keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Mariage pour toutes

Yllättääkö tämä Ranskan Ellen parin viikon takainen kansikuva jotenkin? Kohahduttaako tai hämmentääkö? 
Eipä kai, mikäpä olisi tavanomaisempi kansikuva-aihe naistenlehdelle kuin yksi tai useampi kappale simpsakoita ja nuoria mallityttösiä.

Hieman poikkeuksellisemmaksi kuva nousi vasta, kun siihen yhdistettiin otsikko: "Mariage pour toutes !" eli "Avioliitto kaikille [naisille]!".

Siinä Elle ottaa kantaa päivänpoliittiseen kysymykseen, mikä on naistenlehtien genressä yhä aika poikkeuksellista.

Ajattelin jo olla tästä kyseisestä päivänpolttavaisesta mitään mainitsematta, varsinkin kun sekä Fifi että Stazzy asiasta erittäin fiksusti ja tyhjentävästi blogeissaan jo kirjoittivat, mutta mainitsenpa pari sanaa nyt kuitenkin, kun ei täällä oikein muusta juuri nyt jauheta (paitsi ehkä vähän Malista):

Ranskan parlamentin alahuoneen käsittelyssä on parhaillaan presidentti Hollanden ajama laki samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta. Viime sunnuntaina Pariisissa marssittiin samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden puolesta. Marssijoita oli yli puolet vähemmän (poliisin mukaan 125 000) kuin parin viikon takaisessa, avioliitto-oikeutta vastustavassa mielenosoituksessa (poliisin mukaan 340 000). Mariage homo : les politiques défilent pour une... par LeNouvelObservateur

Ranskalaisten valtaosa gallupien mukaan silti kannattaa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Moni jätti (oman, epävirallisen kuulopuhegallupini ja muun mutuilun perusteella) osallistumatta sunnuntain mielenosoitukseen, sillä lain läpimeno sosialistiedustajien tuella koetaan niin varmaksi. Toisaalta sunnuntain mielenosoituksessa oli osallistujia huomattavasti enemmän kuin edellisessä avioliitto-oikeutta puoltavassa mielenosoituksessa 16. joulukuuta. Silloin osallistujia oli poliisin mukaan n. 60 000. Moni avioliitto-oikeutta puolustava osallistui sunnuntain mielenosoitukseen ihan vain vastalauseena avioliitto-oikeuden vastustajien mielenosoitukselle, johon ilmeisesti lähinnä katolilainen lobby oli masinoinut ympäri Ranskaa kokonaisia perheitä, alaikäisiä lapsia myöten.

Käsittelyssä oleva laki sallisi samaa sukupuolta oleville pareille avioliitto-oikeuden lisäksi adoptio-oikeuden. Yksinäisillä vanhemmilla adoptio-oikeus on jo ollut, nyt sen saisivat myös samaa sukupuolta olevat pariskunnat. Kuten yllä kirjoitin, tämän lain uskotaan menevän sosialistiedustajien kannatuksen ansiosta läpi. Sen sijaan kysymys samaa sukupuolta olevien oikeudesta hedelmöityshoitoihin aiheuttaa enemmän hajaannusta. Siksi sitä koskeva laki lykättiin käsiteltäväksi erillään maaliskuulla.

Itse olen sitä mieltä, että oikeusvaltiossa ihmisten pitäisi olla tasaveroisia lain edessä. Piste. Kuten Maurelita Fifin blogikirjoituksen kommenttiosiossa oivaltavasti toteaa, on perin omituista, kuinka maassa, joka pitää kirkon ja valtion erottelua perusarvonaan, perustellaankin nyt sopivassa tilanteessa ihmisten eriarvoisuutta lain edessä uskontoon perustuvilla argumenteilla.

Mutta hyvä että keskustellaan! Eipä olisi kummoinen demokratia muuten. Toivottavasti keskustelijat jaksavat tämän jälkeen innostua muistakin aiheista yhtä kiivaasti. Kuten vaikka työttömyydestä ja sen ratkaisemisesta.

Jälkiruoaksi sitten aiheeseen liittymättömät kissakuvasulkeiset. Hippu meni taannoin kommenttilootassa vihjaamaan kiinnostuksestaan nähdä kissakuvia, joten täällähän niitä. Pari. Syyttäkää Hippua.

kisu01
Doris ja lempilelu.

kisu02
Nemo sutjakkana

kisu03
Eriparisimmut

kisu04
Ohimoilta ohentuva

kisu05
Nokoset

kisu06
Äänekäs masurapsukerjääjä

kisu07
Doris kertoilemassa päivän kuulumisia.

kisu10
Viuhahdus

kisu11

kisu12
Hypnokissa vartioi reviiriään katonrajassa, kirjahyllyn päällä.

17 kommenttia:

 1. Aivan mahtavat kissakuvat!
  Ja samaa mieltä mariage-laista ja -kohusta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavista kisuleista saa vain mahtavia kuvia! :D

   Poista
 2. :-D On se vaan kiva, kun joskus saa sitä mitä tilaa! :-) Todella mainioita tapauksia, vaikka tuo viimeinen kuva on ehkä hieman pelottavakin. ;-) Aika hurja kirjahyllykoriste. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, "Pitää varoa, mitä toivoo, sillä se voi käydä toteen!" ... Vai miten se meni? :)

   Nemo on kieltämättä joskus vähän julman näköinen, vaikka todellisuudessa se on ihan nössykkä ja valtavan hellyydenkipeä kainaloinen.

   Poista
 3. Ha ha, hyvin kirjoitettu. Aika jännää tosiaan että jos olet lesbo/homo mutta asut yksin, voit adoptoida lapsen. Jos olet valtion kirjoissakin ihan "laillisesti" naimisissa samaa sukupuolta olevan kanssa, et voi adoptoida. Ei kyllä mitään järkeä...
  Upeat kissat teillä!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Alkuvuodesta oli juttua lesbopariskunnasta, jonka lapsi oli ilmeisesti Manner-Ranskan ensimmäinen vuonna 2013. Pari oli käynyt keinohedelmöitymässä Belgiassa. Pariskunnan toisella osapuolella ei nykylain mukaan ole mitään oikeuksia (tai velvollisuuksia) tähän pariskunnan yhteiseen lapseen, ainoastaan synnyttäneellä äidillä. Hulluahan se on.

   Poista
 4. Jopa jotakin, kerrankin olemme edistyksellisiä täällä Sveitsissä, tälläiset avioliitot ovat nimittäin sallittuja jo vuodesta 2005. Itse olimme juhlistamassa toisen lapsemme kummisedän avioliittoa melkein heti lain voimaan astuttua. Tosin edelleenkin saan silloin tällöin tarkennuskysymyksen, jos kerron jossain lauseessa 'lapsemme kummisetä sekä hänen aviomiehensä...' Eihän sitä toisaalta koskaan voi olla ihan varma, että onko tälläisella 'ulkomaalaisella' sanat todellakin hallussa :-D

  Wow, mitä kissoja! Ihanat lattiat myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, hienoa! :) Ja yllättävää, olen vaistomaisesti aina pitänyt sveitsiläisiä ultrakonservatiiveina. ;) Täällä samaa sukupuolta olevat voivat tällä hetkellä käydä tekemässä pacs-sopimuksen: http://fi.wikipedia.org/wiki/Pacs-sopimus

   Se ei anna perimisoikeutta, mutta yhdistää parin verotusta. En oikein näe siinä sen kummempaa pointtia, mutta se on tosi suosittu heteroparien keskuudessa. Usein sitä kai käytetään niin, että toinen osapuoli haluaa naimisiin, toinen ei (vielä), joten tehdään kompromissi ja pacsataan. :D Tai sitten halutaan näyttää, että ollaan enemmän sitouduttu kuin tavallinen avopari, mutta ollaan vähän liian cooleja menemään ihan vaan keskiluokkaisen pikkuporvarillisesti naimisiin. :D

   Poista
 5. Näin tuon kannen jossain artikkelissa täällä.Täällä ovat samaa sukupuolta olevien miesparien surrogaatin kautta saadut lapset olleet paljon esillä.Täällä eivät voi samaa sukupuolta olevat parit vielä mennä virallisesti naimisiin,mutta v.2009 kyselyssä 61 prosenttia kannatti kyseisiä avioliittoja ja 60 prosenttia kannatti homoparien adoptiooikeutta.Samaa sukupuolta olevilla ns.common law pareilla on kuitenkin lähes samat oikeudet kuin naimisissa olevilla pareilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista! Ja jotenkin lohduttavaa kuulla, että siellä ollaan näin avoimia tälle, olen epäillyt israelilaisia jotenkin vaistomaisesti vähän konservatiivisiksi tällaisissa asioissa. Uskonto on kuitenkin niin vahvassa roolissa siellä valtioidentiteetissä.

   Poista
  2. Mutta onneksi sekuläärejä on tarpeeksi:) Uskovaisten kohdalla juttu onkin sitten toinen...

   Poista
 6. Ai niin unohtui sanoa,vau mitkä kisut,lisää kuvia please!Ovat niin kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, älä manaa, muuten tämä lipuu helposti vielä kissablogiksi. ;D Ongelmana kuvaamisessa on tällä hetkellä vielä tuo hämäryys. Päivä pimenee ennen kuutta, kun kissat vasta heräilevät, eikä sisävalossa saa kovin kaksisia kuvia. Kesemmällä kuvailen sitten enemmän näyttäviä hyppy- ja hippakuvia. ;D

   Poista
 7. Upeita kissoja :) Mikä niiden rotu olikaan? (olet varmasti kertonut joskus...)
  En minäkään ymmärrä, miksi ihmiset eivät voisi joka tavalla olla tasa-arvoisia lain edessä. Uskonnolliset perusteet eivät mielestäni kuulu ollenkaan lainsäädäntöön. Jos samaa sukupuolta olevien avioliitto ei mitenkään sovi jonkin uskontokunnan arvomaailmaan, niin jättäkööt vihkimättä tai siunaamatta. Siviiliavioliitto on kuitenkin yhtä pätevä (tai joissain maissa ainoa pätevä) kuin uskonnollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat itämaisia lyhytkarvoja. Siis samoja kuin siamilaiset, mutta ilman naamiota. :)

   Olen samaa mieltä, että kukin uskontokunta voi itse päättää sääntönsä ja sen, kenet haluaa vihkiä. Jokainenhan voi kohdallaan sitten päättää, ovatko nuo ehdot oman omantunnon ja maailmankuvan mukaisia.

   Valtio sen sijaan on paras pitää erillään uskonnosta.

   Poista
 8. Olisipa Suomessakin tästä aiheesta enemmän keskustelua sen sijaan, että lakialoite junnaa jossain valiokunnassa, jonne konservatiivit ovat sen onnistuneesti blokanneet.

  Elle on ilmeisesti tavallista kantaaottavampi naistenlehti? Olen tilannut jenkkielleä nyt puoli vuotta, ja vaalien aikaan siellä oltiin avoimeisti Obaman puolella. Nytkin melkein joka numerossa on jonkun poliitikon haastattelu tai reportaasi poliittisesta aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostavaa kuulla, että Elle on ollut siellä noin kantaaottava! En itse asiassa ole hirveästi lueskellut Elleä, sillä olen pitänyt sitä vähän bimbona lehtenä. :D Eniten luen Marie Clairea, joka on yllättävän monipuolinen ja fiksu (mutta myös viihdyttävän kevyt) naistenlehdeksi. Mutta voi olla, että olen Ellen suhteen ollut ihan väärässä, ennakkoluuloni on perustunut ihan muutamaan hajanaiseen numeroon, joita olen tullut selailleeksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.