Ensinnäkin tietysti tämä "Valoche Gate" eli "diplomatweet"-kohu.
Twiitti-kohun taustaa lyhyesti: Ranskan parlamenttivaaleissa joka puolueella on joka vaalipiirissä yleensä ainoastaan yksi, yhteinen edustaja. La Rochellessa heitä on sosialistipuolueella kuitenkin kaksi: Olivier Falorni sekä Ségolène Royal, joka tunnetaan myös sosialistipuolueen vuoden 2007 presidenttiehdokkaana - sekä nykyisen presidentin eksänä ja hänen lastensa äitinä.
La Rochelle
Hollande tuki Royalia vuoden 2007 vaaleissa, vaikka käytännössä parin ero oli julkistamista vaille selvä: Hollande oli kulisseissa ollut suhteessa Trierweileriin ainakin vuodesta 2004. Kyllähän kunnon ranskalaispoliitikolla pitää nyt ainakin yksi rakastaja olla. Royal on puolestaan tukenut Hollandea vuoden 2012 vaalikampanjassa, sen jälkeen kun hävisi eksälleen sosialistipuolueen presidenttikandidaatin valintaan tähdänneissä esivaaleissa. Hollande voitti presidentinvaalit ja on ilmoittanut nyt julkisesti tukevansa Royalia näissä parlamenttivaaleissa.
Ségolène Royal vuoden 2007 presidentinvaalikampanjan aikaan:
Valérie Trierweiler, la First Girlfriend, siis nykyisen presidentin nyksä, ei avokkinsa eksästä kuitenkaan tykkäile. Eikä ujostele näyttää sitä. Valérie nimittäin twiittasi seuraavan tsemppausviestin Ségolènen sosialistivastustajalle:
Twiittaus oli niin yllättävä, että sitä epäiltiin feikiksi, ennen kuin Trierweiler itse vahvisti viestin aitouden.
Pahaksi onneksi - tai luultavasti ihan tarkoituksella - twiittaus lähetettiin juuri, kun Royal oli pitämässä tiedotustilaisuutta häntä La Rochelleen tukemaan saapuneen sosialistipuolueen pääsihteeri Martine Aubryn kanssa.
Tässä Royalin ns. facepalm, ilmeisesti twiittauksen saavuttua:
Quand Royal aurait découvert le tweet de... par LeNouvelObservateur
Trierweilerin twiittaus oli yllättävä sikäli, että se osoitti epälojaalisuutta paitsi Ranskan sosialistipuolueen johdon linjaa, myös Trierweilerin omaa kumppania ja maan tuoretta presidenttiä kohtaan. Trierweilerin ja Royalin jäätävät välit eivät sen sijaan ole kellekään yllätys. Esimerkkinä kahden jäärouvan hyytävä kohtaaminen viime keväältä:
Quand Valérie Trierweiler rencontrait Ségolène... par LeNouvelObservateur
Toinen esimerkki Trierweilerin heikosta medianhallintakyvystä ilmeni eilen, kun Le Monde -lehti ilmoitti Trierweilerin vaatineen lehteä poistamaan kaksi kuvaa, jotka otettiin tuoreen presidentin virallisen muotokuvan kuvaussession aikana*.
Le Monde ei tietenkään tähän suostunut, vaan julkaisi paitsi kuvat, myös Trierweilerin pyynnön.
Kukin voi Le Monden sivuilla selailla kyseistä kuvasarjaa ja veikkailla, mitkä kaksi kuvaa Valérie vaati poistettaviksi.
Ei, kuvissa eivät vilahda presidentilliset kalsarit tai pinaattia hampaiden välissä. Kahden kuvan laidalla sen sijaan vilahtaa pikkuriikisenä Valérie Trierweiler itse. Kysymysmerkiksi jää, eikö Valérie pitänyt ulkonäöstään, vai eikö kuvaussessioon osallistuminen sopinut hänen luomaansa imagoon itsenäisestä uranaisesta.
La First Girlfriend haaveilee nimittäin La First Journaliste -tittelistä. Paris Match -lehden toimittajana työskennellyt ja yhä lehden palkkalistoilla oleva Trierweiler aikoo jatkaa uraansa toimittajana. Eleanor Rooseveltin elämäkertaa käsitelleessä, Paris Match -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan hän vertaa itseään Rooseveltiin:
"Kappas vaan, toimittajana toimiva ensimmäinen nainen ei ole mikään uutuus. Esimerkin löytääkseen täytyy tietysti tosin katsoa Atlantin tuolle puolen eikä parkua skandaalia."
Sosialistipuolueen johto ei näytä ajatuksesta kylläkään erityisesti nauttivan. Sekä tuore pääministeri Jean-Marc Ayrault että puolueen pääsihteeri Aubry ovat julkisesti toivoneet Trierweilerin käyttäytyvän vastedes hieman hienovaraisemmalla tavalla.
Valérie Trierweiler itse tekee tosin myönnytyksen uudelle roolilleen jättämällä itselleen rakkaan politiikkaosaston ja siirtymällä kulttuuriaiheisiin. Hämmentävää kyllä, Trierweiler ei kokeneena politiikantoimittajana kuitenkaan näytä oivaltavan, että kaikki mitä hän presidentin naisystävänä tekee, osuu väistämättä politiikkaosaston alle.
Twiittauskohusta, ranskalaisen politiikan kulisseista ja ranskalaisesta mediasta kiinnostuneiden kannattaa vilkaista Petit Journalin näkemys "Valoche Gatesta":
*Valérie Trierweiler kielsi myöhemmin AFP:n toimittajalle ottaneensa yhteyttä Le Mondeen ja pyytäneensä kuvien poistoa. Le Monde puolestaan tarkensi, että heihin oli ottanut yhteyttä kuvatoimisto Agence Magnum, joka oli ilmoittanut Trierweilerin pyytäneen kuvien poistamista.
Kun en uskalla lähteä arvailemaan, niin valistapa nyt maalaisserkkua tuon tviittauksen perimmästä viisaudesta?
VastaaPoistaJos käännöstä tarkoitat, niin Trierweiler siinä toivottelee tsemppiä Falornille, joka "on vuosia taistellut epäitsekkäästi rochellelaisten puolesta".
PoistaJos viestin lähettämisen viisautta mietit, niin siitä en osaa sanoa juuta tai jaata. Mustasukkaisen ranskattaren logiikkaa?
Ookkei. Mut eikö mustasukkaisuus lähtökohtaisesti aina edellytä logiikan puutetta? ;)Käyttäytyä huonosti koska ei saa riittävästi positiivista huomiota...
PoistaNämä sun poliittisesti korrektit postaukset ovat tosi hyviä:)
VastaaPoistaRanskalainen politiikka on ihan parasta saippuaoopperaa! ;)
PoistaMä meinasin kirjoittaa tästä ja sitten onneksi tajusin, että "olisikohan Riina jo ehtinyt" :P
VastaaPoistaNoh, nythän Segolène huutaa huijausta. Saippua ei koskaan lopu.
Hehe... :D Saippua ei tosiaan lopu kesken.
Poista