lauantai 9. helmikuuta 2013

Pyhä Valentinus sentään!

Ystävänpäivä lähestyy, oletko valmis?

Viime vuoden tapaan päätin kerätä pari romantillista Pariisi-vinkkiä pyhän Valentinuksen juhlistamiseksi. Tällä kertaa hyvissä ajoin, jotta ehditte varmasti ottamaan neuvosta vaarin. On tämä sevverran vakava juhla, että hyvissä ajoin varautua ja suunnitella pitää.

1. Syömällä sydämeen
Tie sydämeen käy vatsan kautta ja muita iänikuisia kliseitä. Toiset meistä vain tuottavat keittiössä niin epäromanttisia luomuksia, että paras turvautua muiden teoksiin. 

Grand Macaron illustrated by Soledad Bravi, Pierre Hermé Paris, Shinjuku Isetan
Kuva: Yuichi Sakuraba
Tämän ovat oivaltaneet tietysti kaikki herkkukauppiaatkin, joten Saint Valentin -paketteja on tarjolla epäkeittiöihmisten iloksi yllin kyllin. Näin myös Pierre Herméllä, jolta löytyy juhlan kunniaksi niin sydämenmuotoisia macaronejasuklaarasioita kuin samppanja-macaron-paketteja.

Omia suosikkejani ovat Soledad Bravin, paljasjalkaisesta pariisittaruudestaan huolimatta huippuhauskan ja oivaltavan kuvittajan, taiteilemat J'aime (les macarons) -rasiat. Makuina ruusu, jasmiini-mango-greippi, tuore minttu ja marjat sekä maitosuklaa-passionhedelmä.

Soledad Bravin tuotantoon voi tutustua vaikkapa hänen blogissaan tai hänen nettisivuillaan.

---

2. Ikuista lempi filmille. Tai ainakin kameran muistikorttiin.

Varsinkin jos Pariisiin eksyt, ja vielä sen rakkaimman kanssa, niin pitäähän siitä nyt kuva ottaa. Harva meistä on Suuri Taiteilija, siksi sellaisten pieni kopioiminen kotikäyttöön on ihan sallittua. Valitset vain suosikkisi romanttisten kuvien joukosta, lavastat tilanteen - ja voilà, sinulla on takanreunalle omatekoista taidetta.

robert doisneau baiser hotel de ville
Robert Doisneau: Le Baiser de l'Hôtel de Ville (Suudelma Pariisin kaupungintalon edessä), 1950.
Romanttisten parien kuvaajista tunnetuin on ehkä Robert Doisneau, mutta onhan heitä muitakin. Inspiraatiota voi käydä ammentamassa Osez le romantisme -blogista, jonne on kerätty romanttisimpia pusuttelukuvia Pariisista kautta aikojen.

---

3. Romantiikkaa hotellissa - tunti kerrallaan

Pariisiin avattiin viime vuonna kohtalaisen mediarummutuksen saattelemana uusi hotelli. Poikkeuksellista tässä Love Hotel Paris -hotellissa on, että huoneita ei varata öiksi vaan tunneiksi. Japanista toimintaperiaatteensa tuottaneessa hotellissa 25 euron maksua vastaan asiakas saa tunniksi käyttöönsä täysin varustellun hotellihuoneen, joka on sisustettu erilaisten teemojen mukaan.Ilmeisesti joku pitää ajatusta romanttisena, sillä hotellin kaikki huoneet olivat täysin varattuja ainakin viime Valentinuksena vuorokauden ympäri. (Lehdestä luin.)

Ja vähän vauhtia hotellituntiin voi käydä poimimassa Pariisin erotiikkamuseosta. Esimerkiksi bordellien historiaa esittelevä museo ei tosin minusta tuntunut lainkaan romanttiselta, vaan pikemminkin älyllisesti kiinnostavalta. Museo kuitenkin kauppaa sisäänpääsylippuja pariskunnille alennettuun hintaan. Että kai siitäkin voi romantiikkaa ammentaa.
---

4. Rakkaudentunnustus mainostaululla

Kel onni on, niin sitä älköön varsinkaan kätkekö. Vaan julistakoon sitä esim. Pariisin kaupungin tiedotuskylteissä.Kuvien rajailu tällä läppärin hiirellä on nähtävästi liian haastavaa. Anteeksi.

Ihan totta. Alle 160 merkkiä pitkiä rakkaudentunnustuksia voi laatia keskiyöhön 10.2.2013 asti täällä. Kauneimmat niistä pyörivät yllä olevan kuvan esimerkin mukaisesti sitten 14.2. valotauluilla ympäri Pariisia. Somaa!

---

5. Rakkaudentunnustus Flashmobissa (myös ystäville)

Kyllä, flashmobbaus on edelleen trendikästä. Le Pont au double -sillalla on luvassa klo 19.30 perinteikäs ystävänpäivän flashmob, jossa jähmetytään mahdollisimman romanttisiin asentoihin.

Tilaisuuden Facebook-sivustolla vinkataan, että ellei kukkaa ole annettavaksi rakkauden (tai ystävyyden) kohteelle, hänelle voi taitella paperista origamisydämen. Kas näin:


---
Jokerivaihtoehto: Kokeile laulua
Serenadi voi toimia. Eihän sitä koskaan tiedä. Romanttisinta on tietysti tulkita Edith Piafia. Hyvällä tuurilla lopputulos voi muistuttaa tätä Ranskan The Voicen viime kaudelle osallistuneen Al.Hyn näkemystä La Foule -kappaleesta. (Varoitus: Älä kuuntele, jos Edith Piaf on sinulle pyhä ja periaatteestakin vihaat covereita.)P.s. Tämän jutun kirjoittaja meni pyörtämään puheensa ja varasi ravintolan. Itse. Kahdelle. Mutta suunnittelee maksavansa laskusta korkeintaan puolet. Ehkäpä ei sitäkään.

22 kommenttia:

 1. Mä toteuttaisin kaikki. Tuon tunnin hotellin käyttäisin päikkäreihin ja nukkumiseen.
  Hiano piisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma paikan omistaja odotti hotelliin lähinnä nuoria pareja, mutta siellä käy kuulemma paljon juuri yksittäisiä ihmisiä nukkumassa. Ilmeisesti huoneissa äänieristys pelaa. ;P

   Poista
 2. Periaatteesta vastustan ystävänpäivää tai rakastavaisten päivää tai miksi sitä kutsutaankaan. Minusta tämä on teennäisin juhla ikinä. Mutta laitan silti kaikki vinkit korvan taakse, sillä mikään ei ole mukavampaa, kuin yllättää tai tulla yllätetyksi silloin kun sitä ei osaa odottaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan se ihan markkinakoneiston luomaa hömpötystä, vaikka ajatus rakkauden ja ystävyyden juhlistamisesta onkin ihan kannatettava. Mutta niin kuin sanoit, pitkin vuotta eikä välttämättä tiettynä päivänä. Ainakaan pelkästään! :)

   Poista
 3. olemme tulossa ensi viikolla Pariisiin ja tarkoituksena olisi viettää jopa ällöromanttinen ja tunnelmallinen ystävänpäivä. Kiitos vinkeistä! Olisiko sinulla antaa vielä jotain kohtuuhintaista tunnelmallista ravintola suositusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pariisi on ainakin oikea ympäristö ällöromanttisuudelle! :D Ravintolat Pariisissa ystävänpäivänä ovat aika hankala yhdistelmä, sillä aika monet ovat loppuunvarattuja. Varasin meille ravintolan parisen viikkoa sitten, ja se oli silloin jo miltei täynnä, vaikkei kyse olekaan mistään huipputunnetusta paikasta.

   Fourchette tarjoaa tällaista listaa "romanttinen"-kategorialle (nämä siis ovat vielä vapaina 14.2. klo 20.00 - toivottavasti linkki toimii) http://www.lafourchette.com/w/restaurant/restaurant_search.php?custom_search=1&id_city=1&day=14&month=2013-02&nb_people=2&time=1200&order_by=BEST_RATED_DESC&id_tag=28&is_search=1#p_1

   Suomalaiset syövät yleensä keskimäärin hieman aikaisemmin kuin ranskalaiset (varsinkin Pariisissa), joten tuurilla voi löytyä hyvä illallispaikka, kun olette ajoissa liikkeellä.

   Muuten suositteleisin ällöromanttisuuteen lounas- tai illallisristeilyä Seinellä. Ainakin Bateaux Parisiensin laivoilla ruoka (ja tunnelmakin) on tasokasta, ei mitään turistimättöä. Mutta nämä taitavat olla jo varattuja ainakin 14.2. illalliselle.

   Poista
  2. Kiitos paljon vinkistä. Varattiin yksi noista listassa olleista ravintoloista. Toivottavasti on kuvauksen mukainen :) Illallisristeily on vähän turhan tyyris, mutta aiotaan toki käydä risteily ilman syömistä alkuillasta, jos vaan paatteihin mahtuu. On muuten mahtava blogi sulla! Olen löytänyt jo vaikka kuinka monta vinkkiä tämän viikon reissulle. Varsinkin asuinaluettamme Maraisia koskevat jutut olen lukenut tarkkaan. Kiitos :)

   Poista
  3. Toivotaan, että ravintolaillasta tulee hieno. Ja koko reissusta tietysti! :) Marais on kyllä mainio valinta hotellille. :)

   Poista
 4. Mun piti vielä todeta, että koska juuri Sinulle päivä on erityisen erityisen pitäisi tietysti Siipan biffata kaikki edellä olevat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokyämää vähän ihmettelen, ellei hän edes mun varaamaa ravintolaa tarjoutuisi maksamaan. :D Macaronejakin voisi ostaa jopa pyytämättä, mutta nuo muut saattaisivat olla hälle vähän haastavia. :D

   Poista
 5. Oh mikä ihana ystävänpäivärakkausvinkkipostaus! En tiedä, mitä itse sinä päivänä teen tuolle minua kestävälle tyypille. Jotain kivaa, pientä, ehkä samaa kuin sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku kiva pieni yllätys/huomionosoitus on aina mukava. :) Täällä jotkut luovat miehilleen aivan hirveät paineet kyseisestä päivästä. Tuttu mies on stressannut jo pari kuukautta kyseisestä päivästä, ravintolakin taisi olla varattuna ennen joulua... :D

   Poista
 6. Ah,ihania ystävän/rakkaudenpäiväideoita:) Nuo macaronslaatikot ottaisin heti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä 14.2. kohdennetaan selvästi romanttisille pareille, mutta noita macaroneja voi hyvin antaa myös ystäville! :) Tai vaikka itselleen, itselleen pitää myös olla kiltti ja ystävä! ;)

   Poista
 7. Mä olisin ihan myyty jos mun poikaystävä keksis käydä hakemassa mulle jostain macarons-leivoksia, ei edes tarvi olla sydämenmuotoisia! Täällä Lontoossa niiden tarjonta ei vaan vielä oo ihan yhtä kattava (ja laadukas) ku Pariisin puolella..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, niinpä! :P

   Lontoossa on silti kai kohtalaisen hyvät valikoimat, noin niin kuin Ranskan ulkopuoliseksi alueeksi, onhan siellä sekä Laduréen että Pierre Herméen putiikit. Maistamatta en tosin tiedä, maistuuko vaikka Pierre Hermén macaron samalta Lontoon ja Pariisin liikkeistä ostettuna. Eikös Guinnessistakin sanota, ettei se maistu missään samalta kuin Irlannissa? ;)

   Poista
 8. Mahtava tuo rakkaudenosoitus blogin lukijoille :D

  Mutta voi luoja tuota Love hotelia. Tuntuisi kuin olisi bordellissa, vaikka kuinka menisi oman puoliskon kanssa. Mutta joo, kai sitä joku pitää romantillisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis vähänkö petyin, kun en saanut ährättyä sydäntä (♥) tai edes (<3). Millaisia valentiinin viestejä ne kuvittelevat ihmisten vääntävän ilman sydämiä. :P

   Mulla nousi vähän samat aatokset tuosta löööv-hotellista. Ja miten (usein) siellä edes siivotaan niitä huoneita? Yäk!:D

   Poista
 9. Mä en myöskään ymmärrä tuota Love Hotelin romanttisuutta... ja erotiikkamuseoitakin olen kartellut, kun ainakin Prahassa kyseinen museo tuntui olevan lähinnä rahastusta.

  Sen sijaan ajattelin, että mekin voisimme ensimmäistä kertaa pariskuntana tätä juhlistaa, kun Suomessa olen huomioinut kyseisenä päivänä ystäviä enkä siippaa. Mitä se juhlistaminen sitten on, no, siitä ei vielä havaintoa, mutta todennäköisesti päädyn torstaiaamuna soittelemaan läpi ravintoloita vapaiden pöytien toivossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa tuo erotiikkamuseo oli ihan kiinnostava. Fallos-symbolit vaan vilisivät silmissä sen jälkeen. :P Tosin siitä on jo varmaan 10 vuotta, kun siellä olen ollut, niin en ihan tarkkaan muista...

   Poista
 10. Ihana postaus! Haluan heti noita macorons-leivoksia, n. 10 kpl alkajaisiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja macaroneja menee kyllä useampi helposti kerralla. ;) Nehän ovat niin kevyitäkin, siis painoltaan, että ei siinä paljon kaloreita voi olla. ;D

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.