maanantai 7. toukokuuta 2012

Sors de ta bulle, viens à Tulle !

Eilinen vaali-ilta oli kyllä varsinainen farssi. Ranskan tiedotusvälineissä pihdattiin vaalien tulosta Ranskan lakien mukaan klo 20.00 asti. Käytännössä kaikki tiesivät tuloksen kuitenkin jo paria tuntia aikaisemmin, sillä tulokset julkaistiin mm. belgialaisissa nettilehdissä. Ranskan televisiossa toimittajat yrittivät sitten luoda jännätunnelmaa klo 20.00 asti, vaikka taustalla pyörivistä tv-kuvista nähtiin, että Hollanden kannattajat juhlivat ja Sarkozyn kannattajat itkivät.

Parasta eilisessä lähetyksessä oli silti Tulle, joka pääsi maailmankartalle. Tai ainakin Ranskan kartalle. 

Kuvakaappaus hs.fi:n uutisesta eilisillalta. Kylä oli aamuun mennessä korjattu kaupungiksi.

Toisin kuin Hesarissa eilen ehdotettiin, Tulle ei varsinaisesti ole Hollanden kotikylä. Tulle ei nimittäin ole kylä, vaan 15 000 asukkaan pikkukaupunki, ja sitä paitsi Corrèzen departementin hallinnollinen pääkaupunki.

Tulle ei varsinaisesti ole myöskään Hollanden kotikaupunki, sillä Hollande on syntynyt Rouenissa ja käynyt koulunsa lukiosta asti Pariisissa. Hollande on kuitenkin profiloitunut 1980-luvulta asti Corrèzen paikallispolitiikassa. Käytännössä tämä tarkoittaa aktiivista ravaamista seudun kaikenlaisissa kyläjuhlissa ja kissanristiäisissä.


Corrèze kartalla

Miksi juuri Corrèze? Yksiselitteistä vastausta en ole löytänyt. Aloittelevan, nuoren poliitikon on tietysti huomattavasti helpompi luoda uraa ja jalansijaa Maalais-Ranskassa kuin Pariisissa. Corrèze lienee riittävän pieni, mutta riittävän suuri tähän tarkoitukseen.

Corrèzelaisia maisemia.

Hollande ei toki ole ensimmäinen corrèzelainen presidentti. Samalta alueelta ponnisti kahdelle kaudelle myös oikeistolainen Jacques Chirac. Myös Chirac on syntynyt Pariisissa, mutta sekä hänen molemmat vanhempansa että hänen vaimonsa Bernadette tulevat vanhoista corrèzelaissuvuista.

Sarrinin kylässä Corrèzessa sijaitsee myös Chiracin museo, jonne on kerätty hänen presidenttikaudellaan saamiaan lahjoja.

Corrèzessa Hollanden äänisaalis oli 64,86 %, Sarkozyn 35,14 %. Paikoin Hollanden osuus nousi korkeammaksi, esimerkiksi mieheni vanhempien kylässä Hollandea äänesti yli 80 % uurnalla käyneistä.

Tullelaisten voitonjuhlintaa eilen:

Hollande président : cris de joie à Tulle et à... par LeNouvelObservateur


Eilisiltaisessa voittopuheessaan Tullessa Hollande julisti: "Luotan Ranskaan!". Le Nouvel Observateurin toimittajan mukaan Tullen väkijoukko vastasi: "Olemme nyt Corrèzessa!".

Sitten soitettiinkin La vie en rosea, corrèzelaisittain haitarilla.

4 kommenttia:

 1. tullen
  tullet
  tullee
  tullemme
  tullette
  tullevat

  VastaaPoista
 2. Jopas on kaunis maisemakuva, niin vehreää! Ja nauratti kyllä tuo virallisen tuloksen panttaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Corrèze on tosi metsäistä seutua, paikoin melkein suomalainen tunnelma! :)

   Mun kävi melkein sääliksi toimittajia, kun ne yrittivät vetää sitä rooliaan läpi, vaikka kaikki tiesivät vaalituloksen. Sirkusmeininkiä. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.