perjantai 12. lokakuuta 2012

Yksinpuhujat

Istuimme perjantai-iltaa kotosalla. Minä surffailin läppärillä ja miekkonen piti tahollaan tasaista taustamelua. Välillä äänen taso kohosi, välillä kuului tuhahtelua tai puhinaa, sen mukaan miten pienet ukkelit juoksivat potkupallon perässä.

Sitten miekkonen taputti yllättäen minua jalalle:

"Hei, älä välitä. Mä keskustelen vain kommentaattorien kanssa."

Kaikumuistikaan ei kertonut, mitä mies oli juuri tullut sanoneeksi, joten hymisin vain hyväksyvästi.

Poikkeuksellistahan tässä oli nyt se, että miehellä periaatteessa oli juttuseuraa. Vaikka edes yksipuolista. Oletteko nimittäin huomanneet, että ranskalaiset rakastavat yksinpuhumista?

Halpa kopio Tampere-ikävään: paikallista verimakkaraa (boudin noir) ja Ikean puolukkahilloa.

Eläimille puhuminen ei ole yksinpuhumista, tietenkään. Minä käyn esimerkiksi pitkiä keskusteluja kissojeni kanssa, ihan normaalia. Samoin saatan yllättää itseni käymästä jostain päivänpolttavasta aiheesta monologia (siis yksityistä dialogia) vaikkapa suihkussa.

Yleisellä paikalla en sen sijaan puhu yksin. Sellainen ei ole ollut tapana siellä mistä minä tulen. Yksinpuhujia pidetään vähän erikoisina tyyppeinä. 

"Kenen kanssa se puhuu? Yksin? Kuuleeko se ääniä?"

Siskoni on tyyny.
Ranskalaisilla ei ole tällaisia estoja. Valtaosa heistä ei tunnu edes tiedostavan tätä yksinpuheluaan. Päivänä muutamana seisoskelin marketissa puolityhjän vihanneshyllyn äärellä. Viereen pelmahti raikas ranskalainen, joka ilmeisesti raivostui tyhjälle salaattihyllylle. "Mais c'est la catastrophe", ranskis karjaisi teatraalisesti, ja jatkoi puhinaa huonoista hyllyntäyttäjistä ja lähimarkettimme neuvostotunnelmasta. Koska kuuloetäisyydellä ei ollut muita, yritin mutista jotain neutraalin osallistuvaa. Ranskalainen kääntyi hämmästyneenä katsomaan minua: 

"Madame, en puhunut teille!"

"Jaa..."

Kauppias Républiquen metroaseman luona.

Tämä yksinpuhelun kanssa eläminen nousi aivan uusiin sfääreihin, kun päädyin töihin avokonttoriin, jossa samassa salissa työskenteli lisäkseni puolisensataa ranskalaista insinööriä. Voi sitä yksinpulinan, mutinan ja kiroilun taustasorinaa. Soita siinä sitten asiallista työpuhelua Ruotsiin, kun häly on kuin karjamarkkinoilla. En vieläkään ymmärrä, miten nämä tyypit pystyvät itse hoitamaan hommansa siinä mölyssä? Vai auttoiko se oma pölinä siihen omaan keskittymiseen? Itse laitoin kuulokkeet korviin, jos piti oikein keskittyä. Korvatulppia en kehdannut.

Place de la République -aukion yleistä äänioikeutta symboloiva leijona on saanut turkkiinsa muutaman tuhrun.

Teoriani on, että yksinpuhelu johtuu ranskalaisten pohjattomasta tarpeesta ilmaista itseään aina ja kaikkialla. Auton ratissa tämä ilmenee tietysti kiroiluna ja muulle liikenteelle osoitettuna huuteluna. Aina tämä ei ihan riitä, ja silloin otetaan äänimerkit käyttöön. Työpisteeni oli joskus suuren risteyksen vieressä, ja voi sitä tauottoman tööttäilyn määrää, joka alkoi iltapäivällä kello neljän aikaan ja jatkui aina läpi iltaruuhkan. Jokainen (siis kaiketi myös tämä äänimerkkiään hakkaava ranskalainen) tajuaa, ettei jono etene ihan vain siksi, että autoja on liikaa samaan aikaan samassa paikassa. Samoin luulisi kaikille olevan selvää, ettei jono etene lainkaan sen nopeammin, vaikka äänimerkkiä pitäisi pohjassa minuuttitolkulla. Kaiketi vain tämä on siis keino pienelle ihmiselle ilmaista itseään suuren turhautumisen edessä?

Place de la République -aukion Marianne 


Kaikkein pelottavin yksinpuhujien heimo ovat silti taksikuskit. Kehätiellä kaistalta toiselle pujotellessa sitä aina toivoo, että taksikuskin tunteikas, tuntemattomalla kielellä käyty puhelu johtuisi siitä, että hänen käytössään on handsfree. Yleensä ei ole. Ei ole puhelinta lainkaan.




6 kommenttia:

  1. Huih, olen myös ollut yksinpuhuvan taksikuskin kyydissä. Täällä yksinpuhuminen ei ole normaalia, mikä teki asiasta pelottavampaa. Kyseinen kuski kyllä keskusteli myös minun kanssani normaaliäänellä, mutta sitten aina seurasi matalaäänistä, mutisevaa yksinpuhelua ja naureskeluakin arabiaksi. Hän oli tullut Australiaan Irakista sodan jaloista ja kyllä varmasti on vaikeaa sopeutua ja terapialle olisi tarvetta. Asiakkaalle hiukan hermostuttavaa käytöstä, varsinkin kun olin kyydissä myöhään illalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kuskin yksinpuhelu on kyllä kylmivää, varsinkin jos se on tosi tunteikasta ja käydään vielä kielellä, jota en itse ymmärrä, niin ei osaa yhtään tulkita, että mihin se "keskustelu" on etenemässä. Yleensä puristan sitten puhelinta rystyset valkoisina ja seuraan silmä kovana reittiä. Varsinkin sen jälkeen, kun löysivät täällä muutama vuotta sitten sen parikymppisen ruotsalaistytön murhattuna Bois de Boulognesta. Oli baarista lähtiessään noussut väärään taksiin. Tosin se ei ollut virallinen taksi, vaan pimeä taksi. Ei siis koskaan, KOSKAAN pimeään taksiin täällä.

      Poista
  2. Tunnustan! Viime talvena manailin puoliääneen lähimarketin hedelmä- ja vihannesosastolla, koska valikoima oli niiin huono. Eihän se kasvisten syy ollut, joten lisäksi annoin kirjallista palautetta kauppiaalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Vihanneshyllyllä ääneen kiroilu on siis sittenkin universaali ilmiö, eikä mikään ranskisten erikoisuus. :)

      Poista
  3. Olen huomannut! Mua se vaivaannuttaa, koska nimenomaan en ole oikein varma, että pitääkö siihen jotenkin reagoida vai ei... Mutta tavallaan on ihan helpottavaa, että jos itse sattuu höläyttämään ajatuksensa vahingossa ääneen, ei kukaan katso pitkään. Mä oon nimittäin huomannut, että usein "ajatellessani" asioita alan liikutella huuliani vuorosanojen tahtiin, ja jos oikein kiihdyn aiheesta (kuten tänään koiraa ulkoiluttaessani, kun mietin Tampereen kaupungin maailman parasta ideaa rakentaa tasamaalle tunneli autoille) alan suhista niitä juttujani puoliääneen. Kunnon kylähullu siis - ja sainkin tänään aika pitkän katseen osakseni joltain rouvalta, joka nosti puudelinsa varmuuden vuoksi syliin suojaan...

    P.s. Mua naurattaa vieläkin toi vihanneshyllyllä karjahteleva ranskis :D Oikein oivallisesti kuvattu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuo minustakin on vaikeaa, etten oikein tiedä, että koska se ranskis odottaa reaktiota ja koska se on ihan omassa todellisuudessaan. :D Olen koittanut soveltaa sellaista tekniikkaa, että jätän reagoimatta ELLEI tyyppi puhuessaan katso suoraan silmiin tai käytä jotain puhuttelusanaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.