lauantai 4. toukokuuta 2013

Miltä ranskattaret tuoksuvat?

Mutuiluun ja tuttavapiiriini perustuvan analyysini perusteella ranskattaret tuhlaavat mielellään asioihin, jotka eivät näy päälle päin: alusvaatteisiin, voiteisiin ja tuoksuihin.

Erityisesti parfyymeissä on jotain todella ranskalaista. Parfyymiteollisuus kehittyi keskiajan Ranskassa ja Versailles'n hovissa puutteellisesta peseytymisestä aiheutuvia haisuja peiteltiin parfyymein. Ja nykyisin suurin osa klassisimmista hajuvesibrändeistä on ranskalaisia.

Miltä ranskalainen sitten tuoksuu hien ja valkosipulin lisäksi?


10. Lancôme: La Vie est Belle (L'Oréal)



Lancôme luottaa tuoksukampanjassaan hampavaan Hollywood-tähtöseen. Valinta oli onnistunut, sillä vasta vuonna 2012 lanseerattu haisuke onnistui hinaamaan itsensä ranskalaisten top 10 suosikiksi.



9. Paco Rabanne: Lady Million (Puig)




Rabannen tuoksu on top-listan ainoa, joka ei kuulu ranskalaiselle luksusbrändille. Aika hyvin tätä jossain välissä rummutettiinkin tv-mainoksissa. Ylipäänsäkin Ranskassa muuten näkyy tv:ssä huomattavasti enemmän hajuvesimainoksia kuin Suomessa. Varsinkin joulun alla.


8. Kenzo: Flower (LVMH)


Kenzon Flower-tuoksun mainoksissa minua viehättää viehättää se, miten haiseva miljoonakaupunki Pariisi on onnistuttu kerta toisensa jälkeen (esimerkit vuodelta 2012 ja 2013) ymppäämään kukkaistuoksun yhteyteen. Kenzo Takada on toki syntyjään japanilainen, mutta hänkin on asunut Pariisissa 1960-luvulta asti. Nykyisin Kenzo kuuluu ranskalaiselle LVMH:lle, kuten valtaosa muistakin Ranskan top 10:n tuoksuista.


7. Dior: Miss Dior (LVMH)



Myös Miss Diorin kampanjassa luotettiin ammattimallin sijaan Hollywood-tähtösen voimaan. Tämän uusimman, Natalie Portmanin tähdittämän mainoksen on ohjannut Sophia Coppola. Ylellistä elämää tässäkin kaupataan, mutta tunnelma on hieman romanttisempi kuin yllä olevassa Paco Rabannen mainoksessa.


6. Guerlain: Shalimar (LVMH)




Minusta 1920-luvulla luotu Shalimar on tätimäinen enemmän aikuiseen makuun. Tuntuu siksi oudolta nähdä lapsenkasvoinen malli mainostamassa tätä klassikkotuoksua. Kaipa sillä yritetään houkutella nuorempaa asiakaskuntaa. Mutta eikö se karkota aikuisia ostajia?


5. Chanel: Coco Mademoiselle



Keira Knightleyn tähdittämä mainos järkytti brittiyleisöä Ice Age 2:n mainostauolla ja kiellettiin siksi lasten- ja nuortenohjelmien yhteydestä. Pariisi-fanit innostuvat ehkä aavemaisen autioista Pariisi-maisemista, joissa Keira mopoilee.



4. Thierry Mugler: Angel (Clarins)



Tämä parikymmentä vuotta vanha tuoksu tipahti viime vuonna ranskalaisten suosikkituoksujen top 3:n joukosta. Viileän vaalean Naomi Wattsin jälkeen mainoksissa on piehtaroinut Eva Mendes.


3. Guerlain: La Petite Robe Noir (LVMH)



La Petite Robe Noir eli Pikkumusta luottaa pariisilaiseen eleganssiin. Nancy Sinatran reipas jenkkirallatus tuo mainoksen kliseiseen kuvastoon onnistuneen kontrastin. Tuoksu tuli markkinoille jo vuonna 2009, mutta varsinainen lanseeraus tapahtui vasta maaliskuussa 2012, ja nosti tuoksun saman tien pronssisijalle ranskattarien nenissä.


2. Chanel: N° 5


Kuva
Tämä klassikkotuoksu ei esittelyjä kaipaa. Paitsi että sanonpa sen verran, että uusi Brad Pittin tähdittämä mainos on typerä. Verratkaa vaikka vanhoihin klassikkomainoksiin Madame Figaron sivuilla (klikkaa linkistä avautuvalla sivustolla "voir les photos"-otsaketta).

Mainosten tuijottelun sijaan Chanel Vitosen ja Coco Chanelin fanien kannattaa silti suunnata Palais de Tokyoon, jossa on esillä 5.5. - 5.6.2013 tälle hajuvedelle omistettu N° 5 Culture Chanel -näyttely.




1. Dior: J'adore (LVMH)

Ken ei ole tätä Charlize Theronin tähdittämää mainosta nähnyt, ei ole juuri aikaansa television tuntumassa viettänyt. Ainakaan Ranskassa.



Diorin J'adorea myytiin Ranskassa viime vuonna 52 miljoonan euron edestä, mutta on sen mainontaan sitten panostettukin. Arviolta kymmenisen prosenttia J'adore-brändin liikevaihdosta meni mainontakuluihin. 


Minusta J'adore on yllättävän voimakas suosikkituoksuksi - omaan makuuni se sopii paremmin iltarientoihin kuin arkituoksuksi. Ja arkituoksua luulisi kuluvan enemmän? Vai käytetäänkö arjessa edullisempia tuoksuja - tässähän tuoksut oli listattu niihin kulutetun rahamäärän mukaan, ei sen mukaan, montako litraa niitä tuli ranskalaisten läträttyä. Tai sitten ranskalaiset vain viihtyvät voimakkaammissa tuoksuissa.

Sikäli kyllä ymmärrän J'adoren suosion, että oma tämänhetkinen suosikkiarkituoksuni kuuluu J'adoren perheeseen, kyseessä on nimittäin  J'adoren vesitetty hento versio, J'adore l'eau.


--

Lähteitä: radin.com ja challenges.fr

27 kommenttia:

  1. Tuoksumieltymyksiä on toki monia, mutta Chanel vitonen on käsittömän suosittu (siis jos ostaa hajuvetensä tuoksun, eikä brändin perusteella)..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, jos nyt suoraan sanotaan, niin en mäkään Chanelin vitosta itse käyttäisi. Brändi tietysti on viehättävä kaikessa klassisuudessaan, mutta ei se brändikään saa minua itseeni tuota tuoksua suihkuttelemaan. :D

      Mutta kuten sanoit, makuja on monenlaisia ja tietysti ihmisen ominaisuoksukin vaikuttaa siihen, miltä hajuvesi omalla iholla tuoksahtaa (tai haiskahtaa)...

      Poista
  2. Olipas kiva postaus, sillä olenkin miettinyt että mitä paikalliset siellä tuoksujen mekassa päällensä suihkivat. Kenzo on aina kiehtonut itseäni,mutta en ole vain osannut omaksua niitä itselleni.
    La vie est belle on ihanasta mainoksestaan huolimatta liian voimakas arkituoksuksi,vaikka muuten siitä tykkäänkin.
    Miss Dior on saanut vankan kannattajakunnan Suomessakin ja monessa muotiblogissa kyseinen tuoksu vilahteleekin.
    Diorin J'adore on saanut myös upean mainoksen, mutta en muista että olisin tätä sen suuremmin tuoksutellut.
    Tästä listasta kallistun itse eniten La vie est bellen ja Miss Diorin kannalle, vaikka omaan hyllyyni ovat vakiintuneet Burberryn The Beat sekä John Richmondin nimikkotuoksu. Kevyenä arkituoksuna tykkään myös Salvador Dalin Dalilightista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ollut Kenzolta L'eau par Kenzoa (josta en enää pidä, kun sitä tuli käytettyä aikoinaan liikaa baareissa) ja sitä Kenzon kesätuoksua (Parfum d'Été), joka on yksi kaikkien aikojen suosikeistani, mutta käytän sitä vain kesäisin. Mulla oli myös Floweria, mutta se ei sopinutkaan mulle ollenkaan, vaan haisi ihollani melkein pistävältä. Annoin pullon äipälle, jolle tuoksu sopii oikein hyvin. Niin paljon riippuu paitsi omasta "tuoksumausta", myös ihmisen ominaistuoksusta!

      Poista
  3. Tuosta ykköstuoksusta en ole kuullutkaan joten pitää suihkia sitä päälle jos tulee vastaan.AIka hätkähdyhttävä tosiaankin tuo Shalimarin malli;näyttää aivan lapselta.
    Suosikkituoksujani ovat vihreät sitruksiset tuoksut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jael, mitka on sun lempituoksuja noissa vihreissa sitruksisissa tuoksuissa? Etsin uutta hajuvetta ja tykkaan just ton tyyppisista tuoksuista, mutta tuntuu etta en loyda mitaan kivaa :)

      Poista
    2. Mäkin mielelläni kuulisin Jael tuoksusuosituksiasi! :)

      Poista
  4. Hih, minulla oli pienenä joku Shalimarin turkkilainen halpisversio, se oli ihana :) nro 5 on ihan kamalan hajulnen, oli tosi noloa, kun anoppi toi minulle kerran sen lahjaksi. Äitini taas käyttää nro 19, ja siitä olen aina tykännyt. Itse olen huono käyttämään hajuvesiä, mutta jos käytän, niun mielellään jotain aromaterapeuttista hedelmätuoksua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, turkkilaiskopio Shalimarista kuulostaa ihanalta! :D

      Numero vitonen voisi olla tyylikäs hyllyssä, jos haluaa sitä anopin lahjaa jotenkin hyödyntää? ;)

      Mä olen niin tottunut käyttämään hajuvettä, että ilman sitä olo on melkein alaston. :)

      Poista
  5. Minä olen hajuvesifani. Olisipa näissä tuoksunäytteet. Kuvan perusteella tuo ykkönen lähtisi matkaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten myös! Esim. naistenlehtien hajuvesinäytteet ovat aivan huippuja. :D Yksinkertaisesti tulen vaan (hyvistä) tuoksuista onnelliseksi. :)

      Poista
  6. Ranskalainen mies myös lotraa melko lailla, toisinaan liikaa. Melkein pökerryn joskus kun respan ovesta tulee myrkkipilvi jonkun kaupparatsun mukana. Ranskalaisten talot saattavat myös olla melkoisia hajupesiä, koska täällä on kovassa huudossa kämppien hajustaminen. Ensin "tuhotaan" tupakan ja koiran hajut Febrezillä, sitten laitetaan itsestään haiseva taloparfyymi takanreunustalle pölläyttelemään. Onko tällaista Suomessa? Laitan joskus suitsukkeen hajustamaan taloa imuroinnin päälle. Parfyymit liittyvät myös statukseen ja sen esittelyyn: mitä kalliimpi sen parempi. Sen takia jotkin hyvin kalliit hajut ovat todella pistäviä ja helposti tunnistettavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, totta tuo kotihajusteiden käyttö! Minusta ne eivät ole yhtä suosittuja Suomessa. Kai se on siitä lähtenyt, kun niin monet polttivat ihan viime vuosiin kotona sisätiloissa ja sitä on sitten pitänyt peitellä. Mutta joskus se tosiaan lyö "hieman" yli.

      Ranskassa joskus miehetkin tosiaan lotraavat haisuilla. Meilläkin on yksi naapuri, jonka jälkeen hissi löyhkää jollekin tosi miehevälle hajusteelle. Miltähän tyypin kotona mahtaa haista? ;)

      Poista
  7. Oi mä rakastan niitä parfyymi-mainoksia Ranskassa! Ne on niin ihania ja niitä on paljon! :) Löytyipä mun suosikkituoksutkin listalta. Diorin J'adore oli tosi pitkään mun ehdoton lempituoksu. Pidän toki siitä vieläkin paljon, mutta kaipasin jo vaihtelua. Tällä hetkellä on taas käytössä tuoksu jonka ostin ensimmäisen kerran vajaa 10v sitten, Coco Chanel Mademoiselle. Musta se on paljon voimakkaampi kuin Diorin J'adore tai sitten en ole vielä niin tottunut siihen tuoksuun. Mutta pidän siitäkin paljon. Mulla ei oo koskaan ollu Chanelin N:o 5'sta, mutta ehkä joskus. ;) Toinen mitä oon paljon miettinyt on Lancôme'n La vie est belle. Jo ihan nimen perustella, ihana. ;)

    Mä oon muuten ranskalaisten kanssa samoilla linjoilla, että on kiva panostaa asioihin mitkä ei näy ulospäin; voiteet, tuoksu sekä alusvaatteet. Niistä saa paljon itsevarmuutta! :)

    Kiitos taas ihanasta postauksesta! xx
    /Mariia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi ihanasta viestistä! ♥

      Mäkin fanitan hajuvesimainoksia, sen vuoksi innostuin niitä tähänkin latomaan. :D Ne tarjoavat yleensä kivaa pientä eskapismia arjen keskelle. Kuin aikuisten kauniita minisatuja.

      Niin kuin yllä Hietzulle vuodatin, se minkä kokee voimakkaaksi, riippuu niin paljon ihmisestä. Äippäni mielestä monet mun tuoksuni ovat liian voimakkaita, mutta taas se Flower joka minusta oli vähän voimakas, oli hänestä raikas. Ja ihan raikkaalta se hänen yllään tuoksuukin.

      Olen samaa mieltä, että nuo pienet näkymättömät ylellisyydet antavat kyllä uskomattomasti itsevarmuutta. :) Panostan niihin erityisesti, kun pitää selvitä jostain erikoishaasteesta.

      Poista
  8. Uusi lukija kanaalin toiselta puolelta tyontaa lusikkansa tahankin soppaan :) Kiva postaus, vaikuttaa akkiseltaan tosiaan etta ranskattaret tykkaa aika vahvoista tuoksuista. Enka kylla oikeen minakaan ymmarra tuon Chanel 5:sen jatkuvaa suosiota.

    Tuo on janna, etta tosi monien hajuvesien mainoskasvoksi valitaan nuoria naisia, mun mielesta jopa tuo Chanelin coco mademaoiselle on aika vahva tuoksu eika yhtaan Keiramainen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa soppaan, oi Pohjoinen Naapuri! :D Ja kiitos kommentista!

      Mä jotenkin epäilen, että Chanel 5 on hajuvesi, jota ostetaan paljon brändin ja statuksen vuoksi. Ehkä joku jossain oikeasti pitääkin siitä tuoksusta, mutta että noin moni...? ;)

      Hauska kuulla, etten ole ainoa joka ihmettelee, miksi tuoksuja myydään usein melkein lapsilla. Itse en ainakaan halua tuoksua miltään teinituoksuksi profiloituvalta, kun teinivuoteni olen jo vuosia sitten elänyt. ;) Silloin tuoksuin mm. Date-deodorantilta, mutta se on tarina erikseen. ;D

      Poista
  9. Kiva postaus! Täällä yksi tuoksufriikki. Mutta mun suosikkituoksut eivät ole pariisittarien suosikkeja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt alkoi heti kiinnostaa, mitä tuoksuja sinun suosikkilistaltasi löytyy? :) Yritin vähän googlailla vastaavaa listaa suomalaisten suosikeista, mutten onnistunut löytämään mitään kattavaa. Laivalla ja tavarataloissahan on joskus ilmoitettu eniten myyvien tuoksujen listauksia. Epäilisin, että suomalaisten suosikeista löytyy kevyempiä tuoksuja ja muiltakin kuin ranskalaisilta merkeiltä. :)

      Poista
  10. Noiden lastenkasvojen lisäksi parfyymimainoksissa kiinnittyi huomio ylenpalttiseen lakanoissa piehtarointiin tai muuten hekumaiseen elehdintään. Jännä sinänsä - noin evoluution kannalta - tällainen tuoksujen ja lisääntymisen yhdistäminen mainonnassa, kun on tutkittu, että ihmisen ominaistuoksut ja erilaiset (osittain tiedostamatta) haistetut hormonit toisessa ihmisessä vaikuttavat ratkaisevasti kumppanin valintaan. Siis... ajatukseni oli se, että mahtavatko hajuvedet häiritä tätä valintaa? Tosin, kyllä sitä toista ihmistä ehtii yleensä ennen varsinaista vakiintumista haistella jo moneen kertaan ilman hajusteita ja kaikenlaisissa oloissa :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, mielenkiintoinen kysymys. Ehkä se "erilleen kasvaminen" sitten alkaakin siitä, mihin hajuvesien käyttö loppuu? :D Muistelen lukeneeni, että myös esim. e-pillereiden käyttö häiritsi tätä parinvalintaa hajun perusteella. En kyllä enää muista mihin suuntaan, olisiko jopa ollut niin päin, että pillereitä käyttävien hajuaisti häiriintyy. :)

      Mutta en kyllä ihan täysin ymmärrä, miksi ne hajuvedet pitäisi aina liittää romantiikkaan saati tuollaiseen puolieroottiseen kuvastoon. Kyllä mulle ainakin tuoksut ovat paljon muutakin kuin miesten iskemistä varten! :D

      Poista
    2. Älä muuta sano! Ehkä erotiikka kuitenkin myy tuoksuja paremmin kuin muut perinteiset mainosten huomionherättäjät eli lapset ja söpöt pienet eläimet? Jälkimmäisiin kun yleensä yhdistää vähemmän mairittelevia odoureja. :D

      Poista
    3. Hahhaa, joo, pikkueläimet ja lapset ovat söpöisiä, mutta ei niitä kyllä ensimmäisenä hyviin tuoksuihin yhdistä! :D Ehkä jotain pikemminkin jotain luontojuttuja, metsää tai merimaisemia? Vai olisko se sitten liian landea city-ihmisille? ;)

      Poista
  11. Mahtava postaus! Tuoksut ovat kerrassaan kiehtovia. Shalimarista olen löytänyt sellaisen uutuusversion (?) kuin parfum initial, joka on todella hyvä! Itse olen muutenkin Guerlainin ja voimakkaampien hajuvesien ystävä, tyyliin more is more! Rakastan jopa monien tunkkaiseksi mieltämää ikiwanhaa Mitsoukoa. Toinen viime aikojen uusista suosikeista on ihanan kardemummainen ja unisex-potentiaalia omaava Voyage d'Hermès. Lääh, pakko mennä heti suihkauttamaan sitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopisit siis tuoksumakusi puolesta melkein pariisittareksi! ;) Shalimarin Initialiin olen törmännyt mainoksissa, niissä soi Gaingsbourgin ihana Initials BB. Tuoksutella en ole tainnut vielä koskaan, minulla on vähän Shalimar-ennakkoluuloja. ;D

      Hermèsin tuoksut ovat täällä tosi suosittuja miestentuoksujen puolella. Miehenkin suosikki löytyy sieltä. :)

      Poista
    2. Voyageen liittyy vieläpä oikein Pariisi-muisto! Ihastuin siihen viime syksynä Gare du Nordin Eurostar-terminaalissa aikaa tappaessani ja hajuvesikauppaa kolutessani.

      Poista
    3. Tuoksumuistot ovat ihan parhaita! Joskus luon niitä ihan tahallani, esim. tuo Kenzon kesätuoksu, jota käytän vain kesäisin, ja joka siksi tuo mieleen auringon ja lämmön. Joskus marraskuun pahimmassa pimeydessä käyn sitten sitä vähän nuuhkimassa, ettei totuus unohtuisi. ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.