lauantai 9. kesäkuuta 2012

Legislatiivia! - Parlamenttivaalia ranskalaisittain

Juuri ja juuri ollaan selvitty presidentinvaalihuumasta, mutta taas uutta vaalia pukkaa. Huomenna äänestetään nimittäin edustajia Ranskan parlamentin alahuoneeseen eli Ranskan kansalliskokoukseen eli Assemblée Nationaleen.


Katujen varsia siis koristavat nyt ehdokkaiden vaalimainokset ja televisiossa pyörivät puolueiden vaalimainokset. Presidentivaalien kaltaista huumaa ei näytä muodostuvan, sillä parlamenttivaalit vaikuttavat kadunmiesten ja -naisten silmiin kuulemma huomattavasti persoonattomammilta ja vähäpätöisemmiltä.
Parlamenttivaalimainoksia 20. kaupunginosassa.


Ranskalaiset äänestävät 577:ssä eri vaalipiirissä, joista jokaisesta valitaan lopulta yksi edustaja. Pariisin kaupunki on jaettu 18 vaalipiiriin. Ellei huomisissa vaaleissa kukaan ehdokkaista saa tietyn vaalipiirin äänistä ehdotonta enemmistöä, kaikki vaalipiirissä yli 12,5 % äänistä saaneet ehdokkaat siirtyvät viikon päästä järjestettävälle toiselle kierrokselle, jolla eniten ääniä saaneesta leivotaan kyseisen vaalipiirin edustaja Ranskan kansalliskokoukseen.
Parlamenttivaalimainoksia 20. kaupunginosassa.


Kun ulkosuomalaiset äänestävät eduskuntavaaleissa, vaalipiiri on se, jossa kyseinen ulkosuomalainen viimeksi Suomessa asui. Ulkoranskalaisten vaalipiiri sen sijaan riippuu heidän uudesta kotimaastaan. Esimerkiksi Suomessa asuvien ranskalaisten vaalipiiri on "3. ulkoranskalaisten vaalipiiri".
Missä minun pitää äänestää? Taulussa osoitetaan oikea äänestyspaikka asuinosoitteen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.