Paitsi että vaihteeksi ei sada, vaan paistaa aurinko. Ja lämpökin on huidellut parissakympissä ja päälle jo muutaman päivän. Ja minäkin paranin ja pääsin ulos haistelemaan aurinkoa.
Koivussa on jo minilehtiä! |
Koivun takana häämöttää Pont de l'Archevêché -silta lukkoineen. |
Listassa on ennakoimieni Pariisin kaupunginosien ja läntisen esikaupunkialueen lisäksi muutama outolintu, kuten Lillen lähellä sijaitseva pikkukaupunki Croix ja Nantesin tuntumassa sijaitseva Saint-Herblain. Ja ainakin minä yllätyin, ettei Etelä-Ranskasta mukana ollut kuin Marseille. Missä ovat Rivieran raharikkaat?
Tässä tuulessa heiluvan koivunoksan takana häämöttää vihertävänruskea Seine. |
1. Pariisi 16. kaupunginosa (13 427)
2. Pariisi 15. kaupunginosa (5656)
3. Pariisi 17. kaupunginosa (5421)
4. Pariisi 7. kaupunginosa (5398)
5. Neuilly-sur-Seine (5374)
(Koska Pariisissa asuu eniten ihmisiä, on kai luonnollista että täällä asuu myös eniten rikkaita. 16. kaupunginosa ja läntisellä esikaupunkialueella sijaitseva Neuilly eivät yllätä, sen sijaan 17. kaupunginosa on yllättävän korkealla. Olisin veikannut sen yläpuolelle jotain yksinumeroista kaupunginosaa. Ehkä niissä ei asu tarpeeksi ihmisiä?)
Piknik-kausi on selvästi alkanut. |
1. Neuilly-sur-Seine (37 805 euroa)
2. Pariisi 7. kaupunginosa (35 075 euroa)
3. Pariisi 8. kaupunginosa (28 183 euroa)
4. Pariisi 14. kaupunginosa (27 947 euroa)
5. Saint Herblain (25 505 euroa)
Siis Neuillyssä varallisuusveron piiriin kuuluvat maksavat keskimäärin 37 805 euroa tätä yksinomaista veroa. Summahan on suurempi kuin ranskalaisen keskimääräinen vuosipalkka (alle 30 000 euroa).
Top 5 keskimääräisen omaisuuden mukaan:
1. Pariisi 7. kaupunginosa (4,74 milj. euroa)
2. Neuilly sur Seine (4,65 milj. euroa)
3. Pariisi 16. kaupunginosa (4,07 milj. euroa)
4. Pariisi 8. kaupunginosa (4 milj. euroa)
5. Croix (3,92 milj. euroa)
Tässä koivun taakse on sommiteltu häämöttämään Notre Dame. |
Joku jännittävä kasvi. |
Itselläni ei onneksi ole Depardieun tuloja, omaisuutta tai verotaakkaa. Silti täysin omien kokemusteni perusteellakaan en arvioisi verotusta Ranskassa ainakaan kevyemmäksi kuin Suomessa tai Ruotsissa.
Aasialaisia morsiuspareja tönöttää kuvattavana vähän joka sillalla. |
Aperitiiviksi terassirosee. |
Ja hei, ei sukkia! Vaan hohtavanvalkoinen jalka jälkiysäriä henkivässä mokkasiiniballeriinapurjehduskengässä! |
Jee! Kevät! Jee! Lämpö! Jee! Paraneminen! Ja jee verotkin! (Tai oikeastaan jee se, mitä sillä lystillä saadaan)
VastaaPoistaJei! :)
PoistaKoivu! <3 En ole Suomessa lukenut noita verotietoja ja en suoraan sanottuna ymmärrä, että mitä ne kenellekään kuuluvat tai mitä hyötyä tuosta käytännöstä on. Ihana tuollainen kulttuuri, että ihmiset lähtevät kevään tullen joen varteen, puistoihin ja terasseille!
VastaaPoistaKoivu on kyllä kodikas! Mua ihastutti erityisesti nuo ylemmän rantakuvan tädit, jotka olivat rahdanneet mukanaan oikein retkipöydän Seinen rantaan. ;)
PoistaEi oo enää verolehtiä Suomessa. Ainoastaan yhteiskunnallisesti merkittävät tulot saa julkaista kootusti ts. Joka kylän top 5 eniten ansaitsevaa. Muu ei ole sallittua. tylsää. Mutta puhutaan asiasta toki lisää juurikin ENSI viikolla :D!
VastaaPoistaTylsää-toteamus on tietty vitsi. Somelaiset ei tykkää puhua rahasta, vaikka kaikki tienaa about sen saman verojen jälkeen ;)
PoistaHaha, hyvä että tarkensit! ;D Ettei tule kellekään väärinkäsityksiä! ;)
PoistaMut jutellaan tästä ja aika monesta muustakin aiheesta heti ensi viikolla! :)
Mullakin oli Ranskassa sellainen olo, että veroja maksetaan ihan järjettömästi. Ehkä siksi, että ne rahat tuli ensin omalle tilille, mistä niitä piti erikseen maksella sinne sun tänne (asuntovero, pyh! tuloverot, pah!), kun taas Suomessa sitä rahaa ei käytännössä edes näe... Ei tunne menettävänsä samalla tavalla :)
VastaaPoistaOlin tosin niin lainsuojaton, etten ilmoittautunut mihinkään verovirastoon (ihan vaan siks tosin, etten tiennyt että pitää...). Mutta mulle kyllä sanottiin, ettei ekana vuonna tarviikaan maksaa veroja, joten en ehkä ole missään poliisin wanted-listalla. Toivottavasti!
No siis juuri tuo on se täkäläisen verotuksen karmein ilmiö! Että pitää maksaa veroja ikään kuin jälkikäteen vielä niiden suorien automaattisten pidätyksien jälkeen. Ja toisin kuin Suomessa ja Ruotsissa, ikinä verottaja ei muista pienillä rahalahjoilla eli veronpalautuksilla. :(
PoistaVoi itku, et olis viitsinyt julkaista näin ihania keväisiä kuvia. ;-)
VastaaPoistaTäällä se hiki vaan lentää. Olen muuten vasta Intiassa tullut tietämään, että hiki voi ihan oikeastikin lentää. :-D
Haha, voin kuvitella että hiki voi oikeasti lentää. Ja en ehkä selviytyisi elävänä siellä. Mulle 30'C alkaa olla sellainen maksimilämpö, ellei siis olla saunassa. Sitä lämpimämmässä tulen punaiseksi ja kärttyisäksi ja alan kävellä hitaasti, sellaiseen afrikkalais/karibialaismammojen tyyliin.
PoistaPariisi, tuo pikkuinen kaupunki koivikossa...Tuliaistoive: Vihta tehtynä pariisilaisen koivun oksista. Mikä sen eksoottisempi yksityiskohta juhannusjuhlaan! Kait miekkonen sellaisen osaa tehdä?
VastaaPoistaMitä? Eikö Suomi olekaan johtava verotuksen kovuuden ja sosiaaliturvan kattavuuden saralla? Liekö tuo propakantaa?
Voisi olla aika epäterveellinen juhannussauna sellainen, jossa haudutaan Seinen ja Pariisin liikenteen tuottamissa vihtahöyryissä. :)
PoistaEn uskalla sanoa Suomen sosiaaliturvasta ja sen kattavuudesta mitään vertailevaa. ;)
Olisi siinä pariisivihdassa se etu, ettei pahaa koskenkorvaa tarvitsisi lipittää samoissa määrin. Silmät oisi ristissä jo löylyssä...
PoistaMinua jaksaa ihmetyttää, että jotakuta kiinnostaa paljonko muut maksavat veroa. Mitä sillä tiedolla tekee?
VastaaPoistaTotta! :D Siis mua ei ihan oikeasti kiinnosta muiden tulot. Ja omatkin lähinnä niin paljon, että ne riittävät normaaliin elämään. :D Paitsi tuo Le Parisienin lähestymistapa oli minusta mielenkiintoinen, siis että missä päin Ranskaa tienataan parhaiten, ja millaisista summista silloin puhutaan. Onhan se yhteiskunnallisesti kiinnostavampaa kuin se, mitä naapurin Tarmo-Petteri tienaa.
PoistaIhanan keväistä siellä. Verot ovat aina mielenkiintoinen keskustelun aihe :)
VastaaPoistaOnhan se kiinnostavaa, miten verotus eroaa eri maissa. :)
PoistaTäällä on kevät tullut ihan yhtäkkiä, muutama viikko sitten piti pitää toppatakkia ja nyt on puissa pieniä lehtiä ja t-paitakelejä. :)
Meillä on kevät myöhässä. Ja veroilmoituskin on vielä tekemättä. :(
VastaaPoistaOijoijoi! ;) Saako Norjassa veronpalautuksia/mätkyjä niin kuin Suomessa ja Ruotsissa?
PoistaIhanan keväisiä kuvia! Ja kunnon kalpeus on kauniimman näköistä, kuin reilu rusketus, oikeasti :) Ajatella (ajattelen kateudella), että siellä voi kulkea jo ilman sukkia; itse siirryin vasta tennareihin.
VastaaPoistaMielestäni erityisesti keski-ikäisille (40+)ja siitä vanhemmille, varallisuus ja verotiedot ovat hämmästyttävän tärkeä asia.
Mä olen niin laiska auringonottaja, enkä ole luonnollista itseruskettavaa vielä löytänyt, joten olen kiitollinen sanoistasi! ;) Sääriäni en silti ihan "luonnonvalkoisina" enää esittele. Joskus menin kevään ensimmäisenä hellepäivänä töihin polvipituisella hameella ilman sukkiksia ja eräs työkaveri sai aivan hirveän naurukohtauksen mun valkosääristä. Ei kuulemma ollut koskaan nähnyt mitään niin häikäisevän valkoista. :D Enkä mä edes ole suomalaisittain mikään erityisen kalpea iholtani. :P
PoistaJoo Ranskan verotus on vissiin aika huima, nykyään ainakin. Mutta mites eläkkeet, onko ne vieläkin verovapaata tuloa? No en tiedä miksi nyt ajattelen että tietäisit tästä mutta sehän oli ainakin aikaisemmin vetonaula Ranskaan muuttamiselle.
VastaaPoistaRuotsissa iltapäivälehdet aina silloin tällöin (ilmeisesti kun muut aiheet on loppu) kirjoittelee tyyliin "50 kaupunginosasi parhaiten tienaavaa" tai "asuinalueesi 30 parhaiten tienaavaa alle 30-vuotiasta" että niitä voi sitten halutessaan kurkkia :)
Aurinkoista viikonloppua!
Hmm, en kyllä ole mikään eläkkeiden asiantuntija, mutta mun käsittääkseni osa eläkkeistä on verovapaita, osa ei? Ja maahanmuuttajaeläkeläisille saattaa olla eri sääntöjä myös? En ole asiaa kummemmin selvitellyt, kun ei ole itselle ajankohtainen. :)
PoistaHeh, pitäähän ruotsalaisten ip-lehtien keksiä jotain uutisoitavaa, jos kuninkaalliset ovat olleet liian siivosti. ;) Itselleni tuli silti Ruotsissa jotenkin sellainen olo, ettei varallisuutta tarvitse peitellä ja salailla kateellisten pelossa samaan malliin kuin Suomessa. Itselläni ei mistään erityisestä varallisuudesta ole kokemusta (;D), mutta siis varallisuus näkyy esimerkiksi Tukholman katukuvassa ihan toisin kuin vaikka Hgissä. Toisaalta taas kääntöpuolena on sitten se, että aika moni tuntuu elävän luotoilla, jotta voisi pitää kulissia yllä.
Ja aurinkoa sinunkin viikonloppuusi! :)
PoistaOlen asunut Suomessa, Saksassa ja Sveitsissä asun nyt. Joka maassa eri verotus ja eri sairasturva (vai mikä se on) ja lopputulos on aina "plus-miinus-nolla" koska olkoon verot ja tulot mitä tahansa, maassa ruoka, tavarat jne. kalliita tai halpoja niin lopputulos on kuitenkin tavallaan ihan sama joka paikassa. Ja mitä mätkyihin ja palautuksiin tulee niin en tajua kun ihmiset sitä itkee ja valittaa sillä loogisesti: jos maksaa liian vähän veroja joutuu maksamaan lisää/ jos on maksanut liikaa saa palautusta. Että ei ne Suomessa maksettavat veronpalautukset ole mitään lahjarahaa valtiolta, vai?
VastaaPoistaMeillä Sveitsissä annetaan veroilmoitus maaliskuun loppuun mennessä ja jos saa palautusta sitä ei saa käteen eikä pankkitilille vaan se hyvitetään seuraavan vuoden verotuksessa. Niin ja palkka on puhtaana käteen (nyt kateelliseksi suomalaiset) MUTTA verotpas maksetaankin KERRALLA kerran vuodessa (haa-haa ei kannattanut olla kateellinen). Niin ja me ainakaan ei tehdä itse veroilmoitusta vaan sen tekee sellainen siihen erikoistunut firma ja tekee laskelman paljonko sitten se tuleva vero on ja aina pitää paikkaansa rappenilleen (Euro-maiden centtiä vastaava rahayksikkö meillä on "Rappen") Ps. saa olla eri mieltä asiasta mutta tämä oli minun näkemys.
Kiitos viestistä, kiva kun kerroit omaa näkemystäsi ja Sveitsin kuvioita!
PoistaTarkennan nyt varmuuden vuoksi, etten ihan oikeasti luule palautusten olevan joku jännä valtion toimittama lahjaraha-arvonta, vaan tajuan kyllä, että kyse on omista veroistani, joita olen maksanut liikaa/liian vähän! :D Puhtaana vitsinä siis heitin tuon "rahalahjan". Itse vaan pidin tuosta systeemistä, jossa sopivalla suunnittelulla saa rahaa käteisenä "takaisin".
Tuo on ihan totta, että aika samoissa se ostovoima monesti eri maissa lopulta kulkee. Jos verotus on keveämpää, niin raha kuluu sitten johonkin muuhun. Ja jos joku nyt on jossain täysin varma, että eläisi leveämmin jossain muualla, niin kannattaa ihmeessä lähteä koittamaan! :)
Juuri tuo verojen jälkikäteen maksaminen tuntuu jotenkin erityisen rassaavalta. Tosin täällä ei palkatkaan tule ihan täysin puhtaana käteen. Veroja ei täällä tarvitse maksaa kerralla, vaan esimerkiksi pari kertaa vuodessa.
Jälkiysäri rulettaa!
VastaaPoistaVoi kyllä! Mutta mähän en ole mikään teinivuosiini jymähtänyt kolmekymppinen, vaan käytän ysärivaikutteita ikään kuin ironisesti. ;)
PoistaHups, olenkohan nyt hipsteriwannabe? ;)
Minusta verotiedot ovat hyvinkin mielenkiintoisia ja tärkeitä tietää palkkatason takia. Kun hakee uutta työtä niin on tärkeää tietää mitä ne muut saavat, että osaa pyytää saman verran. Tämä koskee tietenkin samaa työtä siinä firmassa tekeviä.
VastaaPoistaHyvä pointti, en tuota tullut edes ajatelleeksi! Itse olen määritellyt palkkatoiveita alan yleisen palkkatason ja oman työkokemukseni perusteella, mutta ihan totta, että monilla aloilla on runsaasti työpaikkakohtaisia eroja. Ja tosiaan, jopa eroja yhden työpaikan sisällä.
PoistaMielenkiintoinen postaus!
VastaaPoistaMuutenkin kivanoloinen blogi. Taidankin heti liittyä lukiaksesi, varsinkin kun Pariisi häämöttää matkasuunnitelmissa...
Terveiset aurinkoisesta Budapestista!
Tibs
Kiva kuulla ja kiitos samoin! ;) Minustakin verot voivat olla ihan kiinnostava puheenaihe, vaikka jonkun mielestä tämä postaus näköjään olikin plääh. Ainakin ne koskettavat valtosaa meistä, vaikka ymmärrän kyllä, etteivät kaikki halua viettää vapaita hetkiään veroasioita pohdiskellen. ;)
PoistaAurinkoista viikonloppua Budapestiin! :)
Ranskalainen verotussysteemi on kyllä aikamoinen viidakko! Perhekohtainen yhteisverotus, kaikki ne miljoonat vähennysmahdollisuudet...eikä täällä ole edes selkeää taulukkoa mistä näkisi miten veroprosentti määräytyy, että tietäisi edes vähän kuinka paljon kannattaa tienata ilman että prosentti pomppaa huikeisiin lukemiin! Positiivista on kyllä nuo pankkitilit LivretA ja LDD, joihin kaikilla on mahdollisuus laittaa rahaa säästöön kohtalaisen hyväkorkoiselle tilille ja maksella sieltä sitten vuosittainen veropommi.
VastaaPoistaMutta aurinko paistaa ja kesä tulee, nautitaan niistä eikä tuhlata energiaa veroasioihin, vaikka ne aika pirun mielenkiintoisia onkin, varsinkin täällä! :)
Joo, jos nyt etsisin koulutuspaikkaa ja tarkoitukseni olisi viettää elämäni Ranskassa, niin voisin hyvinkin lukea oikeustiedettä ja erikoistua täkäläiseen verotukseen. ;) Töitä varmaan riittäisi. ;)
PoistaMutta tosiaan, kukapa näitä jaksaisi näin vapaa-ajallaan pähkäillä enempää kuin on pakko. :) Ihanaista perjantaita. Täällä heittää sillain keväisesti välillä sadekuuroja, mutta viikonloppuna pitäisi olla poutaa - vaikkakaan ei hellettä.
Tosiaan, ranskalaisesta verosysteemistä on hankala ottaa selvää. Muistan, että Disneylandissä ekasta palkasta (tais olla n. 1200€) meni lähes puolet mihin lie verokuluihin. Siinä sitten ihmeteltiin palkkakuittia, josta ei paikallisetkaan ottanut selvää. Toisena kuukautena onneksi paljon vähemmän :)
VastaaPoistaJoo, juuri tuon takia pitäisi olla tuttavapiirissä joku luotettava asiantuntija, joka selventäisi ja tarkistaisi mahdolliset mokat! Mutta taisi vähän kylmätä, jos tuollaisesta palkasta joutui maksamaan noin paljon veroa. Tuo taisi olla koko lailla ranskalainen vähimmäispalkka silloin (nyt n. 1400) ja mun käsittääkseni "smicistä" ei pitäisi mennä varsinaista tuloveroa? Kaikenlaisia sosiaalikulupidätyksiä kylläkin, eli niistä kai oli kyse sitten? Kuten huomaat, en ole mikään asiantuntija! :D
PoistaNiinpä. Ei tosiaankaan mitään hajua. Ei silloin ranskan taidot riittäneet palkkakuitin oivaltamiseen kellään :D ehkä ne pidätykset tulivat sitten takaisin myöhemmissä palkkashekeisse. Who knows.. ja tämä oli tosiaan vuosi 2006, eli muutama vuosi siitä on kulunut.
Poista