torstai 3. toukokuuta 2012

Kortteja siellä ja kortteja täällä

Eilen illalla vängättiin läpi Ranskan presidentivaalien Se Ainoa Vaaliväittely. Studiossa oli François Hollanden ja Nicolas Sarkozyn lisäksi toimittajat Laurence Ferrari TF1-kanavalta ja David Pujadas France 2 -kanavalta. Toisin kuin suomalaisissa vaaliväittelyissä, toimittajien roolina ei ollut grillata ehdokkaita, vaan esittää ennalta määritellyt keskustelunaiheet ja ohjata keskustelua niiden mukaan. Käytännössä toimittajat olivat hiljaa lähes koko ajan. Tasapuolisuuden takaamiseksi ehdokkaiden käyttämä puheaika mitattiin ja näytettiin suuressa laskurissa katsojille. Mittaaminen ei tosin  käytännössä ollut mikään  helppo tehtävä, sillä iso osa väittelystä meni jonkinlaisen kuorohuudon merkeissä.

Väittely esitettiin suorana sekä Sarkozy-yhteyksistään kritisoidulla TF1-kanavalla että julkisen palvelun France 2 -kanavalla. Debatti keräsi televisioiden ääreen lähes 18 miljoonaa katsojaa ja innoitti yli puoleen miljoonaan twiittaukseen.

Itse kahlasin lähes kolme tuntia kestäneen vaaliväittelyn läpi seuraten toisella silmällä ruutua ja toisella twitterin neronleimauksia.

Parhaiten keskustelu ehkä tiivistyi näiden eläimellisten twiittareiden kommenteissa:Ehdokkaat eivät olleet ehtineet puhua viittäkään minuuttia, kun natsikortti jo vilahti. Natsikorttia käytettiin tosin epäsovinnaisella tavalla: Sarkozy syytti Hollandea siitä että tämän kannattajat olivat syyttäneet häntä vaikka miksi, "mikseipä vaikka esimerkiksi Hitleriksi". Hollande vastasi syytökseen syyttämällä Sarkozyn kannattajien syyttäneen häntä vaikka miksi elukaksi.

Syvällisellä otteella siis edettiin.

Natsikortista edettiin muutaman mutkan kautta DSK-korttiin:

Sarkozy: "Minä en ota oppitunteja puolueelta, joka oli innokkaana valmis asettumaan Dominique Strauss-Kahnin taakse!"
Hollande: "Minäpä en nimittänyt Strauss-Kahnia IMF:ään!"
Sarkozy: "Minä tunnen hänet huonommin kuin sinä!"

Keskustelu jatkui epämääräisellä vänkäyksellä siitä, kumpi tunsi DSK:n ja hänen yksityiselämänsä paremmin, kumpi huonommin.Quand DSK s'invite dans le débat Sarkozy /... par 20Minutes


Sama keskustelu tiivistettynä twiiteissä:

Viimeistä twiittaajaa mukaillen: suomalainen vaaliväittelykulttuuri alkaa taas näyttää ihmeen tasokkaalta.


4 kommenttia:

 1. Eiväthän ne poloiset pääse harjaantumaan, jos näitä vaaliväittelyjä järjestetään peräti yksi/vaalit. Vai menikö se niin päin, että tästä syystä ei niitä enempää järjestetäkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, voi olla että keskustelu äityisi fyysiseen suuntaan, jos liikaa pääsisivät treenaamaan. :P

   Poista
 2. Kiitos näistä postauksista Riina, sunnuntain vaalitulosta odottaa ihan eri innolla nyt, kun on päässyt syvemmälle vaaleihin blogisi kautta.

  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä Ilona, ja kiva jos blogista on ollut iloa! :) Tänään jännätään tuloksia!

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.