Ja nyt heti ensialkuun varoitus: nämä juhlat eivät sovi kasvissyöjille. Eivätkä muuten muslimeillekaan.
Lounasporsaat oli pujotettu vartaaseen aamuyöllä. |
Suurin ero viime vuoteen nähden oli sitten sää. Jos viime vuonna hilluttiin t-paidassa, shortseissa ja ballerinoissa, tämän vuoden hittiasuun kuuluivat kumisaappaat ja pitkät palttoot.
Tunnelma kuin suomalaisilla kesäjuhlilla konsanaan. |
Kun Ranskassa kerran oltiin, niin markkinakojuissa kaupattiin tietysti myös viiniä. |
Opinpa myös sanan ranskaa. Atelier cochonaille ei nimittäin tarkoitakaan sikailuateljeeta, vaan cochonaille tarkoittaa porsaanlihasta valmistettuja leikkeleitä ja muita lihajalosteita. |
Sikahenkinen pomppulinna oli sateen vuoksi peitetty pressulla. |
Jos sianliha alkoi kyllästyttää, kaupan oli myös monenmoista siipikarjaa, kuten kyyhkysiä monessa muodossa. |
Makeannälkään oli saatavilla kuppikakkuja, onenapiirakkaa ja hattaroita. |
Miksi sika? Kylässä ei ole itse asiassa yhtään sikatilaa, vaan porsas päätyi juhlan teemaksi pormestarin, Bébertin, siviiliammatin vuoksi. Kommunistien listoilta pormestariksi valittu Bébert on nimittäin oikealta ammatiltaan teurastaja-lihanjalostaja.
Verimakkaroita meni juhlissa kaupan yli 7000 kappaletta. |
Makkaramestarit vauhdissa. |
Siellä se sika pyörii. |
Pukeutumis- ja varustevinkkejä kesän grillihetkiin. |
Muusinkeittoa. |
Lounaspöytä on katettu! |
Lounasviinin juhlaetiketti. |
Ja kyllä, osa osanottajista oli näkyvästi humalassa jo lounasaikaan, vaikken känniläisiä blogiin kuvannutkaan.
Ja sitten vihdoin ruoan ääreen!
Tässä sipulikeittoa, jonka joukossa oli reilusti hiivaleipää. |
Pormestari yritti pitää puhetta, kun alkukeitot oli jaettu ja pullot avattu. |
Eihän siitä mitään tullut. |
Seuraavaksi pöytiin jaettiin leikkeleitä. |
Kinkku ja patee olivat herkullisia, tuo meetvurstin näköinenkin maistui. Tuota vasemmassa alanurkassa nököttävää en sen sijaan saanut syötyä. Liikaa kysymysmerkkejä herättäviä sattumia. |
Kahdeksan euron lisäviinipulloa mainostavassa kyltissä kehotettiin muistamaan juomisessa kohtuus. |
Venyväisen perunamuusin salaisuutena oli juusto. |
Ruokaillessa sade oli tauonnut, joten pujahdimme ennen jälkiruokaa ulos katsomaan tämänvuotista Gaston-possua. Yhtenä ohjelmanumerona oli arvata porsaan paino. Voittaja sai sitten porsaan mukaansa.
Ranskassakin maaseutu harmaantuu. Tai sen hiusraja pakenee. |
Jälkiruoaksi oli juuston lisäksi viime vuoden tapaan erilaisia viinereitä ja piirakoita, kuvan unohdin napata. Syytän ruokaövereitä. |
Lounaan jälkeen juhlat jatkuivat sikamaisella ohjelmalla. Iltapäivällä tanssittiin zumbaa (uusi ilmiö kaupungista!) ja matkittiin sian ääntelyä. Illalla oli vuorossa taas aperitiivi ja illallinen. Buvette oli luonnollisesti koko päivän auki. Juhlinta jatkui illallisen jälkeen tanssin merkeissä aamuyöhön asti. Intoontuipa kuulemma joku Cantalista asti paikalle ponnistanut polttariryhmä tanssahtelemaan lavalla ihan Aatamin asussakin. Itse tosin olin jo onneksi tuossa vaiheessa onnellisesti unten mailla.
Sun kyydissäsi pääsee kyllä riemastuttaviin tapahtumiin (tai ainakin kerrot niistä riemastuttavasti), eikä tarvitse edes sohvalta nousta. Kiitos taas kerran!
VastaaPoistaTäällä on noita possuvartaita erinäisissä tilaisuuksissa myös pyörimässä. Lapset ovat niitä ihmetelleet vähän järkyttyneinä... Mutta niinhän se on, että niin kauan kuin lihaa syö niin sopii myös tietää ja nähdä mistä ne pihvit todella ovat lähtöisin.
Kiitos itsellesi osallistumisesta! :O)
PoistaKyllä sitä kieltämättä vähän itsekin hätkähtää, kun joskus näkee täällä Pariisissakin lihaliikkeen ikkunassa possunpään. Mutta turhapa sitä meikäläisen on yökkiä, kun kerran lihaa syön. :)
Ihana raportti. Juuri tuollaisesta Ranskasta pitäisin. Joskus ollaan kyllä aikanaan (neljäkin kertaa) autoiltu Ranskassakin maaseudulla, ja noitä kyliä tosiaan riitti. Ihanaa olisi taas päästä! Ja just toi, että sikajuhlat, koska pormestari on teurastaja :-)
VastaaPoistaKiitos Mari! :) Kylissä ja maalla yleensä on kyllä kiva vierailla. Ja tuollakin oli ihanan luonteva ja maanläheinen tunnelma, mikään ei ole minusta vastenmielisempää kuin turha pönöttely. Mutta sitten taas toisaalta, minulla ehkä hajoaisi pää aika nopeasti pieniin piireihin, joissa naapurisi tietävät asiani nopeammin ja paremmin kuin minä itse. ;D
PoistaJos vielä söisin lihaa,olisin varmaan ihan tyytyväisenä tuollaisessa tilaisuudessa nöff nöff...
VastaaPoistaTunnelma oli kyllä tosi hyvä! Mutta kasvissyöjille siellä ei kyllä ollut juuri mitään tarjolla, jälkiruokia ja sipulikeittoa lukuunottamatta. Ja alkoholia tietysti. ;D
Poistamiten se "juustoinen pernamuussi" tehdään? Olisipa lysti osallistua noihim juhliin joskus.
VastaaPoistaPitääpä kysyä miekkosen äidiltä tarkempaa reseptiä! Periaatteessa siinä vain lisätään perunamuusiin juustoraastetta "maun mukaan". ;)
PoistaNo olihan bileet. :-D Olisi ollut ihan sikahauska olla tuolla mukana. ;-)
VastaaPoistaNyt jäi kiinnostamaan, että osallistuitko tuohon porsaan painonarvauskilpailuun? Meinaan vaan, että mitä sitten olisit tehnyt, jos olisit voittanut. :-D
No olis kyllä ollut sikahienoa, kun olisit ollut mukana! ;D
PoistaEn osallistunut arvauskilpailuun, koska tuumin, ettei meidän kissat halua jakaa petiään Gastonin kanssa, eikä hän taitaisi parvekkeellakaan viihtyä. ;) Ilmeisesti possun olisi saanut halutessaan teurastettunakin, mutta meillä ei olisi riittänyt pakastimessa tila sikapossulle. Olisi kai sitten pitänyt järjestää omat sikabileet. :D
Minäkin olen miettinyt, että miksi Ranskassa ei maksat poksahtele eikä kauhistella ihmisten juomista? Jos meikäläiset joisi joka päivä viiniä lounaalla ja päivällisellä, oltaisiin kaikilla mittareilla mitattuna ongelmajuojia? Onko Ranskassa siis alkoholiongelma? Vai onko suomalaiset mittarit niuhottamista. Minun järkeilylläni kolme-neljä lasia viiniä menee päivittäin ihan vain ruokajuomana näissä maissa, jossa viini on ruokajuoma? Ja onko se sitten pahasta vai ei?
VastaaPoistaKivat sikajuhlat muuten. Täällä sellaisiin ei kyllä tosiaan törmää:).
Nyt kun mainitsit niin googletin tilastoa: http://petitlien.fr/6ghg. Eli Duodecimin mukaan Ranskassa kuoli 40 vuotta sitten maksakirroosiin 48,4 miestä sataatuhatta kohti, kun Suomessa vastaava luku oli 9,9 ja esimerkiksi Irlannissa vain 5,4. Sittemmin Ranskassa on tilanne näköjään parantunut huomattavasti, nyt kuolleisuuslukema on 28,1 - eli yhä huomattavasti synkempi kuin Suomessa, jossa se on säilynyt sinällään.
PoistaRanskassa viiniä ei jotenkin vieläkään koeta alkoholiksi ja vaikka joskus se viini nouseekin päähän (kuten kävi joillekin tuolla sikajuhlilla), sitä ei perinteisesti juoda humaltumistarkoituksessa, vaan seuran ja maun vuoksi. Siksi se kirroosi ehkä uhkaakin niin salakavalasti, kun se viini on niin syvällinen osa kulttuuria, eikä mikään "alkoholi".
Itse pidän ranskalaisesta asenteesta kyllä sikäli, ettei alkoholi ole tabu, eikä siitä ole pakko vetää räkäkännejä heti kun korkin avaa. Itsekin juon mielelläni esim. ravintolassa lasillisen tai pari ruoan seuraksi. Mutta kyllä sitä pitää myös pitää silmällä sitä juomista, etteivät ne lasilliset mene päivittäisiksi. Se maksa kun voi tuhoutua, vaikkei ihan oikeasti olisi edes humalassa koskaan.
Se vasemman alakulman leikkeleöklötys saattoi hyvinkin olla perinteistä sianpääsylttyä? Olen sitä päässyt maistamaan lähiruokaversiona muinaisessa Löysälässä. ;)
VastaaPoistaHah, sianpäätäpä hyvinkin. Miten tunnistitkin? :) Jotain alatoopia muistan pistelleeni Löysälässä poskeeni minäkin, mutta sianpääsylttyä en kyllä...tai ehkä muistini on armeliaasti pyyhkinyt traumaattisen elämyksen? ;)
PoistaOn kyllä tuhdin ja rasvaisen näköinen ateria. Ja jotenkin aneemisen ilman yhtään vihanneksia. Mua jo aivan närästää, kun vain katsonkin. Mutta se nyt on todettu moneen kertaan ettei meitsin vatsaa oo tehty ranskalaisille herkuille (viini kyllä käy!).
VastaaPoistaMuistan, kun lähdin Grenoblen kämpästä ekaa kertaa ulkoilemaan jonain lauantaiaamuna. Kartoitin lähileipomon ja superetin ja tabacin... ja ihan pyytämättä myös lihakaupan. Sedällä oli melkoisen kokonen kirves kädessä ja siellä joku hengestään päässyt eläin sai kyytiä niin että mäiskyi vaan :D
No niin oli aneemista minustakin! Mutta kun ne rehut ovat muka lautasella ihan vaan korkeintaan näön vuoksi, eihän niitä kukaan syö saati kaipaa, jos on LIHAA tarjolla. ;P Tästä mun kasvisten kaipaamisesta kasvaa anoppilassakin joskus ihan ohjelmanumero. Että: "Nyt meillä on salaattiakin, RIINALLE!". Mikä on tosi outoa ja tyhmääkin, sillä anoppilan kasvimaalla kasvaa mm. maailman parhaat tomaatit ja vihreät pavut.
PoistaNiin muuten kasvaakin maailman parhaat tomaatit heillä! Se tomaattijuttu, jota Madame tarjoili...upeaa, vaikka ehkä oli ihan simplex tai jotain.
PoistaPapa
Olihan juhlat! Ihanaa oli olla osallisena näin ruudun takana :)
VastaaPoistaNo oli! :D Kiva kun pääsit mukaan! :)
PoistaJuustoa perunamuusissa! Mikä upea idea! Tuota pitää kokeilla itsekin...
VastaaPoistaTästä postauksesta tuli mieleen se, kun olin vajaa kymmenen vuotta sitten itse järjestämässä eräitä sikajuhlia, missä ihan koti-Suomessa oli tarjolla kokonaista savustettua sikaa, joista teurastajat leikkasivat syötävää juhlakansalle. Kyseiseen juhlaan kuului näytelmä, jonka lopuksi perinteisesti sian pää irtosi jollakin tavalla. Meidän järjestelytiimimme vuotena tähän käytettiin moottorisahaa, ja kuulin huhuja, että sianihran hinkkaaminen katosta aamuyöstä olisi ollut perin ikävää puuhaa. Itse tosin olin jo onneksi tuossa vaiheessa onnellisesti järjestämässä jatkoja.
Hmmm... Miten tuo meininki kuulostaa epäilyttävästi ihan opiskelibiletouhulta...? ;D Moottorisaha on kyllä aika raisu työväline lihanleikkuuseen, toivottavasti suojavarusteenne olivat yhtä hyviä kuin kuvan leikkurilla? ;)
Poista