tiistai 19. kesäkuuta 2012

Verta ja farmaseutteja

Eilen kaverimme väitteli tohtoriksi Pariisin farmaseuttisesta tiedekunnasta (Faculté de Pharmacie de Paris). Itse väitöstilaisuuteen en päässyt - enkä siitä olisi käytännössä mitään ymmärtänytkään - mutta osallistuin väitöksen jälkeen ystäville ja perheenjäsenille järjestettyyn pieneen maljatilaisuuteen. 


Matkalla 6. kaupunginosassa Luxembourgin puiston laidalla sijaitsevalle yliopistolle törmäsin luovaan ratkaisuun, jolla estetään ohikulkijoita kurkistelemasta sisään katutason ikkunasta:
Farmaseuttinen tiedekunta oli minulle uusi tuttavuus. Rakennus on peräisin 1600-luvulta, ja ennen tiedekuntaa siellä kokoontui apteekkarimestareiden yhteisö.


Punaviinistä aasinsilta toiseen tärkeään punaiseen nesteeseen. Kesäkuun 14. päivä vietettiin nimittäin kansainvälistä verenluovutuspäivää.
Ei hätää, vaikka verta ei olisi juhlapäivänä ehtinyt luovuttaa, sillä tarvetta on varmasti aina. Ainakin Ranskassa verta käytetään paitsi suoraan potilaille, myös mm. malariatutkimukseen, jolloin sen avulla saatetaan pelastaa välillisesti lukemattomia henkiä.


Violetit kyltit osoittavat suurpiirteisesti verenluovutuspaikan 15. kaupunginosassa.

Siis ei kun tuumasta toimeen, jos luovuttajavaatimukset vain täyttyvät! Ranskassa verenluovutuksia hallinnoi EFS, Suomessa Veripalvelu.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. No enhän mä voinut, kun en täytä itse noita ehtoja. :P Mutta siksipä mainostan blogissa. ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.