keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Babel Saint Martinin kanavalla

Olinpa taas niin trendikästä, että melkein hirvittää.

Ensinnäkin Saint Martinin kanavan alue on ehkäpä Pariisin hipsteritiheintä seutua tällä hetkellä. Alueen kehityskulku on ollut perinteinen ja tuttu kaikista muistakin kaupungeista: ensin ovat köyhät ja rahvas, sitten taiteilijat, sitten hipsteri-bobot ja muut wanna-be-taiteilijasielut, sitten saapuvat turistit ihailemaan "autenttista elämää". Seuraavaksi alueella myydäänkin jo muovieiffeleitä ja sateenvarjoja tai vesipulloja.

Saint Martinin alue on nyt selvästi tuossa vaiheessa kolme: hipsteri-bobojen ja wanna-be-taiteilijoiden temmellyskenttää. Enkä sano, että se on pelkästään negatiivista. Hipsteri-bobot tuovat muassaan kysyntää ja siten myös tarjontaa mielenkiintoisille palveluille, kuten söpöille (sillälailla romanttisesti jopa hiukan rähjäisille, muttei tietysti oikeasti saastaisille) kahviloille, pikkubaareille, putiikeille, bistroille - ja tietysti, mikä trendikkäintä, concept storeille.


babel08

Le concept store* on sellainen kauppa, minne mennään tunnelmoimaan ja haahuilemaan. Se muistuttaa ehkä enemmän olohuonetta kuin kauppaa, mutta itse asiassa kaikki onkin kaupan. Osastojakoa tuotteiden kesken ei ole, sillä yksittäisten tuotteiden sijaan kaupan onkin kokonainen le lifestyle. Yleensä saatavilla on myös jotain juotavaa (teetä!) tai ehkä huikopalaakin (vaikka ei nyt voi! Laihis! Välipala lihottaa!). 

babel09

Eräs uusimmista elämäntyylimarkkinoivista konseptikaupoista on trendikkäällä Saint Martinin alueella 10. kaupunginosassa sijaitseva Le Babel, joka avattiin viime syksynä. Koko maailma oli sitä hehkuttanut ("Siis tämä on se seuraava Merci!"), joten pakkohan minunkin siellä oli siis poiketa.

babel01

babel02

babel03

babel04

babel05

babel06


No olihan se söpö! Ja tunnelmallinen. Myyjättäret vaikuttivat kivoilta, mutta eivät ottaneet juuri kontaktia. (Toinen tosin otti kiivaasti puhelimitse kontaktia ystäväänsä. Tahtomattani sain tietää, että veroasioissa hänellä riitti hämmästeltävää.) Sain siis kaikessa rauhassa kierrellä ja räpeltää nurkissa. Kaupan on koruja, huonekaluja, astioita, designia, vaatteita, laukkuja ja asusteita. Suunnittelijat ovat pieniä ja valtavirralle melko tuntemattomia - kuten kunnon hipsteriputiikissa kuuluu ollakin. Tarjolla on myös teetä ja kuulemma aikovat järjestää säännöllisesti taidenäyttelyitä ja muuta taidetoimintaa.

Tykkäsin ja viihdyin. Mitään en kuitenkaan ostanut. Tiedostan nimittäin, että vaikka esimerkiksi söpö mummolatyyli näyttää kivalta tuollaisessa putiikissa, minun ylläni tai kotonani se näyttää vain...noh, kierrätyskeskuksessa pyörähtäneeltä Kassi-Almalta. Paitsi että nämä tuotteet eivät irtoa edes ihan kirpparihinnoin. 


babel07

Mutta käväise toki hypistelemässä, jos Saint Martinille eksyt!


B A B E L Concept Store
55, quai du Valmy
Metro: République/Jacques Bonsergent/Goncourt

----
*Yleisneuvo englanninkielisten sanojen lausumiseen ranskalaisittain: Lausu kaikki vokaalit suppeana ö:nä ja pyöräytä ärrät kurkussa. Lisää päälle ripaus sössötystä ja voilà: ranskalainen ymmärtää käyttämiäsi englanninkielisiä termejä.

12 kommenttia:

  1. Tässä oli niin paljon hyviä oivalluksia ja huomioita lyhyessä jutussa ihan kuin huomaamatta itse asian ohessa, että en voi sanoa kuin vau. Sun blogi on tosi taidokkaasti kirjoitettu mutta niin sympaattinen, ettei voi kadehtia vaan täytyy vaan ihailla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kauniisti sanottu! Punastuin. Tekisi mieli sanoa, että "emmäänyttiä, täänyovvaa tämmöne...", mutta sanon sittenkin, että kiitos. :) Ja kiitos samoin, pidän kovasti pohdiskelevista ja ajatuksia herättävistä postauksistasi, niitä on ilo lukea.

      Poista
  2. Minä odotan sitä mummoikää ja niitä mummoleninkejä. Toivottavasti on silloin vielä muisti tallella ja fysiikka kunnossa, että saa pistellä fillarilla tai rollaattorilla menemään....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, nykymummot eivät enää tunnu pukeutuvan sellaisiin mummounivormuihin (huivi päässä ja sellainen kukallinen tai tumma yksivärinen säkkimallinen mekko), joihin omat mummoni sonnustautuivat jo kuusikymppisinä. Mutta mummojenkin trendit muuttuvat, ehkä nämä ovat sitten omassa eläkeiässä taas mummomuodin kuuminta hottia. ;)

      Poista
  3. Ohje englannin ääntämiseen ranskalaisittain on niin totta! Ainakin täkäläisittäin vokaaleita on myös tapana pikkuisen lyhentää ja lausua ing-päätteet "ink". Loksautin kerran leukani, kun ranskanopettajani alkoi ojentaa jonkun lainasanan kohdalla, että "se lausutaan kuten englannissakin", ja minä raukka kun kuvittelin niin jo tehneeni ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huvittavinta on, että jos yrittää ääntää sanaa niin kuin se oikeasti englannissa äännetään, kukaan ei ymmärrä. Jos toistaa sen perään ranskalaisaksentilla, ranskalainen huokaa hoksaavasti: "Aaaaaa!". :P

      Poista
  4. Hihii, nauratti tuo kierrätyskeskuksessa pyörähtänyt Kassi-Alma. :-) Tunnistin itseni. ;-)

    Miten siellä muuten suhtaudutaan kaupoissa valokuvaamiseen? Vissiin saa aika vapaasti kuvata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla asu kuin asu näyttää päinvastaisesta yrityksestä huolimatta aika nopeasti jotenkin homssuiselta, joten tuollainen mummolatyyli on vähän vaarallinen meikäläisellä. Jos siis yritän esiintyä muka jotenkin vakavastiotettavana. ;)

      Tavallisissa ruokakaupoissa en ehkä kuvaisi, mutta nuo putiikit ja "konseptikaupat" yleensä tykkäävät kyllä. Tietävät, että kuvat tuovat yleensä mainosta. :)

      Poista
  5. Samaa mieltä,ihanan näköinen putiikki mutta tuo tyyli ei näyttäisi omassa kodissani kuitenkaan samalta. Mutta onneksi erilaisia tyylejä saa ihastella ilmaiseksi erilaisissa kaupoissa (ja blogeissakin) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! On paljonkin erilaisia tyylejä, jotka näyttävät hyvältä ja joita ihastelee, muttei silti ottaisi kotiinsa. :)

      Poista
  6. Tuollainen "huolettomasti" (=tuntien työ stylistillä) eri tyylejä sekoitteleva tyyli näyttää kaupassa suorastaan petollisen hyvältä, mutta omassa kodissa ei. Sama juttu mummovaatteiden kanssa, kuten totesitkin.

    Toivottavasti olen mummona samanlainen, kuin erään jogurttimerkin mainoksessa; mummot hihittelevät ja katselevat pappoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En taida muistaa mainitsemaasi mainosta, mutta hihittelevä ja pappoja tsekkaileva mummeli minäkin haluan olla! :D

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.