tiistai 16. lokakuuta 2012

Ällökit

Sehän on tunnettu fakta, että ranskalaiset ovat epähygieenisiä haisuleita, jotka löyhkäävät valkosipulille, partavedelle ja eiliselle hielle. Jokainen helleruuhkametroon tai -bussii eksynyt voi vahvistaa tämän. 

Kuvitus Argentat'n kylästä Corrèzesta ja Argentat'n läheisyydessä sijaitsevalta padolta.Siksi en ollut lainkaan yllättynyt lukaistuani hiljattaista tutkimusta ranskalaisten hygieniatavoista: 20 % ranskalaisista ei käy suihkussa päivittäin ja 12,5 % ei pese käsiään vessassa käynnin jälkeen! Hyiiiii...! Ja nämä samat tyyppelöt sitten puristelevat metroissa kaikkia käsipidikkeitä. Ranskalaisista 54 % kokee kyllä julkiset liikennevälineet "likaisimpana asiana, jonka arkielämässään kohtaavat", mutta silti 55 % heistä ei puhdista käsiään julkisilla liikuttuaan. Loogista.

Aikani näiden tietojen kanssa ällösteltyäni päätin googlata vastaavia lukuja suomalaisista. Siten pääsisin mukavasti mehustamaan pientä vinoilua ranskalaisille.

Ja mitä löysinkään?


Suomalaisista miehistä 45 % ei käy suihkussa päivittäin. Suomalaisista naisista vastaava luku on 54 %! Voiko tämä olla totta? Pistän pienen toivoni siihen, että tutkimusta siteeraavalle Iltalehden toimittajalle on käynyt lapsus.

Entäpä käsien pesu vessan jälkeen? Suomalaiset lyövät ranskalaiset tässäkin ällökkikisassa: Huimat 30 % suomalaisista ei pese käsiään vessassa käynnin jälkeen! Selittyvätkö nämä 30 % bajamajoilla ja kesämökkien ulkohuuseilla vai mikä meitä oikein vaivaa?


Jos jotain positiivista tästä haluaa löytää, niin säästäväthän suomalaiset tietysti tällä touhulla maailman vesivaroja...Lähteet:
Iltalehti 02.10.2011
Aamulehti 15.10.2012
LePoint.fr 15.10.2012

15 kommenttia:

 1. Apua! Uskomattomat tilastotulokset, millä tämä selittyy, vai onko todellisuus muka tämä? Kuinka suuri oli otanta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika uskomattomalta tosiaan tuntuu...

   Tuon suomalaisten käsienpesutilasto perustuu desinfiointiaineita kauppaavan Dettolin teettämään tutkimukseen, joten voimme toivoa, että edes kysymyksenasettelussa oli jotain ohjaavaa. Tuossa linkittämässäni Aamulehden uutisessa ei oltu eritelty otantamääriä, mutta löysin tuota tutkimusta koskevan tiedotteen, jossa kerrottiin näin: "Haastattelut toteutettiin Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa ja niihin osallistui yli 4000 iältään 21- 50 -vuotiasta miestä ja naista".

   Tuohon suihkututkimukseen oli Iltiksen mukaan haastateltu tuhatta suomalaista.

   Poista
 2. Suihkussa ei ole ollenkaan tarpeellista käydä päivittäin jos on kyse ihan tavallisesta päivästä ilman voimakasta hikoilua! Jokapäiväinen suihkuttelu kuumalla vedellä sotkee ihon kosteustasapainon ja kuivattaa etenkin talviaikaan. Jos ei ole hikoillut voimakkaasti, päivittäiselle suihkulle ei ole mitään perusteita. Etenkin kun kainalot ja alapää on helppo huuhtaista päivittäinkin kastelematta koko kroppaa.

  Manna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Manna! Juu, ymmärrän kyllä, ettei päivittäinen suihkussa käyminen ole kaikille välttämätöntä. En minäkään aina kotipäivinä käy suihkussa. Ja pohdiskelin kanssa asiaa tuosta lämpötilanäkökulmasta: ehkä suomalaiset tosiaan käyvät vähemmän suihkussa ihan jo kylmemmän ilmaston vuoksi...?

   Olen kuullut sanottavan myös tuota, että se päivittäinen suihkuttelu olisi jopa haitallista, mutta olen hiljattain lukenut myös päinvastaista tietoa. Googletan ja linkitän, jos sen löydän. :)

   Lähinnä kai tuossa järkytti tuo, että olen jollain tasolla pitänyt ranskalaisia vähemmän puhtausintoisina kuin suomalaisia, ja näköjään homma on ainakin noilta osin toisin päin. Ja tuolle käsienpesemättömyydelle vessan jälkeen en keksi kerta kaikkiaan mitään hyvää selitystä. :P

   Poista
  2. Tämän löysin:

   "Kuivaihoisen ei tarvitse vähentää pesua, sillä keramidit eivät liukene veteen eivätkä tavallisiin pesuaineisiin. Pitkä suihku, kylpeminen tai uinti ovat itse asiassa hyviä keinoja ihon vesipitoisuuden palauttamiseksi normaalitasolle. Vesi vain pitää sitoa ihoon sopivalla perus- tai kosteusvoiteella heti suihkun, kylvyn tai uimisen jälkeen."

   http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00246

   Mutta kuten sanoit, ellei niitä hajuhaittoja todella ole, eihän se suihkussakäyminen sinällään ole välttämätöntä päivittäin. Eikä siellä suihkussa käydessäänkään tarvitse pohjattomasti lotrata niitä maailman rajallisia puhtaan veden varoja.

   Poista
  3. Minä kuvittelin, että saippuat ja muut peruaineet saattavat kuivattaa ihoa, ei niinkään vesi itse? Mutu-tuntumalta siis, eli todennäköisesti olen väärässä :) Kai se suihkun määritelmäkin vaihtelee: toisilla 15 minuuttia kuumassa vedessä ja kokovartalosaippuointi, toisilla pari minuuttia lämmintä vettä ja vain 'ongelmapaikkojen' saippuointi?

   Olen kyllä täälläkin havainnut esim lentokenttien vessoissa, että monet aikuiset eivät pese käsiään vaika pysähtyvät peilin ja altaan eteen korjaamaan kampaustaan. Yäk, tämä sun postaus alkoi aiheuttaa minussa kättelyfobiaa!

   (Minä olen myös kenkänatsi kotona. Hyvin ovat totelleet tähän mennessä)

   Poista
  4. Juu, saippua varmasti kuivattaa ihoa, siitä en kyllä lähde vänkäämään. :)

   Hah, hauska kuulla, että maailmalla on muitakin kenkänatseja. ;) Selittelen sillä, että kenkien mukana sisään kantautuu kaikenlaisia basiliskoja, joista meidän ulkomaailmasta eristetyt kissat sitten saisivat kuolemantaudin. Luultavasti tuon selittelyn takia tosin vieraat pitävät mua entistä kajahtaneempana, mutta hei, mun koti! ;)

   Poista
 3. Hyi yök, siis toi että ihmiset ei vessakäynnin jälkeen pese käsiään!?! Ehkä olen tässä asiassa vähän friikki mutta mä en ole enää moniin vuosiin kätellyt ihmisiä (varsinkaan miespuolisia) illalla ulkona ollessa tai vaikka yökerhoissa, kevyt halaus/poskisuudelma on tällaisissa tapauksissa juuri se oikea tervehdysmuoto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvä periaate! :D Olenkohan kauhean seksistinen, mutta minäkin vaistomaisesti jotenkin oletin, että se käsienpesu unohtuu ennen kaikkea miehiltä. Ja juuri nimenomaan baareilun ohessa...

   Poista
 4. Mutta toi käsienpesu juttu! Mun ranskalaisessa asunnossa ei ollut ikinä edes käsienpesuallasta vessassa?!
  Tietenkin yleisissä vessoissa yleensä on mutta kotona ei. Joskus laitoin käsidesin vessan hyllylle mutta useesti jäi pesemättä ja kun ihmettelin tätä alussa mun ranskalaisille ystäville niin he vaan naurahtivat että miksi pitäisi pestä käsiä vessan jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on siitä ranskalainen asunto, että vessassa ei ole käsienpesuallasta. :) Se on tosin sikäli kätevää, että voin kätevästi valvoa vieraiden käsienpesua. Jos huomaan, että joku yrittää luistaa siitä, huikkaan vain iloisesti, että se pesuallas on siellä kylppärin puolella. Joo, voi olla että olen rasittava emäntä (mähän pakotan vieraat myös riisumaan kengät, herrajestas sentään...), mutta kukaan ei ole kehdannut vielä kieltäytyäkään. ;)

   Olen muuten asunut joskus Tampereella myös 1900-luvun alkuvuosilta peräisin olleessa asunnossa, jossa vessassa ei ollut käsienpesumahdollisuutta. Yleensä vessoihin on kyllä Suomessa remppojen yhteydessä lisätty pesualtaat.

   Poista
 5. Munkaan mielestä ei suihkussa ole ollenkaan tarpeellista käydä joka päivä. Ilmastokin varmasti selittää paljon, koska suomalaiset harvemmin ilmojen puolesta hikoilevat. Sen sijaan käsien pesu vessakäynnin jälkeen kuuluisi ehdottomasti hyviin tapoihin. Belgiassa asuessa törmäsin usein siihen, ettei vessassa ollut oikeasti mitään muuta kuin se pönttö. Kylpyhuone pidettiin ikään kuin puhtaana eritteistä. Mutta onhan se vähän kurja kulkea kädet likaisina pitkin poikin.
  Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Elina! Juu, tavallaan onhan tuossa tietynlainen eritelogiikka. :D Ainakaan hammasharjoja ei tule sitten säilytettyä siellä vessahöyryissä, kun ei ole pesuallasta pöntön vieressä. Mutta kyllä se alkuun tuntuu vähän ällöltä kuljeskella huoneesta toiseen ennen käsienpesua. Mä sitten vaan desinfioin ovenkahvoja säännöllisesti. ;)

   Poista
 6. Mä inhoan talvella suihkussa käyntiä, kun meillä on niin pirun kylmä kotona... Lisäksi mulla on tosi kuiva (atooppinen) iho, joka kutisee ja kesii ilman jatkuvaa peseytymistäkin, joten mun ihotautilääkäri ihan suositteli etten suihkuttelisi joka päivä. Eli mun mielestä suihkussa käymättömyys ei tunnu lainkaan kummalta tai ällöttävältä - kunhan nyt vähintään pari kolme kertaa viikossa peseytyy kunnolla ja vaihtaa puhtaat vaatteet päälle niin ettei häiritse muita hajuillaan :) Mutta käsien pesemättömyys on jotain ihan KAMALAA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. What, mun oma blogini ei suostu julkaisemaan mun omia kommenttejani?! :O

   Koitan uusiksi: Siis hyväksytään, tilastot olivat oikeassa ja minä pakottavine päivittäisine suihkuttelutarpeineni vähemmistössä. :D

   Pariisin hyinen kosteus on talvisin kammottavaa, kyllä siinä suomalaisessa natkuvan kuivassa pakkasessakin on inhat puolensa.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.