Paras keino piristää sunnuntaita on tietysti suklaa. Kuten joskus tässä blogissakin on saattanut käydä ilmi, rakkain suklaaherkkuystäväni on jo vuosia ollut Nutella. Nutella-rakkauteni koki kuitenkin kolhuja viime syksynä, kun Ranskassa kohuttiin tämän suklaaherkun suurista palmuöljypitoisuuksista. Itse asiassa Nutellasta on valmistajan Ferreron mukaan 20 % palmuöljyä.
Entäpä sitten? (Hyppää yli seuraavasta kappaleesta, jos pidät ympäristöstä ja Reilusta kaupasta ja sen sellaisesta puhumista rasittavana paasauksena.)
No sitä sitten, että ensinnäkään palmuöljy ei ole järin terveellistä, sillä se sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja. Tämän kuitenkin pysytyin vielä sulattamaan, kaikkihan nyt ymmärtävät, ettei sokerinen suklaapähkinälevite voi olla varsinaista terveysruokaa. Mutta ei siinä vielä kaikki. Epäterveellisyyden lisäksi palmuöljyn tuotanto on haitallista ympäristölle. Palmuöljyä kun tuotetaan plantaaseilla, joiden alta hakataan metsää ja/tai raivataan ruokaviljelmiä (joita varten sitten puolestaan hakataan lisää metsää), tuhotaan biodiversiteettiä ja uhanalaisten eläinlajien elinalueita ja ajetaan luonnonkansoja kotisijoiltaan. Rahat tästä riemusta kasautuvat kaiken päälle poliitikkojen ja suuromistajien taskuun, ei paikallisille pienviljelijöille. (Lisää aiheesta esim. täältä tai vaikka täältä).
Ferrero järjesti huonoon valoon joutuneen Nutellan ja palmuöljyn puolesta laajan kampanjan mutta minulta oli maku jo mennyt Nutellaan. Hyvä tavaton, orangit kuolevat Nutella-himoni vuoksi. Miten siis voisin enää nauttia ihanasta Nutellasta hyvillä mielin? Oli aika etsiä Nutellalle korvike.
Voiko tätä Puerto Cacaon julkisivua ohittaa kokematta valtavaa suklaanhimoa? |
Suklaaherkkuja Puerto Cacaon akkunalla. |
Taiteellinen heijastelma. |
Siellä sitä on. Suklaata. |
Pienellä surffauksella se löytyi: suklaalevite, jonka " resepti tarjoaa terveen vaihtoehdon kansainvälisesti tunnetulle levitteelle". Krhm, mikäköhän tämä kansainvälinen levite sitten mahtaa ikinä ollakaan... Koin toisen tuotteen ahdingolla ratsastamisen hieman vastenmieliseksi, mutta toisaalta, juuri kuvatunlaista tuotetta olin itsekin etsimässä.
Levitteen valmistamiseen on käytetty sokeria, manteleita, kaakaomassaa, kaakaovoita ja rapsiöljyä. Ei lisäaineita, ei väriaineita, ei säilöntäaineita. Eikä palmuöljyä.
Suklaalevite oli kotiin päästyäni pakkassään vuoksi kovettunutta, joten jouduin odottamaan monta pitkää tovia (ainakin yli tunnin!) sen pehmeämistä.
Mämmi ja suklaalevite. Siinäpä kaksi tuotetta joista voi olla haastavaa saada ruokahalua herätteleviä kuvia. |
Puerto Cacao
2, rue Théophile Roussel
Metro: Ledru-Rollin
P.S. Puerto Cacaolla on myös nettikauppa, joka toimittaa tuotteita Manner-Ranskaan. Sen toimivuudesta minulla tosin ei ole omakohtaista kokemusta.
Hei, löysin blogisi sattumalta blogilistan kautta ja näin pikasilmäyksellä sain jo monta hyödyllistä vinkkiä, jään seuraamaan innolla :) Täällä vasta pari viikkoa asuneena kaikki tieto otetaan ilolla vastaan, varsinkin kun se on vielä kirjoitettu näin hyvin!
VastaaPoistaHeippa Elina! Kiva kun löysit, tykkäsit ja huikkasit kommentin! :) Blogisi vaikuttaa myös mukavalta, hauska päästämään kurkistamaan Pariisiin "tuorein silmin". Lisäänpä sen siis seurattavien joukkoon. :)
PoistaMeillä pojat olisivat kanssa Nutella-kansaa, mutta ostan sitä kovin harvoin. En ole kuullut koko Palmuöljy kohuista, boikotoin sitä lähinnä siksi, että haluan poikien mieluummin syövän leipänsä juustolla tai makkaralla, kuin suklaalla. Mutta herkkuhetkiin, silloin tällöin, ja silloin en valitettavasti liikoja mieti reiluuksista....
VastaaPoistaNo en minäkään lapsilleni syöttäisi suklaata aamupalaksi, palmuöljyllä tai ilman. :D Vaikka näköjään silläkin kasvaa aikuiseksi, täkäläiset tuntuvat luottavan sokerivoittoiseen aamiaiseen (hilloa/suklaaleipiä/nutellaa...) lastenkin kanssa.
PoistaEn kyllä voi alkaa kritisoida muiden syömisten eettisyyttä tai epäeettisyyttä, sillä syön itsekin satunnaisesti esim. hanhenmaksaa. Kukin valintansa mukaan. :)
Voi hitto sinun kanssas.... :D Tämä ei kerta kaikkiaan auta rajoittamaan omaa suklaanhimoani! Tuo Puerto Cacaon seinät näyttävät suklaalevyiltä ja nuo erilaiset suklaavaihtoehdot ja muodot...Voih :P~
VastaaPoistaMiksi kaikki ihana pitää pilata luonnon kustannuksella? Toivottavasti löydät seuraajan Nutellallesi. Kyllä sitä nyt aina mieluummin nauttii luonto/ympäristöystävällisistä tuotteista.
Hihi, sori hei! Olen hyvä kierrättämään vahinkoa! :D Tuonne Puerto Cacaoon kannattaa mennä maistamaan sitä kaakaota, jos vain tuonne päin Pariisia reissullaan joskus osuu. Tosin pöytiä siellä on tosi vähän, parempi siis yrittää osua paikalle joskus viikolla päiväsaikaan.
PoistaVastaus Nutella-himoon on Casinon suklaapähkinälevite, joka maistuu Nutellalta, mutta jossa ei ole palmuöljyä. Tuote on aika uusi ja toistaiseksi sitä saa vaan Casinoista. Mutta oi että kun se on hyvää (ja suorastaan terveellistä...)
VastaaPoistat. Ranskalaistunut suomalainen
Ooo, kiitos kovasti vinkistä, sinä kanssaranskansuomalainen! :) Meillä ei ihan lähiympäristössä ole Casinoa, mutta jos sieltä todella löytyy hyvä Nutellan korvike, niin kyllähän sitä pienen lenkin jo sitä varten heittää! :)
PoistaOh, näyttää ainakin hirmuisen herkulliselle! Minäkin olin ennen kova Nutellan ystävä, mutta löysin täältä Saksasta sellaisen luomu-suklaalevitteen, joka on varsin hyvä vastike. En muista nyt nimeä (kun olen ahmaissut purkillisen huiviin enkä ole sen takia uutta viitsinyt ostaa, jottei tulisi tavaksi vetäistä purkillista viikossa :D), mutta sitä löytyy noista bio-kaupoista.
VastaaPoistaMuistelen, että syksyisillä suklaamessuilla oli kaupan Reilun kaupan suklaapähkinälevitettä. Merde sentään kun en muista merkkiä/nimeä tarkemmin. Pitää ehkä suunnata bio-puotiin.
PoistaNäyttää todella houkuttelevalta! Vinkkinä vielä, että bio-kaupoista pitäisi löytyä Jean Hervén palmuöljytön vaihtoehto, joka on vähän nyt löytämääsi levitettä edullisempaa ja maultaan hyvää, mutta senkin koostumus on selvästi Nutellaa jäykempi.
VastaaPoistaSiis munhan olis pitänyt jo heti kysymyksen herätessä esittää kysymys hyvästä Nutellan kilpailijasta täällä. En tiennytkään, että mulla on näin valveutuneita lukijoita. Kiitos kovasti vinkistä! :) Ja tästä tulikin nyt mieleen, että pitäisi joskus järjestää "Nutella-korvikemaistajaiset". Ostaisi erimerkkisiä purnukoita kavereiden kanssa ja pisteyttäisi kaikki. Tosin tammikuu ei taida olla ihan kiitollista aikaa semmoiseen, kun kaikki tuntuvat olevan millä-lie-kuureilla.
PoistaTäällä n. ~2700:n kilometrin päässä suklaakakku onnistui loistavasti ja oli muidenkin maistelijoiden mielestä herkullista 8D Tuli hyvä kakku, kiitos vielä teille molemmille sinne! :D
VastaaPoistaJee, hyvä Paatti! Ja hyvä kakku! :D Hyvä että onnistui ja maistui. :)
PoistaIhana suklaaholistin paratiisi:)Minä olen siirtynyt carobtahnaan joka on tosi hyvää ja jossa aineksetkin ovat terveellisiä (ainakin se,jota käytän) ja jättää jälkeensä jopa useat suklaatahnat.Herrrkulliset kuvat!
VastaaPoistaNo sitä se tosiaan oli! :) Mulle tuo carob onkin uusi tuttavuus, pitääkin googlailla mistä ja miten sellaista saisi maisteltavaksi. :)
PoistaSiis kampanja _palmuöljyn puolesta_?? Mitä ihmettä? Jotenkin vielä ymmärrän Nesteen palmuöljyn käytön, kun kyseessä on jossain määrin sellainen "valitse pienempi paha"-tilanne (enkä ole ihan varma, onko palmuöljy vai ilmastonmuutos pienempi paha), mutta kai nyt suklaalevitettä pitäisi pystyä valmistamaan ilman palmuöljyä? Voi pyhä sylvi näistä mainosmaakareita...
VastaaPoistaOnneksi en ole mikään suuren suuri suklaan ystävä ylipäätään. Parasta leipää+levitettä on hapankorppu margariinilla.
Hehe, mihinpä ei mainosmies myynnin vuoksi taipuisi! ;) Tuolla "puhutaanpa Nutellasta" -sivustolla selitetään esim., että Nutella rasvaisuudessaan ja rasvan terveellisyydessä vastaa suurinpiirtein voita. Ja että Nutella tuottaa palmuöljynsä metsäkadon vaivaaman Indonesia sijaan mm. Malesiasta (joka minusta kuulostaa kyllä vähän ongelman lykkäämistä, eivätköhän ne samat ongelmat siirry sinne, elleivät periaatteet muutu).
Poista