perjantai 19. huhtikuuta 2013

Mitä on Pariisi?

Mitä on Pariisi? Meluisa, romanttinen, tyly, kliseinen, haiseva, rakas, maanpäällinen helvetti, elegantti, herkullinen, kodikas, ahdas, kaunis ja ruma. Ja niin paljon muuta.

Vuonna 1974 ranskalaiskirjailija Georges Perec vietti päivän Place Saint-Sulpice -aukiolla. Hänen tavoitteenaan oli kirjata kaikki näkemänsä ja kokemansa, valoineen, varjoineen, tunnelmineen ja äänineen. Perec uskoi, että lopputulos heijastaisi Pariisin ja pariisilaisten arkea. Muistiinpanot julkaistiin viimein 60-sivuisena kirjana, jonka nimeksi tuli Tentative d'épuisement d'un lieu parisien.


Perecin hengessä Pariisin kaupunki kehottaa pariisilaisia, Pariisissa vierailevia ja Pariisia tuntevia twiittaamaan ajatuksiaan ja tuntemuksiaan Pariisista. Twitter-täginä toimii #jdtap (un Jour de tweets à Paris). Tähän mennessä twiittailtuja Pariisi-ajatuksia pääsee lukemaan täällä.

Pariisiin liittyy lukemattomia kliseitä, mutta minusta Pariisissa parasta se, että se on monikerroksinen ja -kasvoinen miljoonakaupunki, joka on kliseitään paljon suurempia ja syvempi kokemus, jos vain siihen uskaltaa heittäytyä. Tai arjen tohinaltaan ehtii.

Ja ei kun pohtimaan omaa 140 merkin kiteytystä Pariisista. Alla muutama kuva (kyllä, osa kuvista on wanhoja, mutta kierrätys on päivän sana) ja sitaatti mielikuvituksen vauhdittamiseksi.
"Mutta Pariisihan on todellinen valtameri. Minkä luotaattekin, ette koskaan sen 
syvyyttä tunne. Niin huolellisesti kuin koetattekin sitä tutkia ja kuvata ja niin
paljon kuin tämän meren innokkaita tutkijoita onkin: aina tapaa siinä jonkin
ennenkäymättömän paikan, tuntemattoman onkalon, kukkia, helmiä, hirviöitä, 
jotakin ennenkuulumatonta, kirjallisten sukeltajain unohtamaa. "
(Balzac, Ukko Goriot, s. 14; käännös Eino Voionmaa)"I love Paris in the summer, when it sizzles."
- Cole Porter"...Paris was a city of love for unimaginative folks."
- Lauren Morrill, 'Meant to be'."Brother, if you can't paint in Paris, you'd better give up and marry the boss's daughter."
- Alan Jay Lerner"If you are lucky enough to have lived in Paris as a young man, then wherever you go for the rest of your life, it stays with you, for Paris is a moveable feast".
- Ernest Hemingway, 'A Moveable Feast'."In Paris they simply opened their eyes and stared when we spoke them in French! We never did succeed in making those idiots understand their own language!".
- Mark Twain, 'The Innocents Abroad'"When good Americans die, they go to Paris."
- Oscar Wilde"J'ai deux amours... Mon pays et Paris".
- Josephine BakerOma suosikkini on ehkä tämä:

"Le vrai parisien n'aime pas Paris, mais il ne peut vivre ailleurs."
- Alphonse Karr

Eli "oikea pariisilainen" ei pidä Pariisista, muttei voi asua muuallakaan.

 P.S. Pieni lisäys. Löysin tuolta Pariisi-twiittien joukosta helmen, joka piti jakaa:

"Linjan 7 metrossa 5 minuuttia sitten: poika herättää tytön, jotta voisi iskeä tätä. Sitä myöskin on Pariisi."

36 kommenttia:

 1. Mark Twain sen ilmaisi oikein, mikä ranskalaisten kaa on vaikeinta; saada heidät ymmärtämään omaa äidinkieltään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hekottelin sitä myös. Muistan itsekin olleeni joskus turhautuneena samanlaisten ajatusten äärellä. ;D

   Poista
 2. Kauniita kuvia olet saanut, minä en ainakaan ollut nähnyt noita ennen! .)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Osa näistä on julkaisemattomia, mutta osa on ollut blogissa ennenkin. Ajattelin, ettei kukaan (muu kuin minä ;)) muista millään kaikkia kuvia mitä blogissa on pyörinyt. ;)

   Poista
 3. Pitäisi käydä jälleen Pariisissa, jotta osaisin sanoa, mitä se on. Viime kerrasta on jo, apua, yhdeksän vuotta! Kuviesi perusteella osaan aavistella, mitä se kaupunki on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitten kyllä ihan selvästi olisi jo aika! :) Ja ei kun lippuja varaamaan. ;)

   Poista
 4. Ihana Pariisi-postaus;olen käynyt siellä vain 7-vuotiaana ja muistan jotain hämärästi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten samat sanat sinulle kuin Helmi-Maarialle tuossa yllä: sitten olisi jo aika! ;) Kuvitteles, kuinka paljon pienemmältä Eiffelkin näyttää nyt kun sinusta on tullut vähän isompi. ;)

   Poista
 5. Minun pitää kyllä ehdottomasti joskus vielä matkustaa Pariisiin, koska mulla on sitä kohtaan niin paljon ennakkoluuloja (kun muistissa on huonoja kokemuksia). TOSIN, aika suuri osa ennakkoluuloista on karissut tämän blogin myötä pois. :-)

  Aika mielenkiintoinen idea mennä jonnekin aukiolle päiväksi ja kirjata ylös kaikki näkemänsä ja kokemansa. Siis oikein todella. Minulla alkoi jo päässä raksuttaa, että mihinköhän lähtisin toteuttamaan tuon saman idean...:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, sinultahan loppuisi paperi kesken, jos kirjoittelisit näitä ajatuksia jossain intialaisella aukiolla. :D Tai siis itse en tietenkään ole koskaan sellaisella ollut, mutta blogisikin perusteella osaan vaan kuvitella sitä vilskettä. Kirja ainakin olisi pidempi kuin 60 sivua. ;)

   Kiva jos blogista on ollut hälventämään ennakkoluuloja. Pariisissa on niin paljon hyvääkin. Vaikka en ihmettele, että moni täällä pettyy, jos ovat odottaneet jotain muuta. Ja eiväthän kaikki yksinkertaisesti viihdy kaikkialla.

   Poista
 6. Ihania kuvia taas kerran! Meillä kuumeisesti suunnitellaan Pariisin matkaa :-) Itse olen jo ollut Pariisin kuumeessa monen monta kuukautta ja se näyttää tarttuneen kaikkiin muihinkin. Olen juuri etsimässä loma-asuntoa meidän matkalle ja valinta on vaikea, siellä on niin paljon ihania asuntoja. Siitä tulikin mieleen onko sulla ehkä jotain kokemuksia loma-asuntojen vuokraamisesta, voitko ehkä mahdollisesti suositella jotain palvelua? Meillä on kyllä tähän asti aina ollut hyvä tuuri, vaikka ollaankin omin päin netin kautta asuntoja tilattu, ihan mistä maasta tahansa. Parin päivän reissua on jo nyt pidennetty viikon matkaan! Ehkä siihen voisi vielä lisätä pari päivää.... tekemistä ja näkemistä siellä riittää vaikka kuinka paljon, vain murto-osan näistä sunkin vinkeistä ehditään toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loma-asunnon vuokraus on kyllä kaikin puolin varmasti paras idea, varsinkin kun matkustatte ilmeisesti perheen voimin? Se on edullisempi ja viihtyisämpi ja siinä pääsee lähemmäs paikallisiakin. Jos sellainen on siis tavoitteena. ;D

   Valitettavasti en kyllä osaa auttaa noiden vuokrauspalveluiden kanssa, kun en ole itse sellaista kokeillut. Ehkä netistä löytyy suuntaa-antavia asiakasarvioita?

   Pariisissa kyllä riittää helposti tekemistä viikoksi. Ja parasta puuhaa on usein vain istua ja pällistellä ohi lipuvaa kaupunkia. Joten ei kannata liian tiukkaakaan aikataulua järjestää :)

   Toivottavasti reissu täyttää odotukset! :)

   Poista
  2. Airbnb-sivuston kautta löytyy tuhansia vuokraasuntoja Pariisista, arvostelutkin löytyvät; sekä asunnonomistajasta/huoneistosta, että vuokralaisesta. Ei vielä ole omakohtaisia kokemuksia Airbnb-sivuston kautta vuokraamisesta, mutta olen jo viettänyt tuntikausia sivustolla suunnitellen kesälomamatkaa.
   Tarja L

   Poista
  3. Kiitos vinkistä Tarja! Nyt kun sanot, niin Airbnb:stä olen kuullut puhuttavan. Omakohtaista kokemusta ei tosiaan ole, mutta se on aina hyvä, että tarjolla on asiakasarvioita. :)

   Poista
  4. Me olemme vuokranneet työreissuun pari kertaa asunnon Pariisista vrbo:n, asunnot ovat yksityisten omistamia. Yhtä firmaakin olemme käyttäneet pari kertaa, mutta en muista sen nimeä, välityskulut yms. olivat sillä korkeat mutta asunto oikein hyvä.

   Poista
  5. Pariisissa on vaikka kuinka monta tarjoajaa ja ehtisin jo ihastua erääseen asuntoon, mutta sen välitystoimiston negatiivinen arvostelu sai mut muuttamaan mieleni. Toi Airbnb tuo nyt vielä lisää valinnanvaraa. Vaikka mulla oli jo toi Airbnb App kännykässä, en kuitenkaan ollut osannut ajatella sitä vaihtoehtoa, eli kiitos Tarja siitä vinkistä. Nyt jo odottelenkin vastausta omistajilta erään tosi kivan asunnon suhteen.

   Loma-asunnon vuokraaminen on mielestäni se paras mahdollisuus tutustua kaupungiin vähän eri näkökulmasta. Hotellit on usein niin samanlaisia. Meille on ainakin jäänyt juuri niistä matkoista ne parhaat muistot, kun ei olla oltu pelkässä hotellissa, lapsetkin muistavat vielä vuosien päästä ne asunnot. Ja ruokaostoksillekin pääsee, kun aamupalatarvikkeet käy ostamassa jostain pikkuisesta lähikaupasta. Ja hätätapauksessa (esim. lapsen sairastuessa) on kätevä myös kokata asunnossa. Mutta siis vain hätätapauksessa, tykkään katsastaa paikalliset ravintolat.

   Mitään tiukkaa ohjelmaa me ei tehdä, mutta jokaisella näkyy olevan omia toiveita, joten ihan parin päivän reissu ei riittänytkään. Hauskaa, että meidän nuorisokin suunnittelee vapaaehtoisesti museokäyntiä, vaikka muuten eivät museoista tykkääkään! Ihanaa päästä viikoksi Pariisiin :-).

   Poista
  6. Totta että Pariisissa vuokraajia varmasti riittää, siinä onkin sitten etsimistä, että niiden joukosta löytyy sopiva vaihtoehto. Kaverini avomies osti itselleen yksiön juuri ennen heidän yhteenmuuttoaan ja kunnostaa sitä nyt. Hän sitten pohtii, että mitä ihmettä hän kämpällä tekee kun remppa valmistuu. Hän ei nimittäin halua siihen "oikeita" vuokralaisia, kun niistä on niin hirveän vaikea päästä eroon, jos ongelmia tulee. Minä yritin ehdottaa, että vuokraisi Eiffelin tuntumassa sijaitsevaa yksiötään viikoksi kerrallaan lomalaisille. Ja rahaakin kai tienaisi niin paremmin? :) Hän ei ihan vielä kyllä innostunut ajatuksesta, aika paljon työtähän sellainen tuottaisi hänelle myös...

   Mutta kuulostaa tosi mukavalta tuo teidän koko perheen reissun suunnittelu. Hienoa että on löytynyt yhteinen mieluinen kohde. Hyvin olet onnistunut tartuttamaan Pariisi-innostuksen perheeseesi! ;D

   Poista
  7. Eiffelin läheisyydessä olevat asunnot ovat muuten ihan huippuhinnoissa! Jos asunnosta vielä näkyy Eiffel-torni, niin siitä voi pyytää ihan uskomattomia hintoja.

   Poista
 7. Kun "pakkokäydänähtävyydet" on suoritettu, niin voi alkaa etsimään omaa Pariisiaan :). Siihen tosin tarvitaan useampi vierailu tai pidempi oleskelu. Tykkään kovasti mennä metrolla jonnekin ja lähteä kameran kanssa kävelemään, aina löytyy jotain uutta ja mielenkiintoista.

  Riina, onko "kahvihifistely" levinnyt Pariisiin - oletko törmännyt hyviin kahvipaikkoihin, joissa tarjotaan muuta kuin perusbaarikahvia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan täällä kahvihifistelijöitäkin. Mä tosin olen niin old schoolia, että ahdistun, jos en voi tilata kahvia yksinkertaisesti sanomalla "kahvi", vaan pitää tarkentaa kaikenlaisia paahtoja ja maitomääriä ja mitä vielä. ;D Muutenkin juon nykyään kahvia vain aamuisin, joten aika vähän tulee varsinaisesti kahvilla käytyä.

   Yksi tuollainen baristallinen paikka, mikä tulee mieleen, on La Caféothèque. Kahvi on hyvää (vaikkakaan ei kaupungin edullisinta sumppia) ja hifistelystä huolimatta paikka on minusta viihtyisä, ei ahdistavan snobahtava. :) Sijaitsee Saint-Paulilla/Etelä-Marais'lla: http://www.lacafeotheque.com/

   Poista
  2. Kiitokset kaffevinkistä!

   Poista
  3. Toivottavasti sumpit maistuvat! ;)

   Poista
 8. Aww, just täydellistä fiilistelyä tälle päivälle koska varasin tänään junaliput Pariisiin toukokuulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, jopas oli hyvä ajoitus. :) Joko sulla lippujen kanssa, tai mulla postauksen kanssa. ;)

   Poista
 9. Osaat tehdä niin hyviä tietopaketteja ja kuvien kanssa. Joka kerran kun tänne kurkistan niin on aina yllätys että mitä tulee ja taas viisastuin! Merci! Mietelauseista tykkään! -Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos kivasta kommentista! :) Yritän tehdä postauksia vähän laidasta laitaan. Kiva kuulla, ettei lopputulos ole ihan hirveää sillisalaattia. :)

   Poista
  2. Sillisalaatti on hyvää just:-) sitähän se on laidasta laitaan ja se juuri mielenkiintoista! -Anne

   Poista
 10. Minusta se on hyvän kaupungin merkki, jos se herättää kulkijoissa ihan erilaisia mietteitä ja tunteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei ole ainakaan hajuton tai mauton! :) Minäkin inhoan usein Pariisia, mutta silti joskus ärsyynnyn Pariisin puolesta, kun ihmiset inhoavat sitä mielestäni vääristä syistä. ;) Ihan kuin Pariisi minun puolustelujani kaipaisi. ;)

   Poista
 11. Hyvän mielen postaus. Kuvia katsoessani tulee mieleen isäni lausahdus "Joka kevät kaipaan niin Pariisiin!". Hän ei ole koskaan käynyt Pariisissa;)
  Tarja L

  VastaaPoista
 12. Olen käynyt Pariisissa viisi kertaa, ja jokainen kerta Pariisista on kuoriutunut jotain uutta ja erilaista esiin. Ei siis haittaa, että siellä on jo käynyt, sinne voi haluta aina uudestaan. Haluan Pariisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt ihan laskenut montako merkkiä tuossa on, mutta tuostahan olisi saanut hyvän twiitin tuohon Pariisin kaupungin kampanjaan! :D Mahtoiko joukossa muuten ollakaan yhtään suomenkielistä twiittiä. Silmiini osui vain ranskan- ja englanninkielisiä.

   Poista
 13. Mark Twainin kommentti oli mahtava! Voin kuvitella mielessäni, miten amerikkalainen turisti yrittää päteä kouluranskallaan ja aito pariisilainen ajattelee, että mikä juntti, kun ei puhu ranskaa. ;D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.