tiistai 5. maaliskuuta 2013

L'Express de Lyon

Olen nykyisin aika huono oluenjuoja. Ihan vain siksi, että olut turvottaa, röyhtäytyttää ja aiheuttaa päänsärkyä. Onneksi Ranskassa on tarjolla runsaasti erivärisiä viinejä ja erityyppisiä kivennäisvesiä, joten minun ei tarvitse enää olueen koskea. Yleensä.

Viime lauantaina amerikkalainen kaveripariskunta valitsi kuitenkin yhteissyntymäpäiviensä viettopaikaksi "brasserien, josta saa hyvää olutta". Koska pariskunta on ruoastaan tarkka jopa snobbailuun asti, luotin siihen, että paikka olisi ainakin mielenkiintoinen.

Kun sitten saavuimme Gare de Lyonin aseman kautta rue de Lyonille, silmäni osuivat ensimmäiseksi risteyksessä sijainneisiin kohtuu suuriin brasserioihin. Varsinkin kadun oikealla laidalla sijaitseva l'Européen näytti hämärtyvässä illassa peileineen, valaisimineen ja valkoessuisine tarjoilijoineen lähes art nouveau -henkiseltä. Mutta meidän brasseriemmepa ei ollut kumpikaan näistä suurista, vaan Taverne Karlsbraun takana sijaitseva pikkubaari, L'Express de Lyon. Olin ihan varma, että olimme erehtyneet paikasta. Ikkunalla luki isolla PMU (eli paikallinen Veikkaus) ja sisällä näkyi tv-ruutuja, joilla skrodet rugbymiehet pyllistelivät soikean pallon perässä. PMU-baari syntymäpäivien viettoon? Oliko tämä joku uusi hipsterityyppinen villitys?



Näytä suurempi kartta

Baarin erikoisuus oli - ihan kuten meille oltiin luvattu - monipuolinen hanaolutvalikoima. Ja kun tunnelmaan vähän pääsi sisään, urheilubaarimeininki teki baarista jopa hieman tunnelmallisemman. Mieluummin vaihteeksi tällaista kuin iänikuista trendibaarikulissia.

olut02
Vasemmalla Tripel Karmeliet -olutta, joka maistui kevyesti siirappiselta. Oikealla Waldhaus-vehnäolutta, joka oli Hoegaardenin tyyppiseen vehnäolueen tottuneelle hieman mautonta.
En tiedä millainen asiakaskunta baarissa yleensä on, sillä syntymäpäivistä johtuen pieneen baariin oli ahtautunut viitisenkymmentä kovaäänistä amerikkalaista. Ilmeisesti heidän vuokseen muuten mukava tarjoilijapoika yritti puhua kanssani toistuvasti englantia - paksulla ranskalaisaksentilla tosin.

olut04
Tunsin aikaisemmin Lindemansin kirsikkaoluen, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun maistoin vadelmaolutta. Maku muistutti enemmän vadelmakiisseliä kuin olutta. Minilasillinen oli ihan hauska juttu, mutta 25 cl tätä riemua oli ehdoton yläraja.
Kehitin siinä sivussa uuden konseptin (Älkää kertoko minulle, jos tämä onkin vanha keksintö. Olen niin kovin ylpeä tästä.): Oluttapas! Sopii esimerkiksi afterworkiin tai aperitiivihetkeen. Mennään olutbaariin, jossa on runsaasti erityyppisiä oluita ja jokainen tilaa erilaisen demin eli 25 cl. Sitten vain kaikki juovat sekaisin toistensa oluita. Tosin kaveriksi pitää tässä löytää joku, jonka lasista kykenee juomaan, ei siis ketä tahansa satunnaista kollegaa ehkä. 


olut01
Tässä söpössä giljotiinilasissa oli Magic 8 ball -olutta. Vai oliko se Canonballia? Ihan sama, en maistanut.
Koska vessat ovat keskeinen osa baari- ja ravintolakokemusta, niin mainitsenpa, että tässä kyseisessä paikassa vessat olivat ihan tyydyttävässä kunnossa, baarivessoiksi. Pitkä miinus sen sijaan siitä, että vessanovi oli jotenkin karmeistaan turvonnut niin, ettei se mennyt kiinni.

olut03

Jotain ruokaakin paikassa oli tarjolla, mutta sitä en tullut maistelleeksi pöytäämme tarjoiltuja ranskalaisia (perunoita) enempää.

olut05
Vasemmanpuoleiset hinnat ovat pienelle (25 cl), oikeanpuoleiset isolle tuopille (0,5 l). 


L'Express de Lyon
1, rue de Lyon
Metro: Gare de Lyon

19 kommenttia:

  1. Belgioluet ovat herkkuani! namnam!!
    Näytti listalla olevan muutama tuttukin.

    Testasitko Lindemanin vaapukkajuomaa? Sitä ei äkkiä arvaisi olueksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kun juu, testasit näemmä. ;)

      Poista
    2. Testasin! :) Hyvä olutvaihtoehto oluen makua inhoavalle. :D

      Poista
  2. En ole oppinut juomaan kaikkia normioluita, mutta ai että nyt tuli Lindemansia ikävä! Enkä todellakaan halua olla ilonpilaaja, joten esittelen vain tällaisen yhden mallin, joka on on käytössä Antares-baareissa: http://www.viagourmet.com/sites/default/files/images/CC/diciembre2009/antares-1.jpg :) Kiva, että sisällytit vessainfoakin ravintola-arviointiin, koska välillä trendipaikkojenkaan ulkoinen taso ei korreloi naistenhuoneiden kanssa yhtään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ou nöy! :( Mä jo ajattelin lyöväni rahoiksi ideallani. :D Mutta kiitos, kun välitit totuuden hellävaraisesti. ;D

      Poista
  3. Mä en erityisemmin pidän oluesta;olen viininjuoja mutta viime vuonna kävin olutmessuilla bloggaajan ominaisuudessa ja tuli hieman maisteltua.Joku vielä kaatoi kaljaa päällekin ja haisin koko bussimatkan kamalalle;nolotti...Tänänkin vuonna sain kutsun ,mutta olin kipeä joten en mennyt.Heh,hauska tuo tapasidea;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, kaikkeen sitä bloggaajaparka joutuukin! :D Mutta mieluummin sitä kai tuoksuu (?) tuoreelta oluelta kuin vanhalta viinalta. :D Huomaatko, yritän olla positiivinen. ;)

      Poista
  4. Tuo illanvietto olisi ollut minulle kauhistus (oluen takia) :) Kiva, vessanovi joka ei mene kiinni :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä se vessanovi oli hieman stressaava. Piti vaan siinä samalla painaa jalalla ovea kiinni. Ärsyttävintä siinä tietysti oli se, että ovensuuhun jäi rako, josta näki sisälle. D:

      Poista
  5. Voin hyvin kuvitella, että amerikkalaisille tuollainen sporttibaari hyvällä olutvalikoimalla on JUST THE THING synttäreidenvietolle. ;)

    PS. Heitin sua haasteella: http://salamanteri.net/georgia/2013/03/haaste-viikon-menu/

    VastaaPoista
  6. Minäkään en ole oluenperso, joskus sushin kanssa kyllä oudolla tavalla sopii yhteen. Helsingissä vastaavanlainen erikoisia oluita tarjoava mukava paikka on Kaisla. Suosittelen. :)

    Serbian vaihto-oppilasaikoina tuli törmättyä mitä ihmeellisimpiin oluisiin. Tequilaolut oli yksi mieleenpainuneimmista. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ranskassa on suosittu tequilaolut Despe eli Desperados. Sitä tuli nautittua erasmuksena, se kun ei maistu oluelta, eikä täältä oikein saanut siidereitä baareista. Silloin aikoinaan join mieluummin siideriä kuin olutta, mutta nyt vatsa ei kestä enää siideriä lainkaan (paitsi ranskalaista, outoa kyllä).

      Poista
  7. Ihana toi eka kappale :) Kuulostat aidolta ranskattarelta - ehdottomasti sillain hyvällä tavalla!

    Oluelle on oma paikkansa, ja vaikka tykkäänkin paljon enemmän viinistä, esim. kuumana kesäpäivänä terassilla tai sitten saunan jälkeen juon paljon mieluummin jääkylmää olutta. Nams. Noi Lindemannin hedelmäoluet toimi mulla ikään kuin gateway-oluina, mutta nykyään ne maistuu ihan kamalalta. (Vähän samalla lailla kuin lukioaikainen rakkautteni mocchaccino, jota join oppiakseni kahvinjuojaksi, saa nykyään yökkäysreaktion aikaan pelkästään ajatuksen tasolla.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, nyt kun noin sanoit, niin tuo ensimmäinen kappale näyttää varsinaiselta hienostelulta! :D Mutku näin se vaan on.

      Minusta olut on vähän tunkkaista, kesäterassilla juon mieluummin roseviiniä tai vaikka panachén. Tai cokista. :)

      Gateway-olut on hyvä ilmaus noille Lindemanneille! :D Sitähän se vähän on. :D

      Poista
  8. Makuasioista ei sovi kiistellä. Jotkut jopa röyhtäilevät mielellään.
    Olut aiheuttaa päänsärkyä, jos
    a)juo sitä liikaa tai
    b)siinä on säilöntäainetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mistä sitä sitten kiistellään, ellei makuasioista? :D

      Mä olen epäillyt tuon olutpäänsäryn syyksi hiilidioksidia tai vastaavaa, jota hanaolueen lisätään, tai sitten likaisia putkia tai näiden yhdistelmää. Särky on nimittäin pahinta hanaoluiden kanssa. Brändin suhteen en ole huomannut eroja. Mutta kun en oluesta erityisesti tykkää, niin en ole sen enempää testaillut, että mistä sitä päänsärkyä tulee enemmän ja mistä vähemmän. Määrään tämä kyseinen päänsärky ei sinällään liity, sillä se saattaa tulla jo yhdestä pikkutuopista. Krapula on sitten asia erikseen. ;)

      Poista
  9. Minä olen aina ollut olematon oluenjuoja, mutta kuvat katsoin sujuvasti:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että kuvat sentään maistuivat! ;) Minusta nuo lasit olivat aika kuvauksellisia, varsinkin tuo giljotiinilasi. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.