perjantai 16. maaliskuuta 2012

Montparnassen hautausmaa

Kevätaurinko ja 22 °C:n lämpötila hellivät tänään Pariisia. Ensimmäiset kukat uskaltautuvat silmuistaan ja terassit täyttyvät.
Mitä tehdä Pariisissa aurinkoisen lämpimänä perjantai-iltana?


Suunnataan tietysti hautausmaalle.


Vuonna 1824 avattu Cimetière du Montparnasse eli Montparnassen hautausmaa on Pariisin toiseksi suurin hautausmaa Père Lachaisen jälkeen. Tänne haudataan vuosittain tuhat vainajaa. Hautoja on yhteensä 35000, valtaosa niistä on perhehautoja.

Harmaiden ja synkkien hautakivien keskellä kohoaa yllättäen hilpeän värikäs kissahahmo.

Kuvanveistäjä Niki de Saint Phalle toteutti tämän kissahahmon kunnianosoitukseksi ystävälleen Ricardo Menonille.

Niki de Phallen ystävänsä hautakivelle lasista ja peilinkappaleista taiteilema lintu.

"Ystävälleni Jean-Jacquesille, linnulle, joka lensi pois liian varhain."

Linnun peilipinnasta heijastuvat viereiset hautapaadet, sinitaivas ja ohikulkijat.
Hautausmaan taustalla kohoaa 58 kerrosta ja 209 metriä korkea Montparnassen torni.Montparnassen hautausmaan tunnetuimpien vainajien joukossa ovat Simone de Beauvoir ja Jean-Paul Sartre.


Ihailijat ovat peittäneet hautapaaden paitsi kukkasin, myös savukkein ja metrolipuin. Syy metrolippuihin on mysteeri."Upealla paikalla 15. kaupunginosan palvelujen läheisyydessä sijaitsevan klassisen pariisilaisasunnon ikkunasta avautuu viehättävä näkymä hautausmaalle."


Serge Gainsbourgin hauta suorastaan pursuaa ihailijoiden jättämiä muistoja.

Kaalinpäitä, muistosanoja, metrolippuja...

Suudelmin peitetty hautakivi. Metroliput lienevät kunnianosoitus Gainsbourgin säveltämälle Poinçonneur des Lilas -kappaleelle, joka kertoo metrolippujen rei'ittäjän monotonisesta elämästä.

Kuinka pääset tänne:
Osoite: 3, boulevard Edgar Quinet
Metro: Raspail

18 kommenttia:

 1. Hei Riina! Olen lähdössa Pariisiin ensi viikolla, mitä päälle: villatakki vai trenssi? Kiitos.
  Alice

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Alice! Ota molemmat. Tänään olisi riittänyt pelkkä villatakki, mutta ensi viikolle on luvattu vähän viileämpää (n. 15 °C). Bon voyage ! :)

   Poista
 2. oj, kiitos nopeasta vastausta, olisiko välikausitakissa liian kuumaa? Tällä on pari astetta plussaa, ei uskalla lähteä lentokentälle "suomen kesän vaatteissa".
  Alice (pas de pays des merveilles)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm... Jos sun välikausitakissa on pelkkää vuorikangasta paksumpi vuori, niin voi tulla lämmin. Riippuu miten vilukissa olet. Mutta parempi yleensä että on liikaa vaatteita kuin liian vähän. Eli tule vaan sillä ja jos hiki on liian kova, niin ostat vaikka kevyemmän paikan päältä! ;)

   Poista
 3. Onhan se mukavaa, että Pariisissa on 22 astetta lämmintä, oikeesti :) Onko tuolle hautausmaalle haudattu myös Jim Morrison?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, eikö? ;) Tosin viikonloppuna ei aurinko kauheasti paista, tyypillistä!

   Morrisonin Jimppa on Père Lachaisen hautausmaalla, josta mainitsin ystävänpäivän postauksessa. Tosin viimeksi (kesäkuussa) kun Jimpan hautaa olin vierailijalle esittelemässä, se oli peitetty ja kivikin oli poissa. Mistään en kuitenkaan löytänyt tietoa siitä, että Jim olis nyt lopullisesti poistettu (siitähän on ollut paljon puhetta häiriöiden vuoksi), joten ehkä hauta oli vaan huollossa?

   Poista
 4. Kiitos Riina tästäkin jutusta! On tosi mukava oppia tuntemaan Pariisia sun opastuksellasi. Ehkä seuraavalla visiitillä kierrellään yhdessä enempi kaupungilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan toki! Viime reissullanne oli paha työputki päällä, ensi kerralla pitää varata enemmän aikaa! :)

   Poista
 5. Melkein tuntuu kuin olisi paikan päällä. Houkuttelevia kuvia nuo - eikä lämpötilatkaan hassummilta vaikuta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, pitäisi useammin kantaa kameraa kaupungille, aina tulee jotain kuvattavaa vastaan. :)

   Poista
 6. Oi, kevät ja kirsikan(?)kukat! Pajunkissoja olen nähnyt, mutta ikkunasta kun katsoo, niin jää kantaa vielä muitakin kuin pilkkijöitä. Mutta tomaatit ja kurkut on laitettu jo itämään, joten luottamus kesän tuloon on ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä kysy mitä kukkia ovat, kuvittelen aina tuollaisia vähän vaaleanpunaisia kirsikankukiksi, mutta voivat olla mitä vaan muutakin. Kasvilajit eivät kuulu vahvuuksiini. :( Koivun, kuusen ja männyn tunnistan. Ja vaahteran. ;)

   Poista
 7. Haa, kissa on ikuistettu meilläkin valokuviin jollain Pariisin-reissulla varmaan jo lähemmäs kymmenen vuotta sitten. Hauska ilmestys, mutta tykkään kattella tavallisiakin ulkomaisia hautakiviä ja vaikka mausoleumeja (niitä pieniä kopperoita, nimi mikä hyvänsä). Näyttävät eksoottisilta suomalaisiin verrattuna, vaikka ihan täällä kotipuolessakin pidän hautausmailla kiertelystä. Vähän ehkä oudot mieltymykset :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin itsekin tuota hautapömpelin suomenkielistä nimeä. Mausoleumejahan nuo ovat, vaikkakin tosi pieniä. :)

   Tykkään myös hautausmaista, ja täkäläisten mielestä siinä ei näköjään ole edes mitään outoa, moni tuntuu harrastavan sunnuntaikävelyä hautausmaalla. :D Pariisin hautausmaat ovat rauhallisia ja vehreitä paikkoja, niihin on mukava vetäytyä rauhoittumaan.

   Poista
 8. Kiehtova hautausmaalla käynti, samoin kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Siellä Etelä-Ranskassa taitaa olla kevät jo pitkällä?

   Poista
 9. Hei! Iso MERCI kivasta blogista! Mikä ei kyllä yhtään lievitä ikävää Pariisia kohtaan:D
  Kesäisiä ilmoja sinne.. täällä suomessa ei vielä kevätkään ole kunnolla alkanut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos itsellesi! Tosi, tosi mukavaa kuulla, että olet viihtynyt. :) Täällä on vaihteleva sää, välillä yli 20°C ja aurinkoa, välillä sitten alle 15 °C ja sadetta, kuten tänään. Mutta kyllä kevät on ihan selvästi alullaan, joten kyllä se vielä Suomeenkin ehtii! :) Tiedän, helppo tietysti täältä huudella! ;D

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.