sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Puerto Cacao

Tänään oli jotenkin tahmea päivä. Päätä tuulettaakseni päätin lähteä kaupungille. Koko Pariisi tuntui elävän kuin hidastetussa elokuvassa. Autoja oli todella vähän liikkeellä, ja ne harvatkin etenivät normaalipariisilaisen kävelyvauhtia. Minusta puolestaan tuntui hyvin kotoisalta taapertaa ankan askelin loskalumessa. 

Paras keino piristää sunnuntaita on tietysti suklaa. Kuten joskus tässä blogissakin on saattanut käydä ilmi, rakkain suklaaherkkuystäväni on jo vuosia ollut Nutella. Nutella-rakkauteni koki kuitenkin kolhuja viime syksynä, kun Ranskassa kohuttiin tämän suklaaherkun suurista palmuöljypitoisuuksista. Itse asiassa Nutellasta on valmistajan Ferreron mukaan 20 % palmuöljyä. 

Entäpä sitten? (Hyppää yli seuraavasta kappaleesta, jos pidät ympäristöstä ja Reilusta kaupasta ja sen sellaisesta puhumista rasittavana paasauksena.)

No sitä sitten, että ensinnäkään palmuöljy ei ole järin terveellistä, sillä se sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja. Tämän kuitenkin pysytyin vielä sulattamaan, kaikkihan nyt ymmärtävät, ettei sokerinen suklaapähkinälevite voi olla varsinaista terveysruokaa. Mutta ei siinä vielä kaikki. Epäterveellisyyden lisäksi palmuöljyn tuotanto on haitallista ympäristölle. Palmuöljyä kun tuotetaan plantaaseilla, joiden alta hakataan metsää ja/tai raivataan ruokaviljelmiä (joita varten sitten puolestaan hakataan lisää metsää), tuhotaan biodiversiteettiä ja uhanalaisten eläinlajien elinalueita ja ajetaan luonnonkansoja kotisijoiltaan. Rahat tästä riemusta kasautuvat kaiken päälle poliitikkojen ja suuromistajien taskuun, ei paikallisille pienviljelijöille. (Lisää aiheesta esim. täältä tai vaikka täältä).

Ferrero järjesti huonoon valoon joutuneen Nutellan ja palmuöljyn puolesta laajan kampanjan mutta minulta oli maku jo mennyt Nutellaan. Hyvä tavaton, orangit kuolevat Nutella-himoni vuoksi. Miten siis voisin enää nauttia ihanasta Nutellasta hyvillä mielin? Oli aika etsiä Nutellalle korvike. 


puca01
Voiko tätä Puerto Cacaon julkisivua ohittaa kokematta valtavaa suklaanhimoa?
Päivänä muutamana mieleeni pälkähti sitten 12. kaupunginosassa sijaitseva Puerto Cacao, jossa on olen joskus päässyt herkuttelemaan sellaisella sakealla, aidon suklaisella kaakaolla. Puerto Cacao mainostaa suklaansa tuotannon olevan alusta loppuun asti Reilun kaupan periaatteita noudattavaa ja ympäristöä kunnioittavaa. Ehkä heiltä siis löytyisi nutellamainen, mutta reilumpi tuote?


puca02
Suklaaherkkuja Puerto Cacaon akkunalla.
puca04
Taiteellinen heijastelma.
puca03
Siellä sitä on. Suklaata.

Pienellä surffauksella se löytyi: suklaalevite, jonka " resepti tarjoaa terveen vaihtoehdon kansainvälisesti tunnetulle levitteelle". Krhm, mikäköhän tämä kansainvälinen levite sitten mahtaa ikinä ollakaan... Koin toisen tuotteen ahdingolla ratsastamisen hieman vastenmieliseksi, mutta toisaalta, juuri kuvatunlaista tuotetta olin itsekin etsimässä.

Levitteen valmistamiseen on käytetty sokeria, manteleita, kaakaomassaa, kaakaovoita ja rapsiöljyä. Ei lisäaineita, ei väriaineita, ei säilöntäaineita. Eikä palmuöljyä.

puca05

Suklaalevite oli kotiin päästyäni pakkassään vuoksi kovettunutta, joten jouduin odottamaan monta pitkää tovia (ainakin yli tunnin!) sen pehmeämistä.



puca06
Mämmi ja suklaalevite. Siinäpä kaksi tuotetta joista voi olla haastavaa saada ruokahalua herätteleviä kuvia.

Makuarvio? Miekkosen mielestä tämä oli ehdottomasti parempaa kuin Nutella. Minä en rakastunut ihan yhtä varauksettomasti, vaikka saatan kyllä ostaa toistekin. Ainakin jos Puerto Cacaon tanhuville osun. Suklaanmaku oli tässä tummasuklaavaihtoehdossa riittävä, mutta sokeriakin oli kohtuullisesti. Rakenne ei ollut ihan yhtä pehmeä kuin Nutellassa. Ei ihme, kun kuulemma se Nutellan notkea rakenne tuleekin juuri palmuöljystä. 

Isoin miinus tälle herkulle menee kyllä hinnasta. 3,90 euroa 140 gramman minipurnukasta on aika suolainen hinta. Tätä ei sitten ehkä tule lapettua lusikalla suoraan purkista?

puca07
On se suklaata!



Puerto Cacao
2, rue Théophile Roussel
Metro: Ledru-Rollin


P.S. Puerto Cacaolla on myös nettikauppa, joka toimittaa tuotteita Manner-Ranskaan. Sen toimivuudesta minulla tosin ei ole omakohtaista kokemusta.

18 kommenttia:

  1. Hei, löysin blogisi sattumalta blogilistan kautta ja näin pikasilmäyksellä sain jo monta hyödyllistä vinkkiä, jään seuraamaan innolla :) Täällä vasta pari viikkoa asuneena kaikki tieto otetaan ilolla vastaan, varsinkin kun se on vielä kirjoitettu näin hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Elina! Kiva kun löysit, tykkäsit ja huikkasit kommentin! :) Blogisi vaikuttaa myös mukavalta, hauska päästämään kurkistamaan Pariisiin "tuorein silmin". Lisäänpä sen siis seurattavien joukkoon. :)

      Poista
  2. Meillä pojat olisivat kanssa Nutella-kansaa, mutta ostan sitä kovin harvoin. En ole kuullut koko Palmuöljy kohuista, boikotoin sitä lähinnä siksi, että haluan poikien mieluummin syövän leipänsä juustolla tai makkaralla, kuin suklaalla. Mutta herkkuhetkiin, silloin tällöin, ja silloin en valitettavasti liikoja mieti reiluuksista....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en minäkään lapsilleni syöttäisi suklaata aamupalaksi, palmuöljyllä tai ilman. :D Vaikka näköjään silläkin kasvaa aikuiseksi, täkäläiset tuntuvat luottavan sokerivoittoiseen aamiaiseen (hilloa/suklaaleipiä/nutellaa...) lastenkin kanssa.

      En kyllä voi alkaa kritisoida muiden syömisten eettisyyttä tai epäeettisyyttä, sillä syön itsekin satunnaisesti esim. hanhenmaksaa. Kukin valintansa mukaan. :)

      Poista
  3. Voi hitto sinun kanssas.... :D Tämä ei kerta kaikkiaan auta rajoittamaan omaa suklaanhimoani! Tuo Puerto Cacaon seinät näyttävät suklaalevyiltä ja nuo erilaiset suklaavaihtoehdot ja muodot...Voih :P~
    Miksi kaikki ihana pitää pilata luonnon kustannuksella? Toivottavasti löydät seuraajan Nutellallesi. Kyllä sitä nyt aina mieluummin nauttii luonto/ympäristöystävällisistä tuotteista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, sori hei! Olen hyvä kierrättämään vahinkoa! :D Tuonne Puerto Cacaoon kannattaa mennä maistamaan sitä kaakaota, jos vain tuonne päin Pariisia reissullaan joskus osuu. Tosin pöytiä siellä on tosi vähän, parempi siis yrittää osua paikalle joskus viikolla päiväsaikaan.

      Poista
  4. Vastaus Nutella-himoon on Casinon suklaapähkinälevite, joka maistuu Nutellalta, mutta jossa ei ole palmuöljyä. Tuote on aika uusi ja toistaiseksi sitä saa vaan Casinoista. Mutta oi että kun se on hyvää (ja suorastaan terveellistä...)

    t. Ranskalaistunut suomalainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooo, kiitos kovasti vinkistä, sinä kanssaranskansuomalainen! :) Meillä ei ihan lähiympäristössä ole Casinoa, mutta jos sieltä todella löytyy hyvä Nutellan korvike, niin kyllähän sitä pienen lenkin jo sitä varten heittää! :)

      Poista
  5. Oh, näyttää ainakin hirmuisen herkulliselle! Minäkin olin ennen kova Nutellan ystävä, mutta löysin täältä Saksasta sellaisen luomu-suklaalevitteen, joka on varsin hyvä vastike. En muista nyt nimeä (kun olen ahmaissut purkillisen huiviin enkä ole sen takia uutta viitsinyt ostaa, jottei tulisi tavaksi vetäistä purkillista viikossa :D), mutta sitä löytyy noista bio-kaupoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelen, että syksyisillä suklaamessuilla oli kaupan Reilun kaupan suklaapähkinälevitettä. Merde sentään kun en muista merkkiä/nimeä tarkemmin. Pitää ehkä suunnata bio-puotiin.

      Poista
  6. Näyttää todella houkuttelevalta! Vinkkinä vielä, että bio-kaupoista pitäisi löytyä Jean Hervén palmuöljytön vaihtoehto, joka on vähän nyt löytämääsi levitettä edullisempaa ja maultaan hyvää, mutta senkin koostumus on selvästi Nutellaa jäykempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis munhan olis pitänyt jo heti kysymyksen herätessä esittää kysymys hyvästä Nutellan kilpailijasta täällä. En tiennytkään, että mulla on näin valveutuneita lukijoita. Kiitos kovasti vinkistä! :) Ja tästä tulikin nyt mieleen, että pitäisi joskus järjestää "Nutella-korvikemaistajaiset". Ostaisi erimerkkisiä purnukoita kavereiden kanssa ja pisteyttäisi kaikki. Tosin tammikuu ei taida olla ihan kiitollista aikaa semmoiseen, kun kaikki tuntuvat olevan millä-lie-kuureilla.

      Poista
  7. Paatti iskee jälleen21. tammikuuta 2013 klo 16.30

    Täällä n. ~2700:n kilometrin päässä suklaakakku onnistui loistavasti ja oli muidenkin maistelijoiden mielestä herkullista 8D Tuli hyvä kakku, kiitos vielä teille molemmille sinne! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, hyvä Paatti! Ja hyvä kakku! :D Hyvä että onnistui ja maistui. :)

      Poista
  8. Ihana suklaaholistin paratiisi:)Minä olen siirtynyt carobtahnaan joka on tosi hyvää ja jossa aineksetkin ovat terveellisiä (ainakin se,jota käytän) ja jättää jälkeensä jopa useat suklaatahnat.Herrrkulliset kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitä se tosiaan oli! :) Mulle tuo carob onkin uusi tuttavuus, pitääkin googlailla mistä ja miten sellaista saisi maisteltavaksi. :)

      Poista
  9. Siis kampanja _palmuöljyn puolesta_?? Mitä ihmettä? Jotenkin vielä ymmärrän Nesteen palmuöljyn käytön, kun kyseessä on jossain määrin sellainen "valitse pienempi paha"-tilanne (enkä ole ihan varma, onko palmuöljy vai ilmastonmuutos pienempi paha), mutta kai nyt suklaalevitettä pitäisi pystyä valmistamaan ilman palmuöljyä? Voi pyhä sylvi näistä mainosmaakareita...

    Onneksi en ole mikään suuren suuri suklaan ystävä ylipäätään. Parasta leipää+levitettä on hapankorppu margariinilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, mihinpä ei mainosmies myynnin vuoksi taipuisi! ;) Tuolla "puhutaanpa Nutellasta" -sivustolla selitetään esim., että Nutella rasvaisuudessaan ja rasvan terveellisyydessä vastaa suurinpiirtein voita. Ja että Nutella tuottaa palmuöljynsä metsäkadon vaivaaman Indonesia sijaan mm. Malesiasta (joka minusta kuulostaa kyllä vähän ongelman lykkäämistä, eivätköhän ne samat ongelmat siirry sinne, elleivät periaatteet muutu).

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.