torstai 29. maaliskuuta 2012

NemoKuva otettu 2.5.2009  © Iwan Gabowitch

Lukuisilla Pariisin kuluneilla seinillä seikkailee hattupäinen, musta mieshahmo, usein seuranaan musta kissa ja kädessään sateenvarjo.


Kuva otettu 3.10.2010 (Quai de Jemmapes, 10. kaupunginosa). © Aurélien Michaud

Mustanpuhuvan miehen takana on nimimerkki Nemo, kuusikymppinen pariisilaistaiteilija, joka saa jokapäiväisen leipänsä IT-alalta. Nemo on luonut perinteisesti taidettaan 20. kaupunginosan Bellevillen ja Ménilmontant'n kortteleiden seiniin, mutta kuten oheisista kuvista käy ilmi, mustahahmoisen miehen kuviin voi nykyisin törmätä eri puolilla Pariisia.Kuva otettu 9.4.2011 (rue Edouard Quénu, 5. kaupunginosa) © Aurélien Michaud

Nimimerkkinsä mukaisesti Nemo haluaa pysytellä anonyyminä. Hän ei juuri anna haastatteluja eikä halua tulla kuvatuksi töidensä äärellä.


Kuva otettu 23.4.2011 (Sorbonne, 5. kaupunginosa). ©Aurélien Michaud

Internetin syövereistä on kuitenkin löydettävissä 1990-luvulla tehty ja sittemmin useasti lainattu haastattelu, jossa hän kuvaa taidettaan seuraavasti (allekirjoittaneen vapaasti kääntämänä):

"Haluan luoda korttelin ihmisten kanssa tuttavuussuhteen. Näyttää heille, etteivät työni ole aggressiivisia. On totta, että kadulle meneminen ja itsensä ilmaiseminen näin, luvatta, on määritelmällisesti väkivaltaista. Teen töitäni päiväsaikaan, sillä en halua joutua poliisien kanssa vaikeuksiin. Ne (poliisit) saapuvat paikalle, kulkevat ohi ja antavat minun jatkaa rauhassa. En sotke ihmisten seiniä, sotken tuhoon tuomittuja seiniä! Toivoisin korttelin ihmisten tulkitsevan töitäni mahdollisimman monipuolisesti. Jos he esittävät minulle kysymyksiä, keskustelen heidän kanssaan."


Kuva otettu 25.4.2011 (rue du Moulin des Prés, 13. kaupunginosa). © Aurélien Michaud

"Jään 20. kaupunginosaan, en kestä bulevardeja. Olen asunut täällä 20 vuotta. Tunnen ulkoa ahkeran Ménilmontant'n sekä Bellevillen, hauskanpidon ja kaupankäynnin alueen. Kun on ensin tehty töitä Ménilmontant'n korttelissa, mennään lasilliselle ja pelaamaan erä petankkia Bellevilleen, juhlimaan Bellevillen kabareisiin ja teattereihin."


Kuva otettu 23.1.2010 (Salpêtrière-Austerlitz, 13. kaupunginosa)  © Tangi Bertin

Kuva otettu 24.3.2009 (Buttes-Chaumont, 19. kaupunginosa).  ©Aurélien Michaud

Nemon taidetta voi ihailla vaikkapa hänen töilleen pyhitetyssä Flickr-ryhmässä:
http://www.flickr.com/groups/nemo_art/pool/

Lisää Nemosta (ranskaksi, mutta mukana myös kuvia):
http://www.lapanse.com/pages/graffitis/carnets_de_nemo/carnets_de_nemo.html
http://www.fuegin.com/artiste-du-jour-nemo/

2 kommenttia:

 1. Blogisi on ihanan monipuolinen ja niin paljon täynnä informaatiota
  joten Merci!
  -Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anne ja kiitos viestistä! Tosi kiva kuulla, että olet viihtynyt! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.