torstai 12. heinäkuuta 2012

Illallinen 15. kaupunginosassa: baskiravintola Le Troquet

Asuinkorttelin hiljaisella sivukadulla 15. kaupunginosan sydämessä sijaitsevaan Le Troquet -baskiravintolaan pitää erikseen hakeutua, tähän ravintolaan ei juuri vahingossa osuta. Asiakaskunta tuntuu muodostuvan lähinnä paikallisista kanta-asiakkaista, turisteja ei joukossa näy. 





Baskikeittiö näyttäisi olevan pinnalla Ranskassa ja televisiossa vilisee baskikokkeja. Myös tämän paikan omistaja, Christian Etchebest, on tv:stä tuttu, sillä hän on pyörinyt erilaisissa kokki- ja tosi-tv-ohjelmissa Top Chefistä paikalliseen Kitchen nightmares -versioon. 


Itse yhdistän baskikeittiöön lähinnä pintxot ja gâteau basque -kakut. Näitä ei ruokalistalla näy, mutta jos paikan kerran omistaa aito baski, luultavasti annoksetkin ovat silloin enemmän tai vähemmän autenttisia.




Le Troquet ei ole oikea vaihtoehto ihan vain pikkunälkään, sillä tarjolla ei ole à la carte -vaihtoehtoja, vaan asiakkaan on pakko nautiskella koko kolmen ruokalajin ateria. Alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka -kokonaisuus maksaa 32 euroa, mikä ei tietysti ole aivan ilmaista. Jos valinta tuntuu aivan liian hankalalta, voi myös valita kuuden ruokalajin maistelumenun (42 euroa), jolloin ruokalajit riippuvat kokin mielenliikkeistä. Tarjolla on myös lisähinnasta päivän suositeltuja vaihtoehtoja perusmenun ruokalajien rinnalle.




Saapuessamme ravintolaan puoli kahdeksan tienoilla arki-iltana vain parissa pöydässä on asiakkaita. Puolta tuntia myöhemmin ravintola on täpösen täynnä. Jos pöytäpaikasta haluaa siis olla varma, suosittelen ehdottomasti etukäteisvarausta.




Sisustus edustaa rustiikkista perinnebistrotyyliä. Mitään erityisen baskia en siitä tunnista, mutta toisaalta, eipä minulla juuri olekaan mitään käsitystä siitä, miltä sen baskityylin pitäisi näyttää.





Vaikka ravintola näyttää kuvissa hiljaiselta, paikka oli aivan täynnä kahdeksasta eteenpäin. Sivukorvalla kuulin tarjoilijan mainitsevan, että osa ravintolan rakennuksessa asuvista ei pidä ravintolasta aiheutuvista äänistä. Eräs asukkaista on tehnyt valituksen ravintolan meluhaitoista - mutta käy silti täällä kuulemma itse säännöllisesti syömässä.





Alkuruoaksi valitsimme molemmat gazpachoa tuoreen sipulin ja krutonkien kera. Keitto oli niin herkullista, että sitä tuli jopa santsattua, vaikka tuoreet sipulit olivat ehkä aavistuksen voimakkaita keiton hieman hentoon makuun nähden.




Viini oli sikäli mainio valinta, että maistui sekä voimakkaista viineistä pitävälle seuralaiselle että tyttömäisen kevyistä viineistä pitävälle allekirjoittaneelle.



Le Troquet'n asiakaspalvelu riippui paljon tarjoilijasta, joita pyöri salissa ainakin neljä. Eräs nuorista vaikutti joko todella työhönsä tympiintyneeltä tai vaihtoehtoisesti krapulaiselta. Puhe oli töksäyttelevää, kohteliaisuussanat unohtuivat ja viiniä kaataessaan hän huokaili kuuluvasti. Muut tarjoilijat sen sijaan olivat oikein sydämellisen oloisia.




Seuralaisen pääruoaksi valikoitui uskomattoman mureaa porsaan poskea kasvisten ja raastetun tryffelin kera.




Itse päädyin paistettuun makrilliin ja vehnäsuurimoihin. Ainakin kapriksilla ja kuivatuilla persikoilla maustettu makrilli oli valehtelematta eräs elämäni parhaista kala-annoksista.




Seuralaiseni jälkiruoka oli pehmeä, mutta voimakkaan sitruunainen sitruunatorttu. Oma jälkiruokani, kahvihyytelö mascarponevaahdolla oli maukas, mutta vatsani oli tässä vaiheessa ratkeamispisteessä. Yritin huijata jättämällä lautasen reunalla kurkistelevan madeleinen syömättä. Tarjoilija kuitenkin huomasi yritykseni ja hihkaisi:

"Mutta madame, te ette voi jättää madeleineanne syömättä! Maistakaa edes! Kuvittelette varmaan, että se on kuivakka koppura, mutta ei se ole! Maistakaa!"

Kilttinä tyttönä minä siis näkersin ähkystä huolimatta madeleinea tarjoilijan kiiluvien silmien alla.  Ja oikeassahan hän oli, madeleine oli uunituore.



21, rue François-Bonvin
Metro: Cambronne / Ségur / Volontaires.

8 kommenttia:

  1. Hahaa, tuolla olen minäkin käynyt! Tosin kuusi vuotta sitten... Mutta ilta oli niin hauska ja ateria maittava, että nimi on jäänyt mieleen. En kyllä tiennyt kuka kokki oli – hahmon sen sijaan muistan kyllä :)
    Meille osui mukava tarjoilija, joka yritti selvittää mimiikan avulla mitä tarkoittaa gibier. Hän ampui kuvitteellisella haulikolla milloin lentäviä lintuja, milloin loikkivia jäniksiä, kai välillä villisikojakin – ja naapuripöydästä tultiin vielä avuksi! Pata oli kyllä hyvää, samoin aterian muut osuudet. Jälkkäriksi päärynöitä, muistaakseni punaviinissä...
    Ehkä joskus taas. Silloin siis pöytävarauksen kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, kuulostaa tunnelmalliselta illalta! :) Viimeisimmässä Kitchen nightmares -sovelluksessa on muuten myös baskikokki sukunimeltään Etchebest, mutta hän on etunimeltään Philippe. http://fr.wikipedia.org/wiki/Philippe_Etchebest

      En tiedä ovatko sukua, vai onko Etchebest vain baskinimien Virtanen.

      Poista
  2. Kiitos arviosta ja jo aikaisemmasta vinkkauksesta. Huomenna on lähtö ja pakkauspuuhat menossa. Ensi viikoksi on luvattu hellettä, joten vaikea miettiä, mitä ottais mukaan. Toki tulee varmaa käytyä ale-shoppailuissa :).
    - Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kysymyksestä, sen ansiosta tuli pitkästä aikaa poikettua tässä ravintolassa. :) Sää on tosiaan ollut nyt pari päivää aika ihanteellinen: aurinkoista ja lämpöä päälle 20'C, muttei liian hikistä kuitenkaan. Bon voyage !

      Poista
  3. Moikka! Mites Pariisin joulukuu, onko suosituksia paikoista? Nähtävyydet eivät eniten kiinnosta, kahvilat, kauniit paika ja sellaiset aika paljonkin :D Mutta tietysti kohtuuhintaiset kahvilat ja ravintolat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, onpas vaikea heittää lonkalta, kun en oikein tiedä mistä tyylistä tykkäät. Pari täkyä: Le Dôme de Marais http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187147-d1840021-Reviews-Le_Dome_Du_Marais-Paris_Ile_de_France.html ; mutta huom., iltapäiväkahvitteluun tai teehen, illallinen aika kallis.

      Tai sitten boheemintrendikkäällä Canal Saint Martinin alueella La Chambre aux Oiseaux http://www.yelp.co.uk/biz/la-chambre-aux-oiseaux-paris

      Tai vaikka kuutosessa Mamie Gâteaux http://www.yelp.co.uk/biz/mamie-g%C3%A2teaux-paris-4

      Poista
  4. Moikka! Mitäs suosituksia Pariisin ensikertalaisille, joulua edeltävä viikko siellä. Ravintolat ja kahvilat yms? Onko siellä ihan kamalan kylmä, kun meillä täällä Turussa on jo aika kylmä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toppatakki oli käytössä ensimmäistä kertaa eilen. :) Lunta ei ole ainakaan vielä ja asteitakin on enemmän kuin Suomessa, mutta kyllä mä silti ehkä samoilla ulkovaatteilla tulisin. Ei mitään untuvapalttoota tosin, mutta (kevyttä) toppaa ja villakangasta. Täällä ilma on niin kosteaa, että kylmyys tuntuu hyytävämmältä kuin Suomessa. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.