sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Talonvaltaajista, aleista ja vähän mielenosoituksistakin

Kaipaisitko asuntoa Ranskasta, mutta sinulla ei ole varaa sellaiseen? Ei hätää, ongelmaasi on olemassa helppo ratkaisu. Ystävysty jonkun ranskalaisen asunnonhaltijan kanssa. Sitten vain lainaat ystäväsi asuntoa tämän lomien ajaksi. Ystäväsi lomaillessa voit vaihdattaa lukot ja kun ystävä palaa lomilta, kieltäydyt vain päästämästä häntä asuntoonsa.

pallo01


Olipa kerran Auden departementissa Lounais-Ranskassa eläkeläispariskunta, joka ystävystyi nelisen vuotta sitten naapurissaan asuvan kotirouvan kanssa. Rouvan Dubaissa asuva ex-mies maksoi vuokrat aina siihen päivään asti, kunnes rouva löysi uuden kumppanin. Kun vuokranmaksu tyrehtyi, pariskunta ajautui nopeasti vaikeuksiin. Koskapa naapurinrouva oli ystävä, eläkeläispariskunta halusi auttaa kaikin mahdollisin tavoin. Kun he sitten viime kesänä päättivät lähteä asuntoautoilemaan Kreikkaan ja Yhdysvaltoihin, tuntui varsin loogiselta jättää asunto lainaan juuri häädön saaneelle ystävälle. Asiasta laadittiin myös kirjallinen sopimus, jossa eläkeläispariskunta ilmoitti lainaavansa asuntoaan ystävälle ja tämän miesystävälle matkansa ajaksi.

Kun eläkeläispariskunta sitten palasi reissultaan marraskuun puolivälissä, odotti kotona yllätys. Lukot oli vaihdettu, eivätkä talonlainaajat suostuneet palauttamaan asuntoa omistajilleen. Kun talonvaltaajat soittivat paikalle santarmit, nämä häätivät talon omistajat paikalta.

"Vaikuttaa ehkä oudolta, mutta koska pariskunta on kirjallisesti sitoutunut asunnon lainaamiseen, nykyiset asukkaat asuvat talossa laillisesti", ilmoitti santarmin edustaja Le Figarossa. L'Indépendentin mukaan asuntoa lainanneen ystävän mies oli jopa syyttämässä eläkeläispariskuntaa kotirauhan häirinnästä.

Talonomistajien ei ole auttanut kuin jatkaa elämäänsä asuntoautossa. Joulu vierähti moottoritien varren levähdysalueella. Jouluaattona saatiin syyttäjältä viimein päätös, jonka mukaan tapauksessa oli kyse sopimusrikkomuksesta. Asiaa ei kuitenkaan koettu hallinnossa kiireelliseksi. 

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Talonvaltaajat lähtivät viimein talosta viime perjantaina kunnan pormestarin tarjottua pariskunnalle - välttääkseen oikeudenkäynnin ja ratkaistakseen tilanteen nopeasti - kolmiota satamanäkymin, parinsadan euron kuukausivuokralla.

pallo02
Nämä shoppailijat eivät ole talvialeshoppailijoita, vaan he tekevät jouluostoksiaan joulukuisessa 9. kaupunginosassa.

Sitten pari menovinkkiä. Ensinnäkin Pariisin alennusmyynnit alkoivat viime keskiviikkona. Itse en ole kaupoille vielä innostunut tuupittavaksi, enkä siksi voi valitettavasti kommentoida tämänvuotisten alennusmyyntien tarjontaa. Onneksi halvennusmyynnit jatkuvat 12.2. asti, joten muutama viikko on vielä aikaa minullakin.


pallo03


Toinen menovinkki urheilumielisille - tai toisaalta varoitus rauhanomaisille sunnuntaikävelijöille: Pariisissa on nimittäin käynnissä mielenosoitus samaa sukupuolta olevien avioliittoa vastaan. Kulkueita on kolme: Frigide Barjot ja UMP:n kannattajat lähtevät Place d'Italielta 13. kaupunginosasta, äärioikeisto Porte Maillot'lta ja vasemman rannan asukit Denfert-Rochereaulta. Kaikki kulkueet päätyvät lopulta Eiffel-tornin tanhuville Champs de Marsille. Osallistujia on Le Pointin mukaan "kymmeniätuhansia". Tarkennus illalla tapahtuman jälkeen: poliisin arvion mukaan osallistujia oli 340 000, järjestäjien mukaan 800 000.

Lakialoite aiheesta on menossa alahuoneen käsittelyyn loppukuusta, ja se tuntuu olevan yleinen keskustelunaihe ranskalaisten taukohuoneissa, työpaikkaruokaloissa ja kadulla. Viime lokakuisen mielipidetiedustelun mukaan 65 % ranskalaisista kannattaa samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeutta. Kommentointi puolesta ja vastaan on kulkenut kokolailla samoja latuja kuin Suomen homokeskustelussa. Déjà vu (et entendu).

Metroasemalla olen törmännyt useampana perättäisenä päivänä siististi pukeutuneeseen, hieman alle kolmekymppiseen, Kunnon Katolilaisen perikuvaan, joka on jaeskellut samaa sukupuolta olevien avioliittoa vastustavia flaijereita. Kaikenlaisten flaijereiden kiihkeänä vastustajana olen ohittanut flaijerimiehen nopealla "...nmerci..."-mutahduksella,* joten en osaa sanoa, millä sloganeilla heidän avioliittoaan vastustetaan. Taisi olla perjantaina, kun flaijerimies törmäsi hänet jo ohitettuani haastajaan:

"Ei, en halua teidän surkeaa propagandaanne! Miksei kaikille muka voida antaa samoja oikeuksia?"
"Monsieur, älkää hermostuko, me vain haluamme herätellä aiheesta debattia..."
"No mutta debattiahan tässä minäkin yritän, eikö teillä ole minkäänlaista vastausta kysymykseeni!?"

Valitettavasti en ehtinyt enää kuulla vastausta.

--

*mutinan ja murahduksen yhdistelmä.


14 kommenttia:

 1. Aivan uskomaton tapaus! Tosin täälläkin on tapauksia ,jossa vuokralaiset päättävät olla maksamatta vuokraa mutta jatkavat asumista eikä heistä päästä eroon.Ainoa tapa päästä sellaisista eroon on ottaa selvää,milloin kyseiset vuokralaiset eivät ole paikalla,siirtää kaikki heidän tavaransa ulos ja vaihdattaa lukot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan käsittämätöntä, että joku voi tavallaan kieltäytyä palauttamasta toisten omaisuutta. Ja siitä ei joudu edesvastuuseen.

   Poista
 2. Ohhoh, melkoinen tuo talonvaltaustarina! :o Tuossa onneksi kaikki kävi lopulta parhain päin, mutta tuo eläkeläispariskunta tuskin luottaa enään keneenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapaus sai sen verran julkisuutta, että näitä talonvaltaajia alkoi ahdistaa. Mutta kammottavaa, miten joku voi noin käyttää hyväkseen toisen ystävyyttä. :(

   Poista
 3. Siis onko tuollainen oikeasti mahdollista?! Suomessa joskus valitetaan, että vuokralaisista on vaikea päästä eroon, mutta Ranskaan verrattunahan se on ihan läpihuutojuttu. Sen tuosta voi oppia, ettei ainakaan omaa kotiaan pidä vuokrata (tai lainata) kenellekään, jos Ranskassa ollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en mäkään uskaltaisi vuokrata täällä asuntoa, en varmaan edes tutulle (tarinan esimerkki näytti, miten siinäkin voi käydä...). Vuokralaisten häätämisestä on tehty erittäin monimutkaista, talvikaudella jopa mahdotonta. Tarkoitus on ollut suojella vuokralaisia, mutta käytännössähän siinä on tietysti käynyt vähän päinvastoin. Ei siis ihme, että vuokra-asunnon löytäminen on täällä erittäin tuskallista puuhaa. :P

   Poista
 4. Paras valita ystävät tarkoin. Muutenkin tuntuu, että tää Ranska on yksi hullunmylly! Ei tiedä itkiskö, nauraisko, raivoisko, repiskö hiukset päästä - ihmettelyllä ei ainakaan ole loppua.
  paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, aina kaikki ei ole sitä miltä ensivilkaisulla voisi luulla. Valitettavasti.

   Jatkuva pieni hämmennys pitänee mielen virkeänä, jos ei muuta? :D

   Poista
 5. No jopa on! Tuli vain mieleen, että eikö siinä lainaussopimuksessa ollut mitään päivämääriä, milloin lainaaminen päättyy? Minä olisin todennäköisesti (ilkeyksissäni) yrittänyt savustaa ne lainaajat asunnosta ulos jotenkin, enkä olisi vain kiltisti suostunut asumaan asuntoautossa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsitin lehtijutuista niin, että eläkeläispariskunta ei etukäteen tarkkaan tiennyt matkansa kestoa, joten palautuksen ajankohta oli muotoiltu jotensakin niin, että eläkeläispariskunta ilmoittaisi etukäteen paluustaan. He olivat ilmoittaneet paluustaan lainaajapariskunnalle noin kuukautta etukäteen, mutta se ei sitten lainaajille piisannut. :P

   Poista
 6. Huh, mikä tarina! Aika kärsivällisiä ne talonomistajat kyllä olivat. Olisin takuulla itse mennyt taloni eteen nälkälakkoon banderollien kanssa kadulle, tai ehkä olisin myös lauleskellut yömyöhään ikkunan alla huonolla lauluäänellä. Ostaisin myös erittin kirkaan lampun, jota paistattaisin makuuhuoneen ikkunasta sisään joka yö. Ulkona riippuviin pyykkeihin levittäisin syyhypulveria (mistähän sitä saisi?). Minähän oikein pursuan näitä ilkeitä ideoita :-D Vai oliko kyseessä kerrostalo? Sitten pitäisi keksiä jotain muuta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, sullahan on yllättävän mielikuvituksellisia häätöideoita. Taidankin kysyä sulta neuvoa, jos päädyn joskus samanlaiseen tilanteeseen. :D

   Ilmeisesti tuon lainaajapariskunnan mies oli tosiaan syyttänyt eläkeläispariskuntaa "kotirauhan häirinnästä" ja santarmit olivat kehottaneet heitä häipymään kotinsa liepeiltä. :P

   Poista
 7. Täälläkin on mielenkiinnolla seurattu tuota Port- Leucaten uskomatonta talonvaltausta. Onneksi asian saama julkisuus auttoi talon omistajia pääsemään kotiinsa. Ei voi kuin ihmetellä vuokralaisten röyhkeyttä ja viranomaisten suhtautumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika karmea tapaus kyllä. Onneksi mediahuomio tosiaan ahdisti lainaajia niin, että tarttuivat asuntotarjoukseen ja muuttivat. En vaan voi mitenkään ymmärtää, miten joku kehtaa kohdella noin ihmisiä, jotka ovat yrittäneet auttaa...

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.