tiistai 6. maaliskuuta 2012

Ranskalaisia sisustuksia

Sisustusohjelmista kaikkien aikojen suosikikseni on noussut viime syksynä M6-kanavalla pyörinyt Ma Maison est la plus originale de France eli "Minulla on Ranskan omaperäisin talo/koti". Ohjelmassa kolmihenkinen raati kiersi Manner-Ranskan kaikilla kahdeksalla kulmalla etsimässä omalaatuisia koteja, joista sitten lopulta valittiin se kaikkein erikoisin.

Jos tuo sarja jotain opetti, niin sen, että asunnon voi rakentaa mistä hyvänsä, konteista aaltopeltiin. Mistä tahansa rakennuksesta voi myös muokata asuinrakennuksen. Sarjan aikana esiteltiin mm. entinen kirkko, entinen teurastamo, entinen autokorjaamo, entinen majakka ja entinen tehdasrakennus. Tyylien kirjo ulottui esihistoriallisista kiviseinistä keskiajan kautta ultramoderniin minimalismiin.

1700-luvun maatilalla oli moderni keittiö ja suuri ikkuna kohti ympäröivää luontoa.

Tämä koti oli rakennettu huippuedullisista teollisuudesta tutuista materiaaleista, kuten aaltopellistä.

Elsassilaiskodin keittiössä oli puuta ja kiveä.

Tämä koti oli aikaisemmin autokorjaamo.

Kun kotina on entinen kirkko, voi puutarhasta löytyä pääkalloja.

Entisestä koulusta muokatun kodin olohuone.

Entisessä teurastamossa asuvan perheen vanhempien makuhuone.

Entisen koulun lasten makuuhuone muistuttaa makuusalia.

Tässä kodissa oli tehty makuuhuoneen yhteydessä sijaitsevasta kylpyhuoneesta valoisampi rakentamalla ikkuna makuuhuoneen ja kylpyhuoneen välille.


Eräs omista suosikeistani oli tämä Marseillen seudulla sijaitseva kallioon rakennettu koti.

Kalliokodin paikalla on ollut asutusta tuhansia vuosia. Kallioseinät olivat tummuneet näiden esihistoriallisten asukkaiden nuotioiden savusta.

Kalliokodin makuuhuone

Kalliokodin keittiö, jonka nykyinen, 1950-luvulla taloon muuttanut asukas on kunnostanut.

Tämän lyonilaiskodin sisustus ei ole kovin poikkeuksellinen, mutta kuka sisustusta ehtii katsoa, kun näkymät ovat tuollaiset?

1970-luvun henkeen sisustettu maanalainen koti kokolattiamattoineen.

Maanalaisen kodin makuuhuone on vuorattu kokolattiamatolla kattoa myöten. Astmaatikon helvetti?

Tämä vaalea koti sijaitsi upealla paikalla, Marseillen kattojen yllä. Vain tuo avotakan läheisyys vaaleaan sohvaan jäi pohdituttamaan...

Ranskalaista tyylitajua: irtopäitä lastenhuoneen seinälle.

Bollywood-koti Pariisista

Pelkistetty sisustus ja esteetön näkymä yli Pariisin kattojen.

Taiteilijakodin kylpyhuone.

Taiteilijakodin punainen makuuhuone.

Taiteilijakodin olohuone.

Kun ulkonäkö ratkaisee... Tämä taiteilijakodin keittiö näyttää kotikokin helvetiltä.

Entisen teurastamon olohuone.

Entiseen viinikellariin rakennettu makuuhuone.
Voittajaksi selviytyi maanalainen bunkkeritalo. Taloa ei itse asiassa ole kaivettu maan alle, vaan betonirakenteinen talo on jälkikäteen peitetty maa-aineksella. Talon ulkokuvat tuovat mieleen hobittien asumukset. Sisältä talo on yllättävän valoisa, mutta 1970-luvun sisustus retroväreineen, muoveineen ja kokolattiamattoineen ei kyllä miellyttänyt allekirjoittanutta henkilökohtaisesti. Vaan valintana olikin omaperäisin, ei ihanin talo.Kaikki kuvat: M6

4 kommenttia:

 1. Varaisin tuon koulun. Onko käsiraha välttämätön?
  ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin noita koulun kuvia katsoessani, että se on noin keskimäärin lähimpänä suomalaista makua, värimaailmaltaan ja muutenkin. Ei huono valinta. ;)

   Poista
 2. Teurastamossa näyttivät halunneen säilyttää paikan vanhaa henkeä. Tässä tapauksessa ehkä olisi parempi ollut siirtyä eteenpäin? Toisinaan on sääli, kuinka pragmaattisesti me suomalaiset koteihimme suhtaudumme. Toisaalta, on tietynlainen helpotus, kun oman kodin käyttöä ei tarvi opettaa kaikille vierailijoille. Muistan joskus lukeneeni jonkun pariisilaisen kommentin, että hänen kotikaupungissaan kaikissa asunnoissa on joku jippo, joka pitää opetella (esim. ovea pitää työntää tietyllä tavalla, jotta se aukeaa tai wc:n huuhtelu toimii erikoisella vivulla). Tuo ilmiö ei tosin liene pariisilaisten etuoikeus, tulee itsellekin jokunen entinen jippokoti mieleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi jippoilu taitaa muuten olla aika totta. :D Meinasin väittää, ettei meillä mitään jippoja ole, mutta onhan meillä tietynlainen lonksuttelu tuon ulko-oven kanssa... Usein nuo jippoilut liittyvät siihen, että talo on toosi vanha ja seinien ja muun paikkaa on siirrelty turhan moneen otteeseen. Toinen vaihtoehto on sitten se, että asunto on tosi tosi pieni. Esim. tuttavapariskunnan jippona on, että suihkuun mennessä pitää seisoa vessanpöntön päällä...

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.