torstai 16. toukokuuta 2013

Meriretkellä

Viikonlopun kohokohta meikäläiselle oli kauan odotettu meriretki.

Tämä herttainen punainen torni merkitsee paikkaa, johon Kolmesta muskettisoturistakin tuttu kardinaali Richelieu rakennutti 1620-luvulla padon, jonka tarkoituksena oli estää avun saaminen saarrettuun La Rochellen kaupunkiin. 

Monijalkainen häkkyrä vasemmalla on Majakka maailman laidalla, Le Phare du Bout du Monde. Majakka rakennettiin alunperin Tulimaahan, mutta hylättiin 1900-luvun alussa. Larochellelaisseikkailija André Bronner rakennutti sen uusiksi "juhlistaakseen ranskalais-argentiinalaista ystävyyttä". Lopulta Bronner innostui majakasta niin, että rakennutti sen kopion synnyinkaupunkinsa sataman tuntumaan.

Ja niin, keksin yhden selityksen sille, miksi larochellelaiset ovat niin kilttejä...

...koska tuhmat lapset heitetään merelle optaroimaan.

Sillä välin kun 8-vuotiaat tenavat purjehtivat tyynesti optimistijollillaan, minä puristin rystyset valkoisina laivan reunaa ja tuijotin keskittyneesti horisonttiin. Okei, kuvissa aallokko ei ehkä näytä vaikuttavalta (ai mikä aallokko?), mutta tällainen järvenrantakaupungista kotoisin oleva maakrapu sen kyllä tunsi, sisuskalujaan myöten. Ja 90 %:ssa venheessä ottamistani kuvista horisontti on jopa tavallista vinommassa.

Mutta mitä jännittävää odottikaan meriretkemme määränpäässä...?

Tässä ensimmäinen kulmaus määränpäästämme. Huomaa yllättävän lähellä oleva ranta (Huom.! Ei sentään sama, jolta veneemme lähti liikkeelle!) ja mystinen tyhjä(?) kumivene.


Jorma Pulkkinen Ruutuässästä tässä hei. (Voi kyllä, olen jämähtänyt 90-luvulle). Joko arvaatte mistä kyse?
Ou jea!
Kuten huomaatte, olin Fort Boyardin -retkestä äärettömän täpinöissäni. Viime reissulla pääsin lopulta kuvaamaan sitä pienenä suttuisen töhrynä taivaanrannassa, ja silloin päätin seuraavalla reissulla pääseväni lähemmäs, vaikka sitten uimalla. 

Usea laivayhtiö järjestää risteilyjä linnoituksen lähelle, mutta sisään sinne eivät pääse kuin ohjelmien kilpailijat ja tuotantoyhtiöiden jäsenet. Minulle paras mahdollisuus vierailuun olisi siis päästä kääpiöksi linnakkeen kääpiöiden joukkoon lyhytkasvuiseksi linnakkeen lyhytkasvuisten joukkoon. Naiskääpiölyhytkasvuinen heiltä taitaa vielä puuttuakin?

Fort Boyardiin tutustuin ensimmäistä kertaa joskus 1990-luvulla, kun ohjelman ranskalaisversio pyöri Suomen televisiossa nimellä Seikkailujen linnake. Sieltä opin ensimmäiset ranskan sanani, jotka ovat osoittautuneet hyödyllisiksi myöhemmin pariisilaisessa elämässäni: "Allez allez allez, vite, vite, vite !". (Huudahduksia, jotka kehottavat keskustelukumppania kiirehtimään.)

Tässä muistin virkistykseksi Fort Boyardin ranskalaisversion tunnari muutaman vuoden takaa. Loppumusiikin aikana vilahtaa linnoituksen lisäksi muitakin seudun nähtävyyksiä. Varoitus, melodia on varsinainen korvamato:

Ja tässä suomalaisversiota samasta sarjasta:


Kaikkea ei tv:ssä tietysti näytetä. Esimerkiksi tuo vasemman laidan silta...


...joka johtaa öljynporaustornin näköiselle rakennelmalle. Rötiskö on rakennettu tuotantoyhtiön tarpeisiin, mutta sarjassa se yleensä onnistutaan rajaamaan täysin filmiltä pois.


Ja nyt kaikkia tietysti kiinnostaa, miksi ranskalaiset ovat kyseisen linnoituksen keskelle merta pykänneet?

No siksi, että sen oli tarkoitus suojella läheistä Rochefortin asevarastoa vihulaisia (lähinnä ilkeitä englantilaisia) vastaan. Idea linnoitukseen saatiin jo 1600-luvulla, mutta neuvonantaja toppuutteli Aurinkokuningasta selittämällä, että ajatus oli toteuttamiskelvoton. Suunnitelma jäi kuitenkin muhimaan, ja Napoleon aloitti lopulta rakennustyöt 1800-luvun alussa. Eihän siitä oikein mitään tullut, perustuskivet upposivat hiekkapohjaan ja duunaritkin napisivat ikävistä työolosuhteista. 

Antenneja ikkunoissa.
Kun linnake sitten viimein valmistui 1850-luvulla, se olikin jo vanhanaikainen. Aseiden tulivoima ja kantavauus olivat kehittyneet vuosikymmeniä jatkuneen rakennushankkeen aikana niin, ettei linnoituksesta ollutkaan enää strategista iloa. Sen sijaan siitä tehtiin vankila. 1900-luvulla linnake päätyi yksityisomistukseen ja käytännössä hylätyksi, kunnes ranskalainen tv-yhtiö osti sen 1980-luvun lopulla 1,5 miljoonalla frangilla ja myi edelleen Charente-Maritimen departementille yhden frangin symbolisella kauppahinnalla. Myynnin ehtona oli, että Charente-Maritime huolehtii linnakkeen kunnostustöistä ja antaa tuotantoyhtiölle yksinoikeuden linnakkeen käyttöön.


Loppu onkin sitten tv-historiaa.



Venhon henkilökuntaa parkkeeraamassa Aixin saaren sataamaan, johon pysähdyimme hetkeksi. Kuten ikkunan julisteesta käy ilmi, maksua vastaan henkilökunta olisi laivastelun ohella askarrellut merimiessolmuja avaimenperiksi.

Aixin saaren rantaa.
Useat yhtiöt järjestävät Fort Boyardille nykyisin risteilykierroksia. Esimerkiksi La Rochellen vanhasta satamasta lähtevien kolmen firman risteilyjen hinnat ja sisällöt ovat suunnilleen samat, joten yhtiö kannattanee valita lähinnä aikataulujen perusteella. Parin tunnin risteily maksaa aikuiselta tällä hetkellä 19 euroa. Suurimmat La Rochellesta risteilevät yhtiöt ovat Les Croisières Inter-îles ja käyttämämme Croisières Navipromer. Eri puolilta rannikkoa lähtevät muut risteilyvaihtoehdot on listattu ranskaksi Fort Boyardin fanisivustolla.


Meriliikennöintinörttien iloksi kuva paatista, joka möyräsi La Rochellen satama-aluetta. Ilman möyräystä (keksikää itse parempi verbi :P) satama-alue oli nimittäin laskuveden aikaan liian matala laivaliikenteelle.

Meitin paatti.

28 kommenttia:

  1. Meriretket on ihania! Vaikka minullakin on tuo sama vaiva, meri/matkapahoinvointi. Siitä voi kuulemma jotenkin totuttautua pois, joten en ole vielä täysin hyljännyt purjehdusinnostustani.

    Minäkin katsoin Seikkailujen linnaketta 1990-luvlla. En jotenkin tajunnut että linnake on noin pieni ja keskellä merta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tämä mun meri-innostukseni on vähän huvittava siihen nähden, ettei vatsa oikein kestä aallokkoa Ruotsin-laivaa pienemmässä vehkeessä. ;) Pitää siis ehkä treenata, jos se kerran mahdollista on. :)

      Pytinki on 68 m pitkä ja 31 leveä, näyttää ehkä kuvissa pienemmältä, mutta ehkä mäkin sitä vähän isommaksi luulin. Toisaalta kuvittelin sen olevan vielä kauempana lähimmästä rannasta.

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen postaus. Jos olisin tuolla suunnalla, niin ehdottomasti lähestymisen arvoinen paikka :)

    VastaaPoista
  3. Ihanaa, 1990-luvulla tuli jo ensimmäisten "taivaskanavien" myötä seurattua linnoitussaaren seikkailuja. Tuosta Jorma Pulkkisen ruutuässästä on jäänyt niin elävästi mieleen, kun kuvassa oli Turun linna. Melkein viimeistä ruutua vietiin, kun puhelimessa ollut rouva huudahti: Nyt tiedän, se on Turun sinappitehdas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahhahaa, hihittelin täällä tuolle Turun sinappitehtaalle! :D Mutta ihana kuulla että joku muukin muistaa nämä ysäri-ihmeet. :) Mäkin muistelen katselleeni tuota Seikkailujen linnaketta myös joskus ilman tekstityksiä joltain ns. taivaskanavalta.

      Poista
  4. Minakin katsoin 90-l. kyseista ohjelmaa, siihen aikaan ei ollut viela telkkari taynna real tvta ja kilpailuita, joten tama oli jotain ihan uutta, jota tapitin innoissani. Mina rakastan merta mutta jo aika pienessa aallokossa olen ihan jaykkana jarkytyksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, silloin se tuntui jotenkin erilaiselta, hassuine ranskalaisineen! ;)

      Kuten yllä kirjoitin, mulla on sama vika: meri on ihana rannalta, mutta merellä iskee helposti Baha Olo. ;)

      Poista
  5. Kyllä meri on aina meri. Ja linnoitus merellä kruunaa koko komeuden. Kyseinen ohjelma on tosin vieras. Olen aika rajoittunut sen suhteen mitä katson. Silitysohjelmina jotain ihan hömppää ja miehen kanssa vakiosarjat. Kyseinen ei ole päätynyt kumpaankaan sarjaani. Ainakaan vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota suomalaista versiota en ole katsonutkaan, se on alkanut pyöriä tv:ssä vasta kun Suomesta lähdin. Ranskalaista versiota olen seuraillut täällä silloin tällöin, kun se on kohdalle osunut, mutten yhtä aktiivisesti kuin silloin 90-luvulla. Eipä kai se nykyään juuri muista kilpailuohjelmista eroa, mutta mulle siinä on tuo pieni nostalgialisä. :)

      Poista
  6. Olipa ihana retki ja postaus siitä! <3

    Mä olen nyt vähän nolo, kun Fort-mikä-se-nyt-oli on mulle ihan tuntematon. Sen sijaan Jorma Pulkkisen muistan kyllä hyvin. :-D Ja Napakympin, jossa olen ollut itsekin (en tosin kilpailijana vaan katsomassa kun kaverini osallistui). :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooh, Napakymppi kyllä vie nostalgiassa voiton Fort Boyardiltakin! :D Pääsikö kaveri reissuun? Veittekö jonkun hupaisan lahjan Karille ja Kaitsulle? ;D

      Poista
  7. Muistan ton sarjan 90-luvulta, se oli tosi kiva, mutta mulla ei ollut mitaan hajua, missa tuo paikka oikeasti on. Mielenkiintoista :)

    Ja tuolle moyraykselle virallinen termi olisi kai ruoppaus :) Moyrays kuulostaa hauskemmalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla, että sarja on jäänyt muidenkin mieleen... :D

      Ja joo, nyt kun sen tuohon kirjoitit, niin ruoppaus kuulostaa hyvinkin tutulta. :D Mutta möyräyksestäkin ymmärsit, mistä on kyse? ;)

      Poista
  8. Ihania reissukuvia ja hauska tuo linnoituksen elämänkaari. Minulta on tosin Ruutuässä ja Pulkkinen menneet kokonaan ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wut, et tiedä Pulkkista ja Ruutuässää?! :D Yritin etsiä sulle Youtubesta pätkiä, mutten löytänyt. Hyvä silti että joku silti tunnusti yllä tunnistaneensa, ettei mun ah niin mehukas vitsini mennyt ihan hukkaan. ;) Siinä ruutu ruudulta paljastui kuva, jota lähetykseen soittaneet yrittivät tunnistaa. Ja apuna oli joku entinen missi, jolla oli tiibetinspanieli.

      Poista
  9. Hianoja kuvia! La Rochelle on kiva paikka, joskin mulla on mennyt ihan ohi tämä linnake siellä... En kyllä sinänsä tuntenut tätä ohjelmaakaan ennen Ranskaan muuttamista.

    Mun on pakko taas viilata pilkkua: noi ei oo merimiessolmuja tossa kuvassa vaan apinannyrkkejä...! :D t. partiolainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, siis eivätkö kaikki merimiesten solmimat solmut olekaan merimiessolmuja?! ;D Ja te partiolaiset solmitte sitten tietysti vaan partiolaissolmuja...;) Tässähän paljastuu meikäläisen merenkäyntisanastottomuus, ensin ruoppaus ja nyt tämä! Lähden tästä nurkkaan nolostelemaan...

      Poista
  10. Tehdäänkö tota sarjaa vielä Ranskassa? Vai onko linnoitus nyt ulkomaalaisten tuotantoryhmien käytössä? Ja jos sarjaa tehdään, onko siinä vielä se "velho" ja ne kääpiöt? Vai olisko nykyään jo poliittisesti epäkorrektia? Niin monta kysymystä herää! Mut hei eikö toi Ruutuässä nyt mene enemmän 80-luvulle? Vaikka sitäkin taidettiin kyl jatkaa vuosikymmenestä toiseen. En ole muuten tota suomalaista versiota seikkailujen linnakkeesta katsonut vielä (osittain siitä syystä, että Ellen Jokikunnas kuulemma juontaa sitä, ja jokin tarkemmin nimeämätön siinä henkilössä vain tökkii).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä uudehkoja jaksoja on pyörinyt tv:ssä ihan hiljattainkin, luulisin että niitä kuvataan edelleen myös täkäläiselle televisiolle. Ja kyllä, "viisas vanhus" ja kääpiöt ovat edelleen mukana! :D Samoin tikrut, vaikkei tuo kaikkein eläinystävällisimmältä ympäristöltä vaikuta...

      Pystyn ehkä ymmärtämään Jokikunnas-tökintää. Törmäsin häneen muuten joskus vuonna kivikirves Turun Börssissä. Päällimmäiseksi jäi mieleen iso hiuspehko. :)

      Poista
  11. Piti vielä kommentoida La Rochellesta. Olen usein suunnitellut matkaa sinne. Ehkä ensi vuonna lähden käymään. Harrastan ja teen työtä paikallis- ja merihistorian alalla ja tuo kaupunki kiinnostaa. Siellä nimittäin upposi vuonna 1924 kotipaikkakunnaltani lähtenyt purjelaiva Port Caledonia vieden mukanaan 25 miestä. Viime vuonna sukeltajat vihdoin löysivät hylyn. Jossain siellä hautausmaalla on myös muistokivi tästä tapauksesta. Ensi vuonna tulee tasavuosia tästä haverista. Olisi hienoa käydä paikan päällä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Port_Caledonia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, surullinen mutta mielenkiintoinen tarina, kiitos linkistä! Tuolla olisi varmasti muutakin mielenkiintoista merihistoriasta kiinnostuneelle. Kannattaisi melkein vuokrata auto, ja kierrellä Atlantin rannikkoa enemmänkin. La Rochellessa ja Île de Réllä on tosin helppo liikkua myös vuokrapyörillä.

      Poista
    2. Niin no, minä en ajatellutkaan muuta kuin tulla omalla autolla :-) Meillä on vähän se vika, että omalla autolla pitää lähteä aina liikkeelle. Tosin siihen tarvitaan vähän enemmän aikaa, kun ensin Ruotsiin ja Tanskaan ja... Mutta se on osa sitä matkailua.

      Poista
    3. Siinä kyllä saa ihan erilaista tuntumaa matkustamiseen kuin lentokoneella päräyttämällä! Jos siis vain aikaa riittää reissaamiseen. :)

      Poista
  12. Katselin Fort Boyardia muinoin ranskalaiselta taivaskanavalta. En osaa ranskaa, mutta ei se pahemin haitannut. Kun en puheesta mitään ymmrtänyt, niin jotenkin olen kuvitellut, että linnake olisi Välimerellä, mutta nyt tuli sekin väärinkäsitys oiottua. En ole nimittäin katsonut ohjelmaa sittemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, katsoin ensimmäisiä jaksoja aikoinaan kielitaidottomana, mutta ei se menoa haitannut! :D Filmillä näyttää meno aina niin aurinkoiselta, että ehkä mäkin olisin tuolloin arvioinut linnakkeen Välimerelle... :)

      Poista
  13. Jos minut olisi heitetty optaroimaan aina tuhmuuksien jälkeen, olisin varmaan oppinut erityisen tuhmaksi.

    Muistan katsoneeni tätä tv-ohjelmaa joskus 90-luvulla, mutta enpä ollut koskaan tajunnut, että se "linna" oli oikeasti joku linnoitus eikä hienosti rakennetut lavasteet...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm, VOI tietysti olla, että nuo tenavat itse halusivat optariin ja merelle. Mutta meikäläisen silmissä se näytti vaan niin rangaistuksenomaiselta. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.