sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Les éclairs - Salamoita sunnuntaihin

Aamupäivällä havahduimme kadulta kaikuvan Bella Ciaon säveliin. 


Laulu lähti kourallisesta (ääri)vasemmistolaista Parti du Gauche -puoluetta sekä ranskalaisia kommunisteja edustavan presidenttiehdokas Jean-Luc Mélenchonin kannattajia. Kannattajat olivat matkalla Ranskan vallankumousta symboloivalle Bastille-aukiolle, jolla järjestettiin puolueen suurmielenosoitus Pariisin kommuunin alkamisen vuosipäivän kunniaksi. Iltaan asti jatkuva tapahtuma on kerännyt tiedotusvälineiden mukaan aukiolle kymmeniä tuhansia, järjestäjien mukaan yli 100 000 osallistujaa. Niin tai näin, Itä-Pariisin bussiliikenteen tämä manif' sai melko sekaisin.


Törmäsimme punalippuporukkaan uudelleen oikaistessamme päiväkävelyllä Père Lachaisen halki. Tällä kertaa laulu oli vaihtunut Kansainväliseen.


Tämän sunnuntain salamointi ei johdu kuitenkaan mielenosoituksista.

Éclair (“salama”) on nimittäin tuulihattutaikinasta valmistettu pitkänomainen leivonnainen, joka on perinteisesti täytetty kuohkealla suklaa-, kahvi- tai vaniljakreemillä. Leivonnaisen keksi 1800-luvun alussa Antonin Carême, joka modernisoi tuolloin duchesse (kreivitär) -nimellä tunnettua leivonnaista.


Ajankohtaisen näistä herkuista tekee käynnissä oleva kondiittorien La Quinzaine des Eclairs -kampanja.  Kampanjaan osallistuvat leipomo-konditoriat valmistavat 10.-25.3. perinteisten suklaan-, kahvin- tai vaniljanmakuisten éclair-leivonnaisten lisäksi kolmea uutta makua. Tämän vuoden kampanjamakuja ovat Mang'Abricot (mangoa ja aprikoosia), ChocoMarshmallow (suklaata ja vaahtokarkkia) sekä Pralinou (manteli-pähkinäkreemiä ja rapeaa pralinia). 

Ainoastaan leivonnaisen maku on määrätty, jokaisella kondiittorilla on vapaus tulkita reseptiä haluamallaan tavalla. 
Poikkesimme noutamassa "salamamme" eräästä 11. kaupunginosan leipomosta. Olisin mielelläni ostanut yhden éclairen joka makua, mutta tiskin takana hyörinyt rouva kertoi leipomon tulkitsevan kampanjaa niin, että kunkin kampanjaviikon aikana oli tarjolla yhtä makua.


Onneksemme käynnissä oli suklaa-vaahtokarkkiviikko.

Tarinan mukaan leivonnaisen nimi éclair tulee salamannopeudesta, jolla se katoaa herkkusuiden suuhun.
Ranskassa ennen 25.3. oleskelevat voivat etsiä lähimmän osallistuvan sokerileipurin kampanjan nettisivuilta: http://www.laquinzainedeseclairs.com/artisans-participants

12 kommenttia:

 1. Pakko saada maistaa! Googlaan lähimmän reseptin.
  (ne tietenkin maistuu itse tehtyinä samalta :P)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole (onneksi?) koskaan joutunut kokeilemaan näiden leipomista, mutta tuolla kampanjan sivuilla oli klassisen éclairin resepti: http://www.laquinzainedeseclairs.com/la-recette-de-l-eclair
   Siihen vaan lisää suklaata ja vaahtokarkkeja täytteeseen ja kuorrutteeseen. ;)

   Poista
 2. Herkullisen näköisiä "salamia" ja hienosti paketoituna myös (kuva joka näyttää kukkapaketilta?).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maistuivat myös herkullisilta! Olisi mielenkiintoista tietää, miten se vaahtokarkin maku siihen täytteseen on saatu.

   Ja tuo kukkapakettimainen ratkaisu on tosiaan leivonnaispaketti. :)

   Poista
 3. Annan neuvon kokemuksen syvalla rinta-aanella: jos olet salamaleipoja, ala vaivaudu edes yrittamaan. Olen kokeillut eclairien tekoa ja se on aika vaikeaa, mahdollista kyllakin. Mutta siihen kannattaa varata aikaa ja noudattaa ohjeita tunnontarkasti!
  t: Tarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvosta! Kun muutaman sadan metrin säteellä on puolisenkymmentä boulangerieta, niin ei oikein maksa vaivaa ryhtyä vääntämään leipomuksia meikäläisen olemattomilla jauhopeukaloilla. Poikkeuksena karjalanpiirakat ja piparkakut. :)

   Poista
 4. Nam! Ja vielä valittelit taannoin ettei Ransulasta löydy karkkeja :-). No, onneksi tuo pullapuoli onkin sitten paremmin hoidossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, karkkitarjonnan puutteessa pitää turvautua tämmöisiin hätävarapulliin... :D

   Poista
 5. Père-Lachaise <3 <3

  Se on kyllä ihan uskomaton paikka vain olemiseen. Onnistuu muillakin hautuumailla, mutta tuo on jotenkin ihan poikkeuksellinen kaikessa siinä monipuolisuudessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Père Lachaise on ehdottomasti yksi suosikkihautausmaistani Pariisissa. Itse asiassa yksi suosikkipaikoistani Pariisissa. :)

   Poista
 6. Miksi helkatissa kirjoitin kommentin tähän, enkä siihen toiseen, jossa aiheesta puhuttiin? Klikkasin jossain vaiheessa pieleen :P Noh, ehkä tämä annetaan anteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! :D No mutta kyllähän tässä Père Lachaisella pyörähdettään, että mikä ettei. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.