maanantai 22. huhtikuuta 2013

Kissakahvila

Japanilaiset, nuo luovat nerot, ovat tuottaneet sushin, Hello Kittyn ja karaoken lisäksi jotain muutakin kiehtovaa. Nimittäin kissakahvilat. Tai no, ensimmäinen sellainen taisi olla Taiwanissa, mutta japanilaiset ovat kuitenkin ilmiön tehneet tunnetuksi.

Ken ei vielä ole kuullut: kissakahvila on kahvila, jossa kahvittelun ohella voi pallotella kissoja. Jotkut meistä pitävät tietysti kissoista ihan muuten vaan, mutta tutkimusten mukaan (kehräävien) kissojen silittely ihan oikeasti lievittää stressiä. (Poikkeuksena ehkä pahimmat kissojen vihaajat ja allergikot. Heidän olonsa ei ehkä kehräämisestä helpotu.)

Kuvan kissat eivät ole kahvilaa nähneetkään.

Lontooseenkin tällainen kehräävä kahvila on jo saatu, mutta Pariisista tämä ilo vielä uupuu. Tilausta varmasti olisi, sillä kukapa olisi stressaantuneempi kuin pariisilainen?

Ainakin Margaux Gandelon uskoo kissakahvilan vetovoimaan. Uskoo siinä määrin, että otti projektikseen luoda sellaisen Marais'n alueelle. Kas tällaisin mielikuvin hän markkinoi toimintaperiaatettaan: 

"Lähditte juuri kotoanne, vähän etuajassa, sillä kotona ei ollut mitään aamupalaksi. Sää on harmaa, ja edessänne on pitkä päivä vailla inhimillistä lämpöä. Pysähdytte siis - tuskin pariksikymmeneksi minuutiksi - nauttimaan vastapuristettua appelsiinimehua croissantin kera. Lehteä lukiessanne Opaline, suuri mustavalkoinen naaraskissa, lepäilee sylissänne. Ja näin olette valmis kohtaamaan kaupungin!"


"Hei ihminen, täällä yritetään nukkua!"
Gandelonilta ei puutu enää kuin pääoma. Sitä hän pyrkii hankkimaan joukkorahoituksen keinoin. Halukkaat voivat muutaman euron lahjoitusta vastaan varata etukäteen kahvilasta vaikkapa aamiaisen, lounaan tai iltapäiväteen. Ellei Gandelon saa tavoiteltua 40 000 euron summaa kokoon, rahat jäävät lahjoittajilleen.


"Josko nyt häipyisit sen kamerasi kanssa?"
Projekti on herättänyt myös negatiivista kommentointia. Jotkut uskovat ettei kissa voisi olla kahvilaympäristössä vieraiden ihmisten siliteltävänä onnellinen. Entä jos ihmisiin kyllästynyt kissa raapaisee asiakasta? Ja joutuvatko kissat nukkumaan yönsä keskenään?

Gandelon vakuuttaa, että niin elintarvikkeiden hygieniaan kuin kissojen hyvinvointiin on kiinnitetty huomiota. Koko projektissa ensisijaisena hän pitää juuri kissojen hyvinvointia. Niillä on esimerkiksi tila, johon ne voivat jatkuvasti vetäytyä pois ihmisten ulottuvilta. 

Eläimet on tarkoitus hankkia SPA:n löytöeläinkodista, mikä on minusta hienoa. Toisaalta olin vähän yllättynyt, ettei Gandelonilla vielä ollut mielessään tiettyjä kissoja, jotka kahvilaan tulisivat. Tuollainen ympäristö kun ei ihan joka minou:lle sovi. Esimerkiksi meidän marakattien iltahipan aikaan asiakkaiden pitäisi pukeutua suojakypärään - ja astiatkin putoilisivat pöydiltä kuin huomaamatta, ihan vain pienellä tassun hipaisulla. Ja Doris kuorruttaisi kaiken valkoisen untuvaisella karvalla. Eli eivät mitään stressinpoistoeläimiä välttämättä nämä yksilöt.


Kissa - ranska -sanastoa


Lähde: Kissakahvilan joukkorahoitusprojektin nettisivu

22 kommenttia:

 1. Jopas on joku idean keksinyt. Kiva idea ja varsinkin se että kisulit hankitaan löytöeläinkodista, mutta silti kiinnittäisin huomiota siihen sopiiko tietty kissa kahvilaan vaiko ei, kuten annoit esimerkiksi oman kokemuksesi ;) Kehräävät kissat kyllä ainakin itseltäni vähentävät stressiä ja tuovat hyvää mieltä ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehräävän kissan purina on kyllä kodikkuuden huipentuma. Jos makkarin ovi on unohtunut auki, Nemo tulee mielellään aamuisin puskemaan ja purisemaan suoraan korvaan. Hellä herätys! ;) Doris sen sijaan rääkyy ovelta: "Ruokaa, orjat! Kuppi on tyhjä!"... ;D

   Poista
 2. Ihan hauska idea. Jos kahvilan asiakkaita ohjeistetaan miten kattien kanssa käyttäydytään ja kissat saavat halutessaan vetäytyä rauhaan. Googletin kissakahvila-sanalla ja Suomestakin sellainen näyttäisi jo löytyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, asiakkaille pitää olla selvät säännöt kissojen kanssa myös! Nyt kun sanoin niin googletin myös, ja löysin lounaissuomalaisen kissahoitolan, jossa kissakahvilapalvelu, siis maksua vastaan saa kahvia ja pääsee pallottelemaan kissoja. :) Tässä Pariisin versiossa on ilmeisesti suunnitelmissa tarjoilla enemmänkin erilaisia ruokia ja juomia, eli se olisi sikäli enemmän tavallista kahvilaa muistuttava.

   Poista
  2. Tämän päivän Hesarissa uutisoitiin eduskunnan aikomuksesta sallia löytöeläinten käyttö eläinkokeissa (toivot. omat kattilat eivät koskaan häviä..),aika karua.

   Poista
  3. Hyi! :( Eläinparat ensin hylätään ja sitten päätyvät eläinkokeisiin. Uutista lukematta tässä mietin, että eihän niistä olisi edes iloa monissa kokeissa, kun eläimen taustoja ei tunneta...

   Poista
 3. Tännekin pitäisi tuollainen saada! Tosin aika monessa kahvilassa on ulkopuolella vesikippo nelijalkaisille;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että nelijalkaisia muistetaan! :) Nestetankkaus on niillekin helteellä tärkeää. ;)

   Poista
 4. Kuulostaa hauskalta ajatukselta. Mutta niin kuin sanoit, kaikki kissat eivät sovi asiakaspalvelutehtäviin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvin sanottu! :D Esim. meidän kissat olisivat ehkä huonoja asiakaspalvelijoita, vaikka ihmisrakkaita (yleensä) ovatkin. :)

   Poista
 5. Ihana idea :-) Meillä ei itsellä ole kissaa, mutta ihan kissaperhe kyllä oltaisiin (kissat eivät vain oikein sovi meidän rottien kanssa yhteen ;-)) ja äskenkin kun käväisin ulkona, meidän naapurin kissa oli jo tulossa meille sisään. Sen raukkaparan isäntäväki on liian usein poissa ja kisuli kyllä hakee silittelyt muiltakin. Joten idea tuntuu ihan sopivalta, jos se toteutetaan hyvin. Ja se kyllä pitää paikkaansa, että kissan silittely vähentää stressiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ja rotat ovat kyllä vähän huonosti yhdistettävissä. :D Monet kissat ovat tosiaan niin hellyydenkipeitä, että nauttisivat varmasti tuollaisesta ympäristöstä. Meidänkään kissat eivät saa paijailusta ja huomiosta koskaan tarpeekseen, mutta sen sijaan ne ovat kyllä vähän liian villejä tuollaiseen ympäristöön. Näiden menosta on usein rauhalliset kahvitteluhetket kaukana. Jos meille tulee illallisvieraita, ne on pakko sulkea toiseen huoneeseen, muuten on show taattu ja lautaset lattialla... :D

   Poista
 6. Kokemuksesta tiedan,etta kissat kahvilassa on hyva idea,silla perheellani on kesaisin Suomessa elainpuisto/kahvila/museo...,jossa kissat ovat kaikkein suosituimpia lemmikkeja ja kehraavat tyytyvaisina asiakkaiden sylissa.
  Miksi en muuten loytanyt blogiasi viikkoa aiemmin,silla viime viikolla olin Pariisissa ja olisin varmasti loytanyt taalta jotain mielenkiintoista kohdetta Pariisissa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, onpa mahtavaa! Kuulostaa idylliseltä! :)

   Kiva että löysit blogin nyt sentään, ja tervetuloa mukaan! Kävin vähän vakoilemassa blogiasi, ja tosi kivoja juttuja olitte löytäneet Pariisista muutenkin. :)

   Poista
 7. Yyh, ehdin jo otsikon perusteella toivoa pääseväni kattikahvilaan ;).
  Sporttisen näköisiä nuo teidän kisut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, olen pahoillani että tuotin pettymyksen. Mutta jos rahoitusprojekti onnistuu, kissakahvilaan saattaa päästä jo ensi kesänä. ;)

   Poista
 8. Oho, onpa idea! Mikäs siinä olisi kissoja silitellessä ja kahvia hörppiessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kaikilla ei ole mahdollista hankkia omaa lemmikkiä, tuossa olisi vähän korviketta siihen. :)

   Poista
 9. Kuule, täällä on kissakahviloita ja kissaravintoloita, mutta en väittäisi niitä kovin rentouttavaksi. Ennemminkin syyllistäviksi. Syö siinä, kun vieressä joku istuu ja katsoo jatkuvasti anovasti, että eikö tippuisi mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tiedän sen ilmeen, se näyttää tältä: http://placeitonluckydan.com/wp-content/uploads/2012/09/2005_07_21_shrek_cat1.jpg

   Meidän kissojen kanssa ei sentään ole tuota ruoankerjuuongelmaa, ne eivät oikein tajua ihmisten ruokaa ruoaksi. Nirsot hienohelmat...

   Poista
 10. Mitas jos kissa karkaa ovesta? Enta jos sita syotetaan kaikilla kermaleivoksilla ja tulee suolisolmu tai muu tauti? Olen vahan skeptinen, vaikka olenkin kissa-aiti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä juuri siksi olet skeptinen? :) Ja totta muuten tuo karkaamishomma, en tullut edes ajatelleeksi. Meilläkin suhistaan ja työnnetään kassia edeltä kotiin mennessä, muuten kissoja saa metsästää pitkin rappukäytävää. Ja jos kahvila on vähänkään vilkkaammalla paikalla Marais'lla, niin kissoissa onkin aika metsästäminen, jos ne ovesta vilahtavat. Ja asiakkaita pitää tosiaan valvoa tarkkaan...!

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.