekin puute korjaantuu vähitellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen erittäin samaa mieltä. Maailmassa ja Ranskassa olisi niin paljon muitakin asioita ajettavaksi. Turha rutista kun laki nyt on jo kerran voimassa, ja ranskalaisten enemmistö sitä sitä paitsi kannattaa.

   Poista
 4. Olin just viime viikonloppuna Pariisissa ja mä en ollut edes tullut ajatelleeks että siellä olis vielä noin paljon typeriä ihmisiä jotka vastustais tota uutta lakia.. Oudointa oli mun mielestä nähdä että vastustajien joukossa oli myös paljon nuoria/teinejä (sen perusteella mitä näin sanomalehden kuvissa). Oon ehkä ollu liian naiivi kun oon kuvitellu että nuorempi sukupolvi olis jotenkin suvaitsevampi ja avoimempi... Ja toi on jotenkin niin väärin että lapsia viedään mielenosoituksiin, ei pelkästään turvallisuuden takia vaan myös se että lapset laitetaan tukemaan/vastustamaan mielipidettä jota ne ei osais edes itse vielä muodostaa...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoa se minustakin on. Mutta täällä se tuntuu kuuluvan poliittiseen "pakettiin". Oikeistolaiset, jotka pettyivät Hollanden valintaan, käyttävät tätä nyt sitten jonkinlaisena keppihevosena. Eli oikeistolaisten pitää muka vähän kuin viran puolesta vastustaa tätä avioliitto-oikeutta.

   Olen kanssa samaa mieltä, että lapset eivät kuulu poliittiseen (tai vastaavaan) mielenosoitukseen, kun he eivät asiasta voi itse vielä sitä mielipidettä muodostaa. Mutta saatika tällaiseen, jonka tiedetään päätyvän väkivaltaisuuksiin. En tajuuuuu.... :P

   Kuten tuossa tekstissä mainitsen, se Ranskan ensimmäinen homopari muuten vihittiin eilen! Kaikki sujui ilman "insidenttejä", pari vaikutti onnelliselta ja monella oli tippa silmässä. :)

   Toivottavasti tästä päästään jo Ranskassa vähitellen muihin aiheisiin.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.