sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Viisi säästövinkkiä ravintolaruokailuun

Ulkona syöminen on hauska harrastus, johon kuitenkin saa helposti uppoamaan paljon rahaa. Yahoo.fr-sivustolla oli listattu erilaisia keinoja säästää rahaa ravintolassa, seuraavassa niistä katselmus:


 1. Kanta-asiakkuus



St. Michelin ravintolakorttelin sisäänheittäjä vaanimassa ohikulkevia turisteja. Kuten sisäänheittäjistä voi päätellä, asiakaskunta muodostuu kyseisessä korttelissa pikemminkin paikalle osuneista turisteista kuin kanta-asiakkaista.


Pariisissa ravintolavalikoimaa riittää joka makuun ja joka kukkarolle, mutta yleensä mekin vierailemme niissä samoissa tutuissa paikoissa. Tutussa paikassa tutun henkilökunnan vastaanotto on aina sydämellisempi ja henkilökohtaisempi. Minulle tunnelma on suuri osa ravintolaelämystä, eikä herkullinenkaan ruoka paljoa lohduta, jos vastaanotto on kovin ynseä. Hintoihin tuttuus ei kylläkään yleensä vaikuta, lukuunottamatta satunnaisia kaupanpäälle tarjottuja ylimääräisiä lasillisia.

Turistin onneksi jonkinlaiseksi kanta-asiakkaaksi on helpohkoa päästä: monessa paikassa henkilökunta muistaa ja tunnistaa jo toisella tai viimeistään kolmannella vierailulla.

2. Valitse päivän annos (le plat du jour

Päivän annos on yleensä edullisempi kuin listalta valittu annos. Tämä säästökikka toimii varsinkin, jos ruokailija on kaikkiruokainen. Allekirjoittaneen kohdalla ongelmia tuottavat esimerkiksi seuraavat vaihtoehdot päivän annoksina:





3. Ruokajuomiin uppoaa huomaamatta huomattavasti


Kaikkein hinnakkain vaihtoehto lienee cola, jostaa saa pulittaa Pariisissa 4-5 euroa 0,33 litran lasillista kohti. Vesi kuulostaa turvalliselta vaihtoehdolta, mutta kaikenlaiset brändivedet ja kuplajuomat saattavat maksaa yllättäviä summia. Siksi kannattaa aina pyytää vettä karahvissa (une carafe d'eau). Pariisin hanavesi on turvallista, eikä makukaan yleensä kalpene suomalaisen keskivertohanaveden rinnalla. 







Säästeliään mutta alkoholia ruokajuomaksi kaipaavan kannattaa juoda oluen sijaan viiniä. Iso puolen litran tuoppi olutta saattaa hyvinkin maksaa lähemmäs 9 euroa. Demi:n eli 0,25 litran oluen litrahinta on yleensä vielä korkeampi. Viinimaassa kun ollaan, kohtuullinen viini on suhteessa edullisempaa kuin Pohjoismaissa. Edullisin vaihtoehto on yleensä viineissäkin karahvi eli pichet. Joissain paikoissa pichet-viinin laatu on valikoitavissa, toisissa on tarjolla vain esimerkiksi yhtä punaviiniä, yhtä valkoviiniä ja yhtä roseviiniä pichet'ssä.


Yahoo.fr:n jutussa vinkataan pitämään myös silmällä happy hour -tarjouksia. Tämä on pätevä vinkki erityisesti matkailijoille, koska a) happy hour on myös ranskaksi happy hour ja b) happy hour on yleensä sellaiseen kellonaikaan, etteivät paikalliset ole vielä yleensä ennättäneet työsorvin ääreltä aperitiivikapakkaan.




Viinivinkki makeiden valkkareiden ystäville. Itse en heihin lukeudu, mutta pidin tästä elsassilaisviinistä silti. Nam!


4. Vie tähteet mennessäsi

Tämä oiva säästövinkki on tullut harvemmin mieleenikään. Doggy bagejä en ole juuri käytännössä nähnyt, mutta Yahoo.fr:n mukaan valtaosa ravintoloista on tähän nykyään Ranskassakin varautunut, joten jos tuntuu siltä, että nälkä voisi myöhemmin vielä yllättää, kannattaa ehdottomasti puhua asiasta tarjoilijalle.

5. Tippaus (pourboire)

Tämä ei ole varsinainen säästövinkki, mutta liittyy kuitenkin aiheeseen. Toisin kuin vaikkapa Yhdysvalloissa, Ranskassa palvelut sisältyvät laskun hintaan, eivätkä muodosta tarjoilijan palkkaa. Tippiä ei siksi ole mikään pakko antaa, ellei erityisesti halua. Osa ranskalaisista antaa, osa ei. Itse tippaan satunnaisesti. Esimerkiksi vakiopaikoissamme en yleensä jätä tippiä, mutta sen sijaan olen maksanut joskus työvuoronsa lopussa olleelle vakipaikkamme tarjoilijalle lasillisen.



Vaihtoaikanani köyhänä opiskelijana tyhjensin säännöllisesti kukkaron kolikkopuolta painaneet yhden ja kahden sentin kolikot tipiksi, mutta tämä oli kuulemma huono idea. Pariisin 5. kaupunginosassa kreppiravintolan tarjoilijana työskennellyt tuttuni nimittäin kertoi aina senttikeon pöydältä löydettyään seuranneensa asiakkaita kadulle ja heittäneensä sentit heidän peräänsä. Ellei syystä tai toisesta voi tai halua tipata euroa tai paria, parempi kuulemma olla tippaamatta ollenkaan. Muu voidaan kokea kuittailuna.

8 kommenttia:

  1. Päivän annoksista kakkonen näyttää hyvältä! Vaikka minullakin meni aikani, ennen kuin opin äyriäisiä ja muita syömään...

    Minäkin tippaan satunnaisesti, enkä tosiaan tiedä, mikä olisi "oikein". Jos palvelu/ruoka on erityisen hyvää, jätän euron, muussa tapauksessa - joskus - palautuksessa tulevat alle euron "hilut". Niitä ei ole onneksi kukaan heittänyt niitä niskaan ;) (ykköset ja kakkoset sen sijaan kannattaa käyttää torilla, siellä ne ovat tervetulleita, ainakin jos eivät muodosta koko summaa...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki tuo, että sentit kelpaavat torilla! Kukaan ei niitä senttejä ole minunkaan niskaani heitellyt, mutta en ole sittemmin uskaltanut niitä tipiksi jättääkään. :D Ja luulisin, että ykköstä, kakkosta ja vitosta isommat sentit ovatkin ihan kelvollisia nirsommallekin tarjoilijalle.

      Poista
  2. Kiinnostavia vinkkejä! Itse olen huomannut matkoilla, etenkin Ranskassa, että jos on suurempi nälkä, päivän menun ottamalla selviytyy monissa paikoissa edullisesti ja herkullisesti. Toki sitten kannattaa olla varovainen listan ulkopuolelta tilattujen juttujen hintojen kanssa. Ainakin Brysselissä on ravintoloita, joissa on 12 euron kolmen ruokalajin menuja ja sitten viinilasi ruoan kanssa tuleekin kalliiksi.

    Minä voisin syödä tuon äyriäisannoksen puolestasi. Ostereita! Tuohon pihviin tarttuisin ehkä vain vahvamahaisessa olotilassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, jos nälkä on riittävän iso, niin nuo kiinteät "alkuruoka+pääruoka+jälkiruoka"-menyyt ovat usein edullinen vaihtoehto.

      Äyriäiset ovat meikäläisen suuri inhokki. Katkaravut ovat siinä rajoilla. Etanoita ja ostereita syön pakon edessä, mutta nuo muut "merihyönteiset" vaan eivät näytä minun silmiini ihmisravinnolta. :D Tartar menettelisi ajatuksena helpommin, mutta ruoansulatukseni sotii sitäkin vastaan.

      Poista
  3. Tosi kiva ja hyödyllinen postaus, kiitos! Nuo annokset tökkisivät kyllä pahan kerran minullakin.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, kiva jos oli iloa!

      Enkä siis ole yksin inhokkeineni! :D Täällä syödään ostereita paljon varsinkin vuodenvaihteen juhlissa, ja sitten puoli Ranskaa makaa ruokamyrkytyksen kourissa, kun juhla-aterian joukkoon oli eksynyt pilaantunut/puolikuollut osteri.

      Poista
  4. Hei! Löysin blogisi tänään ja se on erittäin mielenkiintoinen :). Olen ihastunut pahemman kerran Pariisiin ja lomaillut siellä jo kolme kertaa. Tänä kesänä menen taas ja tällä kertaa olen kolme viikkoa :). Olisko sulla antaa ravintola -vinkkejä. Siis jotain mutkatonta ja mukavan rentoa. Asun 15. kaupunginosassa, joten jos vaikka tiedät sieltä jotain mukavia paikkoja. Ajattelin kyllä tutkia blogiasi tarkemmin, joten saatan löytää sitä kauttakin vinkkejä :).
    T: Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Anu, tervetuloa (blogiin ja Pariisiin!) ja tosi kiva kun olet viihtynyt! :)

      Voit klikata tuolta vasemman ylälaidan Tunnisteet-otsikon alta 15. kaupunginosa -tagia, sitä kautta löydät kaikki blogin kirjoitukset, joissa on käsitelty ko. kaupunginosaa. Varsinaisia ravintola-arvioita taitaa olla vain yksi lounaspaikka. Muita suositeltavia paikkoja... Hmmm... Montparnassen ympäristössä tietysti ruokapaikkoja riittää joka makuun, mutta heitänpä pari täkyä muualta 15. kaupunginosasta:

      Le Baribal (186 rue de Vaugirard, metro Volontaires http://www.qype.fr/place/82652-Le-Baribal-Parison) sisustukseltaan vähän nuhjuinen mutta mutkattoman viihtyisä korttelibistro, joka on keskittynyt lounaisranskalaiseen keittiöön. Paikallisten suosiossa. Sopii varsinkin lihasta tykkääville. Tarjolla myös Pasteur-instituutin omaa viiniä, joka tosin ei ole kovin kaksista. :D

      Le Troquet (21 Rue François Bonvin, metro Cambronne/Ségur/Volontaires http://www.cityvox.fr/restaurants_paris/le-troquet_2583/Profil-Lieu) hieman hintavampi, mutta kokeilemisen arvoinen baskiravintola.

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.