torstai 19. heinäkuuta 2012

Ranskalaisten suosikkimaat

Mikä on Ranskalaisten ihannemaa asua ja elää? Promise Consulting selvitti asiaa toukokuun lopulla tehdykyselytutkimuksella. Seuraavassa ranskalaisten suosikkimaiden top 10 - ja minun syvälliset analyysini asiasta.

1. Ranska

Ranskalaisten suosikkimaa on Ranska. Tämä ei tainnut yllättää ketään. Tutkimukseen haastatelluista ranskalaisista keskimäärin 67 % pitää Ranskaa parhaana maana asua, opiskella ja työskennellä. Ja mikä ettei. Ihmisen ei tarvitse olla chauviniste viihtyäkseen kotimaassaan.


Kuvituksena varmasti kaikille Pariisissa poikenneille tuttuja maisemia Champ de Marsin liepeiltä.

2. Kanada

Kanadassa ranskalaisia viehättänee varmasti sekoitus tuttua (ranska) ja eksotiikkaa (pohjoisamerikkalaisuus). Vaikka Ranskaan eksyville québeciläisille on kiva vinoilla hassusta aksentista ja sanastosta, Québec tuntuu kuitenkin turvallisemmalta vaihtoehdolta kuin vaikka Yhdysvallat, jossa asuu niitä inhoja ja sivistymättömiä amerikkalaisia!

3. Australia

Tämä oli minulle listan yllättäjä. Länsimaa riittävän kaukana kaikesta? Tutkimuksen tehnyttä Promise Consultingia edustavan Philippe Jourdainin mukaan "[ranskalaiset] usein uskovat, että elämänlaatu on siellä parempi kuin Ranskassa, sillä työttömyysaste on matala, talous kasvussa ja rannat upeita".


Ecole militaire

4. Sveitsi

Sveitsin selkeä houkutustekijä on tietysti kieli. Lisäksi rauhallinen ja vakaa maa sijaitsee kätevän lähellä, ihan Ranskan kainalossa.

5.-7. Skandinavia (Ruotsi, Tanska ja Norja)

Ensimmäinen EU-maa, Ruotsi, löytyy ranskalaisten suosikkilistalta vasta sijalta 5. Muut Skandinavian maat seuraavat heti perässä. Tämä kuvastaa sitäkin, miten Skandinavia koetaan Ranskassa kovin usein yhdeksi homogeeniseksi kimpaleeksi. Tosin toisin kuin nyt, usein myös Suomi yhdistetään tähän samaan möykkyyn. Harva ranskalainen on itse Skandinaviassa poikennut, mutta pohjoismaista hyvinvointivaltiomallia esitellään usein televisiossa.8. Yhdysvallat

Todellisuudessa Yhdysvallat on kolmanneksi suosituin maahanmuuttokohde ranskalaisten keskuudessa. Philippe Jourdain selittää tätä ristiriitaa sillä, että Yhdysvallat herättää ristiriitaisia reaktioita. Osa kokee Yhdysvallat mahdollisuuksien maana, toiset taas "pelkäävät tiukkaa kilpailua". Itse epäilisin osatekijäksi myös yhdysvaltalaisten punaniskajunttimaineen Ranskassa. Ja jos moni yhdysvaltalainen kadunmies näkyy pitävän Hollandea kommunistina, myös yhdysvaltalainen poliittinen järjestelmä tuntuu olevan monelle ranskalaiselle kadunmiehelle turhan oikeistolainen.

9. Saksa

Itse olisin kuvitellut Saksan voineen olla korkeammallakin ranskalaisten toivemaissa. Ilmasto on on monin paikoin samankaltainen, maa on fyysisesti lähellä ja ennen kaikkea ostovoima on parempi. Kielikään ei selitä tätä, sillä moni ranskalainen on opiskellut koulussa pitkänä kielenä englannin sijaan saksaa. Ilmeisesti ongelmana ovat saksalaisiin kohdistuvat enemmän tai vähemmän omituiset ennakkoluulot.
10. Suomi (ja Alankomaat)

Jee! Kyllä! Mahduimme ranskalaisten toivemaiden top 10 -listaan! Luultavasti Suomi on listalla samoilla perusteilla kuin Ruotsi, Tanska ja Norjakin. Suomi on kuitenkin maana hieman naapureitaan tuntemattomampi, eikä kaiketi siksi yksinkertaisesti pälkähtänyt kyselyssä vastaajien päähän.Aasialainen hääpari kuvautti itsensä Eiffelin edustalla.

Pari huomiota:


- Ranskalaiset muuttaisivat mieluummin kylmään ja outoa kieltä puhuvaan Suomeen kuin Wanhaan Wihollismaahan, siis Isoon-Britanniaan. Todellisuus tosin on toinen kuin ideaalitaso, Suomessa asuu tällä hetkellä parisentuhatta ranskalaista, Isossa-Britanniassa yli 120 000.

- Vaikka ranskalaiset lomailevat mielellään Välimeren maissa, niihin ei kuitenkaan haluta muuttaa asumaan. Talouskriisiuutiset ollaan ilmeisesti luettu.

-  Lopuksi vielä ranskalaisten top 5 maista, joihin vähiten halutaan muuttaa: 1. Algeria; 2. Saudi-Arabia; 3. Kiina; 4. Egypti ja 5. Venäjä.8 kommenttia:

 1. Hauska postaus! Toi että niin moni ranskalainen pitää omaa kotimaataan parhaimpana ei varmaan tosiaan ollut kenellekään yllätys.. ja toisaalta, ihana maahan se on. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka moni esim. suomalaisista on samaa mieltä? Tai muutenkin että miten paljon eri kansallisuuksien välillä on eroja...
  Mukavaa viikonloppua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis tosiaan mielenkiintoista löytää vastaavia tilastoja suomalaisten näkökulmasta. Pienellä googlaillu en sellaisiin törmännyt, mutta epäilisin, että valtaosa pitää Suomea parhaana maana. Tuo, että ranskalaiset pitävät maataan parhaana on ihan ok, paitsi silloin, kun törmää sellaisiin, jotka uskovat, että se ranskalainen tapa olla ja elää on se Ainoa Oikea. Siinä ei auta jankkaus (kokeiltu on), vaan olkien kohautus. :D

   Oikein mukavaa viikonloppua Tukholmaan myös! :)

   Poista
 2. Vau! Osasin kyllä odottaa Australiaa Top-kymppiin :-) Muutamana viime vuotena on ranskalaisnuorisoa näkynyt hurjasti enemmän katukuvassa lomalaisina ja working-holidaylaisina ihan ympäri maata. Sana rennosta meniningistä, hyvästä ilmastosta ja elintasosta, sekä ihanista rannoista on epäilemättä kiirinyt. (Todellisuudessahan aussit kyllä paiskivat kyllä ihan hemmetisti töitä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista! Nuoremmat sukupolvet matkustavat kyllä selvästi rohkeammin kuin vaikkapa kymmenisen vuotta sitten. Englantia osataan paremmin kuin ennen ja ehkä nämä ovat vähän pääsemässä suurvaltasyndroomastaan (=elämisen arvoista elämää on myös Ranskan rajojen ulkopuolella). :)

   Poista
 3. Oliskohan tuohon Ranskan eli kotimaan suosioon lomakohteena osin syynä ranskalaisten matkustusarkuus ja toisaalta, mulle toistaiseksi käsittämätön, hinku kollektiiviseen lomanviettoon. Tungetaan vuosikausia samoille leirintäalueille kuin sillit suolassa nyt jo jopa kolmannessa polvessa mummot, papat ja lapsukaiset omine jälkikasvuineen kylkikyljessä grillailemaan sapuskoja ja itseä. Oletko nähnyt dokkareita ranskalaisten kesälomarituaaleista? -Tosi hauskoja ja mielenkiintoisia.
  Lapin matkailusta vastava henkilö kertoi eroista, joita tulee huomioida matka- ja päiväohjelmia järjestettäessä eri turistiryhmille. Ranskalaisille pitää olla ryhmätoimintaa ja mielellään melko lähellä, että ei sitten lähetetä reppu selässä ja kartta kädessä patikoimaan erämaahan. Toisenmaalaiset haluavat sitten muunlaista Tietysti ranskalaisissakin on individuaaleja seikkailijoita ja itsekseen kulkijoita.
  hyviä viikonloppuja! paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Normandian Mary kirjoitti tuosta leirintäaluelomailusta ihan juuri: http://normandiani.blogspot.fr/2012/07/mobiili-koti-valtameren-rannalla-ja.html

   Minun epäranskalaisiin silmiini tuo touhu näyttää aivan järkyttävältä. Jonotetaan ja kiroillaan ruuhkissa, sitten ahtaudutaan minimökkiin viikoksi, vieriviereen muiden samanlaisten kanssa. Parhaassa tapauksessa vietetään koko viikon kesäloma sadetta pidellen siellä ahtaassa mökkeröisessä. Sitten taas jonotellaan ja kiroillaan paluuruuhkissa. :D

   Onkohan tämä jotenkin rinnasteinen ilmiö sille, että Ranskassa maaseudulla talot ovat perinteisesti yhdessä kasassa ja pellot siinä ympärillä, kun Suomessa on yksi tönö kerrallaan ja vähintään muutama kilometri naapuriin?

   Oikein hyviä viikonloppuja sinnekin!

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.