lauantai 5. tammikuuta 2013

Tivolitunnelmaa

Voiko kuvitella mitään taianomaisempaa kuin 1800-luvun lopun tivoli?

Olin jo jonkin aikaa haaveillut vierailusta Musée des arts forainsissa eli Pariisin tivolimuseossa. Kun sitten kuulin, että museo olisi 26.12. - 6.1. avoinna poikkeuksellisesti ilman etukäteisvarausta, minua ei pidätellyt enää mikään. Tivolimuseo ei varsinaisesti ollut miekkosen toivekohteiden joukossa, mutta sainpa sitten hänetkin mukaani. Magiaa oli siis ilmassa.

fo01

Meillä oli netistä etukäteen ostetut liput, sillä minulle oli kerrottu, että liputtomien jono oli venähtänyt alkuviikolla jopa tunnin mittaiseksi. Tänään liputtomien jono tuntui vetävän yhtä vauhdikkaasti kuin etukäteislipullisten jono. Pelkäsin myös ruuhkia, mutta itse asiassa ainakin aamupäivällä väkeä oli ihan sopivasti.

fo02

Tivolimuseo sijaitsee Bercy Villagen tuntumassa. Alueelle tyypillisesti myös tämä museon rakennukset ovat entisiä viinivarastoja.

fo03

Minusta paikka oli upea ja tunnelmallinen, mutta miekkonen ei ollut ihan yhtä tyytyväinen reissuun. Hän olisi kuulemma kaivannut enemmän museo-osuutta ja vähemmän tivolia. Nyt tosiaan minkäänlaisia selityksiä oli olemattoman vähän. Tuntui pikemminkin, että olisimme olleet entisajan tivolissa kuin varsinaisessa museossa. 

Tavallisesti Musée des arts forainsiin pääsee ainoastaan ryhmittäin ja etukäteisvarauksesta. Nämä etukäteisvaratut kierrokset ovat opastettuja. Ehkä siis tavallisesti tarjolla on nimenomaan enemmän museota kuin tivolia?

fo05

fo06

Oli miten oli, minä nautin tästä tivolitunnelmasta täysin siemauksin - mikä näkyi myös kuvien määrässä. Tarkoitus oli karsia kuvamassaa rankemmalla kädellä, mutta toisaalta, ken ei jaksa tätä tivolikuvasulkeista, surffatkoon eteenpäin. (Ja tähän sellainen silmääiskevä hymiö.) 

Jos joku nyt kuitenkin jää selailemaan kuvia edelleen, kehotan laittamaan taustalle jotain tivolimaista tai muuten tainomaista musiikkia (esim. tämän, tämän, tämän tai vaikkapa tämän).

fo07

fo08

fo10

fo11

fo12

fo13

fo14
Kukas se siellä?

fo15
Kimallusta ja parrasvaloja.

fo16

fo18
Yleisölle oli tarjolla erilaisia pieniä pelejä. 

fo19

fo20
Tässä pyöritettiin "yksisarvispyörää", joka taisi olla jotain sukua onnenpyörälle.

fo21

fo22

fo23
Maalareita ja varieteetä.

fo24

fo25
Entisajan karusellia pyörittivät kyyditettävät itse, polkemalla.
Sisäänpääsylipun hinnalla (12 euroa yli 12-vuotiailta, 5 euroa 2 - 11-vuotiailta) sai yhden lipun laitteeseen. Itse jätimme karusellit tällä kertaa väliin (niisk), koska oli kuulemma jalompaa antaa laitelippu eteenpäin jollekin lapselle. Olihan se kieltämättä kiva nähdä lasten ilo, mutta luulen, että miekkosta kirvoitti jalouteen lähinnä se, että häntä nolotti liikaa ajatus karusellistä.

fo26

fo27
Lehmät eivät lennä, tietenkään. Possut sen sijaan saattavat hyvinkin lehahtaa lentoon.

fo28
Viuh! Muutama kyytiläinen näytti innostuvan pohjattomasti itsepoljettavasta karusellistä. Vauhti oli aika hurja.

fo29
Tämä tivolityöntekijä näytti jotenkin runollisen angstiselta.

fo31
Tarjolla oli myös perinteisempää karusellitunnelmaa.

fo33
Hirn!

fo34
Karusellihepo jos toinenkin.

fo35
Tässä yleisö pääsee kisaamaan juoksuttamalla tarjoilijoita.

fo36
Voittaja oli muuten se ainoa kisaan osallistunut aikuinen... ("Muahhahha, kääpiöt! Repikää tästä!")

fo37
Kun karuselliheposet jo kyllästyttävät, voi aina vaihtaa karusellimansikkiin.

fo38

fo39

fo40

fo41
Hevonpylly.

fo43
Rouva juo hehkuviiniä.

fo44

fo45

fo46

fo47
Taikajuomapata?

fo48

fo49

fo50

fo51
Minä ja karkuun kiiruhtava miekkonen.

fo52
Venetsialaistunnelmaa. Museon saleja voi vuokrata myös mm. cocktail- ja yritystilaisuuksiin.

fo53

fo54

fo55Musée des arts forains
53, avenue des Terroirs de France
Metro: Cour Saint Émilion
Avoinna yleensä etukäteisvarauksesta. Ilman etukäteisvarausta yleensä vuosittain joulun tienoilla sekä syksyllä eurooppalaisen kulttuuriperinnön päivänä (Journée européenne du patrimoine).

21 kommenttia:

 1. Juuri ihailin kaupunkia Anthony Bourdainin Pariisi-jakson tullessa telkasta ja nyt eksyin tähän postaukseen, voi apua miten mahtavan näköinen paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ha, ei ehkä helpota mahdollista Pariisi-ikävää? :) Innostit minut kaivamaan tuon Bourdainin Pariisi-jakson Youtuben syövereistä, en ollut sitä nähnytkään. :)

   Poista
 2. Vau! Kyllä tuolla olisi saanut ajan kulumaan. Ja minä olisin kyllä ottanut itse ne karusellikyydit! Hieno paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä tuli mullekin vähän höynäytetty olo itse asiassa. :D Olisi pitänyt vaan röyhkeästi käyttää se laitelippu karusellikyyteihin, eikä antaa uskotella itselleen mitään jonninjoutavuuksia "lasten" ja "aikuisten" eroista. ;)

   Poista
 3. Ihan mieletön paikka! Minäkin olisin varmasti napsinut kuvakimaran jos toisenkin. Kiitos biisilinkeistä,värittivät kuvia kivasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kuvat ihan selvästi kaipasivat taustamusiikkia, kun sellainen kerran soi koko ajan tuolla tivolimuseossakin. Siellä tosin soivat sellaiset vanhat positiivari(?)tyyppiset musiikkikojeet, mutta kyllä noista ehdokkaista välittyi vähän samaa tunnelmaa. :)

   Poista
 4. Joskus on vain sellainen olo, ettei jaksa karsia kuvia (kuten minullakin tänään :D) Sitä paitsi tämän museon fiilis pääsee ihan oikeuksiinsa kuvamäärän ansiosta!

  Satutko muuten tietämään, millainen ryhmä pitää olla, että tuonne saa tehtyä etukäteisvarauksen? Ei sillä, että kovin ison ryhmän kanssa tuskin koskaan olen tulossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla museon nettisivuilla
   ( http://www.arts-forains.com/index.php?pages=visites_guidees )
   kerrotaan, että ryhmäkoko voi olla 25-50 henkeä. Olin myös ymmärtävinäni, että tiedustelemalla (ja pienellä tuurilla) yksittäishenkilöt voivat päästä myös mukaan jonkun ryhmän vierailulle, jos sellainen sattuu museossa sopivaan aikaan vierailemaan.

   Poista
 5. Wow!

  Maistoitko taikajuomaa?
  Miltä tivoli tuoksui?

  T:Utelias kylänmies

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tässä katettiin vasta näkö ja kuulo, muutama aistielämys jäi siis käsittelemättä!

   Tivoli tuoksui särkyneiltä unelmilta. No ei vaineskaan, ei haissut ollenkaan, välillä läikähti heikko häivähdys hattaraa ja rasvaista popcornia.

   Taikajuomapadan päällä luki "Sipulikeittoa", joten jätin maistamatta. :) Eikä edes kukaan pieni ja pyöreä punapäinen lapsi molskahtanut pataan. :(

   Poista
  2. Hupsista! Meinasit lipsahtaa romantiikan puolelle. ;)

   Poista
 6. Höh, missä ovat kaikki parrakkaat naiset? Kääpiöt ja siiamilaiset kaksoset? Entäpä saamelaiset (http://www.kaleva.fi/viikko-kaleva/karavaanissa-keski-eurooppaan/297386/), kysyn vaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, siis onhan se yksitoikkoista, miten tivoliakin on pitänyt muokata poliittisesti korrektiksi. :P Vaikka se on kyllä totta, että olisihan tivoliMUSEOSSA oikeasti kai pitänyt käsitellä tätä friikkishowpuoltakin.

   Poista
 7. Voi apua, miten hieno paikka! Toisaalta minua saattaisi kyllä alkaa hieman ahdistaakin tuolla, kun on niin paljon kaikkea ympärillä. Tulisi sellainen pelottava olo. :-)

  Ei olisi minunkaan ukkoni lähtenyt karuselliin. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, tylsät ukot meillä! :D

   Mä itse asiassa kammoan noita ihmisen kokoisia ja -mallisia nukkeja jopa normaalissa vaatekaupassa, mutta tuolla ne sopivat jotenkin hämäränhyssyiseen tunnelmaan. Eli ei ahdistanut. :)

   Poista
 8. Äääh, nyt minäkin haluan mennä tuonne!! Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, anteeksi! ;) "Onneksi" hämärä valaistus ja jalustan puuttuminen vähensi hieman kuvamassan määrää. ;)

   Poista
 9. Minäkin haluan tivolimuseoon ja karusellin kyytiin! Siellä ei selvästikään ole säästelty karuselliheposissa ja muhkeissa päähineissä.

  Valokuvausta pakoileva miekkonen kuulostaa jotenkin niiin tutulta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo karusellit olivat vielä aitoja 1800-luvun kapineita! :) Muutenkin Pariisi on karusellifanin taivas, täällähän on noita härveleitä joka kulmalla. Taitavat vaan yleensä olla ikärajoitteisia? :/

   Poista
 10. Ihana tunnelma kuvissa ja ihana musiikkivalinta sulla, kuuntelin kaikki musiikkit läpi. Mun mies jo vieressä ihmetteli mitä ihmettä puuhailen ja ilmoitin sitten, että meidän Pariisin matkaa tässä suunnittelen ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tottahan tuo tavallaan olikin. Ja hyvin suunniteltu on sitä¨paitsi puoliksi tehty, vai miten se menikään? ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.