perjantai 30. marraskuuta 2012

Uutista pukkaa

Sikäli mikäli palatte halusta tietää mitä tänne kuuluu, tein pienen tiivistelmän täkäläisestä uutisviikosta. Olkaatten hyvät.

1. Kinastelevia äijiä

Se iso oikeistopuolue, UMP (jonka Hesari esitteli "Sarkozyn puolueena", mutta josta on ponnistanut myös muita merkittäviä poliitikkoja, kuten Jacques Chirac ja Nadine Morano), äänesti edellisviikon sunnuntaina puheenjohtajasta. Ei käynyt helposti se. Joutuivat äänestäjät jonottamaan tuntikaupalla. Sittemmin sekä Copé että Fillon julistautuivat voittajiksi vuorotellen, mutta tulokset eivät näköjään ole vieläkään oikein selvillä. Paitsi että Copén ilmoitettiin voittaneen. Aika monet haluavat uusia vaalit. Paitsi tietysti Copé. Tästä on jauhettu ja väännetty nyt kohta parisen viikkoa. Mutta onhan se hauska seurata sivusta, kun isot miehet kinastelevat kuin...kuin mitkäkin poliitikot.

Itse olisin äänestänyt tietysti Fillonia, sillä samaistun hänen mustiin silmänalusiinsa. Ja Copén pärstäkertoimessa on sen luokan ärsyttävyyttä, että jopa Sarkozy hartiaelkeineen alkaa vaikuttaa symppikseltä.

Psykodraamaa ranskalaisittain:


---

2. Vavvojen putkahtelua


Jokin aika sitten pariisilaisessa RER-lähijunassa syntyi vauva, joka sai lahjaksi ilmaiset matkaliput Pariisin liikennelaitoksen kulkuvälineisiin 18-vuotiaaksi asti. Raukka parka. Tällä viikolla vauva syntyi sitten kahvilassa. Pariisin 19. kaupunginosassa sijaitsevan La Terasse -kahvilan omistaja lupasi pienokaiselle limsat ja terassipaikan loppuelämäksi. 

Lapsen äiti oli kahvilan kokin vaimo, joka oli poikennut kuppilaan tervehtimään miestään. Vierailu sai jänskän käänteen, kun rouva yllättäen nojasi tiskiin ja lorautti lapsivedet niille sijoilleen. Paikan omistaja, Hakim, luonnollisesti hämmentyi ja ryntäsi naapuriliikkeeseen, joka sattui olemaan apteekki. Apteekkari, yhtä hämmentyneenä, kertoi Hakimille ettei ole gynekologi tai kätilö, mutta lähti kuitenkin tyttärineen hätiin. 

Vauva pulahti maailmaan viidessä minuutissa. Toimituksen yleisönä oli apteekkari tyttärineen, kahvilan kaksi omistajaa sekä vauvan isä. Asiakkaat oli sentään poistettu kahvilasta. Vauva ja äiti voivat TF1:n mukaan hyvin. Jee!

Tämän korvamadon luulit jo unohtaneesi:
----

3. "En ole mikään feministi, vaan porvari"

Madame Bruni-Sarkozy, joka presidentin rouvana tyytyi lähinnä hymistelemään katse utuisesti horisontissa, avasi sanaisen arkkunsa uusimmassa Voguessa:

"On n’a pas besoin d’être féministe dans ma génération. Il y a des pionnières qui ont ouvert la brèche. Je ne suis pas du tout militante féministe. En revanche, je suis bourgeoise."

"Sukupolveni edustajien ei tarvitse olla feministejä. Pioneerit ovat aikanaan avanneet ovet. En ole laisinkaan (aktiivi)feministi. Sitä vastoin olen porvari."


Feministijärjestöjen edustajat tietysti suivaantuivat, kun heitä noin tarpeettomiksi soimattiin. Osez le feminisme -järjestö kehotti ihmisiä twiittaamaan Carlalle, miksi feminismi on yhä tarpeen. Twiiteissä kerrataan mm. naisten palkkakuoppaa, raiskauksia ja parisuhdeväkivaltaa. Vastatwiiteissä mm. lohdutellaan Carlaa, joka joutuu kärsimään "lyhytnäköisten ja -hiuksisten" femakoiden ja "bobo-suosiolla ratsastavien yhteiskunnan elättien" hyökkäyksistä. Näistä saisi joku yhteiskunta- tai valtiotieteilijä helppoa aineistoa opinnäytetyöhön.

Löytyi joukosta silti yksi helmikin, kas tässä:


Tarvitsemme feminismiä niin kauan kuin pojalleni nauretaan päin naamaa, kun hän kertoo haluavansa kätilöksi.


Onnek hää on sentään kaikkeist komioin. Tai ainakin korttelin komioin:

-
---

4. Kovat keinot epäkohteliaita ketkuja vastaan


Minun pohjoismaiset korvani ovat olleet siinä luulossa, että Ranskassa muistetaan erittäin hyvin käyttää kaikenlaisia pieniä kohteliaisuussanoja. Putiikkiin mennessä tervehditään ja lähtiessä hyvästellään myyjä. Samoin vaikkapa lääkärin vastaanoton odotustilaan astuttaessa tervehditään paitsi henkilökuntaa, myös muita asiakkaita. Ellei heitä ole satoja. Syystä tai toisesta metroon astuttaessa ei tosin tervehditä muita, mistä lie johtuu. 

Tilanne on toinen Lhéraulessa, Oisen departementin piskuisessa kunnassa. Lhéraulen kunnantalolla asioi nimittäin päivänä muutamana asiakas, joka epäkohteliaisuuttaan unohti tervehtiä ja kiittää. Kunnanjohtaja Gérard Plée suivaantui, ja asetti asiasta säädöksen, jonka mukaan Lhéraulen kunnantalolla asioivien pitää noudattaa kohteliaisuussääntöjä ja "erityisesti tervehtiä paikalla olevia ihmisiä astuessaan sisään". 

Kunnanjohtaja täsmentää asiasta seuraavasti:
"Niin on tapahtunut kerran, mutta yksi kerta riittää. Ilman tätä säädöstä minulla ei ole valtaa näitä ihmisiä vastaan. Mikään laki Ranskassa ei velvoita tervehtimään, eikä yksikään tuomari tuomitse tervehtimättä jättämistä."

Tähän en jaksanut keksiä mitään nasevaa tekstiä. Mutta siis kappaleen otsikkohan vastaa yllä olevan uutisen sisältöä.
---
Täältä tähän sekä näihin kuviin, näihin tunnelmiin! Oikein mainiota viikonloppua, armas lukija.

12 kommenttia:

 1. Tämähän oli mitä mainioin uutispläjäys, kiitokset! Bon weekend Pariisiinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tämähän säästää aikaa, kun ei tarvitse blogien luvun ohella vilkuilla uutisia. Kätevää, eikö! ;)

   Poista
 2. Kiitos tästä hauskasti kirjoitetusta uutiskatsauksesta. Informatiivinen pläjäys, joka pisti hymyn huulille :D Pidän tyylistäsi, jään tutustumaan blogiisi enemmän. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Ja kiitos samoin, tykkään myös kovasti blogistasi. Olen siellä jokusen kerran pyrskädellyt! :)

   Poista
 3. Hah, paljon paremmat uutiset, mitä telkkarista tulee. :-D Erityisesti tuo vauvajuttu miellytti; oikein näin silmissäni sen lapsiveden lorahduksen. :-D

  Noista kunnantalon kohteliaisuussäännöistä tuli kyllä mieleen, että ei taida tuossa kunnassa todellisia murheita ollakaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tähänhän oli luonnollisesti valittu ne Kaikkein Päivänpolttavimmat Uutiset.

   Nyt kun sanoit, niin mieleen tuli, että josko tuolla kunnanjohtajalla(/pormestarilla) oli jotain antipatioita tätä yhtä ja tiettyä epäkohteliasta tyyppiä kohtaan. Ja tunne oli molemminpuolinen, kun tyyppi ei kerran tervehtinyt. Näin pormestari pääsee mukavasti sitten kyykyttämään tätä inhokkiaan.

   Pienissä kylissä se meininki pruukaa oleen joskus vähän tuommoista, taitaa olla universaali ilmiö.

   Poista
 4. Tämähän oli mukavaa. Jos olisin vielä pieniin päin, yrittäisin tähdätä synnytykseni joko Starbucksiin ja kerjätä siitä hyvästä elinikäiset kahvit itselleni. (Eihän nyt vauva niiden päälle mitään ymmärrä.) Tai sitten voisin synnyttää Turkish Airlinesin lennolla välillä Istanbul- Helsinki ja toivoa, että antaisivat minulle ja vauvalla elinikäiset lentoliput tuolle välille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooo, enpä ajatellutkaan asiaa tuolta kantilta. :D Jos joskus raskaudun, niin pitääkin harkita ja laskeskella tarkkaan, missä sen lapsosen sisuksistaan punnertaa. Hmmm...

   Poista
 5. Haha, viikon parhaat uutiset :) tälläisiä lukisin mielelläni jatkossakin!
  -tupu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä oli myös hauska laatia, joten lupaan tehdä näitä koosteita jatkossakin, jos vain osuu sopivanlainen uutisviikko kohdalle. ;)

   Poista
 6. Uutistoimisto Riina vauhdissa, näitä on ilo lukea! Saa hieman erilaisen käsityksen Ranskasta kuin Hesarista - ja ylipäänsä saa käsityksen Ranskasta, koska CNN:n mukaan Euroopassa ei ole tapahtunut pariin päivään mitään muuta kuin yksi kuninkaallinen raskaus, ja ainoa merkittävä asia maailmassa tällä hetkellä on fiscal cliff, jonka selvittely on koomisuudessaan samaa tasoa tämän postauksen ykkösuutisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on netti, että muidenkin maiden tiedotusvälineitä pääsee seuraamaan edes jostain. Vaikka niinhän se tiedonvälitys pukkaa olemaan vinoutunutta vähän joka paikassa. Onhan se toisaalta ymmärrettävääkin, lähialueen uutiset kiinnostavat ihmisiä enemmän kuin tapahtumat jossain tiesmissärapakontakana.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.