torstai 3. tammikuuta 2013

Ilotulitusta, autosoihtuja ja vauvoja

Kaikki oleellinen ranskalaiseen uudenvuodenjuhlintaan liittyvästä uutisoinnista pähkinänkuoressa:


Tulta vaan ei tulitusta


Moni Pariisiin uudenvuodenviettoon saapuva turisti pettyy oivaltaessaan, ettei kaupungissa järjestetä ilotulituksia. Kyseessä ovat säästösyyt, kertoo Pariisin kaupungin matkailuasioista vastaava Jean-Bernard Bros: "Ilotulitus maksaa 500 000 euroa. Taloudellinen tilanne on huono, emmekä halua poistaa kansallispäivän ilotulitustakaan".


Saimme muuten aiheesta aikaan pienen kinan uudenvuodenaattona. Minä (porukan ainoana ulkkarina ja lyhyimmän aikaa Pariisissa asuneena, krhm) tiesin, että viimeinen uudenvuodenaaton ilotulitus Pariisissa on järjestetty millenniumia juhlittaessa.


Näin huisilta näytti ilotulitus sillä ainoalla kerralla, jolloin olen ollut Ranskassa uudenvuodenraketteja ampumassa.

Ilotulitteiden sijaan täällä tuikataan tuleen autoja. Tämän vuoden saldo oli koko Ranskassa 1193 poltettua autoa. Autosoihtubongailijalle paras uudenvuodenaaton matkakohde olisi ollut Pariisin esikaupunkialueella sijaitseva Seine Saint Denis, jossa paloi 83 autoa.

Perinteinen autonpolttajaisjuhla houkuttelee myös kaikenlaisia vakuutuskieroilijoita lavealle tielle: Puoli kahden maissa uudenvuodenyönä nanterrelainen poliisipartio sattui huomaamaan kadun varressa Austinin, jonka takaluukku oli auki. Samassa autoa lähestyi mies, joka sytytti tulitikun ja heitti sen takaluukusta sisään. Epäonnisesti sytyttämishetken valinnut mies paljastui auton omistajaksi, jonka oli tarkoitus kuitata autosta vakuutusrahat. Le Parisienin haastatteleman viranomaisen mukaan omistajien itsensä sytyttämien autojen osuus on uudenvuodenyönä ja kansallispäivänä poltetuista autoista "suurempi kuin uskoisimmekaan".


Uudenvuodenaaton tähtisaderiemua keskiranskalaisittain muutaman vuoden takaa. Yhtään autoa ei tiettävästi sytytetty näistä tähtisadetikuista.


Vuoden ensimmäiset vauvat


Manner-Ranskan ensimmäinen vauva oli pikkuinen Sasha, jonka syntymäaika oli "klo 00.00 - 00.01". Tämä 48 cm pitkä ja 2920 g painanut vauveli syntyi belgialaisella klinikalla tehdyn keinohedelmöityksen tuloksena kahden onnellisen äidin perheeseen. Sashan vanhemmat elävät pacs-suhteessa ja odottavat lakia samaa sukupuolta olevien vanhempien avioliitto-oikeudesta, jota Ranskan parlamentin alahuoneen on määrä käsitellä tammikuussa. Sashan biologisen äidin, Mauden, kumppanilla, Dauphinella, ei ole tällä hetkellä mitään juridisia oikeuksia pariskunnan yhteiseen lapseen.

Koko Ranskan ensimmäinen lapsi vuonna 2013 oli kuitenkin Wallis ja Futunassa syntynyt terhakka Soané, jonka syntymäajaksi merkittiin 00.10 sikäläistä aikaa. Manner-Ranskassa oli kello oli tuolloin vasta yksi iltapäivällä.

12 kommenttia:

 1. Siis mitä?! Onko tämä autojen polttelu oikeasti ihan yleistä siellä? Ei mahda olla kovin terveellistä ympäristölle polttaa autoja :P Tosin ei ne ilotulitteetkaan kovin terveellisiä ole.... Olen tosi huono uudenvuoden juhlija ilotulitteiden kanssa. Minusta on äärimmäisen tyhmää laittaa rahaa palamaan vain hetken huvin vuoksi. Tosin pidän kyllä rakettien katselusta... Joo, tiedän, olen vähän kaksijakoinen ;P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en ole mikään ilotulitusfani. Etäältä voin katsella, mutta olen aika allerginen sille paukkeelle. :P Pariisissa yksityistulitukset taitavat olla kiellettyjä, mikä on tietysti ymmärrettävää turvallisuussyistäkin, ja myös lemmikeille mukavaa.

   Autojen polttelu on tuollainen juhlapäivien hauska traditio täällä! ;D Vaikka eipä niitä Pariisissa juuri poltella, esikaupunkialueella ja muissa kaupungeissa lähinnä.

   Poista
 2. Tosi epäreilua mannerranskalaisia vauvoja kohtaan, että merentakaisilla alueilla on noin kova etumatka ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tuli aivan sama mieleen! Ja guianalaisilla vauvoilla vasta epäreilua onkin...

   Poista
  2. Haha, totta! Mä jo kaavailin, että pitäisikö joskus laskelmoida mahdollinen synnytys jonnekin aikavyöhykkeen rajoille, että saisi koko maailman ensimmäisen vauvan joskus. Paitsi että ehdin tuossa aikaisemmin jo kaavailla, että pitäisi punnertaa se vauva jossain sellaisessa erikoisessa paikassa, että sille saisi jotain mahdollisia etuuksia (esim. lentoyhtiöt tarinan mukaan tarjoavat lentoja vauvalle loppuelämäksi). ;D

   Poista
 3. Huikea ilotulitus tuossa ekassa kuvassa. :-D

  Minä kanssa ihmettelin tuota autojen polttamista. Onko se joku erikoinen traditio siellä päin, saako uusivuosi kaikki hörhöt liikkeelle, vai mistä moinen mahtaa johtua?

  VastaaPoista
 4. No eikö ole huima rakettinäytös? :D Illan isäntä oli hehkuttanut rakettejaan koko alkuillan ja me sitten nauroimme pissit housuissa, kun ne paljastuivat kuvassa näkyvien kaltaisiksi pikku tuhnuiksi. :D

  Tuo autojen polttelu on joo hörhöjen hommaa. Polttajat ovat joko esikaupunkialueiden kriminaaleja - tai sitten noita vakuutusrikollisia. Kai se aikanaan lähti niistä vuoden 2005 mellakoista, jolloin Pariisin esikaupunkialueella roihusi auto jos toinenkin monen viikon ajan: http://fi.wikipedia.org/wiki/Ranskan_l%C3%A4hi%C3%B6iden_v%C3%A4kivaltaisuudet_2005

  Olin itsekin tuolloin syksyn Pariisissa, ja Suomesta tuli vähän huolestuneita kyselyitä, kun siellä uutisoitiin tyyliin "Pariisi palaa". Itse en nähnyt roihun roihua, kun en esikaupunkialueella liikkunut. :P Jossain vaiheessa palaneiden autojen listaaminen lopetettiin kokonaan, kun epäiltiin, että se on vähän itseään ruokkiva ilmiö, mutta tämä nykyinen sisäministeri Valls alkoi tänä vuonna taas ilmoittaa lukuja julkisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tarkennetaan nyt vielä, että tuolloin 2005 roihusi autoja siis muuallakin kuin Pariisin esikaupunkialueella, ja niitä siis poltellaan myös uudenvuodenaattoina myös muualla kuin täällä pääkaupunkiseudulla.

   Poista
 5. Persoonallista porukkaa siellä :D No joo, ei varmaan saisi nauraa autojen polttelulle, mutta vähän silti naurahdan. Rajua menoa.

  Täällä paukkuu vuodenvaihteessa melko maltillisesti. Hienot ilotulitteet kyllä on, mutta paukuttelu ajoittuu melko lyhyeen aikahaarukkaan. Täällä kun paukkuu muutenkin läpi vuoden milloin mistäkin syystä, niin ihmiset ei hullaannu ihan kokonaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näillä lähtee joskus juhliessa mopo kädestä. :) Tai tulitikku hyppysistä. :) Ehkä se on tää latinoluonto, joka niin roihuttaa. Ranskiksethan pitävät itseään latinoina.

   Poista
 6. Kääk, toi autojen polttelu on kyllä hurjaa! Oon kuullut siitä aiemminkin, mutta miten autolliset ihmiset sitten "suojaavat" oman autonsa. Siellä ei varmaankaan parkkihallipaikkoja jokaiselle löydy, joten pitääkö siinä autossa viettää aina se "juhlayö" suojellen omaa autoa. ;D Hih. Hurjaa kyllä. :)

  Onnea vuodelle 2013! Ja eiks nyt voi sanoa että mukanaa kevään odotusta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! Aika moni taitaa lähteä muuallekin aatonviettoon. Olenpa silti kuullut sellaisistakin, jotka puolitosissaan haluavat autonsa poltettavan, että pääsevät romustaan helposti eroon, mutta syystä tai toisesta kukaan ei halua sitä sitten edes tuikata tuleen. ;D

   Kaikkea hyvää sinullekin vuodelle 2013! :) Ja jos juhannuksen jälkeen kerran alkaa joulun odotus, niin tässähän ollaan kohta ihan kesätunnelmissa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.