keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Pariisin vanhin talo

Latinalaiskortteli on ehkä Pariisin vanhin kortteli, mutta Pariisin vanhin (asuin)talo ei kuitenkaan löydy Seinen vasemmalta rannalta, vaan Marais'n korttelista.

Pariisissa ei mikään ole yksinkertaista saati itsestäänselvää. Niinpä myös Pariisin vanhimmasta talosta on ollut epäselvyyttä kautta vuosien.Pitkään Pariisin vanhimman talon titteli annettiin kaupungin vanhimmassa kiinalaiskorttelissa, osoitteessa 3, rue Volta sijaitsevalle ristikkotalolle, joka kieltämättä näyttää pariisilaisittain melko epätyypillisine rakenteineen hyvinkin keskiaikaiselta. Juuri vanhan ulkonäön vuoksi talon arvioitiin olevan peräisin 1300-luvun alkupuolelta. Todellisuudessa sen on rakentanut muuan keskiaikaa nostalgioinut porvari vuonna 1644.


Rakennuksen katutason kerroksessa on nykyisin kiinalainen ravintola ja parturi-kampaamo. Ylemmissä kerroksissa on asuntoja, yksi noin 50 m²:n asunto kussakin kerroksessa.Pariisin oikeasti (ainakin toistaiseksi...) vanhin asuintalo sijaitsee sekin Marais'lla, vain kivenheiton päässä rue Voltasta.

Ensivilkaisulta tämä osoitteessa 51, rue de Montmorency sijaitseva rakennus näyttää huomattavasti vähemmän eksoottiselta kuin rue Voltan ristikkorakennus. 


Näennäisen tavanomainen julkisivu kätkee kuitenkin taakseen mielenkiintoisen tarinan. 


Harry Potter ja Viisasten kivi -kirjaan tutustuneet muistavat ehkä kirjasta alkemistin nimeltään Nicolas Flamel. (Itse en muista, sillä en ole lukenut yhtään Harry Potteria. Kaikki elokuvat olen sen sijaan nähnyt. Ai miksi? Vastaus: Alan Rickman). Nicolas Flamel ei ole täysin J.K. Rowlingin mielikuvituksen tuotetta, vaan samanniminen historiallinen henkilö on todella ollut olemassa.

Pariisin vanhimmassa talossa sijaitsee nykyään ravintola, Auberge Nicolas Flamel.
"Nicolas Flamel syntyi vuonna 1330 Pontoisessa. Hyvän koulutuksen saaneena hän päätti muuttaa Pariisiin toimiakseen kirjurina, notaarina ja kirjakauppiaana.

Kaikki muuttui, kun Flamel eräänä päivänä osti muukalaiselta kirjan kahdella floriinilla. Kyseessä oli Abraham Juutalaisen kirjoittama kirja, joka sisälsi viisasten kiven salaisuuden. Viisasten kivi muuttaisi sekä Nicolas'n että hänen vauraan vaimonsa, dame Pernellen, elämän. Näin Flamelista tuli alkemisti, joka omisti elämänsä maagisten kirjoitusten tulkinnalle.""Flamelia ei motivoinut ahneus, vaan henkinen kiinnostus. Kolmen vuoden hellittämättömän uurastuksen päätteeksi hän viimein saavutti tavoitteensa. Erään testamenttinsa mukaan Flamel oli onnistunut selvittämään 25. huhtikuuta 1382 viisasten kiven ja ikuisen elämän salaisuuden sekä keinon muuttaa lyijyä kullaksi. Omien sanojensa mukaan Nicolas Flamel loi kultaa vain kolmeen otteeseen.

Nicolas ja vaimonsa Pernille elivät vaatimattomasti ja käyttivät varojaan lähimmäistensä auttamiseen. Nicolas Flamel rahoitti neljäätoista sairaalaa ja rakennutti kolme kappelia, seitsemän kirkkoa ja joitakin asuintaloja.

Vuonna 1407 Flamel vaimoineen rakennutti kolmikerroksisen asuintalon osoitteeseen 51, rue de Montmorency. He tekivät talosta asuinpaikan köyhille ja asunnottomille. Vastapalvelukseksi he pyysivät asukkaita ainoastaan toistamaan rukouksia, jotka on kirjoitettu rakennuksen 1900-luvulla kunnostettuun julkisivuun."
Myytti Nicholas Flamelin alkemistitaustasta sai ilmeisesti alkunsa sitkeistä juoruista, joissa ihmeteltiin, miten tavalliselle notaari/kirjuri/kirjakauppiaalle on voinut kertyä yhtä satumainen omaisuus. Todellisuudessa varallisuuden lähde lieni Flamelin varakkaasta perheestä lähtöisin ollut vaimo, Pernelle. Huhujen vuoksi Flamelin koti myllättiin hänen kuolemansa jälkeen moneen otteeseen, mutta mitään mystistä ei koskaan löydetty.


Pariisin vanhimmassa talossa on vuosisatojen saatossa toiminut muiden muassa hotelli ja bordelli. Nykyisin katutason kerroksessa on Flamelin myyttiä vaaliva ravintola.

Näkymä rue de Montmorencyltä kohti rue Beaubourgia.Nicolas Flamel


Metro: Arts & Métiers

4 kommenttia:

 1. Alan Rickman;) Mun suosikki myös...

  Tämä oli mielenkiintoinen. Pitää käydä katsomassa, jos se Viisasten kivi vaikka vielä lojuisi siellä jossakin:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alan Rickmanin karisma on kyllä vertaansa vailla. Ja tietysti se ääni! Ah...

   http://www.youtube.com/watch?v=MDTBiEOoslc

   Tosiaan, ehkä se kivi kumminkin pyörii jossain nurkassa vielä, mistäs sitä tietää kuinka arkisen näköinen se todellisuudessa on. ;)

   Poista
 2. Mun luonakin asustaa pari Rickman fania. Mikäköhän teitä yhdistää...? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wut? Vihjaatko jotenkin, että on olemassa muunkinlaisia ihmisiä kuin Alan Rickman -faneja? ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.