keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Luntaa tulvillaaaaan...

Eilen illalla koko TF1:n iltauutislähetys kertoi lumesta. Tai taisi siinä Vatikaani jossain vähän vilahtaa, mutta muuten aiheena oli lumi ja sen vaikutukset. Täällä nimittäin lähes kesäisen viikonlopun (+ 16 'C ja aurinkoa) satoi lunta oikein kunnolla.

Ja olihan niitä vaikutuksia. Kesärenkailla luistelevat paikalliset peltikolaroivat tai jumivat moottoriteiden ruuhkissa. Ruuhkia syntyi Pariisiin ja esikaupunkialueelle 200 kilometrin verran. Pariisissa moni päätti olla kaukaa viisas ja kulkea oman auton sijaan julkisilla. Paitsi että bussit eivät nekään kulkeneet ja raitiovaunuillakin oli ongelmia, joten tavallista suurempi massa pyrki metroihin. Ja sitten metroillekin tuli teknisiä ongelmia. Yleensä kohtuullisen väljällä linjalla 8 ainakin sai jonottaa kaukana portaissa, että pääsisi edes laiturille asti. Koska jonosta ei nähnyt laiturin valotauluja, joku kysyi edellä olevalta rikkinäinen puhelin -tyyppisesti, koska seuraava metro kulkisi. Kysymys eteni tyypiltä toiselle laiturille asti ja hetken päästä palautui vastaus: 16 minuuttia. Melko paljon, kun normaali tiheys on pari minuuttia. Siinä vaiheessa lähdin etsimään vaihtoehtoista kulkuvälinettä. Kaaosta hallitakseen SNCF pyysi Pariisissa ja esikaupunkialueilla asuvia jäämään kotiin ja olemaan käyttämättä julkista liikennettä.  


RATP:n mukaan linjalla 8 ei näköjään ollut ongelmia.


Vuoden 2010 lumikaaokseen (josta kirjoitin täällä) verrattuna erona oli se, ettei Pariisin ympäristön moottoriteitä tällä kertaa suljettu, mutta junat sen sijaan takkusivat. Lumi ei koetellut ainoastaan Pariisia, vaan koko Pohjois-Ranskaa. Normandiassa väki joutui viettämään vuorokauden lumen saartamassa junassa ja niin edespäin. Kuvia Normandian siperialaistunnelmista voi kurkistaa Maryn blogista.

Tänään ei sada lunta, vaan paistaa aurinko keväthangille. Ehkä se tästä?lunta01
Kuvia näpsiessäni joku täti-ihminen pysähtyi viereeni: "Eikö olekin kaunista! Nyt kyllä kannattaa kuvata!". Päällimmäinen tunteeni ei kyllä ollut kauneuden ihastelu, vaan kammotus. Mutta äkkiäkös tuo tuosta sulaa...?

lunta02
Lehtikioski sulki ovensa kesken päivän.

lunta03

lunta04

lunta05

lunta06

lunta07

lunta08

lunta09
Terassilla oli hiljaista.

lunta10
Osterikauppiaskin oli laittanut pillit pussiin.

lunta11
Lohdukkeeksi ostin mini-Carambareja. Carambareissa ehkä parasta ovat puujalkavitsit, joita kääreistä löytyy. Suomenkielinen puujalkavarastoni on ehtymätön, mutta ranskankielisiin kaipaan aina välillä tukea. Näillä Carambareista löytyneillä "helmillä" on sitten mukava viihdyttää ranskankielistä lähipiiriä. Yksi oli helppo kääntää suomeksikin: "Mitä lehmä tekee radiolla?" ; "Kuuntelee muusiikkia!". He. He. He.

lunta12
Huomaa kuvausjärjestely ja sommittelu. Nopeasti karkin nappaava käsi tuo liikettä staattiseen kuvaan. Tai jotain.

28 kommenttia:

 1. Eikö siellä suunnalla ole laissa saneltu, että renkaat pitää olla ajokeliin nähden sopivat? Suomessahan on jotenkin niin, että talvirenkailla saa ajaa vaikka juhannuksena jos tiekeli on kuin talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tosiaan taida olla tuollaista mainintaa missään. Talvella saa käyttää talvirenkaita (joissain departementeissa sitä jopa suositellaan, mutta ei ole pakollista). Harvapa niitä renkaita viitsii vaihtaa, kun ei sitä lunta yleensä ole kuin max. parina päivänä vuodessa. Niinä lumipäivinä kaivellaan sitten usein ketjuja renkaisiin. Ja puhun nyt siis Pariisin ympäristöstä, esim. vuorilla asia saattaa ihan toisin, tai ainakin talvirenkaat yleisempiä.

   Poista
 2. Hui! siellä on jopa vielä talvisempaa kuin täällä. Pitäisi näillä näppylöillä lähteä hakemaan tyttöjä koulusta mutta yllättäen tuo kylmä ulkoilma ei houkuttele ollenkaan. Onneksi aamuinen lumi on kuitenkin jo kadonnut.

  Harrastan välillä puujalkavitsejä omaksi ilokseni ja teini-ikäisen poikani kauhuksi. Nyt kun tytöt ovat huomanneet isoveljen nuivan vastaanoton vitsien suhteen ovat he alkaneet toistaa niitä:) Pitääkin varmaan esittää tämä lehmävitsi tänään;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, puujalkavitsit on ihan parhaita. Ja vielä hauskempia niistä tekee, jos saa nuivaa yleisöä! Tyttösi ovat oivaltaneet pikkusiskon roolin ihan oikein! ;D

   Poista
 3. Reipas ja positiivinen täti, joka lunta ihasteli :) Lumi on minusta ihan ok joskus, mutta vetinen velli tekee vaatteiden ja kenkien valinnasta tiedettä. Toffee-Carambar maistuu melkein kielen päällä, mmmm.... Täällä ei olla ymmärretty (vielä) suolaisen ja makean yhdistelmää. Voisarvistakin puuttuu juuri se suolaisen voin tuoma maku. Omiin leivonnaisiin tuleekin sitten kaikkiin hippunen suolaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kieltämättä oli kyllä (yltiö)positiivinen, varsinkin kun itse oli ihan epätoivoisena siinä. :D Ei minulla sinällään (kauheasti) ole lunta vastaan, lähinnä ne ovat nuo sivuilmiöt, kuten liikennekaaos, jotka rasittavat. Vaikka kyllä se kevät nyt saisi tulla, oli kaaoksia tai ei...

   Poista
 4. Aina se lumikeli yllattaa, joka vuosi on se kaaos paiva alkutalvesta ainakin ja toivotaan etta ei enaa nain kevaalla, en viitsisi kaantaa veista haavassa mutta taalla on ulkoiltu aamulla ihanassa auringonpaisteessa ja kevatkelissa, puut kukkii ja linnut laulaa, lauantaiksi luvattu +24!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, kiva että se aurinko jossain lämmittää, huoh...! ;D

   Niin, tosiaan turha liikaa hämmästellä näiden ransujen lumikaaoksia, kun se lumi aina vaan yllättää Pohjoismaissakin, vuodesta toiseen.

   Poista
 5. Onpas tosiaan kelit. Huh huh. Täällä kävelee väki T-paidassa, mutta saavat kyllä siitä hyvätä räkäiset nenät. "Valekesä" sanoi eräs vanha ja viisas täti. Vielä täytyy malttaa ja uskoa, että kesä on vasta sitten kun kuu alkaa sanalla KESÄ.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ne kevään ensimmäiset lämmöt ovat petollisia, maassa kuin maassa. Paras uskoa vanhaa kansaa vaan! :)

   Poista
 6. Joo-o,samanlaisissa lumisadefiiliksissä ollaan täälläkin (lunta vain on huomattavasti enemmän). Pyryttää kuin joulukuussa. Tosin siitä huolimatta on valoisampaa (onneksi). Ehdin jo toivoa että tässä ollaan keväisissä tunnelmissa ihan oikeasti,mutta ei... Noh,kyllä se auringonpaiste sitten näyttäytyessään tuntuu aina vain ihanammalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kai se kevät sitten tuntuu viimein tullessaan kahta hienommalta. Siihen sitä nyt vaan on uskottava. :)

   Poista
 7. Huh, aika raakaa että lumisee vielä maaliskuussa (http://everything2.com/user/gn0sis/writeups/Finnish%20words%20for%20snow). Täällä ei ole tullut lunta, mutta vettä sitäkin enemmän! Viikonloppuisen kesän jälkeen tuli kylmä ja vilustiminen saman tien. Kesä antaa näköjään vielä odotuttaa.. :)
  Minullakin tuli heti toffee carambarin maku kielelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumista! Aivan mahtava verbi. :D Tämä selvästi puuttui suomen kielestä. Alan ehkä käyttää tätä jatkossa.

   Poista
 8. Lumi asiaan en sano mitään muuta kuin iso AARRGHH....niin meilläkin eilen paistoi aurinko ja välillä ollut jopa +14 ja sinivuokot kukki ja tänään TAAS alkoi takatalvi...vaikka alppien maassa ollaankin niin minulle jo liikaa. Ei ole näin piiiiitkää talvea ollut aikoihin. Mutta...kynsilakkasi on aivan ihana! Mikä merkki ja sävy?kysyy Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläkin takatalveilee! Tuntuu olevan lähes yleismaailmallista tämä. Tai ainakin yleiskeskieurooppalaista. :D

   Kynsilakka on Mavalan "Blue Mint" (nro 181). Vaaleahko sininen sopii lumimeininkiin, mutta tuo mintunvihreä sävy tuo keväistä vivahdetta. Siis jos halusit kuulla myös värinvalinta-analyysini. ;) Tämä kynsilakan värin valinta on erittäin tärkeää ja analyytillistä puuhaa! ;D

   Poista
 9. Täällä on ilmeisesti lähes kaikki ulkosuomalaisia..? ;o) Katkerana katselin kuvia Pariisiin keväästä toissapäivänä, joten lumentulo sinne herätti hieman vahingoniloa... Anteeksi. :o) Nämä Suomen hanget alkavat jo kyllästyttää, kyllä se lumi saisi sulaa Suomestakin jo maaliskuun alussa. :oD

  Löysin siis blogisi toissapäivänä, ja onpa kiva seurata elämää Pariisissa, kun omat matkustusmahdollisuudet ovat töiden puolesta niin rajalliset. Hyvää jatkoa! :o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahhahhaa! :D Mahtavaa, että blogi tuottaa iloa, vaikka sitten edes vahingoniloa! ;D

   Ja nyt kun sanoit, niin tosiaan lähes kaikki tähän kommentoineet ovat ulkosuomalaisia. Ei tosiaan sisäsuomalaisilta tainnut liietä empatiaa pienestä lumikuurosta. :D "Huoh, älä ämmä ruikuta, täällä sitä lunta on ollut jo muutaman kuukauden...!". :D

   Parin viikon päästä ollaan menossa vuotuisille kyläjuhlille Keskiylängölle. Viime vuonna olin siellä kesähepenissä, saas nähdä mihin pitää tänä vuonna pukeutua.

   Poista
 10. Aikamoisen sohjon näköistä... Kauhulla odottelen, milloin täällä alkaa hanki sulaa, koska sitten taas kahlataan pari viikkoa sohjossa ja kurassa! Vielä ei kaiketi ole pelkoa, kun aamulla oli mittarissa -15 :D

  Noista talvirenkaista sen verran, että ainakin Grenoblessa ihmiset liukastelee ihan kesärenkailla, vaikka siellä lumisade kohtalaisen yleistä onkin. Vuorille mennessä useimmat panee ketjut, mutta mä olen kyllä muutaman kerran pelännyt ihan tosissani hengenmenoa, kun hirveässä myräkässä liukkaalla vuoristotiellä päästeltiin alaspäin ilman ketjuja kesärenkailla...!

  p.s. Lumista on hyvä sana! Pitää varmaan alkaa käyttää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jessus että sielläkin on kylmä, vaikka maaliskuu on jo puolessa välissä. :(

   Keskiylängöllä samoin en tunne ketään, joka käyttäisi talvirenkaita, vaikka vuoristossa asuvat. Vaikkei ihan Alpeilla siellä ollakaan, niin vähintään (mustaa) jäätä on teillä jatkuvasti talviaikaan, luntakin silloin tällöin.

   Poista
  2. Katselin juuri haikeana kuvia tasan vuoden takaa, kun kävelin töihin t-paidassa ja sandaaleissa... Lämmintä Grenoblessa silloin +28. No, kai tännekin kesä joskus vielä tulee. Heinäkuuhun mennessä luulis lumien sulavan :D (ja silloinhan mä en enää täällä asustelekaan, et ihan sama vaikkei sulaiskaan!)

   Poista
  3. Joo, huomasin blogistasi, että muutat Brysseliin! Jee! Sieltä varmaan on kohtuullisen mahdollista löytää jopa duunintynkää. :)

   Poista
 11. Onpa oudon näköistä katsella Pariisia talvihunnussa! Olen aika järkyttyneenä katsonut kuvia keski-Euroopasta, koska sitä lunta on paljon ja se on aiheuttanut niin paljon hankaluutta ja onnettomuuksia ja muuta kurjuutta. Täällä Suomessahan se kuuluu asiaan, ja siihen ollaan valmistauduttu. Toivottavasti tilanne muuttuu pian siellä normaaliksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, lumessa on täällä se ikävä puoli, että se halvaannuttaa aika paljon elämää. Siksi kaunista valkoista maisemaa on aika vaikeaa ihan vain ihailla. Nyt ovat lumet onneksi taas vähiin päin sulaneet. :)

   Poista
 12. Normandiassa paistaa jo taas aurinko ja Marykin pääsi kaivautumaan pois poterostaan. Tiet ovat vielä liukkaat. Sen sai ojaan hurjastellut rekkakuski todeta (tosin en ymmärrä miten hän oli tempussaan onnistunut, kun tiessä ei ollut siinä kohtaa mutkaa ja nopeuskin rajoitettu 50 km/h...taisi vain olla tavallista taitavampi). Juu uutisissa aamulla paasattiin lumesta ja paavista, mutta eniten maailmanlaajuisia tviittejä oli kuulemma saanut Justin Bieberin hamsterin kuolema.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh no! Bieberin hamsterin surkea kohtalo surettaa kyllä nyt. :( Multa oli tämä uutinen mennyt ihan ohi, hyvä siis että jaoit sen! Ja mainiota tietysti, että pääsit poterosta, ettei mennyt ihan cornflakes-kuuriksi tämä kevät.

   Poista
 13. En nyt osaa päättää olenko kateellinen lumesta vai helpottunut, etten ole siellä Euroopassa. Toisaalta kaaos kuulostaa kamalalta, toisaalta olen taas ehtinyt sen verran vieraantua lumesta, että siihen on romanttinen suhtautuminen tyyliin oi kuinka kaunista ja hienoa! Täällä tässä osavaltiossa olen nähnyt lunta vain kerran, kun yhtenä aamuna autoradiossa puhuttiin, että oli "severe snow blizzard warning", ja tajusin, että tuulilasiin osui kaksi (siis kaksi!) lumihiutaletta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh. :D Mutta hei, pianhan sä oletkin jo täällä nauttimassa keskieuroopplaisista (sää)ilmiöistä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.