maanantai 5. marraskuuta 2012

Kahvittelusta ja sen hinnasta

Mielikuvissa Pariisi yhdistyy idyllisiin mutta ylihintaisiin katukahviloihin, joihin pysähdytään nauttimaan tummapaahtoista ranskalaiskahvia ja katselemaan ohitse lipuvaa kaupunkia.

Ranskalaiset eivät ole lähellekään maailmanennätystä hallussaan pitävien suomalaisten veroisia kahvittelijoita, vaan edustavat kahvinkulutuksessaan eurooppalaista keskitasoa. Kahvilakulttuurin maineen lähde ei olekaan suunnaton sumpin kittaaminen, vaan kaikki siinä ympärillä: seurustelu, hetkestä nauttiminen ja ihmisten tarkkailu. Kaikki tietävät, ettei kahvittelu ole ilmainen ylellisyys, varsinkaan Pariisissa. Yllättävää kyllä, Ranskan keskimääräisesti kalleinta kahviseutua ei silti ole Pariisi ja Île de France (espresso keskimäärin 1,66 euroa), vaan Bordeaux ja koko Aquitaine (espresso keskimäärin 1,72 euroa). Keskimäärin edullisinta kahvi on Limousinessa (1,30 euroa) ja Korsikalla (1,33 euroa). 

Kahvilassa kahvin hintaan sisältyy pelkän juoman lisäksi paikan tunnelma ja sijainti sekä tietysti (mahdollinen) asiakaspalvelu. Kahvilan baaritiskillä tarjoiltu kahvi maksaa Ranskassa keskimäärin 1,38 euroa. Sama sumppi pöytään tarjoiltuna maksaa keskimäärin 2,34 euroa. Ennen kahvin tilaamista kannattaakin harkita, etsiikö vain kofeiinitankkausta vai pientä ylellisyyttä arkeen, ja valita kahvilansa ja mahdollisen istuinpaikkansa sen mukaan.

Kuvan kahvi maksoi 15. kaupunginosassa 2,90 euroa. Pieni keksi tuli kaupan päälle.
Kahvin hinnoissa on Pariisissa suuria eroja, jotka voivat juontua paitsi kalliista osoitteesta, myös maineikkaasta historiasta. Le Figaro listasi esimerkkejä Pariisin kalleimmista espressokupposista:

Café de l'Esplanade 
(7. arr.; Invalidesin tuntumassa): 4 euroa.
Café de Flore 
(6.arr.; Saint Germain des Prés; Surrealismin syntysija ja 1930-luvun pariisilaisten kirjallisuuspiirien kantapaikka): 4,10 euroa (hinta paikan ruokalistalta, Le Figaron mukaan hinta on 4,40 euroa...)
Café de la Paix 
(9.arr.; Opéra Garnier'n tuntumassa; v. 1862 avatun kahvilan kanta-asiakaspiiriin ovat lukeutuneet mm. Émile Zola, Tšaikovski, Oscar Wilde ja Ernest Hemingway): 6 euroa
Fouquet's 
(8. arr; Champs-Élysées'llä. Sarkozy juhli täällä presidentivaalivoittoaan vuonna 2007, minkä jälkeen kahvila nousi joidenkin silmissä blingblingin ja snobieliitin symboliksi): 10 euroa.

Pariisissa on tarjolla vaihtoehtoja myös heille, jotka eivät etsi maineikasta kahvilaa, vaan  edullista kahvikupposta. Pariisin kaupunki keräsi yli 70 pariisilaiskuppilaa käsittävän luettelon kahviloista, joista espresson saa eurolla. Yllättävää kyllä, euron kahvia kaipaavan ei tarvitse lähteä laitakaupungille. 


Afficher les cafés à 1 euro ou moins sur une carte plus grande

Tarkka lista kahviloista ja kuppiloista avautuu klikkaamalla kartan alla olevaa linkkiä. Au comptoir tarkoittaa, että euron kahvin saa tiskillä nautittuna, en salle puolestaan tarkoittaa, että kahvin saa eurolla myös pöytiintarjoiltuna.

Uutinen espressokupin keskihinnasta Ranskassa esim. täällä.

6 kommenttia:

 1. Suomessa olen tottunut siihen, että teestä maksaa kahvilassa 1,30-1,90 euroa. Hinnassa kuitenkin olennaisinta on se ilmapiiri.

  Sen sijaan täällä en tajua sitä, että Starbucksissa tee maksaa yli 2 dollaria, kahvilan ilmapiiri on usein kaikkea muuta kuin rauhallinen, eikä sitä teetä saa edes posliinikuppiin vaan pahvimukiin - ja Starbucks on niin monopoliasemassa, ettei meidänkään läheltä muita kahviloita löydy. Pariisin kahvilakulttuuri kuulostaa siihen verrattuna todellakin paratiisiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tännekin Starbucks on rantautunut vajaa vuosikymmen sitten, muistelisin että niitä on lähemmäs 60 koko Ranskassa, ja Pariisissakin nelisenkymmentä. Niissä käy lähinnä teinejä/nuoria tai turisteja. Ranskalaiset ovat pohjimmiltaan niin patriootteja, etten usko Starbucksien saavan ikinä monopoliasemaa täällä. Mulla ei ole muuten Starbucksiin ja sen kahviin kummempaa mielipidettä. Mieluummin kyllä käyn pienessä paikallisessa kuin ylikansallisessa ketjussa, enkä ole monien hehkuttamiin Starbucksin (pahvimuki)kahveihin koskaan erityisesti rakastunut. :)

   Tuo musta espresso on sellainen perussumppi, kaikki lisähärpäkkeet tai erikoiskahvit (ja tee!) maksavat tietysti yleensä sitten vähän enemmän. Että sikäli tuo Suomen hintataso kuulostaa edullisemmalta. Mun Suomi-kahvitteluistani on vierähtänyt jo tovi, joten en oikein osaa itse verrata hintatasoa.

   Poista
 2. Suomen kahvien hintatasoa: HALPA pannukahvi on 1,5-2 euroa, espresso keskimäärin 2,5 euroa, cappuccino n. 3e ja kaikki isot ja erikoiset vähintään 3,5-4 euroa. Paitsi Coffee Housesta saa aamuisin take away -kahvit muistaakseni puolellatoista eurolla!
  Eli itse asiassa aika samaa hintatasoa kuin Ranskassa, paitsi tuon espresson (petit cafén) hinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ookoo, kiitos hintatiedoista. Aika samoissa sitten tosiaan liikutaan. Tee tuntuu olevan täällä suhteessa kalliimpaa kuin Suomessa. Monessa paikassa pussitee maksaa nelisen euroa, enkä siksi raaski ostaa. Toisaalta tee sopisi jotenkin mustaa pikkukahvia paremmin istuskelujuomaksi. Miellän espresson jotenkin sellaiseksi tehotankkausjuomaksi, joka kietaistaan nopeasti napaan aterian päätteeksi. :)

   Poista
 3. Käytiin onneksi vain normaalihintaisissa kahviloissa ja mietittiin usein miksi ihmiset hengailevat baaritiskillä kahvin kanssa ja pöydät ovat kaikki vapaana. No niin, nyt me tiedetään. Mielenkiintoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö? :) Itse juon kahvini yleensä kaikessa rauhassa pöytään tarjoiltuna.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.